Öncelikle şunu kabul edelim ki hepimiz başarılı olmak ve başarılı olduğumuzu hissetmek istiyoruz. Bunun için de para, şöhret, güç, eğitim ve daha pek çok şeyi kovalarken çok önemli bir soruyu sormayı unutuyoruz: Aslında başarı nedir?
“Başarı” Doğru Tanımlanamıyor
Bu sorunun cevabını veremeyenler, yanlış merdivenleri tırmanabiliyor ya da başkasının başarı versiyonlarını takip edebiliyor ve sadece yanlış dağa tırmandıklarını fark etmek için zirveye çıkmış oluyorlar. Aslında gerçek başarıya ulaşanların kendileri için zirveye ulaşmanın ne anlama geldiğini net olarak bilen kişiler olduğu görülebiliyor.
Başarı kavramı herkes tarafından farklı şekilde tanımlanabiliyor. Kültüre, yaşanılan çevreye, günün koşullarına, sahip olunan imkanlara hatta cinsiyete göre bile değişiklik gösterebiliyor. Bununla birlikte kişileri başarılı ya da başarısız olarak gösteren temel etkeni hedeflerindeki eksiklik oluyor.
Günümüzde pek çok kişi zengin insanları başarılı olarak değerlendirse de aslında zenginlik bir hedef değildir. Yaptıkları işler sonucunda yüksek gelir elde edebilen kişiler zengin olabiliyorlar. Rol model olarak zengin kişileri belirleyenlerin ise bu kişilerin zengin olmaya giden süreçte yaşadıkları sıkıntıları ve bunlar sonucunda ortaya çıkan doğruları tanımlaması başarılı olmanın temeli olarak kabul ediliyor.
Bununla birlikte kısa sürede insanları mutlu eden ve başarı olarak nitelendirilen hızlı terfi alma, kolay yoldan zengin olma gibi durumların uzun vadede bireylere mutsuzluk getirebildiği biliniyor. İnsanlara mutluluk getirecek olan hedeflerin zamana yayılacak şekilde içselleştirilmiş olarak koyulması, uzun vadeli bir başarı yolculuğuna imza atılmasını da mümkün hale getirebiliyor.
Başarı ile ilgili olarak toplumda bulunan genel yanılgılar arasında başarının üstün yetenekli olmaya bağlı olduğu görüşü bulunuyor. Bunun aksini ispatlayan pek çok örneğin yanı sıra yazar Molly Fletcher da sıfır yetenek gerektiren ve iş hayatında başarılı olmak için çok büyük katkı sağlayan üstelik kişilerin kontrolü altında olan 10 davranışın altını çiziyor.
Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?
Dakik Olmak: Organizasyon ve planlama yapabilmek için çok önemli olan bu davranışın başarıda büyük katkısı bulunuyor. Dakik olmak başarı yolunda atılacak en önemli adımlar arasında yer alıyor.
İş Etiğine Sahip Olmak: Herkes için en doğru kararların alınması ve performansın artırılması disiplini iş etiği olarak tanımlanıyor. İş etiği eksik olduğunda bir şeyler hep yanlış gidiyor.
Çaba Göstermek: Asla pes etmemek ve hedeflerine ulaşmak için elinden gelenin fazlasını yapmak olarak da düşünülen çaba aslında bir davranıştan ziyade insanların sahip olması gereken bir zihniyet olarak kabul ediliyor. Çaba gösterme zihniyetine sahip olan kişiler başarıya kararlı adımlarla yürüyebiliyor.
Vücut Dilini Kullanmak: Vücudunuzu farklı olaylarda nasıl kullandığınız ve kendinizi nasıl ifade ettiğiniz, karşı tarafta bıraktığınız izlenim üzerinde doğrudan etkili oluyor. Vücut dilini kullanma yeteceğini geliştirenler başarıya bir adım daha yakın bulunuyorlar.
Enerjiye Sahip Olmak: Herkesin belirli bir amaç uğruna sarf edebileceği bir enerji bulunuyor ve kişi, bu enerjinin ne kadarını harcayacağı konusundaki kararı da kendisi veriyor. Bu nedenle başarılı olmak isteyen kişilerin, kararları ve amaçları hakkında net ve bilinçli olmaları gerekiyor.
Tavırlara Dikkat Etmek: Yaptığınız işe devam edip etmemek kararı tamamen size ait olduğu gibi kimse de bu konuda sizin adınıza bir karar almıyor. Kararınızın devam etmek olduğu bir işte sergilediğiniz güzel tavır var olan yeteneğinizi ortaya çıkardığı gibi eksik olduğunuz kısımlardaki sorunları çözümlenmesine de katkı sağlayabiliyor.
Tutkulu Olmak: Tutkulu kişiler performanslarını en üst noktaya çıkarırken oluşan korkuyu minimize etmekte daha başarılı olabiliyorlar. Bu nedenle başarılı insanlar incelendiğinde tutkulu oldukları net bir şekilde fark ediliyor.
Öğrenmeye Açık Olmak: Daha iyi bir dinleyici olanlar eleştirileri dinleyip onlardan kendilerine ders çıkarabiliyorlar. Yenilikleri kabul eden ve öğrenerek kendini geliştirenler hedeflerine kolay bir şekilde ulaşmanın yolunu buluyor.
Fazlasını Yapmak: Başarılı kişilerin çoğunun gerekenden fazla çalıştığı ve özgüvenlerini artırma yolunda da çaba gösterdikleri açıkça görülebiliyor.
Hazır Olmak: Hazır olmak için gerekli zaman ve mekanı insanların sadece kendileri yaratabiliyorlar. Bunu bir huy haline getirenler var olan yeteneklerinin en üst noktasına ulaşabiliyorlar.
Unutmayın ki başarılı olmak için yetenek hiçbir zaman tek başına yeterli olmuyor. Siz de başarılı olabilmek için bu on maddeyi ya da en azından en çok ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz birkaç tanesini deneyin ve oyunu değiştirecek olanın kendiniz olduğunu aklınızdan çıkarmayın!
Kaynak Link: https://www.kariyer.net/ik-blog/basarili-olmak-icin-ustun-yeteneklere-ihtiyac-yok/