Dünyanın en zengin insanlarının bazı ortak noktaları var; muhteşem bir iş ahlakı, sıra dışı fikirler ve şirketlerine olan sarsılmaz bağlılık. Bu metin yazılırken, en zengin beş kişi kendi şirketlerinin ve servetlerinin yönetiminde aktif olarak yol almaya devam ediyorlar.
1. Jeff Bezos
Kişisel Servet: 108,6 Milyar Dolar
Amazon’un Kurucusu
1994 yılında Brezos işinden istifa ettikten sonra Seattle’daki bir garajda Amazon.com’u kurdu. Aslında, online kitap satışı üzerine bir internet sitesi hayal ediyordu ve eski patronu bu işe pek de sıcak bakmamıştı.
Amazon işe sadece kitap satmaya başlamış olsa da artık aradığınız her şeyi bulabileceğiniz devasa bir markete dönüştü ve muhtemelen artık dünyanın en önemli perakendecisi. Ayrıca “Dünyanın en müşteri merkezli markası” tanımını üstüne giymek bir perakendeci zor… İşini sürekli geliştirme ve yenileme çabasını 2017 yılında Whole Foods’u satın almasından ve 2018 yılının Şubat ayında mendi markası ile reçetesiz satılabilecek gıda takviyeleri ve ilaçlar ile piyasaya girmesinden görebiliriz.
Önerilen İçerik: Sahiplerini Zengin Etmiş Zekice İş Fikirleri
Brezos, 1997’de Amazon’u halka arz etti ve o günden veri Bill Gate’s ten sonra 100 milyar dolar kişisel servet barajını aşan iki insandan biri. Brezos’un diğer projeleri arasında havacılık şirketi Blue Orgin, The Wahington Post (2013’te satın aldı) ve Long Now olarak bilinen 10 bin yıllık bir saat var.
2. Bill Gates
Kişisel Servet: 106.7 milyar dolar
Microsoft Corp. (MSFT) Kurucu Ortağı
İlk beş zengin arasında Harvard terk olan ilk kişi Bill Gates’in zenginliğini büyütmesinin hikayesi, hali hazırda zengin doğmuş bir adam için bile ilham verici. Microsoft kurucu ortaklarının kişisel serveti 2009 yılından bu güne iki kattan fazla arttı.
Bill ve Melinda Gates Vakfı aracılığı ile çocuk felci ve sıtmaya karşı milyarlarca dolar para harcayan Gates ayrıca, 2014 yılında ebola virüsü ile mücadeleye harcanmak üzere 50 milyon dolar bağış sözü verdi.
Önerilen İçerik: İlham Verici Başarı Hikayeleri: 5 Hayat 5 Başarı Hikayesi
Bill Gates şu anda Microsoft ve Berkshire Hathaway yönetim kurulu üyesidir.
3. Bernard Arnault Ailesi
LVMH sahibi
Servet: 105.7 milyar dolar
Fransız Arnault, dünyanın en büyük lüks eşya şirketi LVMH’nin başkanı ve CEO’sudur. Şirket, Louis Vuitton, Hennessey, Bulgari, Marc Jacobs, Dior, Sephora ve daha fazlası dâhil olmak üzere dünyanın en büyük markalarından bazılarına sahiptir.
Mühendislik eğitimi alarak baba Arnault’a ait mühendislik firmasında çalışmaya başlayan Bernard ilk iş deneyimini burada kazandı. 1976 yılında işletmeyi bir emlak şirketine dönüştürdü.
Arnault 1984 yılında lüks eşya üreticisi Financière Agache’yi satın alarak sonunda Christian Dior ve Le Bon Marché mağazası dışındaki tüm varlıklarını sattı. 1989 yılında LVMH yönetim kurulu başkanlığına getirildi. Teknoloji ve yat şirketleri dahil olmak üzere kendi yatırımları geniş bir yelpazede yayılıyor.
4. Warren Buffett
Servet: 85.5 milyar dolar
20. Yüzyılın En İyi Yatırımcısı
Yüzyılın en iyi yatırımcısı olarak gösterilen Warren Buffett ilk gelirini 1944 yılında daha 14 yaşında iken çocuklar için bir kağıt oyunu üzerinden kazandı.
İlk olarak 1962’de Berkshire Hathaway adlı bir tekstil şirketinde hisse satın aldı, 1965’te büyük hissedar oldu. Bugün Berkshire Hathaway şirketi yarım milyar dolarlık dev bir şirket.
İlginizi Çekebilir: Girişimcilere Ders Niteliğinde Sözler
Kendi değerleme mantığının altında fiyatlandırılmış şirketlerden satın aldığı hisseler ve kaliteli öngörü sayesinde bir yatırımcı olarak her zaman kazanmayı bilen Buffett bu yöntem ile kendisine büyük bir servet edinmeyi başarabildi. İnternet girişimlerine ve bitcoin gibi kripto para birimlerine değerlemek ve ölçümlemek imkansız diyerek her zaman uzak durdu. Kendi 10 yıl içerisinde geri ödeyen yatırımlara odaklanmayı tercih etti.
5. Mark Zuckerberg
Facebook Kurucu Ortağı
Servet: 72.9 milyar dolar
Facebook CEO’su Zuckerberg, ilk beş zengin arasındaki ikinci Harvard terk öğrenci. Facebook’u, Harvard sınıf arkadaşı Eduardo Saverin ile birlikte 2004 yılında Harvard yurt odasında Facemash adında başarılı bir programın oluşturulmasından sonra icat etti. Harvardlı Tyler ve Cameron Winklevoss, Zuckerberg’e ilk olarak bu fikirle yaklaşanların kendileri olduğunu iddia ederek, 2008’de sonuçlanan kötü şöhretli bir davaya sebep oldular.
2012 yılında halka arz olunan Facebook’un 2018’in sonunda ayda iki milyardan fazla aktif kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor. Piyasa değeri 2019’da yaklaşık 561 milyar dolardı. Zuckerberg servetini yardım için kullanan zenginlerden. İnternet erişimi bulunmayan ücra bölgelere dron ile internet sağlamaktan, devlet okullarına kadar bir çok farklı alanda düzenli yardımlarda bulunuyor.