KOSGEB Denizli İl Müdürlüğü’nün İŞKUR, Belediyeler ve Ticaret Odaları aracılığı ile düzenlediği Girişimcilik Eğitimi programına katılan Yusuf Kemal Polat da aldığı destekler ile kendi işini kuran girişimciler arasında yer alıyor.
Denizli’de bine yakın kişiye girişimcilik eğitimi veren KOSGEB’in eğitimlerine katılanlardan sekseni toplamda 1 milyon 720 bin TL destek alarak kendi işini kurdu. Destek sağlanan 53 firma aracılığı ile ise 95 kişiye istihdam sağlandı.
Bu eğitimlere katılan ve aldığı desteklerde kendi işletmesinin sahibi olan Yusuf Kemal Polat da kendisi ile birlikte 9 kişiye istihdam sağladı. Yusuf Kemal Polat’ın eşi aynı zamanda da ortağı olan Arzu Polat ile birlikte kurduğu Otopol Limited Şirketi oto servis, yedek parça, bakım ve onarım alanlarında faaliyet gösteriyor.
Yusuf Kemal Polat tamamladığı KOSGEB Girişimcilik Eğitimi’nin ardından projesini hazırlayarak başvurusunu yaptı. Başvurusunun KOSGEB tarafından incelenip onaylanmasının ardından yatırımlarını yaptı. KOSGEB’den de 27 bin TL hibe, 70 bin TL iki yılı ödemesiz olmak üzere toplamda dört yıl geri ödemeli faizsiz kredi aldı.
Girişimci Yusuf Kemal Polat’ın eşi ve iş ortağı olan Arzu Polat, kendini işini kurmak isteyen herkesin özellikle de kadın girişimcilerin KOSGEB desteklerinden faydalanmalarını öneriyor.
Oto Servisi Nasıl Açılır?
Ülkemizde trafikte olan araç sayısının çokluğu ve bu sayıya her gün yenilerinin eklendiği göz önünde bulundurulduğunda oto servisi açmanın en karlı iş fikirlerinden biri olduğunu kolaylıkla söyleyebiliyoruz. Araçlarda karşılaşılan arızaların yanı sıra düzenli olarak bakım yaptırılması gerekliliği de bu sektörün potansiyelini artıran etkenler arasında yer alıyor.
Genellikle organize sanayi bölgelerinde bulunan tamir, bakım ve arıza tespit gibi işlemleri yerine getiren oto servisleri açılmadan önce belli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer oto servisinizi herhangi bir markanın yetkili servisi olarak açmayı düşünüyorsanız öncelikle ilgili markanın bayiliğini almanız gerekiyor. Ardından bir iş planı oluşturabiliyor ve oto servisinizde uygulanacak olan bakım, onarım ve tamir işlemleri için gereken malzemeleri temin edebiliyorsunuz.
Oto servisi açmak için gereken yasal belgeler;
- Başvuru formu,
- Sağlık koruma bandının işaretlenmiş olduğu bir vaziyet planı örneği,
- Yangın ya da patlama durumlarına karşı gerekli önlemlerin alınmış olduğuna dair itfaiye raporu,
- İşyerinin sorumlu müdürü ile yapılan sözleşme,
- Emisyon izni ya da analiz raporu,
- Deşarj izni ya da analiz raporu,
- Kurul tarafından hazırlanacak olan açılma raporu
Bu belgelerin eksiksiz bir şekilde hazırlanmasının ve ilgili resmi kurumlara teslim edilmesinin ardından açılış öncesi reklam ve tanıtım çalışmalarına başlamanızı öneriyoruz. Bu aşamada iş tanımı ile ilgili araç sahipleri bilgilendirilebiliyor, oto servisinde uygulanacak olan bakım hizmetleri hakkında araç sahiplerine detaylı bilgi aktarılabiliyor.
Oto servis açmak yüksek maliyetleri iş fikirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu hizmet ülkemizde ağırlıklı olarak organize sanayi bölgelerinde konumlandırılan aracın markasına ve modeline göre hizmet veren yetkili servisler aracılığı ile veriliyor. Araçlar için genellikle bakım yapılması gereken periyotlarda ve zaman dilimlerinde farklılık söz konusu olabiliyor.
Araçlara verilen periyodik bakım hizmetleri kapsamında gerekli kontroller ve değişimlerin eksiksiz olarak yapılması gerekiyor. Bunlar arasında aracın filtrelerinin kontrol edilmesi ve değiştirilmesi, aracın motor yağının kontrolü ve uygun motor yağı ile değiştirilmesi, fren balatasının değiştirilmesi, fren diskinin değiştirilmesi, triger serinin değiştirilmesi, antifrizin değiştirilmesi, silecek, akü ve buji gibi parçaların kontrolleri ve değiştirilmesi işlemleri bulunuyor.
Periyodik bakım hizmetlerinin tamamlanmasının ardından aracın; fren, direksiyon, ön – arka takımlar, lastikler, akü, aydınlatma ve farlar, korna ve silecekler, ısıtma ve klima sistemleri, motor, vites kutusu, debriyaj, kayışlar, yakıt ve ateşleme sistemi, soğutma devresi ve egzoz ile diğer donanımları kontrol ediliyor. Bu bölümler ile ilgili tüm parçalar tek tek inceleniyor, herhangi bir sızdırma, kaçak ya da arıza tespit edilmesi durumlarında araç sahibine detaylı bir rapor çıkartılıyor. Bu rapor ile birlikte tespit edilen ve uygulanması gerekli görülen parça değişimi ve tamir işlemleri uygulanıyor. Ayrıca oto yetkili servislerinde kaporta, cam, iç ve dış bakım gibi hizmetler de sunuluyor. Araç sahibinin isteklerine bağlı olarak uygulanan bu tür bakım hizmetlerinin de fiyatı araç sahibine bildiriliyor. Aracın servisteki bakım ve onarım işlemleri tamamlanarak araç servisten çıkarılabiliyor.
Oto Cam Servisleri
Oto cam servisleri markaların yetkili servislerinin yanı sıra bağımsız kuruluşlar tarafından da verilebilen hizmetler arasında yer alıyor. Bununla birlikte araçların cam hasarlarının tamir edilmesi ve değiştirilmesi konusunda uzman sertifikalara sahip ustaların bulunması gereken bu tür işletmelerde cam onarımının ve değişiminin yapılması için gerekli olan bazı noktalar bulunuyor. Cam servislerinde uygulanmakta olan prosedürler biraz daha fazla olduğundan aracınızın camında oluşan hasarlar nedeni ile aracın camını onartmak ya da değiştirmek için servise gitmeden önce bazı belgeler alınması gerekiyor.
- Sürücü belgesi,
- Sigorta poliçesinin aslı ya da fotokopisi,
- Sigorta poliçesinin prim makbuzu,
- Araç ruhsatının aslı ya da fotokopisi,
- Şirket araçları için vergi levhasının ve imza sirküsünün fotokopisi
Ayrıca, hırsızlık nedeni ile camın kırıldığı durumlarda bu belgelere ek olarak karakol tutanağının “aslı gibidir” kaşeli fotokopisinin de bulunması gerekiyor. Cam hasarları genellikle sigorta ve kasko poliçesi kapsamında yer alabildiğinden poliçelerin yanınızda bulunması işlemlerin uzaması ihtimalini ortadan kaldırabiliyor.
Oto Servisi Açmanın Maliyeti Nedir?
Oto servisi açmak için gereken maliyet kendi işletmenizi açmanız veya yetkili servis olmanız durumunda farklılık gösteriyor. Her markanın yetkili servisi olabilmek için belirlemiş olduğu standartların yerine getirilmesi gerekiyor ve bunlar markadan markaya değişebiliyor. Bunun yanı sıra kendi oto servis işletmenizi açacak olmanız durumunda da maliyetiniz işletmenizde vermek istediğiniz hizmetlere, işlerinizin lokasyonuna, kapasitesine ve benzer unsurlara bağlı olarak belirleniyor. Ortalama olarak 30.000 TL sermaye ile küçük ölçekli bir oto servisi açılabiliyor. İşletmenizi açabilmek için birikiminizin yeterli olmadığı durumlarda KOSGEB desteklerinde de yararlanabileceğinizi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.