Hatırlarsanız daha evvel önümüzdeki 20 yılda çok popüler olacak meslekleri anlattığımız bir makalemiz vardı. Orada “Gen portfolyo yönetimi, “Kuantum makine uzmanı” gibi gelecek neslin gelecek nesli mesleklerden bahsetmiştik. Şimdi ayaklarımızı biraz daha yere basıyor ve annemize anlatınca da “Hmm, mantıklı” cevabı alacağımız, yıldızı şimdiden parlamaya başlamış meslekleri listeliyoruz.
Müşteri Deneyimi ve CRM Uzmanı
Müşteri ilişkileri yöneticisi de diyebiliriz. Hizmet ve ürün satan sektörler (yani neredeyse tüm sektörler), mevcut müşterileri ile ilişkilerini yönetmek ve yeni müşterilere ulaşmak zorunda. Tek mağazalık bir iş hacminden bahsettiğimizde, bir tezgahtar veya kasa görevlisi bu işi üstlenebilir. Ancak büyük organizasyonlar ve özellikle e-ticaret söz konusu olduğunda konu dev bir organizasyon haline geliyor. Rakiplerin de gani gani olduğunu düşünürsek, sadece en iyi ürünü en uygun şartlarla satan değil, satış ve satış sonrası sürecini en pürüzsüz ilerletenlerin ayakta kalacağı günler yakın. İşte bu memnuniyeti yaratmak için tüketici iç görülerini anlayan, satış süreçleri ile müşteri alışkanlıklarını en iyi eşleyen, bunun için de datayı en iyi analiz eden CRM uzmanlarının önemi günden güne artıyor. Şu an daha çok satış sonrası hizmetin pürüzsüzlüğünü sağlayan CRM uzmanları, gün geçtikçe tüm alışveriş macerasını düzenleyen birer müşteri deneyimi uzmanı haline gelecek.
İlginizi Çekebilir: Tembel Karakterli Kişilere Bile Para Kazandırabilecek 10 İş Kolu ve Meslek
Dikey Tarım Uzmanı
Teknoloji, tarımda verimliliği artırmak için gittikçe önem kazanıyor. Bu bilgi cepte. Devam edelim. Hem karbon ayak izi hem de masraflar düşünüldüğünde, gıda ürünlerinin nakliye faturaları gittikçe göze batmaya başlıyor. Bu da cepte mi? Verimli toprak miktarı gittikçe azalırken arsa fiyatları gittikçe artıyor. Bu bilgiyi de cepledik. İklimsel olaylar giderek tahmin edilemez, kontrol edilemez değişkenliğini artırıyor; dolayısıyla tarlada ekili ürünlerin hasat kalitesi ve miktarını etkiliyor. Bu bilgiyi de aldıysak hepsini birleştirelim. Karşımıza tek bir sonuç çıkıyor: Dikine tarım. 3,5 hektarlık tek katlı bir dikine tarım konteyner çiftliğine 17 milyon kök bitki dikmek mümkün, harcanan su miktarı da geleneksel yönlemlere göre %98 daha az. Tarımın geleceği çok yakında dikine evrilecek, bu konuda bilgi birikimi olan personel de kapışılacak.
Önerilen İçerik: Gelecekte Çok Para Kazandıracak Meslekler
Su Altı Kaynak Uzmanı
Dünyanın kaynaklarını zorlamaya devam ettikçe, daha önce keşfetmediğimiz noktalara sızmaya başlayacağız. Bu konuda okyanuslar ve uzay başı çekiyor. Okyanus akıntılarından enerji üretimi, okyanus altı maden çalışmaları hızlanacak, okyanus altında geçici ve kalıcı yaşam alanları hayatımıza girecek. İşte tüm bu çalışmalar için gerekli altyapıyı hazırlarken robotların ve drone’ların şimdilik yapamadığı yegane insani görev kaynakçılık olacak. Günümüzde de zaten çarpıcı maaşlar alan su altı kaynak uzmanlarını daha fazla denizin dibine battıkça kariyerleri daha da uçuşa geçecek.
Önerilen İçerik: Dünyanın Değişik Yerlerinden Pek Bilinmeyen Meslekler
Patent Avukatları
Şu an dünyadaki avukatların sadece %4’ü patent alanında uzman. İçinde bulunduğumuz teknoloji balonunun yakın zamanda patlamayacağını, üstelik patent troll’lüğünün ciddi bir ekonomi ve mevcut teknolojik harekete ciddi bir ayak bağı olduğunu, bu konunun Amerika ekonomisine sadece bir yıllık maliyetinin 30 milyar dolara vardığını hesaba katarsak; şu anda bile hissedilen patent ve teknoloji konusunda uzman hukuk personeli açığının çok yakın zamanda iyice ciddileşeceği ortada.
Önerilen İçerik: Amerika’da Kadınlar İçin En Çok Kazandıran 15 Meslek
Dikey Yazılım Mühendisleri
Yazılım mühendisi tamam, dikeyi nasıl oluyor? Şu an “Full stackdeveloper” şeklinde bir kavram var. Bizde çok sevilir çünkü elinden her iş gelir; uygulamanın backend denilen motor kısmını da bilir, kaportası denecek frontend tarafını da. Ancak teknoloji spesifik hale geldikçe, görevler de spesifik hale gelecek. Şu an dünyada ivmelenmekte olan eğilim, çok spesifik, yani dikey bir konuda uzmanlaşmış mühendisler: Nesnelerin interneti mühendisi, yapay zeka yazılımcısı, bulut bilişim uzmanı, siber güvenlik mühendisi, fintech uzmanı, data bilim insanı gibi…