En yeni kuşak olan Z kuşağının (1997 – 2012 tarihleri arasında doğanlar) en yaşlı üyeleri 2011 yılından bu güne iş hayatının ilk üyeleri oldular. Gelecekte de Z neslinin üyelerinin çoğu henüz okuldayken bir çoğuda şirketlerin açmış olduğu ilanlar ile iş hayatındaki yerlerini almak için başvuru yapacaklar. Gelecekte iş gücünün büyük kısmını oluşturacak olan Z neslini daha yakından tanımamız gerekecek.
Bu yeni nesil işçi nesilini en iyi şekilde anlamak için, bir çalışma ortamında ne aradıklarını ve ne tür eğilimlere sahip olduklarını anlamak önemli. Böylece bir iş veren olarak, kendi işiniz için ihtiyaç duyacağınız olası değişiklikleri de tahmin edebileceksiniz.
Z Kuşağını Anlamak
Üniversite İstihdam Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir ankette, katılımcıların% 83’ü 2017-2018 akademik yılında en az bir mezun aldıklarını belirtmişler; bu mezunlar Z kuşağının ilk dalgasıydı.
Z kuşağı akıllı teknolojiler, yenilikçi eğitim ve öğretim teknikleri ve alternatif sınıf yapısı teorileri içinde yetişen ilk nesildi.
Not: Bilgiye ve öğrenme yöntemlerine erişim Y neslinden bu yana büyük ölçüde değişti ve Z nesli yeni öğrenme tiplerini barındıran işyerlerine yöneleceğini varsaymak yanlış olmayacak.
Z Nesli Girişimcidir
Yapılan bir saha araştırmasına göre, Z neslinin % 41’i kendi işini kurmayı planlıyor. Bu projeksiyon henüz bir gerçeklik haline gelmese de kendi işletmesine sahip olma oranı %4 olan milenyum neslinin çok önündeler. Bu gelecekte her tarafın küçük işletmeler ile dolacak demek değil. Çünkü en az bir çalışan sahibi olan bir işletme sahiplerinin ortalama yaşı 41.
Bir iş kurmak ve başkalarını işle alma arzusuna sahip olmak Z neslinin girişimci ruhunun tek delili değil. Upwork’ten 2008 tarihli bir rapora göre Z neslinin tam zamanlı ya da ek iş olarak freelance işlerde çalışma oranı %46.
Daha yaşlı nesillere göre Z kuşağının gençleri çoğunlukla freelance işlere yöneliyor çünkü çalışma vakitleri esnek ve tutku dolu bir kariyer imkanı vaadediyor.
Bu nedenle Z neslinin en yaşlı üyelerinin tamamı henüz işgücüne henüz katılmamışken bile tam zamanlı bir işte başkaları için çalışmaktan ziyade esnek çalışma vakitleri olan serbest bir mesleğe yönelmeleri daha olası. Fırsat bulduklarında Z kuşağı kendi işlerini kurmayı demek için işlerinden çıktılar. Z nesli üyeleri okullarından mezun olup iş gücüne katıldıkça bu oran daha da yükselecektir.
Kurumsal Dünyada Z Nesli
Birçok Z nesli mensubu çalışan online ve freelancer işlere yönelirken, tam zamanlı bir ofis işi arayan önemli bir yüzde olmaya devam edecek. İşverenler olarak, Z nesli çalışanlarının yeteneklerini en iyi şekilde kullanmak için değerlerini anlamanız gerek. Z nesli, eğitim ve profesyonel kariyer yollarında onlara rehberlik eden X nesli ebeveynlerin yanında iş piyasasına girecekler. Ancak önemli ölçüde daha az kurumsal iş deneyimi yaşayacaklar. Geleneksel hiyerarşik kurumsal yapının soyutluğu ve 9’tan- 5’e yaşanan rutin iş gününün aksine, serbest çalışmaya olan ilgilerini açıkça ortaya koyan Z nesline kendi işlerinin patronu olmak daha cazip geliyor. Kendilerini bir ofis ortamında bulurlarsa mutlu hissetmek için aradıkları bazı koşullar var. Örneğin:
İş ve Hayat Dengesi
Milenyum nesli üzerinde yapılan bir araştırmaya göre çalışanların %28’i fazla çalışmak yüzünden kendini yorgun ve tükenmiş hissediyor. Aynı araştırmaya göre bu his çalışanların hasta olma ya da yüksek stres sebebi işi bırakma oranını %68 arttırıyor. Bir sonraki nesil olarak Z kuşağı için bu his daha fazla yıkıcı olacaktır.
İnsan İlişkilerine Önem Veriyorlar
Z kuşağı işbirlikçi, insani bir çevreye ihtiyaç duyar. Şimdiye kadarki en teknoloji odaklı nesil olmasına rağmen, yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Z kuşağı kişilerin % 90’ından fazlası bir iş günlerinde insanlar ile ilişkide olmayı istiyor ve yanlarında diğer ekip üyeleriyle teknoloji tabanlı bir projeyle etkileşime girmeyi tercih ediyor.
Z Nesli İşin İçinde Olmak İstiyor
Z kuşağı çalışanları işler ve gidişat hakkında saha sık bilgilendirilmek istiyor. Z nesli çalışanlarının %66’sı kendi motivasyonlarını ve üretkenliklerini yüksek tutmak için haftada birkaç defa bir yönetici ile görüşmeye ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Z Kuşağını Yönetmek
Z kuşağı kapsamlı eğitime büyük önem vermektedir. Fakat bu neslin mensupları daha teknolojik ve işbirlikçi bir eğitim sisteminin içinden geldikleri için şirketlerin kurumsallaşmış geleneksel eğitim yöntemlerine uyum sağlamada sorun yaşayabilirler. Bu açıdan eğitim ve oryantasyon süreçlerinin bu neslin çalışanları için güncellenmesi gerekebilir.
LinkedIn önderliğinde yapılan bir araştırma Z neslinin mikro öğrenme kavramına ve kendi kendine öğrenme metoduna daha yatkın olduğunu gösterdi. Ayrıca işyerinde başarının ve yükselmenin en önemli etkenleri olarak şirket kültürüne uyum sağlayarak mevcut teknolojinin imkanlarını kullanarak işi geliştirmek olduğunu düşünüyorlar.
Z neslinin çalışanlarını işe alacak olan insan kaynakları ekiplerinin onlardan mevcut kültür ve eğitim düzenine uyum sağlamayı beklemek yerine eğitim ve oryantasyon süreçlerini yeni neslin beklentileri doğrultusunda güncellemeleri gerekebilir.
Son Olarak
Z nesli çalışanlar iş gücüne katıldığı sürece iş yerlerinin mevcut oturmuş düzenlerini değiştirmeye devam edecekler. Önceki nesilleri takip etmeyecekleri ve kendi yollarını çizecekleri şimdiden görülüyor. Z nesli iş yerinde mutlu değilse ve işi sahiplenmek sorunda zorluklar yaşıyorsa daha serbest çalışabileceği freelancer işlere ya da kendi işini kurma projesine geçiş yapacaktır. Bu da onları çalıştıran işverenler için kayıp olacaktır.