Yeni bir girişim kurmak için önceki çabalardan elde ettikleri serveti kullanan girişimcilerin ya da on yıllardır devam ettirdiği franchise anlaşmasını yeni bir şeye dönüştürmeye çalışanların sayısı azımsanmayacak derecede çoktur. Bu insanlar kendi yollarında ilham verici kimselerdir ancak işe hiçbir şeyle başlayıp başarı elde etmiş olan kişiler ise sayıca daha azdır. En başarılı girişimcilik örnekleri olarak da adlandırabileceğimiz bu hikayeler herkese ilham verir. Bu kişiler yolculuklarına sermaye olmadan, bir fon bulmadan ve hatta bazen eğitim ve tecrübe sahibi olmadan ancak yine de büyük başarılar kazanma ihtimaline tutan girişimcilerdir. Bu insanlar böyle olası olmayan şeyleri nasıl başardılar ve diğer girişimciler bu insanlardan ne gibi dersler çıkarabilir?
John Paul DeJoria
John Paul DeJoria, Steve Jobs ya da Elon Musk kadar çok tanınan bir isim değildir ancak yaptıkları ile onlara rakip olacak bir şey ortaya koymuştur. İş hayatına gazete kuryesi olarak başlayan DeJoria, daha sonra hademelik ve kamyon şoförü olarak çalıştı. DeJoria bu esnada evsiz bile kaldı ve iki defa sokaklar da yattı. En sonunda Paul Mitchell ile tanışarak bir saç bakım şirketinde çalışmaya başladı. Daha sonra bankadan alınan 700 dolarlık kredi ile DeJoria ve Mitchell şu anda bir holding olan ve John Paul Mitchell System olarak bilinen bir girişimi kurdu. DeJoria daha sonra Patron Spirits’i kurdu ve House of Blues’un kurucu ortağı oldu. Bugün DeJoria’nın 3.1 milyar dolarlık bir kişisel serveti bulunuyor. Bir dönem kaldırımda yatmak zorunda kalan DeJoria’nın yaptıkları başarılı girişimcilik örnekleri arasında dikkat çekiyor.
Kevin Plank
Under Armour’un CEO’su olan Kevin Plank, şirketini ilk kurduğunda kenarda biriktirdiği 20.000 doların yanında 40.000 dolarlık banka kredisi çekti. Kısa bir süre sonra Georgia Tech Üniversitesi’ne 17.000 dolarlık hayati bir satış yaptı ve şirketi bugünkü bildiğimiz haline gelmeyi başladı. Yakaladığı ivme ile iki düzine NFL takımı ile anlaşan Plank bu sayede girişimini milyonlarca insana satış yapan ve binlerce çalışanı olan bir şirket haline getirdi. Günümüzde Under Armour yıllık 2 milyar dolar değerinde satış yapıyor ve 5900 çalışana sahip.
Jan Koum
WhatsApp’ın kurucusu Jan Koum, Ukrayna’nın Kiev şehri yakınlarında küçük bir şehirde dünyaya geldi. Koum ailesi fakirlikten dolayı California’ya göç etti ve Koum burada boş zamanlarında bilgisayar ile çalışmaya başladı. 18 yaşına geldiğinde son derece yetenekli biri haline gelen Koum, 1997 yılında Yahoo!’da alt yapı mühendisi olarak işe girdi. 2009 yılında uygulamaların gerçek gücünü anlamadan ve WhatsApp’ı kurmadan önce 10 yıl boyunca çalıştı. 2014 yılında ise WhatsApp inanılmaz popüler hale geldi ve Facebook 19 milyar dolara WhatsApp’ı satın aldı.
Sam Walton
Günümüzde Walmart’ın sık sık çalışanlarına düşük maaş ödemesi ve karı maksimize etmek için sorgulanan yöntemleri denemesi son derece ironik. Walmart’ın kurucusu Sam Walton 1945 yılında ilk marketini açtığında neredeyse sahip olduğu hiçbir şey yoktu. Eşinin babasından aldığı 25.000 dolar borç ile ilk marketini açan Walton, perakende satış sektöründe inanılmaz bir başarı yakaladı. İlk resmi Walmart şubesi 1962 yılında açıldı. 1976 yılına gelindiğinde ise Walmart 176 milyon dolar değerine ulaştı. Bir noktada Walton, Amerika Birleşik Devletlerinin en zengin kişisi olmayı bile başardı.
George Soros
George Soros günümüzde girişimciden çok yatırımcı olarak bilinmektedir. Ancak Soros’un Soros haline gelmesinde girişimciliğin büyük rolü bulunmaktadır. 1947 yılında, ergenlik yıllarında, George Soros Nazi işgali nedeniyle Macaristan’dan İngiltere’ye göç etti. Yaşamak için son derece paraya sahip olan Soros aynı zamanda London School of Economics’de eğitim alırken bir yandan da çalışmaya devam etti. Daha sonra Amerika’ya taşınan Soros burada birçok büyük firma için yatırım danışmanlığı yaptı ve sonunda kendi şirketini kurdu. Soros, 1990’lı yılların başında fiyatların düşeceği beklentisiyle sahip olduğu bütün poundları sattı ve 1 günde 1 milyar dolar kar elde etti. Soros’un bu hamlesi en başarılı girişimcilik örnekleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Pierre Omidyar
1995 yılında bilgisayar programcısı Omidyar, Auction Web olarak bilinen kendi kişisel sitesinde açık arttırmalar yapmaya başladı. İnternet sitesine gelen yüksek trafik nedeniyle Omidyar işlerini büyütmeye başladı ve tüm ödemeleri düzenlemesi için ilk çalışanını işe aldı. Omidyar’ın internet sitesi ise başarısına devam etti ve günümüzde eBay haline geldi.
John Ferolito ve Don Vultaggio
70’li yıllarda Brooklyn’e iki arkadaş olan Ferolito ve Vultaggio Volkswagen minibüslerinin arkasında bira satmaya başladı. Bundan 20 yıl sonra ise Snapple adı altında işlerinin çok iyi gittiğine karar verdiler ve şanslarını alkolsüz içeceklerde denemek için AriZona Green Tea markasını kurdular. Günümüzde AriZona, Amerika’da en çok tüketilen çay markası ve tüm dünyaya ihracat yapıyor. Ferolito ve Vultaggio ise hala şirketin sahibi.
Matt Maloney ve Mike Evans
Chicagolu iki yazılım geliştiricisi, Apartments.com adresinin arama özelliği üzerinde çalışma yaparken yemek sipariş etmek için restoranları aramak zorunda olmaktan sıkıldılar ve bu akıllarına bir fikir gelmesini sağladı. İkili GrubHub isimli bir marka yarattı ve internet üzerinden yemek siparişi verebilmenin önünü açtı. GrubHub geçtiğimiz Nisan ayında halka açıldı ve şu anki değeri 3 milyar dolar.
Howard Schultz
Seattle merkezli bir kahve kavurma makinesi satan bir firmada pazarlamacı olan Howard Schultz, İtalya’ya yaptığı gezide İtalya’nın neredeyse her köşesinde bulunan espresso kafeleri fikrini dünyaya yaymayı düşündü. Schultz bu fikri çalıştığı yerin sahibine açtığında ise olumlu yanıt almadı. Ancak patronu Schultz’un girişimi için ona para verdi ve sahibi olduğu Starbucks marka ismini Schultz’a sattı.
Konosuke Matsushita
1917 yılında, 23 yaşında olan Konosuke Matsushita herhangi bir eğitimi olmadan Osaka Electric Light Company’de çalışmaya başladı. Matsushita burada gelişmiş bir ışık soketi geliştirdi ancak patronu buna pek ilgi duymadı. Matsushita ise vazgeçmek yerine bodrum katında çeşitli örnekler yapmaya başladı. Kendisi daha sonra bataryalı bisiklet ışıkları ve diğer elektronik ürünleri geliştirmeye başladı. 2008 yılında Konosuke Matsushita’nın kurduğu Matsushita Electric firması adını resmen Panasonic yaptı. Günümüzde bu firma 66 milyar dolar değerinde.
Steve Wozniak ve Steve Jobs
Liseden arkadaş olan Steve Wozniak ve Steve Jobs üniversiteyi bırakarak o dönemde bilgisayar sektörünün en büyük firmalarından birisi olan Atari’de gece mesaisinde yazılım geliştirmeye başladı. Daha sonra Wozniak’ın kendi geliştirdiği bilgisayarı satmaya başlayan ikili yine Atari çalışanı olan Ron Wayne ile Apple’ı kurarak günümüzün en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alan Apple’ın ilk adımlarını atmasını sağladı. Ayrıca Steve Jobs’ın günümüzde Disney’in sahip olduğu Pixar’ı satın alarak batmaktan kurtarması Jobs’ın en başarılı girişimcilik örnekleri listesine 2. kez girmesini sağlamıştır.