Bitkisel üretimin yıl boyunca yapılabilmesine yönelik olarak oluşturulan yapay alanlara sera ismi veriliyor. Seracılığın temelinde; yetiştirilmesi planlanan ürün için gerekli miktarlardaki ışığın, sıcaklığın, nemin ve hava bileşenlerinin yapay olarak oluşturulması yatıyor. Bu bileşenler doğru seviyede tutularak bölgedeki ekonomik yeterlilik artırılıyor, yılda birden fazla kez üretim yapılabiliyor ve her dönem mahsul alınabiliyor, bitkinin kalitesi ve verimi artıyor, mevsimsel işgücünün neden olduğu kayıplar ortadan kalkıyor ve 365 gün istihdam sağlanıyor.
Son dönemlerde her alanda olduğu gibi seracılıkta da pek çok gelişme yaşanıyor. Termal seralarda mikrodalga biyokütle üretimi yapılarak dünya çapında mucize gıda olarak tanımlanan ve farmasötik, gıda, yem ve kozmetik sektörlerinde giderek önem kazanan ve biyolojik yararlılığı bulunan mikro alg türleri yılda 12 ay üretilebiliyor.
Son Dönemlerin En Popüler 9 Sera İnovasyon Fikri
Seralara yönelik teknolojik geliştirme çalışmaları dünyanın her yerinde sürdürülmekle birlikte bu yeniliklerin çoğunun Avrupa kökenli olduğu biliniyor. Verimlilik ve sürdürülebilirlik Avrupa seralarındaki teknolojinin itici güçleri olarak kabul ediliyor. Dünya genelinde uygulanan inovasyon çalışmaları, paralel düşünme sürecinde gelişen üretim uygulamaları, prosedürleri ve ürünleri kapsıyor. Tüketici için en kaliteli ürünlerin üretilmesini sağlayacak daha iyi yolların aranmasını teşvik eden bir ortamda yürütülen inovasyon çalışmaları yeni bir şey icat etmenin ötesinde genellikle geniş bir kitlenin yararlandığı süreçlerin ve ürünlerin geliştirilmesinde oldukça büyük bir paya sahip oluyor.
Pointed Mikroklima Sensörü (30 MHz)
Bu dayanıklı yeni kablosuz sensör, mahsul seviyesinde sürekli olarak çiğlenme noktası, buhar basıncı açığı, sıcaklık ve nemi yakalamak için sıcaklık ve nem ölçümlerini kullanıyor. Böylece, seralardaki bitki hastalıkları riskinin azaltılmasına katkıda bulunuyor. Üreticiler, gereksiz enerji maliyetlerini azaltarak ancak ortamdaki fazla neme izin vermeden ısıtma ihtiyaçlarını belirlemek için sensörden gelen verileri kullanabiliyorlar. Verilere belirli koşullar ortaya çıktığında yetiştiriciler için uyarıları ayarlamak için kullanılabilen basit bir grafik gösterge tablosu ile erişilebiliyor.
Service Engine (Royal Brinkman)
Bu servis ve bakım yazılımı, ekipman yönetimini daha akıcı, verimli ve ölçülebilir hale getirmek için dijital araçlar kullanıyor. Yazılım, e-tablolar, e-posta takvimi girişleri, telefon mesajlaşma uygulamaları ve sesli mesajlar gibi bakım görevlerinin yerini alıyor. Yöneticiler programı seradaki servis ve / veya bakım gerektiren tüm nesneleri tanımlamak ve görevleri atamak için kullanabiliyorlar. Service Engine, yöneticilerin ne yapılması gerektiği ve ne yapıldığı hakkında hızlı bir genel fikir edinmesini sağlıyor ve tüm bakım kayıtlarına kolaylıkla erişilebilen bir havuz görevi görüyor.
ISO ++ (Bom Group)
ISO ++ ekran sistemi, daha fazla ışığa ve daha az enerji kaybına izin verecek şekilde tasarlanmış olması ile dikkat çekiyor. Ekranlar klipslerle tutturulmak yerine plastik fermuar tipi bir kenar kullanıyor, bu da takılmasını ve taşınmasını kolaylaştırıyor. Ekranlar aynı çubuğun altına ve üstüne kurularak ikinci bir desteğe olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Her iki ekranın da aynı çubuk üzerine olması birbirlerine daha yakın olacak şekilde konumlandırılmalarına izin veriyor. Aradaki azaltılmış alan, daha az hava hareketi ve serada daha az enerji kaybı sağlıyor.
Nem Dengesi Modülü (Priva)
Priva’nın yeni nem dengesi modülü, seradaki ya da tarladaki bitkilerin, su buharlaşmasını, bitki suyu kullanımını ve alt tabakanın su içeriğini sürekli izleyerek yalnızca ihtiyaç duydukları kadar suyu almasına izin veriyor. Sulama programları ve süresi, bitki ihtiyaçlarına ve çevre koşullarına göre otomatik olarak ayarlanıyor. Proses daha iyi kök gelişimine izin veriyor ve yetiştiricilerin en kaliteli mahsul için minimum fakat optimal miktarda su ve gübre kullanmalarına yardımcı oluyor.
Poseidon Sodyum Ekstraktörü (Van der Ende Group)
Bu kompakt su arıtma sistemi, sodyumun sulama suyundan çıkarılmasına yardımcı olarak yetiştiricilerin % 80’e kadar azaltmasına izin veriyor. Bir nanofiltrasyon membranı, sodyumun geçmesine izin verirken daha sonra yeniden sirküle edilebilecek mevcut besin seviyelerini ve bitkiye yararlı maddeleri koruyor.
ValkScreen Çekme Tel Kurulum Robotu (Van der Valk Horti Systems)
Van der Valk Horti Sytems’ın bu sistemi, elek bezi yerleştirmek ya da değiştirmek için yeni bir yöntem sunuyor. Özel olarak geliştirilmiş makine, kiriş profilinde kolayca kayabilen esnek, düz kılavuz şeritlerine sahip ekran bezine uyum sağlıyor. Sistem her tür elek bezi ile kullanılabiliyor.
SmartPAR Kablosuz Kontrol Sistemi (Lumigrow)
Bu kablosuz kontrol platformu, üreticilerin aydınlatma bölgelerini otomatikleştirmelerine, bilgisayardan ya da mobil cihazlardan LED aydınlatmalarını uzaktan ayarlamalarına olanak tanıyor. Kullanıcılar üretimi optimize etmek için ışıkların spektral çıkışını ayarlayan özel aydınlatma programları oluşturabiliyorlar. Ayrıca ürün türleri ve büyüme aşamalarında özel aydınlatma gereksinimlerinin karşılanmasına izin veren bölgeler de oluşturulabiliyor. Sistem aynı zamanda enerji kullanımını ve fikstür durumunu kolayca izlemenizi ve bitkileri kolaylıkla inceleyebilmeniz için büyüme modundan beyaz ışık moduna geçmenizi de mümkün hale getirebiliyor.
GridMapping Teknolojisi (Berg Hortimotive)
Bu yeni GPS ve arabalarla diğer ekipmanların hasar edilmesi için sensör güdümlü rehberlik sistemi, otonom arabaların önceden belirlenmiş bir parkuru izlemesi için sera zeminine tel takılması ihtiyacını ortadan kaldırıyor. üretici, arabaya sera hasadının nerede yapıldığını ve mahsulün toplandıktan sonra nereye bırakılması gerektiğini söyleyebiliyor. GridMapping teknolojisi, arabanın yol boyunca beklenmedik engellerden kaçınarak en verimli rotayı bulmasında da etkili oluyor.
IRIS! İzci Robotu (Metazet FormFlex)
Bu yeni robot keşif sistemi hastalıkları, böcek zararlılarını, eksiklikleri ve diğer bitki anormalliklerini erken tespit etmek için sensör teknolojisi, makine öğrenimi ve yapay zeka kullanıyor. Ve ciddi bir sorun haline gelmeden önce hızlı bir şekilde aksiyon alınmasını sağlıyor. Robot seradan geçerken mahsul stresinin tanınmasına ek olarak sensörler nemi, ortam sıcaklığını, karbondioksit miktarını, bitki sıcaklığını ve fotosentetik ortam radyasyonunu da ölçümleyebiliyorlar.