İş kuranların ya da kurmak isteyenlerin önceliğinin neden inovasyon olması gerektiğini oldukça güzel açıklayan fikirler ve geliştirmeler, kendi projeniz için ilham almanıza yardımcı olacak.
Altun Döküm Sanayi A.Ş.’nin alaşımlı döküm parçaları iş fikri kapsamında yarı katı döküm tekniği ile yapılan döküm parçaların mekanik özelliklerinin klasik döküm yöntemleri kullanılarak yapılan döküm parçalarına göre iyileştirilmesi söz konusu olabiliyor.
Günümüzde altyapıya ve inovasyona yapılan yatırım, ekonomik büyümenin ve kalkınmanın en önemli itici güçleri olarak kabul ediliyorlar. Şu anda dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor. Bu nedenle toplu taşımacılık ve yenilenebilir enerji gibi yeni endüstrilerin, bilgi ve iletişim teknolojilerinin büyümesini her zamankinden daha önemli bir hale getiriyor.
Teknolojik ilerleme, yeni işler sağlama ve enerji verimliliğini artırma gibi ekonomik ve çevresel zorluklara kalıcı çözümler bulmanın anahtarı olarak kabul ediliyor. Sürdürülebilir endüstrileri teşvik etmek ve bilimsel araştırmalara, yeniliklere yatırım yapmak ise sürdürülebilir kalkınmayı kolaylaştırmanın en etkili yöntemleri arasında yer alıyor.
Büyük Ölçekli Üreticileri Geleceğe Taşıyan 5 Yenilik
Otomasyondan 3D baskıya kadar, dünyanın dört bir yanındaki üreticiler büyük ölçekli endüstriyel makineler dünyasında rekabet edebilmek için dijital dönüşümler geçiriyorlar. Örneğin eğitilebilir ve işbirlikçi robotların yüksek riskli çalışma ortamlarında konuşlandırılması ile güvensiz işler ortadan kaldırılıyor ve insan iş gücü daha tatmin edici işlere yönlendirilebiliyor.
Ağır Ekipman Üreticisi, Dünyaya Generatif Bir Tasarım Getiriyor
Yüzyıldan fazla geçmişe sahip bir Alman şirketi olan Claudius Peters; çimento, çelik, alçı ve alüminyum endüstrileri için dökme malzeme işleme ekipmanı sağlıyor. Tasarım hedeflerini ve kısıtlamalarını ele alan ve aralarından seçim yapabilmek için sayısız olası permütasyon üreten generatif tasarım yazılımının bir demosunu izledikten sonra şirket, çimento endüstrisinde uzun zamandır faydalı olan temel ürünlerinden biri olan büyük ekipman parçasını optimize etmek için kullandı. Yazılım %30 – %40 arasında daha hafif ve optimize bir parça oluşturulmasında etkili oldu. Caludius Peters, bu yeni teknolojiyi benimseyerek enerji maliyetlerini ve teslimat sürelerini azaltma yolunda ilerliyor.
Hızlı 3D Metal Yazıcılar Seri Üretime Hazırlanıyor
New Hampshire merkezli teknoloji şirketi Desktop Metal, montaj hattı hızında ve büyük miktarlarda paslanmaz çelik, alüminyum ve diğer alaşım parçaları üretebilen dev bir 3D metal yazıcı üretimi yapıyor. 16 feet uzunluğunda, 6 feet yüksekliğinde ve bir SUV kadar ağır olan dört makineyle, havacılık ve uzay alanlarında kullanılan mevcut üst düzey sistemlerden 100 kat daha hızlı ve maliyetin yirmide birinde olacak şekilde geleneksel imalar işlemleri için gerekli aletleri 3D baskı yapabiliyorlar.
SABIC, Büyük Ölçekli Laminant Üretimini Otomatikleştiriyor
Suudi Arabistan’da petrokimya, endüstriyel polimer, gübre ve metal üreten bir şirket olan SABIC, kısa süre önce ısmarlama termoplastik kompozit laminantların büyük ölçekli üretimi için tasarlanmış yeni bir Dijital Kompozit Üretim Hattı’nı tanıttı. hat, döngü sürelerini ve maliyeti düşürürken düz laminantların özelleştirilmesini sağlamak için robotik dahil olmak üzere farklı dijital teknolojileri kullanıyor. Sistem her dört saniyede bir laminant, yılda ise 1,5 milyon parça üretebiliyor.
AUDİ İmalatta İnovasyonu Yönlendiriyor
Çoğu otomobil fabrikası, kaynak gibi tehlikeli görevler için robotları kullanırken, AUDI verimliliği artırmak ve enerji maliyetlerini azaltabilmek için otomasyonun diğer ileri üretim teknolojileri ile bir kombinasyonunu kullanıyor. Otomasyon üretim istihdamında bir azalmaya neden olmasına rağmen daha yüksek verimlilik ile uzman ve eğitimli işçilere duyulan talebin artması gibi bazı faydalar da sağlıyor.
STRATA, Uçak Parçaları Üretmek İçin Robotik Bir Sistem Uyguluyor
STRATA Manufacturing, Birleşik Arap Emirlikleri’nde Airbus, Boeing ve Leonardo-Finmeccanica Aerostructures ile güçlü bağları olan bir uçak üretim şirketi olarak faaliyet gösteriyor. Şirket, Ocak 2019’da uçak bileşenlerinin üretiminde kritik olan sondaj, raybalama ve havşa açılması faaliyetleri de dahil olmak üzere operasyon montaj ünitesinin otomatikleştirilmesine yardımcı olacak yeni bir robot sistemi uygulamak için Digi Robotics Technologies ile ortaklık yapmayı planladığını açıkladı.
Gelişmekte Olan Ülkelere Katkı Sağlanması Gerekiyor
Şu anda dünya genelinde yaklaşık 2,4 milyar insanın temel sanitasyon ve güvenilir elektriğe erişimi bulunmadığı gibi 800 milyon insan temiz su alamıyor. Toplu taşımacılık, su temini, yenilenebilir enerji sistemleri ve iletişim gibi altyapı yatırımları yalnızca ekonomik büyümenin artırılmasında değil sürdürülebilirliğin artırılması için de giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu nedenle yeni çevreci teknolojilerin sunulması, eskilerin geliştirilmesi ve gelişmekte olan ülkelere hız kazandırılması gerekiyor.
Gelişmekte olan ülkelerin yetişmesine yardımcı olabilmek için bilimsel araştırmalara ve yeniliklere daha fazla yatırım yapılması bir zorunluluk olarak kabul ediliyor. Şu anda 4 milyar civarında insanın internete erişimi bulunmuyor ve bunların %90 gibi büyük bir kısmı gelişmekte olan ülkelerde hayatını sürdürüyor. Bu sorunu çözmeyi hedefleyen projeler arasında uzak ve kırsal bölgelere internet götürmeyi amaçlayan Project Loon da yer alıyor. Google Alphabet’in sahip olduğu bu yenilikçi şirket yetersiz hizmet alan ya da doğal afetlerden sonra kapsama alanı yetersiz olan bölgeler için, stratosferde 18 – 25 km arası yükseklikte 4G – LTE hızlarına kadar kablosuz ağ oluşturabilmek için yüksek irtifa balonlarını kullanıyor. Balonların enerjisi; enerji, rüzgar ya da solar panelleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ile sağlanıyor. balonlar; radyo anteni, bilgisayar, yükseklik kontrol sistemi ve güneş panelleri gibi araçlarla yüklü bir şekilde stratosferde uçuyorlar.Her balon 100 gün süre ile ortalama 40 km’lik bir zemin alanının içerisinde internet bağlantısını sağlayabiliyor.
İnovasyon her zaman tekniği değil kimi zaman da yalnızca neyin mümkün olduğunu yeniden düşünmeyi gerektiriyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) sayesinde bilgi sahibi olduğumuz Janet, Solomon Adaları’ndaki faaliyetleri ile bunun en güzel örneği olarak kabul ediliyor. Solomon Adaları’nda yaşamakta olan Janet, aşırı sıcağın ve yükselen tuzlu suyun muz ağaçlarını öldürdüğünü ve diğer meyve ağaçlarının verimliliğini düşürdüğünü fark etti. Bunun üzerine çözüm arayışına girişen Janet, sızıntı sorunu bulunan kanoları onardı ve bunları yükseltilmiş yataklar haline getirdi. Bunları evine ve tatlı su kaynaklarına doğru yaklaştırdı. Daha sonra bu tekneleri doldurmak için ormandan zengin topraklar getirdi. Havanın çok sıcak olduğu zamanlarda ise kano yataklarını gölgeli alanlara taşıdı. Ve kısa zamanda bitkilerinin gelişmeye başladığını gördü.