Yatırımları konusunda kılı kırk yaran, ancak aklına yatan girişimlere de yatırım yapmakta cömert davranan Warren Buffett, oldukça da cömert bir insan. Servetinin 2.86 milyar dolarını Bill – Melinda Gates Vakfı’na bağışlayan Buffett, The Giving Pledge’in de önde gelen isimlerinden. The Giving Pledge, dünyanın en varlıklı isimlerinin hayatları sona ermeden önce servetlerinin önemli bir kısmını hayır işleri için bağışlamalarına yönelik bir proje.
Bu yazımızda Warren Buffett’ten öğrenebileceğimiz önemli hayat derslerini ele alıyoruz.
1. Doğru Yatırım Yapın
Warren Buffett, yatırım yapacağı şirketleri de en ince ayrıntısına kadar araştırma alışkanlığına sahip. Sağlam bir araştırma yaptıktan sonra bir yatırımcı aklına yatan bir şirkete parasını yatırmaktan korkmamalı, diyor.
Buffett’in bir şirkete yatırım yaparken dikkat ettiği dört prensip mevcut. Bu prensipleri Buffett şu sözlerle açıklıyor:
“Yatırımlarımızı şu 4 faktöre göre belirleriz:
- Uzun dönem ekonomik potansiyel vadetmesi,
- Dürüst ve işini iyi bilen bir yönetim kadrosuna sahip olması,
- Şirketin sahibinin ölçtüğü değerle kıyaslandığında makul bir fiyata sahip olması,
- Hakkında bilgi ve tecrübeye sahip olduğumuz, dolayısıyla doğru bir biçimde değerlendirebileceğimiz bir sektörde faaliyet göstermesi.”
“Winning Ugly” adlı kitapta tenis antrenörü Brad Gilbert, dünyanın en başarılı tenis oyuncularının en az hata yapanlar olduğunu ifade ediyor. Aynı şey hayat için de geçerli tabii ki. Tekerleği yeniden icat etmek, Amerika’yı yeniden keşfetmek gerekmiyor. Saçma hatalardan kaçınmak yeterli. Warren Buffett da bu konuyla alakalı şöyle diyor:
“Hayatınızda az sayıda doğru şey yapmanız yeterlidir. Böylece birçok yanlış şey yapmamış olursunuz.”
Önerilen İçerik: 2020 İçin En İyi Yatırım Aracı
Diğer bir deyişle Buffett, sadelikten yana. Uzun yıllardır Coca Cola’nın en önemli yatırımcılarından biri olması da bunun en güzel örneği. Para kazanmak için ileri düzey matematik bilmek gerekmiyor. O da bu durumu şöyle açıklıyor:
“İnsan doğasında kolay şeyleri zorlaştırmak gibi bozuk bir özellik var sanırım.”
Mutlaka Göz Atın: Yeni Başlayanlar İçin Menkul Kıymetler Özelinde Yatırım Rehberi
2. Aslınızı Unutmayın
Lise yıllarında bisikletiyle The Washington Post gazetesi dağıtan Buffett, kariyerinin bu ilk işini hiç unutmadı. Öyle ki The Washington Post gazetesiyle ilişkilerini hayatı boyunca sürdürdü. Buffett, şu anda gazetenin en büyük yatırımcılarından biri.
3. Birikime Öncelik Verin
Çoğu insan aylık kazancıyla harcama yapar, fatura öder, taksit öder; kalan parayı biriktirmeye çalışır. Buffett ise bunun tam tersini savunuyor. “Her ay elinize geçenin bir miktarını birikim hesabına aktarın, kalan parayla harcama yapın”, diyor.
Önerilen İçerik: Gelecek İçin Karlı Yatırım Fikirleri
Daha Fazlasına Göz Atın: Nasıl Para Biriktirilir? Para Biriktirmek İçin 10 Etkili Yol
Buffett’in bu konudaki “Akıllı insanların başta yaptığını ahmak insanlar sonda yapar.” sözü durumu net bir şekilde ortaya koyuyor.
“Eğer ihtiyacınız olmayan şeyler satın alırsanız, kısa süre içinde ihtiyacınız olan şeyleri satmak zorunda kalırsınız.” sözüyle de Warren Buffett’in tutumluluğa verdiği önemi anlamak mümkün.
4. İletişim Becerilerinizi Geliştirin
Kariyerinin ilk yıllarında Warren Buffett, topluluk önünde konuşmaktan çok çekiniyordu. Ancak hedeflerini ve hayallerini gerçekleştirmek için topluluk önünde konuşmak zorunda olduğunu anladıktan sonra ünlü iletişim uzmanı Dale Carnegie’den bu konuyla ilgili bir ders aldı. Buffett, bugün gençlere tavsiye vereceği zaman başarı için etkili iletişim yeteneklerine sahip olmanın önemini mutlaka vurgulamaktadır.
Önerilen İçerik: Güçlü İletişim İçin 10 İpucu
5. Saygınlığınızı Koruyun
“Saygınlık kazanmak 20 yıl sürer, onu yerle bir etmek içinse 5 dakika yeterlidir.”
Para gelip geçici bir şeydir. Ancak bir insanın saygınlığı ve onuru zedelendiği zaman onu tekrar tamir etmek çok ama çok güçtür. Bu bağlamda Warren Buffett, hem bireysel hem de ticari anlamda saygınlığa büyük önem veriyor.
Buffett’in “Para sizi kaç kişinin sevdiğini ve ne kadar sağlıklı olduğunuzu değiştiremez” sözü de yine bu minvalde üzerine düşünülmesi gereken bir söz.
6. Arkadaşlarınızı Doğru Seçin
Ebeveynler, çocuklarının kimlerle arkadaş olup olmaması gerektiğinde çocuklarını sık sık uyarırlar. Kendilerine göre haklı sebepleri vardır. Warren Buffett da böyle düşünüyor. Bir insanın, bir girişimcinin kendisinden daha başarılı insanlarla arkadaşlık kurması gerektiğini öğütlüyor. Eğer çevrenizdeki insanlar başarılı kişilerse, size kendi potansiyelinizi gerçekleştirmek konusunda ilham kaynağı olacaklardır.
7. Zamanınızı Verimli Harcayın
Warren Buffett, sahibi olduğu şirketlerin yılbaşı toplantılarına katılmıyor. Bunun yerine o toplantılara özel bir mesaj yolluyor. Bu mesajda şirketin yeni yıldaki hedeflerini belirtiyor ve geride kalan yıl gösterilen başarılar için şirket çalışanlarını kutluyor. Warren Buffett, uzun toplantılarla, telefon görüşmeleriyle vakit kaybetmekten hoşlanmıyor. Hem kendi zamanını boşa harcamıyor hem de çalışanlarının zamanlarından çalmıyor. Böylece herkesin kendi işine daha çok odaklanmasına ve hedeflerini gerçekleştirmesine yönelik kolaylık sağlıyor.
“Başarılı bir insan ile ÇOK başarılı bir insan arasındaki fark, çok başarılı insanların kendilerine teklif edilen hemen her şeye HAYIR demelerinde gizlidir.”
Mutlaka Okuyun: Zaman Kontrolü İçin 12 Öneri
Bu söz Warren Buffett’a ait. Zaman ve fırsatlar konusunda oldukça seçici olmak gerektiğin vurgulayan Buffett’in başarısını, ünlü aktris Meryl Streep’in başarısına benzetebiliriz. Zira o da rol alacağı yapımları büyük bir özenle seçiyor.
Buffett’in şu sözü de yine girişimciler için derin anlamlar taşıyor:
“Zamanın büyük bir kısmında oturup düşünmenin önemine inanıyorum.”
Buffett, bilgi akışının çılgın bir hızda seyrettiği çağımızda bu bilgi bombardımanının altında kalıp ezilmektense kendine zaman ayırıp düşünmeyi, düşüncelerini yoğunlaştırmayı tercih ediyor.
Mutlaka Okuyun: Girişimciler için 19 Adımda Zaman Yönetimi
8. Popüler Şeylerin Cazibesine Kapılmayın
Warren Buffett’in sosyal medya girişimlerine ve popüler teknolojik girişimlere yatırım yaptığını göremezsiniz. Yani Buffett’in Apple, Facebook, Snapchat gibi şirketlerde yatırımı bulunmuyor. O, başarısını uzun vadede kanıtlamış sağlam sektörlere yatırım yapmayı tercih ediyor.
9. Pes Etmeyin
Warren Buffett, Berkshire Hathaway’i satın aldığında şirket batmak üzere olan bir tekstil şirketiydi. Erkek takım elbiseleri için astar üreten Berkshire Hathaway’in imalat ve fiyat politikasında bazı fırsatlar gören Warren Buffett, Berkshire Hathaway’i dünyanın en büyük yatırım ve pazarlama şirketlerinden biri haline getirdi.
10. Mütevazı Bir Hayat Sürün
Warren Buffett’ın bugün yaklaşık 80 milyar dolarlık bir şahsi serveti var. Ancak o hala 1958 yılında 31.500 dolara satın aldığı evde kalıyor.
80 milyar dolar servete sahip ama 31.500 dolarlık bir evle yetinmeyi biliyor!
Bu kadar mütevazı bir hayat sürmesi, ona daha çok yatırım yapma ve daha çok kazanç elde etme imkanı sağlıyor. Böylesine tutumlu bir insanın serveti de doğal olarak daha hızlı artmakta, iflas etme ihtimali de gitgide azalmaktadır.
“Lüks arabalarla ilgilenmiyorum. İnsanları kıskandırmak gibi bir niyetim de yok. Yaşam standartı ile yaşam maliyetini birbirine karıştırmayın.”
11. Eğlenmeyi İhmal Etmeyin
Warren Buffett, insanların sevmedikleri işlerde neden çalıştıklarını anlamakta güçlük çekiyor. Zira o hayatın kısa olduğu ve bir insanın sevdiği işi yapması gerektiği felsefesinin önemli bir savunucusu.
Buffett, bir insanın doğru hedefleri olduğunda doğru hamlelerle istediğini gerçekleştirebileceğinin canlı kanlı bir kanıtı desek yeridir.
Eğer işini sevmeseydi, ona bu kadar özen göstermezdi ve bu kadar çaba harcamazdı. İnsanın sevmediği bir işte çalışmasını, seks hayatı için emeklilik yıllarını beklemesine benzeten Buffett bu konuda şöyle diyor:
“Aşırı hırslı ve açgözlü olduğunuz için sevdiğiniz işi yapmamanız, hayatınızı berbat bir şekilde yönettiğiniz anlamına gelir.”
Kaynak: http://www.yeniisfikirleri.net/warren-buffettan-11-onemli-hayat-dersi/