İpek böceği yetiştiriciliği maddi açıdan getirisi yüksek bir iş olması nedeni ile yatırımcılar tarafından büyük bir talep görmektedir. Biz de bu yazımızda ipek böceği hakkında bilgi almak isteyen girişimciler için bazı temel bilgileri derledik. Bu işe yatırım yapılmadan önce ipek böceği nedir diye araştırmak aslında elde edilebilecek kazancın büyüklüğünü de görmeyi sağlamaktadır.
İpek dünyanın her yerinde kullanılan ve son derece önemli maddelerin başında gelmektedir. İpek böceği larvalarının koza örmek için salgıladıkları ince salgı, ortaya ince ve şeffaf teller çıkarmaktadır. Bu tellerin işlenmesi ile çok pahalı bir ürün olan ipek elde edilmektedir.
İpek BöceğiYetiştiriciliği Karlı Mıdır?
İpek böceği yetiştiriciliği ile elde edilen ipeğin yoğun talep görmesi sonucu ipek böceği yetiştiriciliği kazancı pek çok ailenin geçimini sağlayacak denli yükselmiştir. İpek böceği yetiştiriciliği nerede yapılır diye bakıldığında kırsal kesimde pek çok ailenin evlerinde ipek böceği yetiştirdiği görülmektedir. Türkiye’de genelde başka tarım dallarına elverişsiz kalan arazilerin yer aldığı bölgelerde yetiştirilmektedir. İpek böceği yetiştirilen oda ısısının ayarlanması ve yetiştiriciliğe uygun ısıtıcıların satın alınması gerekmektedir. Bu ürünlerin gaz salgılamaması ve kazalara yol açmayacak özelliklere uygun olması çok önemlidir. İpek böceği yetiştiriciliği için minimum 70 m2’lik alana gereksinim duyulmaktadır.
İpek Böceği Ne Yer?
İpek böceği ne yer sorusunun yanıtı dut yaprağıdır.İpek böceği yetiştiriciliği, ipek böceğinin tek besin kaynağı olan dut yaprağının temini ile başlamakta; kozadan ipek ipliğine kadar sürmektedir. Bir kozadan en fazla 800 metre uzunluğuna sahip ipek teller elde edilebilmektedir.İpek böcekleri yaklaşık iki ay yaşadıktan sonra kozalarını örüp sonra kelebek olarak varlıklarını sürdürmektedirler. Bu iki aylık zaman diliminde yalnızca dut yaprağı ile beslenip ipek kozası örmektedirler.
Kelebeklerin yumurtlaması ile oluşan ipek böcekleri yaklaşık üç yüz civarında yumurta bırakmaktadırlar. İpek böceği yumurtası Türkiye’deki pek çok ipek böceği fabrikasından temin edilebilmektedir.
İpek Böceği Fiyatı NeKadar?
İpek böceği nerede satılır diye araştıran kişiler, ipek böceği temin etmek için pet shoplardan bazı internet sitelerine kadar farklı alternatiflere ulaşabilmektedirler. İpek böceği fiyatları 5 TL ile 15 TL arasında değişiklik göstermektedir. 2018 yılı itibari ile 1 kg yaş koza 55 TL’den satışa sunulmaktadır.
İpek Böceği Yetiştiriciliği Hangi Aylarda Yapılır ?
Ülkemizde yılda iki kez ipek böceği beslemesi yapılabilmektedir. İlki Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki ilkbahar beslemesi;ikincisi ise Ağustos ve Eylül aylarındaki sonbahar beslemesidir.
İpek böceği yetiştiriciliğinin Türkiye’de tekstil sanayinde önemli bir yere sahip olması nedeni ile ipek böceği yetiştirmek isteyen kişilere hem devlet kurumları hem de özel kuruluşlar tarafından teşvik sunulmaktadır. İpek böceği yetiştiriciliği devlet desteği dut bahçesi tesisini ve ipek böceği yetiştiriciliğini kapsamaktadır. Bu hibeden yararlanmak isteyen kişi ve kurumların faaliyetlerini en az 3 yıl sürdürmeleri gerekmektedir. Bu nedenle hibe desteği ile alınan makine ve ekipmanların 3 yıl süre boyunca aktif olarak kullanılacağına dair taahhütname imzalamaktadırlar. Kozadan tekstil üretimi için alınacak makineler ve inşa edilecek tesisler hibe kapsamında bulunmamaktadır. Hibelerde üst sınır 250.000 TL olarak uygulanmaktadır.
Bu faaliyetlerin doğru ve etkin bir şekilde yapılabilmesi için devlet tarafından ipek böceği yetiştiriciliği kursu da düzenlenmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen kurs daha çok kırsal kesimdeki çiftçilere sunulmaktadır. Ayrıca Halk Eğitim Merkezleri de ipek böceği yetiştiriciliği kursu vermektedir. Kursu başarı ile tamamlayan kişilere ipek böceği yetiştiriciliği sertifikası verilmektedir.