Mikrosan’da yağmur boşa gitmiyor. Eğim mühendisliği teknikleri ile inşa edilen fabrikada yağmur suları toplanıp, arıtılıyor. Hem çevre korunuyor hem de su faturası derdi bitiyor.
Türkiye’nin önde gelen makine üreticilerinden Mikrosan, Gebze’de kurduğu tesislerinde önemli bir ilke imza attı. Doğayı korumak ve su masrafından kurtulmak isteyen firma, eşine az rastlanır ‘Yağmur Suyu Geri Dönüşüm Projesi’ni hayata geçirdi. Ar-Ge çalışmaları 1 yıl süren projede fabrika sınırlarına düşen tek bir damla bile boşa gitmiyor. Eğim mühendisliği teknikleri ile inşa edilen yapı sayesinde öncelikle 3 bin metrekare alana sahip fabrika çatısından ve tesisin diğer açık alanlarından gelen sular 600 tonluk bir depoda toplanarak uygun filtre ve cihazlar yardımıyla arıtılıyor. Yağmur suyu arıtma sisteminin yanı sıra, biyolojik sistemler ile de arıtılan sular, üretimin yanı sıra şirketteki tuvalet ve banyolarda da kullanılıyor.
YAĞMASA DA SORUN YOK
Mikrosan Pazarlama Müdürü Rauf Rustamov sistemin 8 ay yağmur yağmasa dahi şirketin ihtiyacını karşıladığını belirtiyor. Firmada içme suyu dışında satın alınan su bulunmadığını ifade eden Rustamov, tesisin yeraltı sularındaki azalmaya çözüm olacağı görüşünde. Firma olarak çevreye duyarlılık konusunda birçok ilki gerçekleştirdiklerini belirten Rustamov, “Bizim tesisimiz Gebze Plastikçiler OSB yönetiminin de ilgisini çekti. Yeraltı sularını korumak için yönetim yeni kurulan fabrikalarda bizim sistemimizi yönetmeliğine aldı ve zorunlu tutmaya başladı” diyor. 1978’de üç kişiyle kurulan Mikrosan, Ar-Ge çalışmaları ile tanınıyor. Türkiye’de damla sulama borusu üreten ilk makineleri yapan firma bu alanda birçok ilke imza attı. Firmanın bir başka ilki ise ahşap sanayisini ilgilendiriyor. İmal edilen makine fındık, fıstık kabuklarını ahşap çerçevelere dönüştürüyor.
50 Ülkeye İhracatı Var
130 personelin çalıştığı firmada satışların yüzde 70’ini ihracat, yüzde 30’unu ise iç piyasa oluşturuyor. İhracat yapılan ülkeler arasında; İsveç, Almanya, Slovakya, ABD, İtalya ve Hindistan gibi 50 ülke var. Sabah