Fikret Bizimcan tarafından geliştirilen projede mıknatısın itme ve çekme gücünden yararlanılarak elektrik enerji üretimi yapılmasını amaçlanıyor. Mıknatısların doğru açılar ile monte edilmesi yolu ile birbirlerini iterek ve kışkırtarak tetikleyecek bir açıda karşı karşıya getirilmesi fikrine dayanan proje sonucunda oluşan itme kuvveti ile elde edilen sonsuz kuvvet sayesinde elektrik tribünü döndürülüyor ve sonsuz elektrik enerjisi elde edilebiliyor.
Dünyada genel olarak bir enerji sorunu yaşanıyor ve ne yazık ki bunun tek sorumlusu bizleriz. Bu noktada geleneksel elektrik üretme yöntemlerinin sürdürülemez olduğu açıkça görülebiliyor ve artık bu kadar karbon üretmeyen yeni enerji kaynaklarının bulunması bir zorunluluk haline geliyor.
Alternatif güç kaynaklarına duyduğumuz ihtiyaç yeni olmamakla birlikte muazzam çöllerde açığa çıkan devasa güneş alanlarının, açık deniz kıyılarındaki rüzgar alanlarının, okyanusların gücünü dönüştüren dalga ışınlarının ve bir dizi biyokütle çözümünün yok olup gittiğini biliyoruz. Ancak bu alternatif enerji çeşitlerinin yanı sıra bilim adamlarının araştırmalarını sürdürdüğü çok ilginç enerji üretme yolları da bulunuyor.
Vücut Isısını Toplayarak Enerji Elde Edilebilir Mi?
Çok sayıda büyük şehrin, geniş metro sistemlerinde tutulan ısıyı toplamaya başladığı biliniyor. Metronun yalıtımlı ortamında kapalı kalan milyonlarca yolcu büyük bir sıcaklık farkına yol açabiliyor. Üretilen ısı ise evler, işyerleri ve farklı platformlar için güce ve ısıya dönüştürülebiliyor. Londra’nın Islington ilçesinde bulunan beş yüz kadar ev, Stockholm metrosuna paralel bulunan ofisler ve Paris’teki bazı konutlar bu ısıdan yararlanıyorlar. 2.5 milyon metrekarelik bir alışveriş merkezi olan Mall of America da içerisinde geçen çok sayıdaki insan tarafından üretilen ısıyı kullanıyor. Bu ısı Minnesota’nın sert kışı ile mücadele etmeyi başardığından binanın geleneksel bir merkezi ısıtma sistemi bulunmuyor.
İsveç Alkolden Enerji Üretiyor
İsveç’in ulusal gümrük servisinin geçtiğimiz yıl 185.000 galon yasadışı kaçak alkole el koyduğu biliniyor. Ele geçirilen kaçak alkollerin boşa harcanmasından ziyade binden fazla kamyona, otobüse hatta trene yakıt vermeye yetecek biyogaza dönüştürülmesi planlanıyor. Svensk Biogas AB ile birlikte çalışan İsveç ulusal gümrük idaresi, kaçakçılar sınırı geçmeye çalıştığı sürece elde etmeye devam edecekleri bu ücretsiz kaynağı güce dönüştürecek gibi görünüyor.
Japonya Kullanılmış Bebek Bezlerinden Faydalanıyor
Japonya’da nüfus büyük bir hızla yaşlanıyor. Ve yakın bir gelecekte yetişkin bezleri satışının oldukça yüksek rakamlara ulaşacağı öngörülüyor. Yaşlanan Japon nüfusu daha ciddi ekonomik kaygılar taşıyor olsa da Tottori merkezli Super Faiths Inc. Yenilikçi SFD Geri Dönüşüm Sistemi ile oluşması beklenen bu yüke bir çözüm üretiyor. SFD Geri Dönüşüm Sistemi kullanılmış bebek bezlerini alıyor, sterilize ediyor, toz haline getirip patentli makinelerinde kurutuyor. Uygun fırınlarda yakabilmek için biyokütle pelletlerini geri döndürüyor ve kg başına yaklaşık 5000 kcal’in geri kazanılmasını sağlıyor.
Dans Pistinde Olmak İster Misiniz?
Daha fazla insan gücü, lütfen! Gündelik hayatımız esnasında ürettiğimiz kinetik enerji; metro istasyonları, gece kulüpleri ve spor salonları piezo elektrik toplama teknolojilerini kullanmaya başladıkça daha fazla önem kazanıyor. Piezo elektrik olarak da bilinen basınç elektriği bazı kristallerde sıkışma kuvvetine cevap olarak üretiliyor. Herhangi bir nedenden dolayı hareket eden bir yüzeye sahipseniz siz de piezo elektrik kristallerinden yararlanabilir ve belirli bir miktar enerji üretebilirsiniz. Biriken elektrik enerjisi aynı binadaki ya da alandaki hizmetleri güçlendirmek için kullanılabilir veya yeni bir yere yönlendirilebilir. Aslında piezo elektrik son zamanlarda ortaya çıkan bir kavram değil; bu teknolojiyi tahminimizden daha çok kullanıyoruz. DARPA uzun yıllardır askerlerin botlarındaki piezo elektrik jeneratörlerini değerlendiriyor. Daha gündelik bir örnek de verebiliriz. Elektrikli çakmakların, gazı alevlemek için yeterli gerilime sahip bir piezo elektrik kristali ile alev aldığını biliyor muydunuz?
Piezo elektrik enerji üretimi demiryolu sektörüne de giriyor. İsrail Demiryolları’nın Technion Üniversitesi ve yenilenebilir enerji şirketi Innowatech iş birliği ile sinyalleri, ışıkları ve izleme mekanizmalarını çalıştırmak için 120 kWh harcayan oldukça yoğun bir tren yolu güzergahına 32 adet piezo elektrik enerji toplama cihazı kurduğu biliniyor.
Toryum Reaktörleri
Sadece bir ton radyoaktif toryumla çalışan minyatür nükleer reaktörlerin, yeni nesil yerel enerji üretim planlarında yer almasına kesin gözü ile bakılıyor. Bununla birlikte, tortum reaktörlerinin fissile aktivitelerini tetiklemek için yüksek enerjili nötronlara ihtiyaç duyacağı, bunun da İngiliz bilim adamlarının minyatür parçacık hızlandırıcılar üzerindeki çalışmalarının başlamasına neden olduğu biliniyor. Bu amaca yönelik olarak hazırlanan EMMA (The Electron Model of Many Applications) da denilen prototip, yaklaşık 30 milyon elektron voltta veya güçlü bir başlangıç olan 20 MeV’de çalışıyor. Bununla birlikte toryum kullanımı ve daha fazla sayıda yerel nükleer reaktör inşa edilmesi ve sürdürülmesi süreci bazı çevreler tarafından kuşku ile karşılanıyor.
Uzayda Güneş Enerjisi
Gezegenin üzerindeki bir platformda yüzen, kablosuz elektriği dünya yüzeyine doğru ışınlayan büyük bir enerji sisteminden daha heyecan verici veya fütüristik ne olabilir? Ancak bu gücü elde edebilmek için uzun bir yol var gibi görünüyor. Kablosuz elektrik iletimi, uzun süreli radyasyondan korunma, göktaşı koruması ve ekipmanın yörüngeye yerleştirilmesi maliyeti gibi engeller şimdilik aşılamıyor. Sistemin çalışma şeklinin şu şekilde olacağı öngörülüyor. Büyük bir coğrafi dizi güneşten gelen ışığı toplayıp odaklar. Foto voltraik hücreler bu ışığı elektriğe çevirir. Bu elektrik yeryüzündeki bir yer istasyonuna yönelik mikrodalga bir lazeri çalıştırmak için kullanılır. Mikrodalga enerjisi anten dizisi tarafından alınır ve tekrar elektriğe dönüştürülür.
Hazır uzayın derinliklerindeyken size güneş rüzgarından da bahsetmek istiyoruz. Güneş rüzgarı, güneş tarafından çok yüksek hızlarda yayılan çok sayıda yüklü parçacıktan oluşuyor. Prensip olarak bu parçacıklar, dev bir güneş yelkeni ve içinden geçen güneş rüzgarından enerji üretmek için kullanılıyor. Washington Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre üretilebilecek güç miktarı esasen sınırsız olsa da kullandığınız güneş yelkeninin büyüklüğü ile sınırlı hale gelebiliyor. İki metre genişliğinde bir alıcıya takılı 300 metre bakır tel ve 10 metrelik yelken ile bin haneye yetecek kadar elektrik üretimi yapılabiliyor.