Lokanta Nasıl Açılır?
Lokanta açmanın birçok çeşidi olabilir. Bir esnaf lokantası da açabilirsiniz, bir restoran da. Hiçbir zaman bitmeyecek olan yeme içme sektöründe hizmet vererek yaptığınız yatırımı kısa sürede geri kazanabilmeniz mümkündür. Tabiki lokanta açmak için ya iyi yeteneklere sahip olmalısınız, ya da sizi yarı yolda bırakmayacak iyi yetenekleri olan bir aşçıya. Lokanta açmanın başlangıçta büyük yatırımlar gerektirmesine rağmen kazandıran bir sektör olması yatımınızı kısa sürede amorti etmenizi sağlayacaktır.
Lokanta açmak Lokanta Açmak İçin Ne Yapılması Gerekir?
İş planınızı hazırlayın. Bu iş planınız sizin hayalinizdeki dükkanı kurma yolunda en büyük yardımcılarınızdan birisi olacaktır. Bu araştırmaların içerisine Pazar ve sektör araştırmalarını da dahil edin. Böylelikle çevrenizdeki lokantaya olabilecek talep, diğer işletme ve restoranlarla nasıl rekabet edilebileceği konularında sizleri aydınlatmış olacaktır. Ayrıca bu araştırma sizlere kabaca bir şekilde başlangıç maliyetleri hakkında da bir fikir verecektir. Bu anlamda da ilk aşamada gerekecek sermayeyi de hazırlamaya başlamanıza yardımcı olacaktır.
İşyerinizi açmak istediğiniz yerin bağlı bulunduğu belediyenin web sitesine giriş yaparak dükkan açabilmek için gerekli başvuru evraklarına ulaşabilirsiniz ve hangi evrakları da hazır etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bu başvuru formlarını edinin ve doldurarak belediyenize müracaat edin. İşletmenizde herhangi bir sıkıntı çıkmasını istemiyorsanız izin ve ruhsatlarınızı muhakkak halledin. Bağlı olduğunuz yerdeki vergi dairesine giderek vergi levhanızı çıkartın. Bu süreçte dilerseniz muhasebecinizi de belirleyerek başlangıç aşamalarında muhasebecinizden de yardım alabilirsiniz. Aynı zamanda Sağlık bakanlığı tarafından lokantalar için sunulan yönetmelikleri araştırın. İşyerinizi bu yönetmeliklere göre kurun ve belirli zaman aralıklarında yapılacak olan denetmelerde de eksiğiniz bulunmamasına özen gösterin.
Öncelikle lokanta için menü çok önemlidir. Müşterilerinize ne tür yemekler sunacağınıza karar verin. Menünüz hazır olsun yani. Başlangıçta da belirttiğimiz gibi bir araştırma yaparak lokantanızda ne tür yemeklerin daha çok gidebileceği konusunda fikir sahibi olun ve menünüzü bu fikirlere göre oluşturmaya özen gösterin. Menü hazırlarken yiyecek maliyetlerini, yemek yaparken kullanabileceğiniz malzemelerin ne kadar süre stoklanabileceği, soğutma dolabı ve alanlarını, atıkların da nasıl değerlendirileceğini göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Kar oranınızı en yukarılara çıkartacak ve en az şekilde artık oluşturacak bir menü oluşturmaya gayret gösterin. Yiyecek depolamak en önemli dikkat etmeniz gereken konu olsun.
Lokantanızın en güzel şekilde hizmet edebileceği bir yer seçin. Satın almak veya kiralamak için dükkanınızın lokanta için uygun olup olmadığına dikkat ederek karar verin. Özellikle satın alırken bu konuya dikkat ediniz. Çünkü bir kez dükkanı satın aldıktan sonra lokanta için uygun değilse büyük bir yatırımınız boşa gitmiş olabilir. Tabiki boşa gitmez ancak lokanta açma işinize büyük bir engel koyacaktır. Hedef kitlenize en iyi hitap edebilecek lokasyonda olduğuna özen gösterin. Mesela daha önce lokanta olan bir yer seçecek olursanız belki ekipman ve dolaplar konusunda masraflarınız azalabilir. Ancak hem temizlik, hem de eski lokantanın kötü ünü sizi zor durumda bırakabilir.
Açılıştan önce gerekli bütün ekipman ve malzemeleri iyi araştırarak kaliteli olarak almaya özen gösterin. Çünkü kaliteli malzemeler sizlere sürekli sorun çıkartmayacaktır. Sürekli malzemeye yenileme gereği duyamayacaksınız.
Gıda tedariği yapan firmaları bulun ve bu firmalarla menünüzdeki yemekler için ürünlerin satın alınması ve diğer malzemelerin de nerelerden tedarik edileceği konusunda yardım isteyin.
Personel bir lokantanın en önemli unsurlarının başında gelmektedir. Özellikle hijyen konularına gerekli özeni gösteren personel tercih etmeli, personelinizi müşterilere güzel davranan, işten anlayan kişilerden oluşturmalısınız. Ya çekirdekten yetiştirmeli ya da geçmiş tecrübesi olan kişileri tercih etmelisiniz.
Lokantanızı yukarıda bahsettiğimiz gibi Sağlık bakanlığı tebligatlarına uygun olarak hazırlayın. Sonuç olarak sağlıkla doğrudan ilişkili bir sektörde hizmet vermektesiniz ve uygun olmayan koşullar sağlık açısından ciddi sonuçlar doğurabilir. Bunun için yönetmeliklere muhakkak uyun. Taze ürünler ve yemekler sunun. Kısacası müşterilerinizin sağlığını tehlikeye atmayın. Arada sırada yapılacak olan denetimlere karşı işletmenizi denetleme yapılmadan önce gözden geçirin.
Lokanta açabilme şartları nelerdir?
Öncelikle lokantalar amaçlarına uygun olarak dizayn edilmeli ve tasarlanmalıdır. İnsanlar yemek yerken birbirlerine çok yakın olmamalıdırlar. Ferah bir ortam oluşturmalısınız. Aynı zamanda temizliğe, hijyene özen göstermelisiniz. Aydınlık olması da önemlidir. Kasvetli karanlık ortamlarda lokantaya giren kişiler huzursuz olacaklardır.
Lokantalarda havalandırma tesisatı bulundurulmalıdır. Isıtma, havalandırma için en uygun teçhizatı seçiniz. Özellikle müşterilerinizi rahatsız etmeyecek tesisat kurunuz.
10 kişiden fazla çalışanı olan lokantalarda çalışanlar için giyinme yerleri, dinlenme alanları, kıyafetlerini değiştirebilecekleri soyunma kabinleri, bay ve bayan için lavabo, tuvalet bulundurulmalıdır. Fakat, birden çok işyeri olan pasajlar, İşhanları, iş merkezleri, gar, terminal gibi ortak kullanım alanlarında yeterli sayıda lavabo ve tuvalet varsa, ayrıca lokantanız için lavabo ve tuvalet aranmayabilir. Ancak yine de lavabonuzun lokantanıza özel olması temizlik açısından son derece önemlidir. Ayrıca, büyük bir işletme kurmayı düşünüyorsanız mescitte bulundurarak müşterilerinizin uzun süreli vakit geçirmesinde dini ibadetlerini yetine getirmelerini de sağlayarak kaliteli hizmet verme adına ufak bir adım daha atmış olursunuz.
Lokantalar, artıkları yiyecek olan işletmelerdir. Bu artıkların en iyi şekilde değerlendirilebileceği, artıkların düzenli bir şekilde toparlanabileceği ve muhafaza edilebileceği tedbirlerin alınması önemlidir. Artı olarak atık suyun da güvenli bir şekilde tahliye edilebileceği sistem kurulmalıdır. Özellikle dışarda bu artıkları bırakmamaya özen gösterilmeli, sokak hayvanlarının hedefi haline getirilmemelidir.
Yiyecek ve içecek satışı yapılan, depolanan ve servis edilen işyerlerinde, yiyecekler, hazırlanacakları bölümlerin taban kısımları, duvar kısımları ve yiyeceklerin işlenebilecekleri ve temas edebilecekleri tezgah kısımları seramik, mermer, paslanmaz çelik gibi kolayca temizlenebilecek, kolayca yıkanabilecek, dezenfekte edebilecek, sağlığa zararlı olmayan malzemelerle kaplanmalıdır. Tavanlarda ise küflenmeyi ve buğulanmayı önleyici malzemelerle kaplanmalı, kapı ve pencereler de kolayca temizlenebilmeli ve gerekti olursa da dezenfekte edilebilmelidir.
Lokantalarda özellikle baca sistemi, yemek pişirilirken oluşacak kokuyu, dumanı, buharı ve benzeri şeyleri tahliye edebilmek için baca ve havalandırma sistemleri kurulmalıdır.
Bardaklar, tabaklar cam veyahut porselen malzemelerden oluşmalıdır. Aynı şekilde kaşık, çatal ve bıçaklar, çeşitli mutfak malzemeleri de paslanmaz çelikten seçilmelidir.
Şehir sebekesinden su alınacak, sigara içilebilen ve içilemeyen bölümler duvar veyahut cam yardımıyla birbirinden ayrılacaktır.
Lokantalarda tuvalet ve lavabolar koku yapması önlenecek, yemek yenilen bölümlerden uzakta yapılandırılacaktır.
Hangi sınıf lokanta hangi personeli barındırmak zorundadır?
Birinci Sınıf Lokantalar İçin
Birinci sınıf lokantalar ustalık belgesi sahibi en az iki aşçı bulundurmak zorundadırlar.
Bulaşık yıkanması için sıcak ve soğuk su tesisatı muhakkak bulundurulacak. Mutfaklar, hazırlık, pişirme alanı ve bulaşık yıkama yeri olmak üzere 3 bölümden oluşturulması gerekmektedir.
Giriş kısmında yeterli büyüklükte bir antre bulundurulmalıdır.
Giriş ve salon kısmının zemini, ahşap parke, seramik ya da mermer gibi kolay bir şekilde temizlenebilen ve dezenfekte edilebilir bir malzemeyle kaplanacaktır. Aynı şekilde duvarlarda yağlı boya veya benzeri malzemelerle boyanmış veya kaplanmış olmalıdır.
Isıtma, soğutma ve havalandırma işlemleri kalorifer veya klima ile sağlanmalıdır.
Yemek ve içecek servisleri için yeterli sayıda tekerlekli servis masa ve araçları bulundurulacaktır.
Masalar üstünde iyi cin peçete ve örtüler bulundurulacaktır.
Tabaklar tek tip olarak ve iyi cins porselen ya da cam malzemelerden seçilmiş olacak, çatallar, kaşıklar, bıçaklar iyi cins paslanmaz çelikten seçilmelidir.
Bay ve bayan tuvaletlerinde sıcak su akan musluklar olmalı, her lavaboda ayna olmalı, sıvı sabun kullanılmalı, kurutma makinası ya da kurulama peçetesi bulundurulmalıdır. Aynı zamanda çocuk temizliği için alan ve çocuk tuvaletleri de bulundurulmalıdır.
Mutfaktaki pencerelerde ve kapılarda sineklik bulundurulmalıdır. Bu hijyen açısından son derece önemlidir.
Garson ve çalışanlar lokanta tarafından belirlenmiş olan kıyafetleri giymek zorundadırlar.
Lokantanın çevresinde müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek büyüklükte otopark bulundurulmalıdır.
Mutfağın müşterilerin doğrudan görebilecekleri şekilde dizayn edilmesi gerekmektedir.
15- Müşteri kapasitesini karşılayabilecek yeterlilikte bankolu vestiyer bulunacaktır.
İkinci sınıf lokantalar için
Ustalık belgesi olan en az 1 adet aşçı bulundurulması zorunludur.
mutfaklar, hazırlama, pişirme ve bulaşık yeri olarak üç bölümden oluşturulmalıdır. Bulaşıklar için sıcak ve soğuk su tesisatı olmalıdır.
Mutfaklar, giriş kısmı ve salonun zemini seramik veyahut mermer gibi kolayca temizlenebilir malzemelerle kaplı olması gerekmektedir. Kolay bir şekilde dezenfekte edilebilir olmalıdır.
Soğutma, ısıtma ve havalandırma işlemleri için tesisatlar hazırlanmalıdır.
masalar üstünde kaliteli örtü ve peçeteler bulundurulmalıdır.
Mutfak kısmı salondan ayrı bir yerde bulunacaktır. Aynı zamanda mutfakların kapı ve pencerelerinde (dışarıya açılan) sineklik bulundurulması zorunludur.
Bay ve bayanlar için ayrı ayrı lavabolu, aynalı, sıvı sabunlu yeterli sayıda tuvalet bulundurulmalıdır.
Üçüncü sınıf lokantalar için
1 adet ustalık belgesi olan aşçı olmak zorundadır.
mutfaklar, hazırlama, pişirme ve bulaşık yeri olarak üç bölümden oluşturulmalıdır. Bulaşıklar için sıcak ve soğuk su tesisatı olmalıdır.
Mutfaklar, giriş kısmı ve salonun zemini seramik veyahut mermer gibi kolayca temizlenebilir malzemelerle kaplı olması gerekmektedir. Kolay bir şekilde dezenfekte edilebilir olmalıdır.
Havalandırma işlemi en azından bir aspiratör yardımıyla gerçekleştirilmelidir.
Bay ve bayanlar için ayrı ayrı lavabolu, aynalı, sıvı sabunlu yeterli sayıda tuvalet bulundurulmalıdır.
Lokanta açmak için gerekli belgeler nelerdir?
Nüfus cüzdanı örneği ve ikametgah belgesi
istenilen sayıda fotoğraf
Tapunuzun fotokopisi (Varsa)
Yapı kullanım izninin olduğuna dair belge
Dükkan kiralık ise kira sözleşmesinin aslı veyahut noter tasdikli örneği
Vergi levhanızın fotokopisi
Esnaf odalarına kayıt olduğunuza dair belge ya da ticaret odasına kayıt olduğunuza dair belge.
Sosyal sigortalar belgeleri, ya da emeklilik cüzdanınızın fotokopisi
İşyeriniz için gerekli elektrik, su abonelikleri
İşyerinizin adresinde daha önceden verilmiş bir ruhsat bulunuyorsa belediyeye geri iade edilmesi gereklidir.
İtfaiye tarafından verilen yangın güvenlik önlemlerinin alınmış olduğuna dair belge.
Emniyet müdürlüğüne kimlik bildirimine bulunulduğuna dair belge.
Şirket ise imza sirküleri, ticaret sicil gazetesinin fotokopisi
sabıka kaydınız
ustalık belgeniz
Hatırlatma: Burada belirtilen belgeler kesinlik belirtmez. Kesin belgeleri belediyeden, ilgili kurumlardan öğrenebilirsiniz.
Lokanta açmanın maliyeti ne kadardır?
Lokantalar büyüklüğüne göre, hangi sınıfta açılacağına göre, kurulacağı lokantaya göre çeşitli masraflar oluşturacaklardır ve maliyetleri değişecektir. Bu maliyetler 15 bin liradan başlayarak katlanarak büyür. Tavsiye edilmemekle birlikte mutfak malzemelerinin ikinci el olarak temin edilmesi maliyetinizi bir miktar düşürebilir.