LinkedIn, iş dünyasındaki çalışanların diğer kişilerle irtibat kurmasını ve iş hakkında bilgi alışverişi yapmasını hedefleyen profesyonel bir sosyal paylaşım platformudur. Microsoft tarafından geçen yıl 26,2 milyar dolara satın alınan LinkedIn 500 milyonun üzerinde üyeye sahiptir.
LinkedIn, güvenilir kişiler arasındaki gerçek hayattaki iş için odaklanmış ücretsiz bir ağ platformu olarakta bilinir. Türkiye’de 5 milyona yakın üyesi bulunan platform 200 ülkede etkin olarak kullanılmaktadır. Neredeyse tüm sanayi ve sektörleri kapsayan platformun yüzde 60’ı mobil olarak ziyaret ediliyor. Güven vurgulayan ve çok sayıda profesyonel ve kişisel bilgi toplayan proje, bir işe alım aracı olarak işletmelerde de yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Neden işinizde LinkedIn’i kullanmalısınız?
LinkedIn’e üye olduğunuzda iş arkadaşlarınızın birçoğunu zaten bu platformu kullanıyor bulacaksınız, bu nedenle kendiniz kaydolmak ve işinize temel bir varlık kazandırmak akıllıca olacaktır. Diğer çevrimiçi ağlardan farklı olarak, LinkedIn’de biriyle bağlantı kurmak, genellikle varolan bir ilişkiyi veya karşılıklı bir irtibat yoluyla bir girişi gerektirir. LinkedIn, iş bağlantılarının nasıl şekillendiği eğilimini yansıttığından güvenli olarak bilinir.
LinkedIn’ı kullanmanın faydaları:
- Profiliniz ile birlikte bireysel bazda meslektaşlarınız ile tanışırsınız.
- LinkedIn iş ortakları ile bağlantı kurmanızı sağlar.
- İşiniz için gereken takipçileri cezbetmek, güncellemeler yayınlamak ve işleri tanıtmak için faydalıdır.
- İşiniz hakkında tavsiye ve bilgi almak için kullanabilirsiniz.
- Yeni personeller bulmak ve işe almak kullanabilirsiniz.
- Başkalarının iş hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.
- İş bağlantıları ve uzmanlık vurgu nedeniyle, LinkedIn mutlaka bir şeyler satmak için bir yer değildir. En iyisi LinkedIn’i kendi uzmanlığınızı kurmak ve geliştirmek, başkalarının bilgisini kullanmak ve gelecekte satış kapılarını açabilecek diğer bağlantıları oluşturmak için bir yer olarak görmektir.
LinkedIn’de kişisel hesap nasıl oluşturulur?
LinkedIn’de kişisel bir hesap oluşturmak sadece birkaç dakikanızı alır, ancak profil bilgilerinizi ekleyip düzeltmek için biraz özen göstermelisiniz.
1. LinkedIn’e üye olun LinkedIn’e gidin ve kaydolmak için gerekli bilgileri doldurun. Bulunduğunuz yer ve iş hakkında bazı ayrıntılar istenecektir. LinkedIn, sizin için çalıştığınız veya kendi çalıştığınız işletmeyi tanımaya çalışacaktır. Ayrıntıları tam olarak bulamazsanız endişelenmeyin, daha sonra bunları güncelleyebilirsiniz. Ayrıca e-posta adres defterinizden irtibat bilgilerini almayı seçebilirsiniz. Bu, LinkedIn’de zaten kim olduğunuzu bildiğiniz tüm insanlar bulmak için gerçekten iyi bir yoldur, ancak profiliniz üzerinde çalışmayı bitirdikten sonra bunu daha sonra yapmak isteyebilirsiniz.
2. Ekstra bilgiler girin LinkedIn profesyonel bir ağdır, bu nedenle insanların profilinizi gördüklerinde kim olduğunuzdan emin olmasını sağlayın. Kayıt işlemi boyunca LinkedIn, çeşitli hedeflere ulaşmak isteyen iş arayanlara ve işyerine yönelik ücretsiz ve premium paketler sunar. Kendinize profesyonel ve tanıdık geldiğiniz yerde uygun ve iyi bir fotoğraf ekleyin . Ayrıca bir arka plan fotoğrafı yükleyebilirsiniz. İnsanlar tam profilinizi görüntülediğinde görünecektir. Kendinize kısa bir özet eklediğinizden emin olun. LinkedIn, bir özet içeren kişilerin, görüşlerini görmeyen kişilere göre on kat daha fazla görüş aldığını söylüyor. Mesleki başarı ve hedeflerinize odaklanarak, deneyim ve becerileriniz hakkında özlü bilgiler verin. Deneyiminize olabildiğince çok ayrıntı verin.
Bunu CV’niz gibi yapın ve tamamen dürüst olun. LinkedIn profiliniz için bir URL sağlayacaktır, ancak bunu hatırlamak için daha basit olanla değiştirebilirsiniz. Bu, örneğin bir e-posta imzasının bir parçası olarak LinkedIn iletişim bilgilerinizi paylaşmayı kolaylaştırır. LinkedIn’e ilk kaydolduğunuzda, site sizi profilinizin ana alanlarına yönlendirir. Zamanınız varsa, giderken her şeyi tamamlamak harika. Değilse, her zaman adımları atlayabilir ve daha sonra onlara geri dönebilirsiniz.
LinkedIn hakkında bilmeniz gereken altı şey
1. LinkedIn Nedir?
Girişte bahsettiğimiz gibi LinkedIn’ın misyonu çalışanları daha üretken ve başarılı kılmak için dünya profesyonellerini birbirine bağlamaktır. Profesyonel hikayenizi anlatmak için kişisel bir profil oluşturabileceğiniz bir sosyal medya platformudur; iş tecrübenizi, tamamladığınız kursları, çalıştığınız projeleri, yazdığınız yayınları vb. detaylandırın.
2. LinkedIn izleyici ne gibi?
Bazıları, LinkedIn’in Facebook’a daha çok benzediğini ve hem görünüm hem de bazı güncellemelerin doğasında olduğunu iddia edebilir; ancak kesinlikle iş için bir platformdur. Kullanıcı demografik bilgileri hafifçe erkeklerle sınırlıdır ve LinkedIn kullanıcılarının neredeyse dörtte biri yaşları 18 ile 29 arasında değişmektedir.
3. LinkedIn’de sıcak konular nedir?
LinkedIn, bir durum güncellemesi veya daha uzun bir form gönderisi olsun, içerik dağıtımı için mükemmel bir platformdur . LinkedIn’de içerik yayımlamak kolaydır ve haber beslemelerinde yer alır.
4. LinkedIn’ın işletmeler için özel olan yanı nedir?
Şirket Sayfaları LinkedIn’de var olmakla birlikte, çoğu etkinlik kişisel profillerle yürütülür. Sonuçta, insanlar insanlarla iş yapıyor. Bağlantı kurmak ve ağınızın önünde kalmak için LinkedIn’i kullanmak başarıya ulaşmanın anahtarıdır. Facebook veya Twitter’dan daha yavaş olduğu için LinkedIn’de aktif kalmanız fazla zaman almaz . Haberciliğinizi kontrol etmek için günde 10 dakika harcamanız yeterlidir. Ağınızdaki insanlarla ilgilenen şirketler hakkında bol miktarda değerli fikir edinebileceksiniz.
5. Hangi işletmeler LinkedIn kullanıyor?
LinkedIn kullanmayan bir işyeri özellikle yurt dışında yok gibi. Şirketler LinkedIn’i her zaman etkili bir şekilde kullanamayabilirler, ancak bir çok şirketin profilleri ayarlanmış durumda. İşletmeler, Şirket Sayfasını bir içerik merkezi olarak kullanmaya ve ekip üyelerine kişisel profillerini doldurmalarını, bağlantılar kurmalarını ve şirket içeriğini kendi ağlarında paylaşmalarını sağlamaya odaklanmalıdır .
6. Nasıl başlıyorsunuz?
LinkedIn ile başlamak kolaydır. LinkedIn kullanıcılarının sadece% 51’inde eksiksiz bir profil var, bu nedenle hesabınız varsa profilinizi önem vermelisiniz.
LinkedIn başarısı için en iyi ipuçları
Başlığınızı en iyi şekilde kullanın: Varsayılan “iş unvanı ve şirket adı” ayarını kabul etmeyin. Şirketinizin neyi ve neye yardımcı olabileceğinizi açıklamak için mevcut 120 karakter kullanın. LinkedIn başlığı, insanların LinkedIn’de gördüğü her etkinliğe eşlik eder, bu yüzden kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı netleştirin.
Liste 50 becerileri: Beceri bölümleri ve LinkedIn onayları hakkında düşünceleriniz ne olursa olsun, listelediğiniz beceriler profilinizin bulunmasının önemli bir parçasıdır . İnsanlar becerileri araştırır, bu nedenle yaptığınız şeyleri listelediğinizden emin olun (ve yapmak istediğinizde). Bu beceriler, profilinizin diğer bölümlerinde (örneğin, başlık, özet ve deneyim açıklamaları) görünmelidir.
50 kadar beceri listeleyebilirsiniz. Bağlanma yaklaşımınızı planlayın: Kiminle bağlanmak istediğinizi dikkatlice düşünün . Bir bağlantı isteği aldığınızda, teşekkür mesajınızı kabul edin ve gönderin. Kabul etmeyi bilmiyorsanız cevap verin ve daha fazla bilgi edinmek için bir mesaj gönderin. Bağlanmak için bir davet gönderirseniz, daima kısa mesajla kişiselleştirin. Özetle LinkedIn işinizde bir çok konuda size yardımcı olacak kişilerle doludur. Hem kendi kariyeriniz hem de iş hayatınız için bu platformun sunduğu imkanları değerlendirmeniz gerekmektedir.