Ancak iş hayatında aktif olmak istiyordu. O sırada bir gazete ilanında EBSO’da “İzmir’in Girişimci Kadınları” projesini görür görmez katılmaya karar verdi ve bu sayede girişimcilik yolundaki ilk adımlarını attı.
Nilgün Demir EBSO’nun KOSGEB ve ABİGEM ile iş birliği içerisinde düzenlediği Girişimcilik Eğitim Programı’na katıldı. Bu esnada işletmesini açmak için yer araştırmaya başladı. Ancak kiraların çok yüksek olduğunu gördü. Oğlunun çalıştığı şirketin ustalarından destek alarak birkaç gün içerisinde bir fırını birkaç gün sonra da restoranı hazır hale getirdi.
Bergama Sofrası Yerel Lezzetler Sunuyor
Nilgün Demir aldığı destekler ile açtığı Bergama Sofrası’nda Bergama’ya ait yöresel yemeklerden karanfilli ekmek, karışık ot yemekleri, kaburga dolması, ocakta yapılan patlıcan çığırtma, pide çeşitleri ve nohutlu börek gibi birbirinden özel 30 yerel tarifi müşterilerine sunuyor. Yöreden iki kadını ve bir pide ustasını da istihdam eden Nilgün Demir yörede yemek yapan kadınlara da örnek olmayı ve onları da ekonomiye kazandırmayı hedefliyor.
Gülşah Yıldırım da Hayalini KOSGEB ile Gerçekleştirdi
1984 yılında Sakarya’nın Akyazı ilçesinde doğan Gülşah Yıldırım bir erkek çocuk annesi ve Sakarya’nın Serdivan ilçesinde ikamet ediyor. Akyazı’da kırtasiye ve el sanatları ürünleri satışı yapan bir firmanın muhasebe departmanında iş hayatına başlayan Gülşah Yıldırım kişisel becerileri ve üretkenliği ile iş yerine büyük katkılar sağladı. Ardından yıllardır hayalini kurduğu kendi işletmesini açmak için attığı kararlı adımlar ile kendi işinin patronu oldu.
Önceleri evinde sipariş yolu ile iş yapmaya başladı. Ardından KOSGEB’in destekleri ile çocuk giyimi üzerine yatırım yaptı ve işlerini büyüttü. Şimdiki hedefi ise kendi markası ile ihracat yapıp önde gelen markalar arasındaki yerini almak.
Gerek kendi işini kurmak gerekse hali hazırdaki işini büyütmek isteyen firmalar ve şahıslar KOSGEB desteklerinden faydalanabiliyorlar. Gülşah Yıldırım da 2017 yılında KOSGEB eğitimlerini tamamlamasının ardından iş fikri ile başvuruda bulundu. İş planının kuruldan geçmesinin ardından hibe ve kredi almaya hak kazandı. İlk etapta 50.000 TL’lik destekten yararlandı. Kafeterya ve çocuk giyimi olmak üzere iki bölümden oluşan işyeri için gereken malzemeleri aldı. İşletmesinin kuruluş işlemlerini tamamladı. Diğer yandan kurumsal kimlik çalışmaları ile birlikte ürünlerini satışa sunabileceği internet sayfasını hazırlattı. Şu anda işyerinde bebek giyimi, çocuk giyimi, oyuncak ve aksesuar kategorilerinde 0 – 12 yaş grubuna yönelik hizmet veriyor. Kokosh Bi Butik adı ile hizmet veren işletmesinin kafeterya bölümünde ise müşterilerine ev yapımı yiyecek ve içecekler sunuyor. Dükkanındaki ürünler dışında sanal mağazasında da oldukça geniş bir ürün yelpazesi bulunan Yıldırım, yurt içinin yanı sıra Avrupa ve Asya ülkelerinden de siparişler alıyor.
Süreyya Oy KOSGEB Destekleri İle İş Hayatına Atıldı
Evli ve altı yaşında bir çocuk annesi olan Süreyya Oy uzun yıllar kendi işletmesine sahip olmanın hayallerini kurdu. Ve en sonunda işletmesini KOSGEB destekleri ile açmayı başardı. KOSGEB tarafından düzenlenen Girişimcilik Kursu’na katılan Süreyya Oy, Mudanya’da kadın giyimi konusunda gördüğü ihtiyaç ve hizmet eksikliği sonucunda Süreyya Butik adını verdiği işletmesini açtı. Girişimcilik ruhu taşıyan tüm Mudanyalı kadınlara örnek olan Süreyya Oy, KOSGEB’e sunduğu projede her bedene uygun şık ve kaliteli giysilere yer verecek olsa da önceliğinin büyük beden giysi kullanan kadınların kendilerini şık ve rahat hissetmesini sağlamak olduğunun altını çizdi. KOSGEB tarafından projesinin onaylanması ile butiğini açtı.
Gülfer Kızılçay Saman Saplarından Kapı Çelengi Üretiyor
Aslen Uşaklı olan Gülfer Kızılçay, KOSGEB’den 27.000 TL’si hibe olmak üzere toplam 43.000 TL kredi kullanarak Manisa’nın Alaşehir ilçesinde saman saplarından kapı çelengi üretimi yapan bir atölye kurdu. Yanında dört kişiyi istihdam eden Kızılçay, kısa sürede yılda beş bin kapı çelengi üretir hale geldi ve ürettiği kapı çelenklerini Almanya’ya ihraç etmeye başladı. Talebin artması ile birlikte çelenk üretimini 70 bin adete kadar yükseltti. Bu girişimi ile Gülfer Kızılçay hem para kazanıyor hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.
Gülfer Kızılçay kendi işini kurmadan önce kuru çiçek ihracatı yapan bir çiçek firmasında çalıştı. Burada çalıştığı 15 yıllık süre içerisinde Alman firmalarının Noel çelenklerine büyük ilgi gösterdiğini fark etti. Kendi işini kurmaya karar verdiğinde Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın KOSGEB ile ortaklaşa açtığı eğitimleri tamamladı, Noel ve cenaze çelenkleri ile ilgili projesini sundu. Kurs ve mülakat esnasında ortaya koyduğu somut örnekler sayesinde projesi onaylandı ve KOSGEB desteklerinden yararlanmaya hak kazandı. Ardından Almanya’dan getirttiği iki makine ile atölyesini kurdu ve imalata başladı.
İşin gidişini görebilmek için ilk etapta 27.000 TL’lik hibe kredi ve 16.000 TL’lik geri ödemeli kredi kullanarak işletmesini kurdu. Ege, Güneydoğu Anadolu ve iç Anadolu Bölgeleri’nden temin edilen saman saplarından yaptıkları kapı çelenklerini yetiştirebilmek için kimi zaman günde 18 saat çalıştı. Yurt içinde Uşak, Manisa ve Antalya gibi illere de kapı çelengi gönderen Gülfer Kızılçay talebe göre 20 cm ile 50 cm arasında değişen çaplarda üretim yapıyor.
2012 yılında “En Başarılı Kadın Girişimci” ödülünü ve başka pek çok ödülü de bulunan Gülfer Kızılçay kadınların cesaretli olmasını ve iş hayatına atılmasını öneriyor.
25 Yaşında Kendi İşini Kurup Patron Oldu
Ece Salıcı Anak, KOSGEB desteklerinden yararlanarak Ankara’da bir tekstil üretim atölyesi açtı. İşe yeni başlayan bir girişimcinin kendi imkanları ile almasının zor olduğu kalıp modelleme programı, tela presi gibi pahalı ama işi kolaylaştırmaya yönelik makineleri KOSGEB destekleri sayesinde alabildiğini belirten Ece Salıcı Anak 25 yaşında kendi işinin patronu oldu.