ABD’de oldukça yaygın bir şekilde kullanılan büfe ve mini dükkanlardan oluşan taşınabilir büfeler son dönemin karlı iş fikirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Temelde fuar standlarına benzeyen taşınabilir büfeler aslında modüler sistem olarak da tanımlanabiliyor. Bu sayede aynı büfenin farklı lokasyonlarda hızlı ve kolay bir şekilde kurulabilmesi de mümkün oluyor. Gerek mevsimsel gerek coğrafi özelliklere göre istenilen yerlerde konumlandırılabilen taşınabilir büfelerde gıdadan kozmetiğe kadar farklı alanlardaki iş fikirleri uygulanabiliyor.
Taşınabilir büfeler özellikle son dönemlerde alışveriş merkezlerinde sıklıkla karşımıza çıkıyor ve bu büfelerin imalatlarını da genellikle fuar standları üreten firmalar tarafından yapılıyor. Farklı boyutlardaki taşınabilir büfelerin maliyetleri istenilen özelliklere göre değişiklik gösterdiği gibi girişimciler açısından da işleri kolaylaştırdığı kabul ediliyor. Bazı bayilik veren markalar bu konseptte bayilik imkânları da sunabiliyorlar.
Taşınabilir Büfeler İsteğe Bağlı Tasarlanabiliyor
Taşınabilir büfeler; azalan üniteler, boyutlar, ekipman ve markalama dahil olmak üzere bir dizi özelleştirilebilir seçenek sayesinde tam olarak kişinin gereksinimlerine göre uyarlanabiliyor. Girişimciler taşınabilir büfeler sayesinde istedikleri yerde faaliyet gösterebiliyor ve gelirlerini de maksimize edebilme imkanından yararlanabiliyorlar.
Taşınabilir büfeler bir bakıma mağaza sahiplerine dijital perakendecilere kaptırdıkları pazar payının bir kısmını geri alma imkanı da sağlayabiliyor. Taşınabilir olması nedeni ile bu büfeler, girişimcilerin küçük arazilerde bile işletmelerini açabilmelerini, ayrıca büyük işletmelerin açılamayacağı demiryolları platformları ya da havaalanları gibi yerlerde de hizmet vermelerini mümkün hale getiriyor. Bunun yanı sıra girişimcilerin aktif lokasyonları izlemelerine, futbol stadyumları ya da müzik festival alanları gibi dönemsel yoğunluğu olan yerler arasında yer değiştirip bu kalabalıktan faydalanmalarına imkan tanıyor. Üstelik taşınabilir büfeler, tuğla ve harç ile inşa edilen geleneksel muadillerine göre çok daha düşük maliyetli ve daha az riskli alternatifler olarak kabul ediliyorlar.
Görüntü kirliliği yaratmayan ve kent estetiğine de katkı sağlayan taşınabilir büfeler modern pazar alanlarında satış standı olarak da kullanılabiliyor. Son derece basit bir mimarisi olan taşınabilir büfeler temel olarak baby, junior ve Grand olmak üzere ağırlık ve boyut olarak üç farklı modelden oluşuyor.
Grand büfeler ise kendi arasında toplam ağırlığı 103 kg olan Grand Büfe ve toplam ağırlığı 123 kg olan Grand Deluxe Büfe olarak ayrılıyor. Delux Grand büfelerin gövdesi ve tezgah bölümü biraz daha geniş oluyor. Özellikle fast food satıcılarının tercih ettiği bu modelin dış kenarlarına yüksekçe tabureler koyularak bar stilinde çevresel bir oturma düzeni oluşturulabiliyor. Taşınabilir büfelerde kullanım amaçlarına göre tezgahların üzerine özel dolap ve teçhizatlar yapılabiliyor. Ayrıca kurulumun tamamlanmasının ardından ergonomik mutfak aletleri de yerleştirilebiliyor. Tabii bu tamamlayıcı ve yardımcı malzemelerin maliyetlerin artışı üzerinde doğrudan etkisi olduğunu belirtmekte yarar görüyoruz.
Taşınabilir büfelerin kasası yani gövdeyi oluşturan elemanlar su ve kir tutmayan özel bir plastiğin kullanımı ile üretiliyor. Ardından yapılan işlemle tezgah bölümünün üzerine ince bir film tabakası giydiriliyor. FDA tarafından onaylı olan bu camine malzeme mikrop barındırmama ve küf üretmeme özelliğine sahip bulunuyor. Tezgahı oluşturan ana gövde ile köşeli kubbe şeklindeki tepe örtüsü “yelken vinili” olarak adlandırılan rüzgara dayanıklı bir madde kullanılarak yapılıyor. Aynı zamanda su geçirmez özellikteki tekstil dokusunun içerisinde silikon elyafı da bulunuyor. Bu kumaş plastik karışımı dokunun üzerine çok renkli dijital görüntüler giydirilebiliyor. Bunun yanı sıra üç boyut efekti veren sanat çalışmaları ile markaya özgü desenler de oluşturulabiliyor. Eğer dizayn üzerine bir baskı istenmezse seçilen birkaç hakim renk kullandırılarak büfenin gövdesi ve kubbe bölümü renklendirilebiliyor.
Pratik Mobil Restoranlar Kazandıran İş Fikirleri Arasında Yer Alıyor
Düşük yatırım maliyetleri ile istenilen her yerde kullanılabilen mobil restoranlar tüm dünyada hızla yayılsa da Türkiye pazarı bu konuda hala bakir olarak kabul ediliyor. Bu yeni nesil pratik restoranlar ister takılıp sökülenlerden ister tekerlekli ya da bir çekici kullanılarak hareket ettirilebilenlerden olsun çoğunluğu bildiğimiz küçük büfeler şeklinde ve gerektiğinde hareket edebile mekanlar olarak sektöre yeni bir soluk kazandırıyor.
Genellikle fast food sektörü girişimcilerinin tercih ettiği mobil restoranlar hareketli ve hareketsiz olanlar şeklinde sınıflandırılabiliyor. Kimi girişimciler mobil restoranları kamyonlarda, otobüslerde, minibüslerde ya da tır dorselerinde uygulamaya geçirebiliyorlar. Mobil restoranlar hem tüketiciye sunduğu farklılık hem de belirli bir yere bağlı kalma zorunluluğunun getirdiği statik yaşamı değiştirebilmesinden dolayı girişimciler için oldukça cazip bir alternatif olarak görülüyor. Harcanan yatırımın büyüklüğü ile hizmet verilen yerin zamanla olumsuz yönde değişmesi riski de mobil restoranlar ile bir nebze de olsa hafifletilmiş sayılıyor. Mobil restoran ile faaliyet göstermek isteyen girişimciler bu işi bireysel bir girişim olarak yapabilecekleri gibi bu konseptte bayilik veren franchise zincirleri ile çalışmayı da tercih edebiliyorlar.
Mobil restoran iş fikrinin başarıya ulaşmasında girişimin modern yaşama uyum sağlayacak bir nitelikte olması, hijyen kurallarına uyumun maksimum düzeyde sağlanması ve tüm konseptin çarpıcı nitelikler taşıması büyük oranda etkili oluyor. Ayrıca kurulacak olan iş içerisindeki fikirlerin “royalty” altına alınıp özelleştirilmesi de en önemli unsurlar arasında yer alıyor. İlk başlarda belirli sayıda bireysel işletmeler olarak hayata geçirilen mobil restoranlar daha sonra franchising sistemi ile kurumsal hale getirebiliyorlar. Bu konuda gerçekleştirilen bireysel girişimler önemli bir marka vaadi taşıdığı takdirde ulusal ölçekte bir yatırım haline dönüşme potansiyeline sahip bulunabiliyorlar. Bireysel olarak yapılması mümkün olan bu işe yatırım yapan ufku geniş girişimciler, tek bir mekan ile başladıkları işlerini zaman içerisinde büyüterek kurumsal bir marka haline getirebiliyorlar. Bu noktada kullanılacak mobil restoranların tek tip olması, renkleri, biçimleri ve modelleri ile aynı görünümü ve algıyı yansıtmasına özen gösterilmesi gerekiyor.