KOSGEB tarafından sunulan ücretsiz kurslar kendi işini kurmak isteyen girişimci adaylarının yakın markajında! Girişimcilik eğitimi kursları sayesinde girişimciler hem kendi işlerini avantajı desteklerden yararlanarak kurabiliyor hem de şirket kurulum aşamasından sonra KOSGEB kredi faiz desteği gibi süreçleri içeren KOBİ Finansman Destek programına dahil olabiliyor.
KOSGEB eğitimleri tamamen ücretsiz olarak düzenleniyor ve Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi adına herkese eşit fırsat sunuluyor. KOSGEB destekleri başvurusu öncesi tamamlanması gereken KOSGEB kurslarına artık uzaktan eğitim yolu ile katılım sağlanabiliyor.
KOSGEB KURSLARI Online Olarak Veriliyor
KOSGEB Girişimcilik Eğitimi şu an online platforma taşınmış durumda. Girişimci adaylarının eğitimlere kolay erişebilmesi adına başlatılan uygulama sayesinde girişimciler istedikleri zaman istedikleri yerde ilgili video içeriklerini izleyip bölüm sonu soruların yanıtlarını vererek girişimcilik eğitimlerini tamamlayabiliyor. Kosgebin girişimcilik eğitimi programlarına kayıt e-devlet sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor daha sonra katılımcılar 1 gün gibi kısa bir sürede KOSGEB girişimcilik eğitimini tamamlayıp sertifikalarını alabiliyor. Hazır yeri gelmişken Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi hakkında da bilgi aktarmak istiyoruz.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi KOSGEB birimlerinden onaylanan bilgilere göre 2019 yılının sonundan itibaren kalkıyor. 2019 senesi içerisinde girişimcilik eğitimi hem online olarak hem de Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi adı altında gerçekleşiyor. Kısacası şu an KOSGEB girişimcilik kursu bir nevi geçiş aşamasında. Tamamen online kanala geçilene ve hali hazırda yapılan anlaşmaların süresi dolana kadar eğitimler hem fiziki ortamlarda hem de internet üzerinden verilebiliyor.
KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Detayları
KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ile ilgili önceki yazılarımızda bu desteklerin Geleneksel Girişimci Desteği ve İleri Girişimci Desteği olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrıldığından bahsettik. Aynı ayrım KOSGEB Girişimcilik Eğitimi için de söz konusudur.
Geleneksel girişimcilik destek programından yararlanmak isteyenler Geleneksel Girişimci Eğitimi almalıdır. Eğer girişimcinin faaliyet alanı İleri Girişimcilik Desteği sınıflandırmasına giriyorsa girişimci geleneksel girişimcilik eğitimine ek olarak ileri girişimcilik eğitimi modüllerini de tamamlamalıdır. KOSGEB online girişimcilik eğitimi aşamalarının teker teker geçilmesi gerekir. Yani ileri girişimcilik eğitimi almaya geleneksel girişimcilik eğitimi tamamlanmadan başlanamaz. Aynı şekilde eğitimler içindeki bölümler de aynı mantıkla geçilmelidir, KOSGEB’in verdiği konu sıralamasına girişimci adayları uyum sağlamalıdır.
KOSGEB Girişimcilik Eğitimine Nasıl Kayıt Yapılır?
Kendi işini kurmak ve Kosgeb yeni girişimci destek programından yararlanmak isteyen girişimci adaylarının öncelikle girişimcilik eğitimi kaydını tamamlaması gerekir. KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Eğitimi; geleneksel veya ileri girişimcilik destekleri için mecburi adım olduğu için girişimci adayları kayıt için Eğitime Başla linkine tıklamalıdır. İlgili link tıklandığında adayların karşısına E-Devlet sistem girişi çıkacaktır. E-Devlet sistemine girebilmek için adayların öncelikle T.C. kimlik numaralarını ve e-devlet şifrelerini sistem girişi yapmak adına girmeleri gerekir. E-Devlet sistemine alternatif olarak mobil imza, e-imza, T.C. Kimlik Kartı veya internet bankacılığı gibi yöntemlerle de giriş yapılabilir.
E-Devlet üzerinden sistem girişi tamamlandığında E-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi ekranına ulaşılır. Bu kısımda istenen doğrulamalar yapıldığında KOSGEB Uzaktan Eğitim Sistemi girişi tamamlanır.
KOSGEB eğitimlerinin aracısız ve tamamen ücretsiz verildiğine dair yapılan bilgilendirme kapatıldıktan sonra kişi kendisine özel açılan eğitim ara yüzünde detaylara erişebilir. Eğitime Hemen Başla butonu tıklandığında adaylar “Eğitime Kayıt” yaptırmalıdır. Bunun için Eğitime Kayıt butonunun tıklanması yeterlidir. Buton Tıklandıktan sonra ekrana “Geleneksel Girişimcilik Eğitimine kaydınızı oluşturdunuz. Eğitime hemen başlayabilirsiniz!” uyarısı gelir.
KOSGEB Uzaktan Eğitim Sisteminde Geleneksel Girişimcilik Eğitimi kapsamında Sistem kullanımı ve ders kitabı modülleri açıktır.
Geleneksel Girişimcilik Eğitimi İçeriği:
Toplamda 8 ayrı içerikte toplanan eğitimler şu şekilde sıralanabilir:
- Girişimcilikte Temel Kavramlar
- Girişim Fırsatlarını Görme ve Fikir Yaratma / Geliştirme
- Yapılabilirlik Analizi
- İş Modelleri, Müşteriler, Değer Önerileri ve Gelir
- Ekonomi, Endüstri, Rekabet ve Müşteri Analiz
- Hukuki altyapı
- Girişimin Etik Temelleri
- Pazarlama İlkeleri ve Yönetimi
Geleneksel girişimcilik eğitimi kapsamında sunulan bu modüller sıra ile öğrenilebilir. Her modül birden fazla alt başlıktan oluşabilir. Modüldeki eğitim videolarının tamamı izlendiğinde girişimci adayları bölüm sonundaki değerlendirme sınavına katılmalıdır. Değerlendirme sınavına katılabilmek için videoların sıra ile sonuna dek izlenmesi gerekir. “Ben bu konuları biliyorum” diyerek video ileri alındığında sistem kişiyi değerlendirme sınavına yönlendiremez.
İleri Girişimcilik Eğitimi İçeriği:
Geleneksel girişimcilik eğitimi tamamlama rozeti alınmadığı takdirde sistem üzerinden ileri girişimcilik eğitimi kaydı gerçekleştirilemez. İmalat sektöründe veya teknoloji ile bağlantısı olan sektörlerde faaliyet gösterecek girişimcilerin katılması gereken İleri Girişimcilik Eğitimi süreci de az önce anlattığımız şekilde ilerlemektedir. Eğitim bölümleri KOSGEB tarafından belirlenen sıra ile tamamlanmalıdır.
İleri Girişimcilik Eğitimi kapsamında şu bölümler bulunur:
- Networking (Ağ Kurma)
- Girişimin Finansal Yapısının Belirlenmesi ve Yönetimi
- Yeni Girişimler İçin Finansal Kaynaklara Erişim
- Yenilik Yönetimi
- Fikri Mülkiyet Hakları
- Girişimin Profesyonel Yönetimi ve KOBİ’lerde Stratejik Yönetim
- Büyüme Sürecinin Yönetimi ve Büyüme Stratejileri
- İş Planı Geliştirme
Online olarak erişilebilen bu eğitim modülleri tamamlandıktan sonra bölüm bazlı değerlendirme sınavlarına girilmesi gerekiyor. Tüm bölümleri bitiren girişimci adayları için İleri Girişimcilik Eğitimi katılım sertifikası düzenleniyor.
KOSGEB Kursları Katılımının Önemi
KOSGEB Kursları Girişimcilik Eğitimi ile sınırlı olsa da bu kurslara katılmak birçok açıdan fayda sunuyor. Girişimcilik ekosistemine dahil olmak isteyen girişimci adayları iş planı hazırlarken ihtiyaç duyacakları temel noktalara da girişimlerini başarıya taşıyacak önerilere de eğitimler sayesinde hakim olabiliyor. Sunulan faydadan ziyade Kosgeb girişimcilik eğitimleri başvurusu KOSGEB desteklerinden yararlanmak isteyenler için de bir zorunluluk olarak ön plana çıkıyor.
KOSGEB girişimcilik destek programından yararlanabilmek için girişimcilerin KOSGEB girişimcilik eğitimi sertifikasına sahip olması isteniyor. Şirket kuruluşu için de öncelikle eğitimin tamamlanması şartı KOSGEB tarafından öne sürülüyor. Diğer bir deyişle eğer siz şirketinizi açmışsanız ve KOSGEB desteklerinden yeni haberdar olup girişimcilik eğitimi almak istiyorsanız kosgeb kayıt yaptırsanız da girişimcilere özel desteklerden yararlanamıyorsunuz.
KOSGEB girişimcilik desteği programı parçası olabilmek için önce girişimcilik eğitimi almalı ve sonra şirketi kurmalısınız. Bu temel adımları yerine getirdikten sonra KOSGEB veri tabanına kaydolmalı, KOSGEB’e işletmeniz için iş planı sunmalısınız. Bu şekilde desteklere erişebilirsiniz.
KOSGEB girişimcilik eğitimi almanın bir diğer avantajı da Kosgeb kredi faiz desteğinden yararlanmaktır. KOSGEB işletme kredisi ve Makine Teçhizat kredisi olarak kurguladığı 50 bin TL faizsiz kredi desteklerinden yararlanmak için girişimcilerin şirketlerinin “Girişimci İşletme” statüsünde değerlendirilmesi gerekir. Bir işletmenin Girişimci İşletme statüsünde değerlendirilebilmesi için de KOSGEB Girişimcilik Desteği Programından yararlanmış olması gerekir. Dolayısıyla girişimcilerin tüm yolları KOSGEB girişimcilik eğitimi süreci ile kesişmektedir.
KOSGEB Kursları Girişimcilik Eğitimi ile Sınırlı
KOSGEB kursları şu an için yalnızca girişimcilik eğitimi çerçevesinde şekillendiriyor. Zaman zaman KOSGEB müdürlükleri KOSGEB destekleri hakkında genel bir bilgilendirmenin sağlandığı eğitimler düzenliyor ancak bu eğitimler kurs adı altında sunulmuyor. Yine de bağlı olunan KOSGEB müdürlüklerinin düzenlediği etkinliklerin takip edilmesi yalnızca girişimcilere değil KOBİ’lere de fayda sağlıyor.