Topluluk önünde konuşmak birçok insan için stres verici olmuştur. Bu durum anormal karşılamamamız gereken bir durumdur çünkü araştırmalara göre her dört kişiden biri topluluk önünde konuşmaktan korkmaktadır. Eğer sizde de bu durum mevcut ise endişelenmeyin. Sizinle aynı durumda olan birçok insan mevcut.
Bu zamana kadar siz de birçok kez topluluk içerisine girmiş ve bu topluluk önünde konuşmuş olsanız bile bazen yine de endişelenebilir, heyecanlanabilir, hatta kekeleyebilirsiniz.
Bazen ders geçmek için sunum yapmak, bazen iş hayatınızda bir toplantı sırasında fikirlerinizi veya projenizi aktarmak vb. durumlarda topluluk önünde konuşmak zorunda kalmış olabilirsiniz. Burada yapılacak en büyük hata topluluk önüne çıkmaktan kaçınmaktır.
Önerilen İçerik: Beş Adımda Özgüven Kazanma Taktikleri
Siz kaçınsanız da bu durum topluluk önünde bir gün konuşma yapmak zorunda kalacağınız gerçeğini maalesef değiştirmeyecektir. Böyle bir durumda kaldıysanız endişelenmek yerine bu durumun üstesinden gelmeye çalışmak yapılacak en doğru hareket olacaktır. Topluluk önünde konuşma korkusunu yenebilmek için çeşitli kişisel gelişim tavsiyelerine ihtiyacınız olabilir. Bu yazıda kendi kendinize basitçe bu korkunun üstesinden nasıl gelebileceğiniz konusunda yol göstermek amaçlanmaktadır.
Kendinizi Eleştirmekten Kaçının
Profesyonel birinin yaptığı konuşmaları izlerken üzerinizde baskı hissedebilirsiniz. Siz de izlediğiniz kişinin yaptığı gibi konuşmak isteyebilir, “ben de şaşırtmalıyım, ben de güldürmeliyim, ben de mükemmel olmalıyım” gibi düşünceleri içinizden geçirebilirsiniz ancak bunu yapmak üzerinizde çok büyük bir baskı hissetmenize sebep olabilir. Bu tür düşüncelerden uzak durmalısınız. Diğer olumsuz düşünce biçimlerinden bazıları ise ” Ben kötü bir konuşmacıyım, insanların önüne çıktığımda donup kalırsam ne yaparım, ya insanlar konuşmamdan sıkılırsa” gibi düşüncelerdir. Topluluk önüne çıkmadan önce bu tür düşünceler de zihninizde uçuşabilir. Bu tür düşünceler içerisine girerseniz kendinize sormanız gereken bazı sorular mevcut. Bu soruları kendinize sorup cevapladığınızda bu korkunuzun üstesinden gelmenizin daha kolay olduğunu göreceksiniz.
Bir arkadaşınız böyle bir duruma düşseydi onu beceriksiz olarak görür müydünüz?
Bir arkadaşınız topluluk önüne çıkacağı zaman ona nasıl önerilerde bulunurdunuz?
Bunların yanında da karşınızdaki insanların da sizin gibi bir insan olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız.
Sunum veya konuşma sırasında olduğunuzdan farklı biri gibi görünmeye ya da gösterişli bir imaj çizmeye çalışmaktansa kendiniz olmanın doğal davranmanızın insanları daha çok etkileyeceğinden emin olabilirsiniz.
Nefes Almayı Unutmayın
Gün içerisinde nefes alıp verdiğimizi zannetsek de çoğumuz nefes almayı unutuyoruz. Topluluk önünde konuşma korkusu olan kişilerde, konuşmaya çıkmadan günler belki de haftalar önce birtakım semptomlar görülebilir. Bunlar, ellerde terleme, kalp çarpıntısı, titreme, uykusuzluk vb. semptomlardır.
Sizde de bu belirtiler var ise nefes egzersizleri size yardımcı olacaktır. Bunun için yapmanız gereken şey yavaşlamak, durup burundan 4 saniye gibi bir sürede derin bir nefes almak ve 2-3 saniyede ağzınızdan bu nefesi vermek. Günde birkaç kere bunu tekrarladığınız zaman endişenizin azaldığını fark edeceksiniz.
Kabullenin
Araştırmalar korktuğunuz bir şeyin üzerine gittiğinizde diğer bir deyişle ona daha çok maruz kaldığınızda kaygı seviyesinin azaldığını söylemektedir.
Önerilen İçerik: Güzel Konuşma Neden Önemlidir?
İlk Dakikalarınızı Avantaja Çevirin
Konuşma sırasında ilk dakikaların hem konuşmacı hem de izleyici için endişe verici olduğu su götürmez bir gerçek. İzleyici için de endişe vericidir çünkü karşı tarafın beyninin konuşmacıyı tanıma süreci söz konusudur.
İlk dakikalar karşı tarafa kendinizi alıştırmanız için hem kritiktir hem de atlattığınızda konuşmanın geri kalanını daha rahat geçirmeniz için bir fırsattır. Bunu fırsata çevirmek, akılda kalıcı olabilmek için yapabileceğiniz bir yöntem, konuşmaya rakamla başlamaktır. Örneğin 25 sayısını konuşmanın başında izleyicilere gösterip “bu sayı sizin için ne ifade ediyor?” cümlesi ile başladığınızda onlarda bir merak uyandırırsınız. Daha sonra “Her biriniz için bir anlamı muhakkak vardır. 25 bize bugün her 100 kişiden kaçının topluluk önünde konuşmaktan korktuğunu gösteriyor.” diye devam ettiğinizde, ilk önce meraklandırıp sonra soruyu cevaplayarak akıllarında kalıcı bir araştırma sonucu paylaşmış oldunuz bile. İzleyiciyi de konuşmaya dahil ederek ısınma sürecini atlatmış olursunuz.
Daha sonra konuşmanızı bitirdiğinizde izleyici kitleye içten bir teşekkür edip orada bulunmanın sizde uyandırdığı güzel duyguları dile getirebilirsiniz.
Topluluk Önünde Konuşma Fobisi Nasıl Yenilir?
Eğitim günün ve geçmişin her yerinde var olan bir süreçtir eğitim de genellikle topluluk üzerine bir öğretici olarak devam eder. Bu durumda il topluluklar ve eğitimin başladığı yer olan okullar toplumda var olduğumuz ilk sosyal çevrelerdir. Bu sosyal çevre de ne kadar çok deneyim kazanır ne kadar çok bilgi alış verişi yaparsak kendimizi o kadar geliştirmiş oluruz. Bu durumda gelecekte ve şimdi kendimiz için ve daha çok insanla etkileşim içinde olmak için öz güvenli ve girişken olmalıyız. Bu durum her ne kadar eğitim de olabilir gibi görülse de aklınıza gelecek her konuda topluluklar mevcuttur aile bile bir topluluktur bu durumda ailede başlayan toplumda var olma süreci giderek yaşın da etkisiyle iş arkadaş ve okul çerçevesinde şekillenir.
Topluluk Önünde Ne Tür Davranışlar Gösterilmelidir?
Topluluk önünde konuşmak her ne kadar ürkütücü gelse de aslında insanın kendine inanmasıyla başaramayacağı hiç bir şey yoktur. Topluluk önünde ki insanlar da bizden farksız yemek yiyen su içen uyuyan bireylerdir bu durumda başka bir varlığa değil aslında kendi özümüze hitap ediyoruz bir nevi. Bu durumdan faydalanıp kendimizi ifade edip insanlara faydalı olmaktan daha güzel çok az şey vardır. Topluluk önünde konuşurken ses tonumuz mimiklerimiz çok önemlidir tamamen bizi dinlemek için orada bulunan insanları hayal kırıklığına uğratmak istemeyiz. Bunun bilincinde olup konuşmamamıza hazırlanıp ses tonumuzu ayarlayıp konuşmayı sürekli aktif tutarak hitap ettiğimiz kitleye kendimizi dinletebiliriz. Ses tonumuz için konuşma öncesinde kesinlikle yalnızken konuşmalar yapılmalı diksiyon dersleri alınmalı ve kelimeli sade abartmadan net olarak sunmalıyız böyle olduğu sürece bilgiye en kısa ve en net yoldan ulaşmış olan bireyler bize olumlu dönüşler yapacaktır. Bu durum bizi daha da heyecanlandırır böylece daha istekli hale gelir ve başka konuşmalar için de kendimizde yeni durumlar oluşturup araştırmalar yapabiliriz.
Topluluk Konuşmalarında Ne Gibi Konular Olur Ve Ne Tarz İnsanlara Hitap Edilir?
Bu tarz topluluk konuşmaları her türlü konuyu ve her türlü insanı içinde barındırır. Küçük yaştaki çocuklar için daha enerjik daha renkli ve görsel materyallerin çok olması esas kurallardır. Küçük çocukların ilgisi çabuk dağılır bu duruma göre bir konuşma planı yapılmalıdır. Daha ileri yaş grupları için ise konu seçildikten sonra konunun alt başlıkları ve diğer konular var ise bunlar hakkında bilgiler verilmelidir. Buna göre ilgi ve isteklerine uygun konuşmalar gören insanlar kendi istekleriyle gelirler ve bu topluluk konuşmalarından faydalanarak kendilerini geliştirmiş olurlar. Zamanla daha da gelişen topluluk konuşmacıları paneller konferanslar düzenleyip il dışına hatta yurt dışına açılabilirler. Evrensel konularda başka ülkelerle ortak konferanslar düzenlenebilir. Bu durum dinleyici sayısında da çok büyük bir artışa sebep olur. Bu tarz konferanslar kişisel gelişim açısından çok destekleyici olup en çok tercih edilme sebebi olarak görülebilirler.