Senarist Nasıl Olunur
Sayıları hızla artan Türk film ve dizileri sayesinde gençlerin gözdesi haline gelen senaristlik oldukça popüler oldu. Kalifiye eleman ihtiyacından yola çıkan Karakalem Akademi, gençlere yaratıcı yazım, roman ve senaryo atölye çalışmalarıyla yeni iş imkânları yaratıyor. Son yılların şüphesiz en hızlı gelişen sektörlerinden birisi dizi ve sinema sektörü oldu. Her akşam, kanallarda yayınlanan dizilerin sayısı artarken senaristlik de artık aranan meslek arasında yerini buldu. Hal böyle olunca senaryo yazım tekniğini bilen kalifiye eleman ihtiyacı ortaya çıktı. Türkiye’de ilk kez geniş bir yazar ve senarist grubunun yaratıcı yazım, roman kuramı ve senaryo üzerine atölye çalışmaları yapmak üzere kurduğu Karakalem Akademi, yaptığı atölye çalışmalarıyla sektöre girmek isteyen genç yazar ve senaristler için fırsat niteliği taşıyor. Öykü ve senaryo yazmanın zahmetli ve keyifli yollarını öğrenip kalemini güçlendirmek isteyenlerle kurgu ve karakterin nasıl yaratıldığı, senaryonun nasıl işlendiği gibi teknik konularda bilgi sahibi olmak isteyenlerin katıldığı atölye çalışmaları yazar ve senarist adaylarını sektöre hazırlıyor. 8, 12 veya 15 kişiden oluşan gruplar ile Karakalem Akademi’de her hafta bir oturum olmak üzere sekiz hafta süren atölye çalışmaları roman, yazı, senaryo ve son taslak senaryo çalışmasından oluşuyor. Senaryo atölyesinde hikâye işleme yöntemleri, senaryonun inşa edilişi, karakter yaratımı, sahne ve diyalog oluşturma gibi konularda örnekler üzerinden ortak çalışmalar gerçekleştirilerek alt yapıyı besleyen bilgiler geliştiriliyor.
Özgün Projeler Kazandırıyor
Karakalem Akademi’nin, edebiyatla ilgilenen ve kalemini güçlendirmek isteyenler için, geniş bir yazar kadrosu tarafından hayata geçirilen bir akademi olduğunu söyleyen akademinin kurucularından Celal Güngördü, son dönemlerde Türk edebiyatı, sineması ve dizi film sektörü inanılmaz bir başarı yakaladığını vurgulayarak şunları anlatıyor: “Başarı ile birlikte, gençlerin yazmaya olan ilgisi de arttı. İçlerinde çok yetenekli olanlar var. Ancak bir öyküyü, romanı veya senaryonun yazım tekniğine ilişkin bilgileri yok. Bu akademiyi kurmadaki amacımız da genç yazar, senarist veya eleştirmen olacak olan arkadaşlarımıza daha yolun başında iken, işin tekniğini öğretebilmek” diyor. Özellikle son dönemde atağa kalkan Türk filmleri ve dizileriyle bir sektör haline gelen televizyon ve sinema dünyasının ciddi anlamda istihdam yaratmaya başladığı bilgisini veren Güngördü, yapımcıdan senariste, oyuncu ve reji ekibine kadar yaklaşık 6 bin kişiyi istihdam eden dizi sektörünün araç kiralama şirketleri, giyim firmaları, mobilyacı ve restoran gibi pek çok yan sektörü de besler duruma geldiğinden bu sayı daha da artırdığını belirtiyor ve ekliyor: “Bir dizinin bir bölümünün maliyeti 300-600 bin lira arasında değişirken sektörün büyüklüğü 1 milyar liraya yaklaşıyor. Televizyon kanallarında her sezon 60’a yakın dizi yayınlanıyor. Dizilerin tutmasında ön hazırlık, yönetmen ve oyucuların başarısının yanında en önemli faktörlerden biri hiç kuşkusuz ki hikâye ve senaryo. Birbirine benzeyen hikâyelerden uzaklaşarak özgün projelere yer verilmeye başlanan sektörde, senaryo yazım tekniği konusunda bilgisi olan kaliteli elemana duyulan ihtiyaç da arttı. Tüm bunlar gençlerin ilgisini artırdı.”
Eğitime Kimler Katılabiliyor
Edebiyata ilgi duyan herkese açık bir akademi Karakalem. Yani iyi bir edebiyat okuru olmak isteyen de bu akademiye gidebiliyor, yazarlık yeteneği olduğunun farkında olan ama yazım tekniği konusunda kendisini geliştirmek isteyenler de… “Yazarlık yeteneği olduğuna inanan ve iyi bir okur, izleyici veya eleştirmen olmak isteyen herkesi kabul ediyoruz. Ancak yazarlık yeteneği olmayan birinin de yazım tekniğini öğrenerek yazar olmayacağını ifade ediyoruz” diyen Güngördü, edebiyatla ilgilenenlerin ve kalemini güçlendirmek isteyenlerin katılım gösterdiği atölye çalışmalarında amaç katılımcıların gelişimini sağlamak amacında olduklarını belirtiyor. Her hafta bir oturum olmak üzere sekiz hafta süren dört atölye çalışması yaptıklarını dile getiren Güngördü, daha bilgili ve bilinçli bir şekilde roman okumak ya da film izlemek isteyenlerin yanı sıra mesleki olarak kendilerini geliştirmek isteyenlerin de çalışmalara katıldıklarını belirtiyor.İşteinsan