Adından da anlaşılacağı üzere danışman avukat olmak için öncelikle avukat olmak gerekir. Üniversite seçme sınavlarında yeterli puanı alarak istenilen üniversitenin 4 yıllık hukuk fakültesi bitirilmelidir. Üniversitelerin hukuk bölümünden mezun olan kişi bağlı olduğu ilin barosuna kayıt yaparak avukatlık stajını başlatır. Avukatlık stajını tamamladıktan sonra bağlı bulunduğu baroya başvurarak avukatlık ruhsatını alan kişi artık avukat olmuştur.
Avukatlık mesleğine adım atan kişi, başka bir avukatlık firmasında çalışabilir, tek başına veya başka avukatlar ile birlikte bir avukatlık bürosu açabilir, devlet kurumlarında avukat olmak için KPSS’ ye girebilir, hakim veya savcı olmak isterse hakimlik savcılık sınavlarına girebilir. Bunlar avukat olduktan sonra seçilebilecek çalışma alanlarıdır.
Avukatlar bir zorunluluk teşkil etmemesine rağmen bir konuda uzmanlaşmayı seçebilir. Ceza davaları, boşanma davaları, iş davaları, velayet davaları, miras davaları, tazminat davaları, icra davaları ve benzeri konuların hepsiyle ilgilenebilecekleri gibi kendilerine bir alan belirleyip o alanda uzmanlaşmayı da seçebilirler. Bir alanda uzmanlaşan bazı avukatlar danışman avukat olmayı seçebilir.
Nasıl Danışman Avukat Olabilirsiniz?
Danışan avukat olmak, hukuki danışmanlık hizmeti vermek avukatın seçimine kalmıştır. Bunu icra edebilmek için avukat olmaktan başka herhangi bir şart aranmamaktadır. Her avukat danışan avukat olmayı seçebilir, hukuki danışmanlık verebilir.
Örneğin bazı şirketlerde uzmanlaştıkları, çokça deneyimlerinin bulunduğu hukuki süreç yönetimleriyle ilgili konularda danışmanlık verebilirler. Danışan avukatla çalışan şirketler iş tanımında yazıldığı konuları içerir nitelikte olacak şekilde, şirketin ve avukatın belirlediği sınırlar içindeki konularda danışman avukattan bilgilendirme danışma alırlar.
Danışman Avukat Ücret Tarifesi Nedir?
Her hukuki sürecin gerektirdiği gibi bu danışma ücrete tabidir. Hukuki danışmanlık, karşılıklı olarak sözleşme şeklinde anlaşmada belirlendiği sınırlar içindeki konuları içerir ve bunlar için belirlenen ücrete tabidir. Ücret her sene (ücretin asgarisi) avukatın bağlı bulunduğu baronun avukatlık ücret tarifesinde yazan ücret meblağından az olamaz. Gerisi sözleşmede kişilerin karşılıklı iradelerine bağlıdır. Danışan avukatın anlaşma dışında kalan bir hukuki meseleden sorumluluğu bulunmamaktadır. Sözleşmede belirlenen konu dışındaki her hukuki olay ve durum için danışan avukat ek ücrete hak kazanır ve bu ücret yeni bir sözleşme ile belirlenir.