Hareket algılayıcı sistemler, ‘bu sadece oyun’ sözünü unutturuyor. Biri Türkiye’ye oyun konsoluyla spor yapmayı öğretti, diğeri geçen ay harekete geçirmek için geldi. Bir diğeri ise hem hareketinizi hem de sesinizi tanımak için birkaç ay içinde Türkiye’de olacak. Oyun endüstrisi, gelişmiş teknolojil ürünü cihazların insanları “yalnızlaştırdığını” anlamış olmalı ki Nintendo’su da Sony de Microsoft da artık konsolları “birlikte eğlenilen araçlar” haline getirmek için çabalıyor. Hatta “ev eğlence sistemi” olarak adlandırılmaya başlanılan konsollar için geliştirilen hareket algılayıcı sistemlerin hepsi, “şimdi parti zamanı” diyor.
MICROSOFT Xbox Kinect
Her ne kadar Microsoft Türkiye getirmese de dünyada gelecek ay piyasaya çıkmasının ardından yıl sonuna kadar Türkiye’ye oyun pazarının önemli bir ithalatçısı ile ayak basacak olan Kinect, 3 boyutlu kamerası ile herhangi bir aparata gerek kalmadan oyuncunun hareketlerini algılıyor. X Box 360 için tasarlanan Kinect ile konsola “filmi oynat, müzik çal, resimlere bak” gibi sesli komutlar verilebiliyor. MICROSOFT Xbox Kinect Artılar Joystick veya gamepad gerektirmiyor. Film, müzik ve fotoğraf gibi dosyaları da hareketle kontrol edilebiliyor. MICROSOFT Xbox Kinect Eksiler Çoğu spor ve dans olmak üzere uyumlu 21 oyun var. Türkiye’de resmi satışı olmadığı için Xbox Live’ın içeriklerinden faydanılamıyor.
NINTENDO Wii
2006 yılında hareket algılama sistemlerini konsol pazarına sokan Nintendo, aradan geçen 4 yıl içinde oyun tutkunlarına, konsol ile spor ve eğlence de yapılabileceğini gösterdi. Hatta Wii, “monoton evliliklerin kurtarıcısı” olarak bile görüldü.
Artılar
Birebir hareket aktarımı. 40 oyun seçeneği. Wi-Fi ile online oyunlar. USB bağlantı.
Eksiler
Yüksek çözünürlüklü grafik ve surround ses desteği bulunmuyor. Kontrolörün şarjı kısa.
PLAYSTATION Move
Playstation ile güçlü bir yere sahip olan Sony, harekete duyarlı oyun konsolunda biraz geç de kalsa bir ay önce Move sistemini sundu. Playstation 3 için geliştirilen Move başlangıç paketinde hareket kontrolörü ve Eye isimli kamera var. Move için yakında Türrkçe ve üç boyutlu oyunlar da gelecek.
Artıları
Kamera ile artırılmış, net hareket algılama. Düşük gecikme hızı. HD kalitesi. 3D ve Türkçe oyunlar. 10 saatlik batarya süresi.
Eksileri
İlk etapta Çin pazarına yönelik olacak. HD grafik desteği olmayacak.
LENOVO Ebox
Konsol pazarının cazibesine son kapılanlardan olan Lenovo da geçtiğimiz aylarda harekete duyarlı oyun kontrol sistemini geliştirmek için düğmeye bastı. Ebox adı verilen konsol, 2011 yılının ilk çeyreğinde Çin’de satışa çıkacak.
Artılar
Kumandasız hareket algılayıcısı. Fiyatın 300 doların altında olması.
Eksiler
İlk etapta Çin pazarına yönelik olacak. HD grafik desteği olmayacak.