Ülkemiz ekonomisinde tarım ve hayvancılık faaliyetleri oldukça büyük bir paya sahip bulunuyor. Bunun daha da artırılması, çiftçilerimizin standartlarının ve üretimin kalitesinin yükseltilmesi için de tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile uğraşanlara pek çok farklı destek sağlanıyor. Bu kapsamda 2018 yılında toplamda 14,8 milyar TL destek ödemesi yapıldığı biliniyor. Bu desteğin 4 milyar TL’si hayvancılık, 1,9 milyar TL’si mazot desteği, 1,7 milyar TL’si e pamuk primi desteği olarak ödenmişti.
2019 yılı destekleri hala daha açıklanmamış olmakla birlikte tarımsal destekler ile ilgili hazırlığın Gıda Komitesi’nden geçmiş ve Cumhurbaşkanlığına gönderilmiş olması nedeni ile açıklamaların yakın tarihlerde yapılacağı tahmin ediliyor. İmzanın ardından Resmi Gazete’de yayınlanacak olan 2019 yılına ait tarımsal destekler kararnamesi, çiftçilerimizin bu yıl ektiği ve hasat ettiği ürünleri kapsıyor. Kararnamenin ardından yayınlanacak tebliğde; hangi ürüne hangi şartlarda destek sağlanacağına dair bilgilendirmeler bulunuyor. Bu kapsamdaki destek ödemelerinin ise çiftçilere 2020 yılında yapılacağı öngörülüyor.
Çiftçilerimiz Pek Çok Farklı Destekten Yararlanabiliyorlar
Tarımsal hibe, kredi ve teşvik destekleri tarımsal alandaki faaliyetlerin artırılmasına yönelik olarak sunulan en önemli finansman desteklerinden biri olarak kabul ediliyor. Tarımsal alanda faaliyet göstermek isteyen ancak finansman konusunda sıkıntı yaşayan kişiler, ilgili kurum tarafından belirlenmiş olan şartları yerine getirerek devletin hibe desteklerinden yararlanabiliyorlar. Bu amaç doğrultusunda devlet gübre ekipmanlarından sulama işlemlerine, tohumdan meyve sebze paketlemelerine kadar geniş bir alanı kapsayacak şekilde destek sağlıyor.
Mazot ve Gübre Destekleri
Devlet tarafından sağlanan destekler kapsamında; tarımsal alanda ürün yetiştiriciliği yapan kişiler yetiştirdikleri ürünlere göre belirlenen oranlarda gübre ve mazot desteklerinden de yararlanabiliyorlar. Yıl içerisinde gerçekleşmesi olası mazot zamları ile destekleme ücretlerinde değişiklik yapılması söz konusu olabiliyor.
- Çavdar, arpa, yulaf, buğday ve tritikale desteklemeleri mazot için 15 TL / dekar, gübre için ise 4 TL/dekar,
- Pamuk ve çeltik desteklemeleri mazot için 40 TL / dekar, gübre için 4 TL / dekar,
- Mercimek, kuru fasulye ve nohut desteklemeleri mazot için 14 TL / dekar, gübre için 4 TL / dekar,
- Aspir desteklemeleri mazot için 12 TL / dekar, gübre için 4 TL / dekar,
- Soya fasulyesi, dane mısır, yağlık ayçiçeği ve patates desteklemeleri mazot için 12 TL / dekar, gübre için TL dekar,
- Soğan, fındık, kanola, yaş çay, yem bitkileri ve diğer ürünler desteklemeleri mazot için 12 TL / dekar, gübre için 4 TL / dekar,
- Nadas alanları desteği ise mazot için 6 TL / dekar olarak uygulanıyor.
Toprak Analiz Desteği
Bunların dışında analiz yapıp tarımsal arazileri denetlemek amacı ile kurulmuş olan laboratuvarlara, seracılık ile uğraşanlara ve organik tarım yapan çiftçilere de çeşitli destekler sağlanıyor.
En az 50 dekar ve üzerindeki tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan toprak analiz laboratuvarlarına analiz başına 40 TL olmak üzere toprak analizi desteği yapılıyor.
Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği
- Ruhsat verilen alanlarda fındık üretimi yapan üreticilere Fındık Alanlarının Tespitine Dair Karar kapsamında 170 TL / dekar ödeme yapılıyor.
- Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmesi Desteği
- Bu destek kapsamında da 100 TL / dekar ödeme sağlanıyor.
İyi Tarım Uygulamaları Desteği
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne oluşturulacak icmaller baz alınarak iyi tarım uygulaması yapan çiftçilere destekleme ödemesi yapılıyor. Bu destek kapsamında;
- Bireysel sertifika olarak meyve ve sebze desteklemelerine 50 / dekar,
- Grup sertifika olarak meyve ve sebze desteklemelerine 40 TL / dekar,
- Bireysel sertifika olarak süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkiler desteklemelerine 100 TL / dekar,
- Grup sertifika olarak süs bitki ve tıbbi aromatik bitkiler desteklemelerine 50 TL / dekar destek sağlanıyor.
- Bireysel ve grup sertifika olarak farklılık göstermemekle birlikte örtü altı desteklemeleri 150 TL / dekar, çeltik desteklemeleri de 10 TL / dekar olarak uygulanıyor.
Organik Tarım Desteği
Bu destekten yararlanacak olan kişilerin ÇKS ve Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olarak organik tarım faaliyetlerini gerçekleştirmiş olmaları gerekiyor. Bu çiftçilerin geçiş iki süreci ve denetimleri üzerine dekar başına olmak üzere kategoride 100 TL / 70 TL / 30 TL ve 10 TL olmak üzere destekleme ödemeleri yapılıyor.
Belirli Ürünler İçin Fark Ödemesi Destekleri De Sağlanıyor
Fark ödemesi desteği yapılan ürünler şu şekilde sıralanıyor:
- Yağlık ayçiçeği 40 Kuruş / Kg
- Kütlü pamuk 80 Kuruş / Kg
- Soya fasulyesi 60 Kuruş / Kg
- Kanola 50 Kuruş / Kg
- Aspir 55 Kuruş / Kg
- Dane mısır 3 Kuruş / Kg
- Yulaf, buğday, arpa, çavdar 5 Kuruş / Kg
- Çeltik 10 Kuruş / Kg
- Kuru fasulye, mercimek, nohut 50 Kuruş / Kg
- Zeytinyağı 80 Kuruş / Kg
- Yaş çay 13 Kuruş / Kg
Çiftçilerimize Zararlı Organizmalarla Mücadele Konusunda da Destek Sağlanıyor
Örtü altı bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı yürütülecek olan biyolojik ve / veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ve kimyasal ilaç kullanımının azaltılmasına yönelik olarak açık alanda biyoteknik mücadele desteği olarak 50 TL / dekar, biyolojik mücadeleler desteği olarak da yine 50 TL / dekar veriliyor. Aynı amaca ve kapsama yönelik olarak örtü altında ise biyoteknik mücadele için 120TL /dekar ve biyolojik mücadele için 400 TL / dekar desteklerinden yararlanılabiliyor.
Proje Kapsamında 100.000 TL Devlet Hibe Desteği Veriliyor
Bunun yanı sıra 2019 – 2020 yılında uygulanmaya başlayan pilot uygulama kapsamında Amasya, Mardin, Düzce ve İzmir’de kırsal alanda yaşamakta olan ya da yaşayacağını taahhüt eden kişiler uygulayacakları projeler için 100.000 – TL’ye kadar hibeden yararlanabiliyorlar. Bunun için; gıda, tarım, hayvancılık, ormancılık, su ürünleri konularında yüksekokul ya da üniversite mezunu olmaları şartı aranıyor. 2019 – 2020 yılı itibari ile pilot uygulama aşamasında olan proje ile ilgili olarak Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında hayvansal ve bitkisel ürünler, yöresel tarım ürünleri, su ürünleri, tıbbi ve aromatik ürünlerin üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesini kapsayan uygun nitelikteki projeler destekleniyor. Bu proje kapsamında desteklerden yararlanacak kişilerin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu projeleri kapsayan diğer hibe programlarından yararlanmıyor olması koşulu bulunuyor
Genç Çiftçi Desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından; Köye dönüş yapan genç çiftçilere 30.000 – TL destek veriliyor. Bunun yanı sıra, tarımsal alanda üretim yapan çiftçilere de geri ödemesiz hibe destekleri sağlanıyor. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından belirlenen programlara uygun olacak şekilde verilen hibe desteklerinin yanı sıra Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi arasındaki işbirliği ile de tarımsal faaliyetlerde bulunanlara faizsiz ya da düşük faizli kredilerden yararlanma olanağı sağlanıyor.