TÜBİTAK, ülkemizin en önemli kurumlarından biri olmasının yanı sıra son dönemlerde hem kuruma yapılan atamalar hem de reddettiği projelerin yurt dışında kabul görmesi ile adından en çok söz ettiren kurumlardan biri olduğu biliniyor. Kurumun desteklediği projeler özellikle sosyal medyada büyük yankı uyandırıyor. Bunun sonucunda da kuruma alternatif projeler üreten kişilerin sosyal medya gündemini belirlemesi kaçınılmaz hale geliyor.
Bir Selam Da Bizden Size Selamünaleyküm?
TÜBİTAK tarafından 2016 yılı bölge sergisine davet edilen projeler arasında “Bir selam da bizden size selamünaleyküm?” İsimli proje de yer alıyor. Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı lise öğrenimini sürdüren öğrencilerin temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışma yapmaya teşvik edilmesi, çalışmalarının yönlendirilmesi ve mevcuttaki bilimsel çalışmalarının gelişimine katkı sağlanması amacı ile bilgisayar, coğrafya, fizik, matematik, sosyoloji, teknolojik tasarım, biyoloji, değerler eğitimi, kimya, psikoloji, Türk dili ve edebiyatı ile tarih alanlarında “Araştırma Projeleri Yarışması” düzenliyor. Bu yarışmaya katılıp bölge sergisinde yer almaya hak kazanan “Bir selam da bizden size selamünaleyküm?” Çalışması Samsun Mithatpaşa Anadolu Lisesi’nden iki öğrenciye ait bulunuyor.
Kötü Söz Söyletilen Kavanoz
Bu proje kapsamında iki farklı cam kavanoza peynir koyuluyor. Deneye katılan öğrenciler her gün sırayla iyi söz kavanozuna iyi sözler, kötü söz kavanozuna ise kötü sözler söylüyorlar. Üç günün sonunda kötü söz söylenen kavanozdaki peynirin küflendiği gözlemleniyor.
Tillo Evliyalarının Kerametleri
Türk Dili ve Edebiyatı alanındaki bu projeyi Siirt 14 Eylül Anadolu Lisesi öğrencilerinden Safiye Çağla Doğrusever ile Muhammed Abbas İlbaylı’nın hazırladığı, danışmanlığını ise Murat Aslan’ın yaptığı biliniyor. TÜBİTAK’ın Van bölgesindeki sergiye davet edilen projede bazı evliyaların kerametlerine yer veriliyor. Bunlar arasında; Şeyh Memduh’un aynı anda iki yerde bulunması, Yusuf Ağa’nın kurtuluşunun kerameti, Şeyh Mücahit’in vasiyeti, Şeyh Mücahit’in üzüm kerameti, Sultan Memduh’un basireti, Şeyh Haccı Ali’nin Hacca gitmesi, Sultan Memduh Hazretlerinin atının kerameti, İbrahim Hakkı Hazretlerinin Kerameti, Sufi Abdurrahman’ın Şam’ı görmesi, Meyme Ğasya’nın bedduası ve Şeyh Mücahit’in kerameti yer alıyor.
Kansere Karşı Dua
Karadeniz Bölgesi illerinden gelen yüz çalışma ile birlikte “Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Yarışması” Bölge Elemeleri’nde psikoloji dalında yarışan olan bu proje, kanser hastalığını yenmede dini inancını duanın ve olumlu düşünmenin etkisi üzerine bir araştırmadan oluşuyor.
Sosyal Medya Yanıt Vermekte Gecikmedi
TÜBİTAK kabul ettiği bu projelerin yanı sıra reddettiği projelerle de tartışılmaya devam ederken sosyal medya tabii ki boş durmadı. Ve hemen TÜBİTAK’a alternatif projeler üretilmeye başladı. Bu projeler ise şöyle:
- Twitter kullanıcısı il pintu’nun namaz kıldıran VR gözlük projesinde; dualar ve sureler jenerik şeklinde akıyor. Böylece şeytan namaz esnasında vesvese veremiyor.
- Bir başka Twitter kullanıcısı “Günah Çıkarma” projesi ile 500.000 TL’ye kadar destek alabileceğine inanıyor.
- Fiona “Kötü Söz Sahibine Aittir” diyen kavanoz projesi için TÜBİTAK’tan destek bekliyor.
- Diazepam “Allah’ı Zikrederek Belayı Defetme” projesi için TÜBİTAK’tan 300.000 TL aldığını belirtiyor.
- Serdaras Nalcakaras papaz kaçtı oyununun imam kaçtı olarak değiştirilmesi projesinin TÜBİTAK tarafından onaylanmasının mutluluğunu yaşadığını dile getiriyor.
- Sosyal medyaya göre TÜBİTAK tarafından kabul edilecek projeler arasında “Peş peşe Islık Çalıp Besmeleler Çekerek Şeytanı Bezdirme” projesi de bulunuyor.
- Yine sosyal medya kullanıcıları TÜBİTAK’a Tuğralı Uçan Doblo projesini hayata geçirmesini öneriyorlar.
- Eretna Beyi nickname’li Twitter kullanıcısı bayılan imamları ayıltmayı başardığı projesi için TÜBİTAK’ın desteğini bekliyor.
- Twitter’da oldukça gündeme gelen bir başka twitte ise kullanıcı “İşyerine Sağ Ayakla Girince Kazancım Artıyor” adlı projesinin kabul gördüğünü dile getiriyor.
- Sosyal medya yakında TÜBİTAK’a çok yakında “Çiğnenmiş Ekmeğin Morluğa Faydası” gibi projelerin sunulacağının da müjdesini veriyor.
- En dikkat eden alternatif projelerden birinin “Yerime Namaz Kılıp Oruç Tutan Mümin Robot” olduğu görülüyor.
Bunun dışında sosyal medya kullanıcılarının ince mizahı ile ortaya çıkan projeler arasında şunlar da yer alıyor:
Büyük oyunu görmeyin kolaylaştırıcı gözlük, Calendar’da iki bayram arasını işaretleyerek düğün tarihi alınmaması için uyaran aplikasyon, otobüse binerken yaşlı teyzeler gibi “Bismillllllaaahhhhhhh” diyen ayakkabı, gece vakti tırnak kesmeye çalışınca elektroşok uygulayan tırnak makası, ezan sesini algılayıp kendini kapatan radyolu kasetçalar, nerden gidersen git sonu camiye çıkan duble yol projesi, füze yağışları için kapüşonlu kıyafet.