Her sayısıyla haber dergiciliğine yenilikler getiren Aktüel bu kez de ilginç bir habere imza attı ve 20’li yaşlarını yaşayan iş dünyasının genç yıldızlarını gündeme getirdi. Hepsi de henüz 20’li yaşlarındalar. Ve tabiri caizse paraya para demiyorlar. Gencecik yaşlarında öyle işlerin altına ellerini sokmuşlar, öyle başarılı olmuşlar ve öyle paralar kazanmışlar ki, işsizlikten kırılan yaşıtlarının olduğu bir ülkede yaşadıklarına inanmak mümkün değil.
Aralarında sanayici de var, bilgisayar dahileri de, tekstilci de, sosyal girişimci de. Bu gencecik işadamları, namlarına yakışır şekilde kurdukları bir kulüpte hem daha fazla başarının yollarını arıyorlar, hem birbirlerine danışmanlık yapıyorlar, hem de kendileri gibi gençlere girişimcilik cesareti aşılamaya çalışıyorlar.
Kulüplerini adı “Young Ceo Club”. Onlara göre gençler de iş kurabilir, ekonomiye istihdam sağlayabilir, yeter ki cesaretleri olsun. “Denedim, başarısız oldum ama ısrar ettim ve gerçekten de başardım” diyor her biri. Ülkemiz için umut olan bu genç milyonerleri bir araya getirdik ve hikâyelerini dinledik.
İçlerinde tekstilci olan da var, internetten dünyaya pırlanta pazarlayan da”¦ Ortak noktaları henüz 20’li yaşlarını sürüyor olmaları ve birkaç sene içinde milyon dolarlık servete kavuşmaları”¦ Yaşıtları işsizlikle boğuşurken onların başarı hikâyeleri şaşırtıyor ve içinde pek çok dersi barındırıyor”¦
AİLE ÜRÜNLERİNİ PAZARLIYOR
Seda Dicle (25)
İnterek Tekstil Pazarlama Müdürü
“Bir sanayi kuruluşunda ailenin ikinci kuşağındanım. Hem şanslıyım hem de yeni kuşak olarak yaratıcı projeler geliştirmek zorundayım. Şirketimiz gıda, tekstil ve otomotiv kollarından oluşuyor. Gıda ve tekstilde hammaddeden son ürüne kadar entegre çalışıyoruz. Ben tekstil kolunda çalışıyorum, İntertek Tekstil’in pazarlama direktörüyüm. Pamuğu da, ipliği de, son ürünü de kendimiz üretip tamamen ihraç ediyoruz. Bu yıl tekstilde 16. yılımız. Biz Adıyamanlıyız, bütün şirketler ve fabrikalar Adıyaman’da. Babamın ve amcalarımın ortak kurduğu bir şirket. Üniversitede okurken çalışmaya başladım, önce babamın yanında izleyiciydim.”
GARAJDAN PATRONLUĞA
Levent Gökçepınar (25)
Aytaç Okur (25)
Al Pron Elektronik Lmt.’in kurucuları
“2007 yılında şirketimizi kurduk. Hiç paramız yoktu, cihazımızdaki bütün elektronik komponentleri kendimiz üreterek işe başladık. Geceleri sandalyede uyuyorduk. Otomotiv elektroniği alanındaki bazı eksikleri fark ederek bu işe başlamıştık. Küresel bir cihaz geliştirdik ve cihazımızı bir garajda kendimiz lehimleyerek ürettik. Bu cihaz bütün araçlara uyuyor. Sonra bu ürünleri tamamlayarak hem yurt içi hem de yurt dışı pazarına sunduk. Şu anda 90’ın üzerinde ülkeye direkt satışımız mevcut. Geçen yıl bir de inşaat projesine başladık. Şirketimizde 15 kişi çalışıyor. Bu yıl Türkiye pazarına da yöneldik. Krizle beraber pazarın yüzde 10 düşmesiyle birlikte ABD’ye, Ortadoğu’ya ve Afrika ülkelerine yönelmeye karar verdik. Elektronik konusunda başka çözümlerimiz de var. Örneğin 2012’de yat ve jet ski’lerin diagnostik cihazlarını üretmeye başlıyoruz. Böylece denize kıyısı olan tüm ülkelerde pazar oluşturmayı hedefliyoruz.”
GENÇLERE BAŞARI TÜYOLARI VERİYOR
Emre Urfalı (28) / Gelişim Akademi’nin sahibi
“Anadolu’nun küçük bir şehri olan Uşak’ta kurdum işimi ama orada, bulunduğum yerde durarak başarılı olamayacağımı gördüm. Şirketi 2006’de kurdum. 100’e yakın proje bazlı çalışan elemanımız var. Gelişim Akademi olarak üniversitelerde seminerler düzenliyoruz. Onlara hem girişimciliği anlatıyoruz hem de genç yaşlarında başarı sağlamalarına yardım ediyoruz. ‘Gençlerle İş İşten Geçmeden’ başlıklı söyleşiler gerçekleştiriyorum. İş dünyasından başarılı isimlerle, alanlarında başarılı olmuş sembol isimleri gençlerle buluşturuyorum. İş görüşmelerinde neler yapmaları gerektiğini anlatıyoruz. Şırnak Üniversitesi’ne kadar gittik, 100’e yakın üniversitede 300’e yakın etkinlik gerçekleştirdik. Yaklaşık 50 bin gence ulaştık.”
HER YIL YÜZDE 40 BÜYÜYORUZ
Fatih Demir (28) / tish-o.com. tr’nin kurucusu
“tish-o.com.tr’yi 2007 yılında kurdum. Kişiye özel bir tasarım projesi. Günümüzde insanlar kullandıkları her şeyin özel olmasını istiyorlar. tish-o. com.tr’ye girip kullandığınız her şeyi tasarlamanız mümkün. Mesela tişörtünüzün rengini, üstündeki deseni. Üç gün sonra da bu tişört tam istediğiniz bir şekilde ve bedende dikilmiş, bastırılmış olarak size geliyor. Sadece tişört de değil kupa, duvar saati gibi hayatımızdan pek çok şeyi de düşündük. Tişörtler 25 TL’ye, saatler 15 TL’yle tasarlanabiliyor. Ve bütün ürünlerde en kaliteli malzemeler kullanılıyor. Şu anda KOBİ büyüklüğünde bir şirketim var. 20 kişi çalışıyor. Bu yıl yüzde 40 büyüdük. Ayrıca sitemizde kullanıcılar tasarımlarını satabiliyorlar. Şu anda Tisho’nun altında 5 binden fazla mağaza var. Bu mağazalara ürünleri biz hazırlıyoruz, bu mağazalardan da para kazanıyoruz.”
İNTERNETTEN DÜNYAYA PIRLANTA SATIYOR
Nurettin Özdoğan (25) / Divas Diamond’ın kurucusu
“Şirketimiz Divas Diamond; Zen Diamond, Ertuğrul Belen ve benim ortaklığımda kuruldu. Türkiye’nin en büyük pırlanta mağazası sloganıyla internetten bütün Türkiye’ye pırlanta satmayı hedefliyoruz. Pırlantalı takıların fiyatları 69 TL’den başlıyor. Fiziksel mağazalarımızın olmayışı ve Türkiye’nin en büyük pırlanta üreticisi olmamız sebebiyle uygun fiyatlı pırlantayı halkla buluşturabiliyoruz. Şirketimiz her ay yüzde 100 büyüyor. Ürünlerimiz sadece Türkiye’de değil, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya başta olmak üzere Fransa, İngiltere, gibi ülkelerin lider e-ticaret sitelerinde satılıyor. Yakın zamanda dünyanın en büyük e-ticaret pazarı olan Amerika pazarına da gireceğiz. Şu anda şirketimizde 10 kişi çalışıyor, fabrikamızda ise 150 kişi çalışıyor.”
İlk yılımızda 2 milyon dolar kazandık
Ömer Nart (26) Young Ceo Club Başkanı
“Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye’de e-ticaret denince akla gelen ilk isim olmak istiyorum. Markacom International olarak 3 ayda 22 ülkeye ihracat yapan bir şirkete dönüştük. Türkiye’nin ilk online distribütörlük şirketiyiz. Ayrıca online distribütörlük kavramının Türkiye’deki fikir lideriyiz. Okuldan mezun olunca projemi aileme aktardım, onlar beni fonladılar, 200 bin TL. Şu anda ilk yılımızda 2 milyon dolar kazandık. Sadece ticaretle değil uluslararası ilişkiler, politika ve genel olarak ülke meseleleri ile de yakinen ilgileniyorum. Bir gün Steve Jobs’un dediği gibi hayatımdaki tüm noktaların birleşeceğine inancım sonsuz. Aklım başımda olduğundan beri inandığım bir şey var. Bir insan ancak peygamber olamaz. Eğer bir şeye yürekten inanıyor ve inandığınız konuda somut adımlar atıyorsanız ilk denemede olmuyor ikincisinde olmuyor derken belki yedinci belki sekizinci denemede başarı geliyor.”
YAŞIM KÜÇÜK DİYE CİDDİYE ALINMADIM
Ömer Cürgül (27) Empati Bilgisayar ve Verimor Telekom’un kurucusu
“İki tane şirketim var: Empati Bilgisayar ve Verimor Telekom. Yaşım küçük olduğu için kartvizitime unvanımı proje koordinatörü olarak yazma gereği duydum uzun zaman. 2003’te Empati Bilgisayar’ı kurdum. Bilgisayar servis ve satış anlaşmaları yapıyoruz. Sektörde satışın düşmesiyle, 2008’de Verimor Telekom’u kurdum. Burada da internet üzerinden sabit telefon hizmeti veriyoruz. Abonelerimize şehir içi, şehirlerarası, uluslararası ve cep telefonlarını arama hizmeti sunuyoruz. Bir nevi Türk Telekom’a alternatif bir hizmet bu. Müşterilerimizin kapılarına kadar bakır kablo çekmek yerine, biz bu işi internet üzerinden yapıyoruz. Şu anda beş kişilik bir ekibiz. Müşterilerimiz genellikle kurumsal şirketler ve çağrı merkezleri.”
BİR DEFADA 1 MİLYON DOLAR
Selim Çavuş (27) Düşün Taşın Derneği’nin kurucusu ve yönetim kurulu üyesi
“İngilizce Matematik mezunuyum, sonra Kadir Has Üniversitesi’nde master yaptım. Kulüpteki tek sosyal girişimci benim, ticari girişimlerim de var. Düşün Taşın Derneği bir kulüp olarak başladı, daha sonra dernekleşti. Üç tane büyük proje yaptım. Biri 2009’daki Genç Birleşmiş Milletler projesiydi. 120 farklı ülkeden insanı bir çadırda bir araya getirdim. Bu yaklaşık 1 milyon dolarlık bir projeydi ve bunu yönettim. Aynı zamanda geçen sene Ali Sami Yen Stadı’nda 38. Kitap Okuma Günleri düzenledim, 18 bin insan aynı anda aynı kitabı okudular, bu da çok ciddi bir bütçeye sahipti, firmalar da buna destek verdi. Bu sene de Türkiye’nin yedi bölgesini kapsayan üç tırlık bir proje üzerinde çalışıyorum. Düşün Taşın Derneği’nin şu anda 41 üniversitede temsilcisi var. En son yaptığımız kitap okuma günleri, ABD’de Beyaz Saray’ın önünde gerçekleşti, aynı zamanda İstanbul’da da.”
ÜNİVERSİTELİLERE İŞ BULUYOR
Uğur Akkuş (24) / üniisbul.com’un sahibi
“Web sitemizi 2008’de ortağımla birlikte hobi niyetiyle kurmuştuk, üniversitede okurken. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Bilgisayar Teknolojileri okuyordum. Sonradan buradan part-time iş bulunduğunu duyan birkaç gazetenin ilgisini çektik. Medyada yer almamızla birlikte birkaç büyük firma bizi şikâyet etti. İnternet üzerinden iş bulmak için özel istihdam belgesi almak gerekiyormuş. Ve bunun için 24 milyarlık teminat gerekiyormuş. Yakın çevremizden borç aldık. Şu anda sitemize kayıtlı 80 bin öğrenci iş arıyor. Çok da güzel firmalarla çalıştık. Şu anda part-time iş alanında en büyük kariyer sitesi bizimki. Yıllık ciromuz 60 milyar TL.”