Eti ayrı yumurtası ayrı besleyici, ayrı lezzetli ve ayrı pahalı bir kuş olan bıldırcın, girişimcilerin yatırım kararlarını şekillendiriyor. Bıldırcın yetiştiriciliği destekleri girişimcilerin bu iş fikri özelinde harekete geçmesini ve hızla para kazanmaya başlamasını kolaylaştırıyor. En karlı iş fikirleri arasında yer alan bıldırcın yetiştiriciliği bıldırcın faydaları fazlalığı nedeniyle de yüksek talep görüyor.
Bıldırcın Hakkında Genel Bilgi
Tavuklarla ve sülünlerle yakın bir boya sahip olan bıldırcınlar az etli kanatlı familyasında yer alır. Asya, Ortadoğu ve Avrupa’da hem bıldırcın yumurtası hem de bıldırcın eti sıklıkla tüketilse de dünya genelinde yaygın bir şekilde tercih edilmez. Boyları bıldırcın türleri doğrultusunda değişebilir, örneğin Japon bıldırcını 10 cm boya ulaşabilirken dağ bıldırcınları 25 cm ebadına dek büyüyebilir. Göç etme eğiliminde olmayan bıldırcın türleri, tek bir alanda tüm hayatlarını geçirmeye meyillidir. Etleri ve yumurtaları çok besleyici olduğu için ülkemizde bıldırcın üretimi giderek yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde bıldırcın yetiştiriciliği yapanlar tarafından en çok Jumbo bıldırcın türü tercih edilmektedir.
Bıldırcın Yumurtasının Faydaları Nelerdir?
Fosfor ve demir mineralleri bakımından tavuk yumurtalarına kıyasla çok daha zengin olan bıldırcın yumurtaları, b1, b2 ve b6 vitaminleri ihtiyacının karşılanması sağlar. İçerisinde bulunan yağ asitleri ve yüksek protein çocukların bedensel ve zihinsel gelişimini destekler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur, üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda vücut dayanıklılığını arttıran bıldırcın yumurtaları hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Kolesterol barındırmadığı için bıldırcın yumurtaları ilerleyen yaştaki kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Aynı şekilde bıldırcın eti yağsız bir protein kaynağı olduğundan sporcuların da gözdesidir.
Bıldırcın Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Bıldırcın yumurtalarının faydaları hakkında farkındalığın artması ile birlikte ülkemizde bıldırcın üretimi giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. Kuluçka makinalarına döllenmiş yumurta konulması ile gerçekleştirilen bıldırcın yetiştiriciliğinin en büyük avantajlarından biri bıldırcınların cinsel olgunluğa kısa bir sürede erişebilmesidir. Yaklaşık 42 günlük dişi bıldırcınlar yumurtlamaya, 36 günlük erkek bıldırcınlar ise sperm üretmeye başlarlar.
Bıldırcın üretimi için döllenmiş yumurtaya doğal yollarla sahip olmak çok mümkün olmadığı için bıldırcın yetiştiriciliği yapanların damızlık bıldırcın yumurtalarını toplaması gerekir. Kuluçka içgüdülerini kaybeden bıldırcınlar için suni kuluçka yolu tercih edilmelidir. Bıldırcın için gerekli olan yapay kuluçkaların nem oranın %70, sıcaklık seviyesinin ise 38 ila 40 derece arasında olması gerekir. Kuluçkalardaki yumurtalar eğik olarak bırakılmalı ve gün içerisinde yumurtaların eğim yönleri değiştirilmelidir.
Kuluçka otomatik olduğu takdirde bu işlem kendiliğinden gerçekleştirilebilir. Bıldırcın yetiştiriciliği yapmak isteyen yatırımcılar bıldırcın üretimi doğrultusunda farklı sermaye miktarlarına ihtiyaç duyabilir. Hobi olarak da büyük montanlı yatırımlar da bıldırcın üretimi için söz konusu olabilir. Gereken yatırım miktarı girişimcinin kazanç beklentileri ve hedefleri doğrultusunda değişiklik gösterir.
Bıldırcın Yetiştiriciliği İçin Neler Gereklidir?
Bıldırcın yetiştiriciliği yapmak isteyen yatırımcıların bıldırcın türü özelinde karar vermesi gerekir. Bıldırcın yetiştiriciliği için genellikle ülkemizde Jumbo bıldırcın türü tercih edilmektedir. Dişi ve erkek karışımı olgun bıldırcınlarla da hali hazırda döllenmiş bıldırcın yumurtaları ile de başlanılabilen bıldırcın yetiştiriciliği için kuluçkahane gereklidir.
Civcivlerin büyütülmesi için ise çok katlı ana makineler temin edilmelidir. Bıldırcın yavruları çok hızla gelişebilir ve bu nedenle ilk yemleme dönemlerinde protein ağırlıklı yemler tercih edilmelidir. Enerji gereksinimleri fazla olacağı için hindi civciv yemi kullanılması tavsiye edilir.
Bıldırcın kafesleri bıldırcın yetiştiriciliği için olmazsa olmaz ekipmanlar arasında yer alır. İster et ister yumurta üretimi için bıldırcın yetiştiriciliği yapılsın bıldırcın kafesleri mutlaka satın alınmalıdır. Aynı şekilde kanatlı hayvanların beslenmesi için yemlikler ve suluklar da tamamlanmalıdır. Birçok farklı yemlik ve suluk modeli bulunacağı için yatırımcıların kendileri için en uygun alternatifleri değerlendirmeleri gerekir. Unutulmaması gereken bıldırcınların sağlıklı bir şekilde beslenip büyüyebilmesi için yemlik ve suluk miktarlarının mümkün olduğunca fazla olmasıdır.
Bıldırcın yetiştiriciliği ile ilgili gerekli ekipmanları, en uygun bıldırcın türünden erkek ve dişi bıldırcınları alan girişimciler bıldırcın üretimine hazırdır. Şimdi sıra, bıldırcın yetiştiriciliği maliyetlerinde…
Bıldırcın Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Zahmetsiz bir yatırım şekli olarak düşünülse de bıldırcın üretimi tesisi işletmek emek ve bilgi gerektirir. Bıldırcınların diğer kanatlı hayvanlarla aynı kafeslerde barındırılmaması bıldırcın yetiştiricilerinin dikkat etmesi gereken önemli bir şarttır. Bıldırcın kafeslerinde herhangi bir bıldırcın ölürse mutlaka zaman kaybedilmeden ölü bıldırcının kafesten dışarı alınması ve gömülmesi gerekir. Bıldırcınların bulunduğu kümeslerin tabanların kuru olduğundan emin olunmalı, suluklardaki sular her gün tazelenmelidir.
Bıldırcın Yetiştiriciliği Maliyetleri Ne Kadar?
Bıldırcın çiftliği kurmak için gerekli maliyet az önce de belirtildiği gibi bıldırcın üretimi kapsamına göre değişiklik gösterebilir. Yılda yaklaşık 250 – 300 yumurta veren bıldırcınlardan yaklaşık 500 tanesi için ortalama 25 m’lik bir alanın yeterli olduğu bilinir. Yatırımcıların uygun bir arazisi ve kapalı alanı olduğu takdirde bıldırcın yetiştiriciliği maliyetleri ciddi ölçüde azalır.
Gerekli ekipmanların alınması ve bıldırcın tedariki için yaklaşık 25 bin – 35 bin TL arasında sermaye gereksinimi ortaya çıkar. Ancak bu maliyet arazinin büyüklüğüne, kaç bıldırcın ile işe koyulacağına, alınan ekipmanların adetine ve sayısına göre değişiklik gösterebilir. Büyük bir tesis kurmayı isteyenlerin maliyetleri de haliyle çok daha fazla olacaktır.
Bıldırcın Yetiştiriciliğinin Avantajları Nelerdir?
Bıldırcın faydaları anlaşıldıkça ülkemizde bıldırcın eti ve bıldırcın yumurtası talebi giderek yükselmektedir. İçerisinde mineral ve vitamin çeşitleri ile birlikte bolca protein bulunan bıldırcınlar altı haftada yumurta vermeye başlarlar. Cinsel olgunluğa erken dönemlerde eriştikleri için hızla çoğalırlar ve üretim kapasitesi ciddi anlamda artış gösterir. Dişi bir bıldırcın ayda 24 yumurta verebilir ve bu nedenle de bıldırcın eti amacıyla üretim yapılsa dahi bıldırcın yumurta satışından da yüksek gelir elde edilebilir.
Satış cirosu yaklaşık 9 haftada başlayacak bir iş fikri arıyorsanız ve gerekli yatırım maliyetine sahipseniz siz de bıldırcın yetiştiriciliği işine girebilirsiniz. Hobi amaçlı olarak başlansa dahi ek gelir elde etmek bıldırcın üretimi için ayrılacak küçük bir alanla dahi mümkün olur. Bıldırcın yumurtası hem pazarlarda hem de lüks restoranlarda ciddi talep göreceği için pazarlama kanalları çeşitlendirildiği takdirde bıldırcın yetiştiriciliği karlılığı yaşanabilir.
Bu Fikirler Dikkatinizi Çekebilir
✔️ Hayvancılık ve Yetiştiriciliği Üzerine 50 İş Fikri
✔️ Kıl Keçisi Yetiştirmek ve Kıl Keçisi Özellikleri
✔️ Mantar Yetiştiriciliği İle Evde Para Kazanmak