A Grubu Kadrolar mı B Grubu Kadrolar mı?
Bildiğiniz üzere KPSS sınavı ile hem A Grubu hem de B grubu memuriyet kadrolarına yerleşmek için fırsat yakalanabiliyor. KPSS A sınavı her sene yapılırken B kadroları için KPSS B sınavı iki senede bir gerçekleştiriliyor. KPSS A sınavına yalnızca üniversite mezunları girebilirken KPSS B sınavına lisans mezunları, ön lisans mezunları, lise mezunları da kendileri için özel olarak hazırlanan sınavlarla katılım sağlayabiliyor. Özellikle lisans mezuniyeti olan kişilerin hangi kadrolara atanmak istediklerini net bir şekilde belirlemeleri gerekiyor. Çünkü KPSS B sınavı genel bir sınav konseptindeyken KPSS A sınavında uzmanlık sorularının yanıtlanması gerekiyor. KPSS B sınavı ile memur olmak isteyenler merkezi olarak atanıyor, A grubu kadroları için ise KPSS A sınav notuna ek olarak memur olunmak istenen kurumun düzenlediği mülakatlara katılmak gerekiyor. Hedef doğru belirlendiğinde memur olmak isteyenler kendileri için en uygun çalışma programını çıkarabiliyor.
Önce KPSS’den Maksimum Puanı Almaya Çalışın
Memur olmak istiyorsanız KPSS sınavına girmeli ve bu sınavda mümkün olduğunca yüksek puan almaya çalışmalısınız. Az önce de ifade ettiğimiz gibi özellikle B grubu kadrolar merkezi atama ile memur alımı yapıyor. Bazı kadrolar ise merkezi sınav puanı ile kurum içi mülakat sonuçlarını birlikte değerlendiriyor. Aynı durum A grubu kadroları için de geçerli. Bu nedenle merkezi sınav sonuçları yüksek olanlar gerek kurumların sınavına davet noktasında gerekse mülakat puanı ile merkezi sınav puanının ortalaması alındığı için memur olma şanslarını arttırabiliyor. KPSS tercih aşamasında işinizin kolaylaşmasını istiyorsanız siz de öncelikle KPSS sınavından mümkün olduğunca yüksek puan almak için şartlarınızı zorlamalısınız.
Memur Olmak İçin Nasıl Tercih Yapayım?
Memur olmak istiyorsanız merkezi sınav puanınız geldikten sonra tercih aşamasında ince eleyip sık dokumalısınız. ÖSYM tercih dönemleri başlamadan önce adaylara özel kılavuz yayımlar. Bu kılavuzda tercih yapabilecek adaylara önerilerin yanı sıra kadrolar için gerekli niteliklerin ifade edildiği kodlar da bulunur. Merkezi sınav puanınızı öğrendikten sonra tercih etmeyi düşündüğünüz kadrolar için başvuru şartlarını incelemelisiniz. Niteliklerinizin aranmadığı ya da eksik kaldığı tercihler yaparsanız puanınızın boş tercihlerle harcandığına şahit olabilirsiniz.
Hangi İlde Memur Olmak İstiyorsunuz?
Puanınız yüksekse ve gerçekten tercih yapma lüksünüz bulunuyorsa yaşamak istediğiniz ili de seçmelisiniz. Hangi ilde memur olarak çalışmak istediğinizi belirlerken hayat standartlarınızı, aile yapınızı, beklentilerinizi ve ilin sosyal imkanlarını değerlendirmelisiniz. Yalnızca memur olmak için yapılan tercihlerin birçoğunun memurları mutsuz ettiğini, zorunlu görev süresi dolmadan memuriyetten ayrılma noktasına gelindiğini biliyoruz. Bu nedenle sürecin en başından ne istediğinize karar vermenizi öneriyoruz.
Memur Maaşları Tercihlerinizi Etkileyebilir
Yaşadığınız ili seçerken ya da kadro tercihi yaparken memur maaşlarına göz gezdirmelisiniz. Hangi mali ve sosyal haklara sahip olacağınızı da inceleyerek tercihlerinizin doğruluğundan emin olabilirsiniz. Özellikle mevcutta yaşadığını il dışında bir kadroda görev almak zorundaysanız aldığınız maaşın sizi ve ailenizi geçindirip geçindirmeyeceğinden emin olmalısınız.
Memur Olmak İçin Kaç Puan Almalısınız?
Bu sorunun yanıtı değişebiliyor, bazı kadrolar tercih edilmediği için düşük puanla memur kabul edebiliyor. Bazı kadrolar ise o seneki yoğun ilgi nedeniyle hiç olmadığı kadar yüksek puanla memur alabiliyor. Memur olmak istiyorsanız tercihlerinizi en uç senaryolara göre şekillendirmeli, puanınız göreceli olarak düşük olduğunda umutsuzluğa kapılmadan en efektif tercihleri yapmaya çalışmalısınız.
Memur Olmanın Avantajları Nelerdir?
Kamuda çalışmanın birçok kişi tarafından kabul edilen belirli avantajları bulunur. Bu avantajlardan en çok dikkat çekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Özel sektörde çalışanlar bilirler, özel sektörün yükselmeye müsait organizasyon yapısı iş yerindeki rekabet ortamını arttırabilir. Herkesin yükselmek istediği bu ortam memurlar için çok bağlayıcı değildir. Devlet güvencesinde çalışan memurlar seçtikleri ve yerleştikleri kadroya göre yükselme imkanına sahip olsalar da özel sektörle kıyaslandığında daha huzurlu bir iş ortamında çalıştıkları söylenebilir. Kadroda yükselmek isteyen memurlar genellikle A grubu kadrolara yönelirler. Lisans mezunlarının tercih edebilecekleri A kadrolar “kariyer kadroları” olarak da bilinir.
- Özel sektörün ekonomik dalgalanmalar karşısında kamuya göre çok daha kırılgan bir yapıda olduğu kabul edilebilen bir gerçektir. Ekonominin kötü gittiği zamanlarda şirketler özelinde işten çıkarmalara sıklıkla rastlanır. Özel sektörde çalışanlar işlerini garantilemek için hem daha fazla çalışmak zorunda kalabilirler hem de daha çok ödün vermeye mecbur olabilirler. Kamuda çalışanların işten çıkarılması özel sektörle kıyasla çok daha düşük bir ihtimaldir. Memurlar özel sektörlerde çalışanlara göre daha sağlam bir pozisyona sahiptir.
- Kamuda çalışanlar uzun mesai saatlerine kalmazlar, mesaiye kaldıklarında ek ücret alırlar. Özel sektör genelinde olmasa da bazı şirketlerin çalışanlarına fazla mesai yaptırabildikleri ve fazla çalışma ücretini de ödemedikleri bilinir. Memur olmanın en büyük avantajlarından biri de budur, fazla mesai varsa maaşa yansıtılır. Buna ek olarak işe başlama ve işten çıkma saatleri de düzenlidir. Memurlar toplantı, fazla iş vb. durum karşısında mesai saatlerindeki değişmelere çok fazla maruz kalmazlar.
- Memur olmanın bir diğer avantajı da maaşın ve sigorta ödemelerinin devlet güvencesinde olmasıdır. Memur maaşları ayın belirli günlerinde ödenir ve çok spesifik bir durum olmadığı takdirde memurlar maaşlarını ne zaman alacaklarını bilirler. Özel sektörde ise durum pek iç açıcı değildir, kişi çok kurumsal bir firmada çalışmıyorsa maaşını her zaman düzenli olarak alamayabilir. Aynı zamanda birkaç ay geriden gelen maaş ödemeleri de aylık bütçenin sarsılmasına yol açabilir. Özel şirkette çalışanların sigorta ödemelerinin de ertelendiği ya da yapılmadığı örneklere rastlamak mümkündür.
- Memur olmak istiyorsanız bu isteğinizi temellendirebileceğiniz bir avantaj daha vardır. Memurların sosyal ve mali hakları belirlenmiştir. İzin süreleri belli oranlarda özel sektör çalışanları için de artar ancak özel sektörde çalışanlar izinlerini kullanma noktasında sıkıntı yaşar. Gerek iş yoğunluğu, gerek işini aksatıyormuş gibi bir izlenim yaratmamak adına izinlerini kullanamayabilirler. Memurlarda ise böyle bir sıkıntı yaşanmaz.
Özetle, memur olmanın birçok avantajı vardır, yine de bazı handikaplarının da olduğu söylenebilir. Memur maaşlarının stabil olması kişilerin yatırım kararı verirken soru işareti yaşamasına neden olabilir. Memurlar ek gelir elde edebilecek bir işte çalışamazlar ve dolayısıyla beklenmedik bir harcama çıktıklarında gelirleri ve giderleri belli olduğu için sarsılabilirler.
Siz de memur olmak istiyorsanız hayattan beklentilerinizi, nasıl bir hayat yaşamak istediğinizi ve kendinizi güvende hissetmenin sizin için ne kadar önemli olup olmadığını düşünerek karar vermelisiniz. Memur olmak için KPSS sınavına girmeye karar verdiyseniz sürecin en başından disiplinli bir şekilde çalışmalı, sınavdan alabileceğiniz maksimum puanı almaya gayret etmeli ve tercih aşamasında da kadro niteliklerini doğu değerlendirmelisiniz. Böylelikle hayatınızı daha güvenli bir çalışma ortamında devlet memuru olarak geçirebilirsiniz.