Kendinizle sesli konuşmak insanlar arasında garip karşılanır. Ve yaşımız ilerledikçe bundan kaçınırız. Ancak Bangor Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, düşünmenin ve bunları sesli bir şekilde dile getirmenin aslında birtakım faydalar sağlayabileceğini ve kendinizle konuşmanın bir zeka belirtisi olabileceğini keşfetti.
Yüksek sesle düşünmenin konsantrasyon açısından, birden fazla görevi yerine getirme ve bu çalışmanın öne sürdüğü gibi duyguları kontrol etme açısından gerçekten faydaları olabilir mi?
Yüksek Sesle Düşünmek ve Sessiz Düşünmek
Gün boyunca kendimizle sessizce konuşuruz, evden çıkmak, akşam yemeğini pişirmek veya işimizi tamamlamak için neye ihtiyacımız olduğunu bulmak için kendimize sessiz sorular sorarız. Bu iç konuşma, düşüncelerimizi ve duygularımızı düzenlemeye geldiğinde hem sağlıklı hem de yararlıdır.
Bununla birlikte, Bangor Üniversitesi’nde yapılan çalışmada, bir görevi yerine getirirken yüksek sesle düşünmenin, iç konuşmaya kıyasla kontrolü geliştirdiği bulundu.
Farklı bir çalışmada, katılımcılardan çeşitli görevleri yerine getirmeye çalışırken, sürekli olarak yüksek sesle rastgele kelimeler söylemeleri istendiğinde, görevleri tamamlamak için kendilerine ne yapacaklarını söylemelerini imkansız hale getirdi. Bu, yüksek sesle konuşmanın gücünün olumsuz yanını gösteriyor, ancak düşünceleri yüksek sesle söylemenin faydaları nelerdir?
1) Kendini Motive Etme
Zorlu görevlerle karşılaştığımızda motivasyonumuzu zor buluruz. Bununla birlikte, buradaki bir araştırma, kendimizle olumlu konuşmalar yapmanın düşüncelerimizin duygularımız, motivasyonlarımız ve başarılarımız üzerinde büyük etkileri olabileceğini ve yüksek sesle düşünerek daha büyük bir etkinin elde edilebileceğini göstermektedir.
Örneğin, iş görüşmelerine hazırlanırken, sadece sonuç hakkında olumlu düşünmek değil, aslında kendinize bunun iyi gideceğini söylemek harika bir fikirdir. Kendinizi düşük hissediyorsanız, kendinize bir şeylerin iyi olacağını söylemek ve bugün yaptığınız iyi bir şey hakkında kendinize iltifat etmek de ruh haliniz üzerinde belirgin bir etkiye sahiptir.
2) Gelişmiş Algısal İşleme
Wisconsin Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre zihnimizde sesli ipuçlarının işlenmesi, sessizce okuduğumuz veya düşündüğümüz talimatlardan çok daha kolaydır. Çalışmada katılımcılara yazılı talimatlar verildi ve bir resme bakarken talimatları yüksek sesle okumaları söylendi. Talimatları yüksek sesle okuyanlar onu daha iyi bulabildiler.
Kelimenin seslendirilmesi, katılımcıların aradıklarını görselleştirme yeteneğini geliştirerek beyninin işlem gücünde bir artış olduğunu gösterdi. Bunun nedeni, içsel konuşma yaptığımızda, bir düşünceden diğerine daha hızlı bir şekilde atlama olasılığımızın yüksek sesle düşünüp konuşabileceğimizden daha fazla olmasıdır.
3) Gelişmiş Problem Çözme Becerisi
Bilgisayar programcıları, zorlu sorunların üstesinden gelmek için genellikle plastik ördek olarak bilinen bir yöntem kullanırlar. Plastik ördek metodu, sorunu en temel adım adım formuyla masanızdaki en yakın şeyle konuşmayı ifade eder.
Örneğin bir plastik ördek. Kodun neyi başarmasını istediklerini açıklayarak ve yüksek sesle konuşurken bunu nasıl yapacağına dair satır satır detay vererek, cevaba kısa sürede ulaşırlar.
Bu, Nottingham Trent Üniversitesi’nden Dr.Christopher Atkin tarafından karmaşık görevlerde konuşan katılımcıların problem çözmede çok daha iyi olduğunu tespit eden bir çalışma ile desteklenmektedir. Yüksek sesle düşünmek, dikkatinizi odaklar ve sorun çözmeyi kolaylaştırarak konsantrasyonu geliştirir.
4) Gelişmiş Zamanlama Becerisi Ve Dikkat
Yüksek sesle düşünmenin zamanlama ve dikkat söz konusu olduğunda faydalı olduğu bulunmuştur. Örneğin, yapılan bir çalışma, basketbol performansını artırmak için yüksek sesle düşünmeyi motivasyonel bir araç olarak kullanmanın etkisine inceler.
Kendilerine sözlü olarak talimat veren oyuncuların daha doğru bir şekilde atış yapabildiklerini bulurlar. Çalışma özellikle öğretici kendi kendine konuşma (IST) ‘nin dikkat ve zamanlamayı geliştirdiğini, buna karşılık motivasyonel kendi kendine konuşmanın (MST) ise hıza dayalı görevlere yardımcı olduğunu belirtti.
Benzer şekilde, Yannis Theodorakis tarafından yapılan bir çalışmada, IST ve MST kullanarak yüksek sesle düşünmenin, istatistiksel olarak anlamlı sonuçlara sahip kontrol grubuna kıyasla her iki yöntem için zamanlamayı ve dikkati geliştirdiğini bulmuştur. Aslında, kendi kendine konuşma, spor psikolojisinde yaygın olarak kullanılmaktadır ve profesyonel tenis oyuncularının oradan oraya koştururken bu yöntemi kullandıklarını göreceksiniz.
5) Gelişmiş Bellek
Yaşımız ilerledikçe yüksek sesle düşünmeyi yaygın olarak yapmamızın sebebi bilgileri doğru bir şekilde ezberlediğimizden emin olmaktır. Unutmamak için listeler yapmak faydalı olsa da okuduğumuz bilgileri aklımızda tutmanın faydalı yollarından biri sesli tekrar etmektir. Çünkü bellek, basitçe okuduğumuz zaman değil, konuştuğumuzda yaptığımızla aktif olarak ilgilenen beyin tarafından geliştirilir.
Yüksek sesle düşünmek uzun zamandır kötü görülmekte. Ancak yapılan araştırmalar düşüncelerimizi yüksek sesle söylemenin çeşitli faydalarını gösterdiğinden uygulamayı günlük yaşamınıza entegre etmek iyi bir fikir olabilir.İlgili araştırmaya buradanulaşabilirsiniz.