Motivasyonun kelime anlamı güdülenmedir. Amaçlarımızı gerçekleştirme noktasında olmazsa olmazımız aslında. Sahip olduğumuz motivasyon, başlamayı düşündüğümüz işe karşı içimizdeki dürtüyü harekete geçirecek. Ve içimizden gelen bu dürtü ile önümüze çıkan engelleri kolayca aşabileceğiz. Bu nedenle yüksek motivasyona sahip olabilen insanlar için belirledikleri hedefler doğrultusunda hareket etmek ve o hedeflere ulaşmak hiç de zor değildir. Peki, motivasyonumuzu yetersiz buluyor bizi harekete geçiremediğini düşünüyor ve hedeflerimizi gerçekleştirmede problemler yaşıyorsak neler yapmalıyız?
Motivasyon Kaç Kısımdır?
Temelde motivasyon 3 kısımdan oluşur.
- Harekete geçme
- Devamlılık
- Yoğunluk
Harekete geçme, hedeflediğiniz iş ve kişisel gelişim yönünde attığınız ilk adımdır. Meseleye daha reel bakacak olursak bu noktada verebileceğimiz en güzel örnek, bir bebeğin yürümeyi hedefleyerek ilk adımını atması ve bu ilk adımla beraber koşmaya kadar varacak bir süreci başlatmış olması diyebiliriz.
Önerilen İçerik: Girişimciler için Motivasyon Sözleri
Devamlılık, hedefimize ulaşma noktasında birtakım engeller ile karşılaşsak dahi ısrarla yürümeye devam etmektir. Zaten büyük küçük pürüzlerin yaşanmadığı bir başarı örneği de ne geçmişte ne günümüzde mevcut değildir. Reel örneğimizle devam edecek olursak bu kısımda bebeğimizin bütün düşmelerine rağmen pes etmeden ısrarla denemelere devam ettiğini görürüz.
Yoğunluk ise hedefinize ne kadar motive olduğunuzdur. Enerjiniz, hedefinize karşı duyduğunuz heyecan, yoğunluğunuzu belirleyecek faktörlerdir. Bu noktada bebeğimiz artık dengeli bir şekilde yürümekten başka bir şey düşünmez olmuş, oldukça yoğun bir istek ve coşkunluk ile denemelerine devam etmektedir.
Motivasyon Nasıl Artar?
Motivasyonumuzu arttırabilmek için ise ilk olarak yapmamız gereken, hedeflerimizi ve bizi o hedeflere götüren sebepleri belirlemek. Motivasyonunuzu olumsuz yönde etkileyecek bütün faktörlerden uzak durmalısınız. Ayrıca motivasyonunuzu olumlu etkileyeceğini düşündüğünüz düzenlemeleri yapmalı, kendinize uygun bir ortam oluşturmaya çalışmalısınız.
İlginizi Çekebilir: Çalışanların Motivasyonunu Arttırmanın En İyi Yolları
Motivasyonun düşmesinin en önemli sebeplerinden biri de kendimizi negatif düşüncelere fazla kaptırmamız. Bu durum başladığımız işlere konsantre olmamızı olumsuz yönde etkiler. Ve zihnimiz tam bu noktada bize negatif telkin göndererek hedefimize ulaşma hususundaki inancımızı zedeler.
Başarıya ulaşacağımıza öncelikle kendimiz inanmalıyız. Yola çıktığımız andan itibaren mutlaka birtakım engellerle karışılacağız. Fakat aştığımız her engelin bize kazandırdığı bir şeyler olduğunu unutmamalıyız.
Daha Fazlasına Göz Atın: Başarı Konulu Motive Edici Filmler
Burada bir diğer önemli husus da kendinize ulaşılabilir hedefler belirlemeniz. Şayet ulaşılması güç hedeflerle yola çıkarsanız çabuk yorulur, pes eder ve ileriye dönük hedeflerinizde karamsar bir ruh haline bürünebilirsiniz.
Yapılan araştırmalar başkalarına hedeflerimizden bahsetmenin başarı oranını azalttığını göstermektedir. Çünkü hedefi söylediğinizde kendinizi hedefe ulaşmış hissedersiniz. Ve bu durumda ortada motivasyon gerektirecek bir durum kalmamış olur. Dolayısıyla motivasyonunuz düşer.
Yaşamımız boyunca kendimizi motive etmemizi gerektirecek birçok durumla karışılacağız. Ulaşmak istediğimiz zirveler belirleyeceğiz. Hedeflerimizi yazarak somutlaştıracağız, olumsuz düşüncelerin zihnimizde yer etmesine izin vermeyeceğiz ve en önemlisi kendimize inanacağız. Ulaştığımız her hedef bir sonraki hedefimiz için de bizi tetikleyen bir unsur olacak.