Bilgisayar Tamir Dükkanı Nasıl Açılır
Günümüzde teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki, hızına yetişmek neredeyse imkansız. Bu teknolojik gelişimler beraberinde her geçen gün yeni teknolojik cihazları da beraberinde getirmektedir. Teknolojinin bizlere sunduğu en büyük nimetlerden birisi de tabiki bilgisayarlar.
Bilgisayarların gelişmesiyle de teknolojinin gelişmesi giderek hızlanmaktadır. Özellikle ülkemizde bilgisayar kullanım oranı oldukça yüksektir. Bu bilgisayar kullanım oranının bu kadar yüksek olması beraberinde yeni iş sahaları da doğurmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Bilgisayar tamir dükkanı açmak. Çünkü bilgisayar tamiri yaparak yoğun bir şekilde kullanılan bilgisayarların arızalarında hizmet verebilirsiniz. Ülkemizde bilgisayar kullanımı çok olsa da, bilinçli kullanıcı sayısı toplam kullanıcı sayısına oranla çok azdır.
Yani bilgisayarı donanımsal ve yazılımsal açıdan düzgün kullanabilen insanların sayısı toplama oranla çok azdır. En basitinden bilgisayarlar soğutma sistemlerindeki fanlar nedeniyle tozları toplayarak bünyelerinde biriktirir. Bu tozlar belirli periyotlarla temizlenmelidir. Temizlenmediği takdirde bu tozlar bilgisayarın en büyük düşmanı olur ve başta sıcaklık ve diğer oluşturduğu sorunlar nedeniyle bilgisayarların arızalanmasına neden olmaktadır. Bilinçli kullanıcılar 3-4 aylık periyotlar halinde temizlik yaparlar veya bilgisayar servisine götürerek temizlik yaptırırlar. Ancak bilinçli kullanıcı sayısı çok azdır. Bu nedenle bilgisayar servisleri arızalı bilgisayarlarla doludur.
Bilgisayar servisi bu nedenle ve birçok nedenle yatırım yapmaya değer bir sektördür. Çünkü teknoloji var oldukça bilgisayarlar var olacak, bilgisayarlar var oldukça bilinçsiz kullanıcılar da var olacaktır. Bilgisayar tamiri tabiki de biraz bilgi sahibi olmanız gerekmektedir veya kaliteli ve işten anlayan personel çalıştırmanız gerekmektedir. Bilginize güveniyorsanız bilgisayar dükkanı açabilirsiniz. Çevrenizde bilgisayarları arızalanan kişiler için tek çare sizi aramaksa, bu özelliğinizi neden paraya çevirmeyesiniz. Nasıl olsa siz bu işi dolaylı yoldan yapmaktasınız. Direk olarak dükkan açarak da yapabilirsiniz.
Bilgisayar dükkanı açmak için neler yapılmalıdır.
Bilgisayar tamir dükkanında çeşitli sarf malzemeleri de satabilirsiniz. Ne tür hizmet vereceğinize karar vererek sektöre giriş yapabilirsiniz. Hizmet vereceğiniz alanlarda bilgi sahibi olmanız da gerekmektedir. Bilgisayar tamirinden donanım tedariğine kadar, yeni bilgisayar toplamadan ağ kurulum hizmetlerine kadar birçok alanda hizmet verebilirsiniz. Sadece bunlarla sınırlı kalmayıp, güvenlik kameraları ve diğer elektronik eşyaların da satışını yapabilirsiniz. Ancak iyi bir bilgisayarcı olmak istiyorsanız sadece bilgisayar işine odaklanmanızda fayda var. Çünkü bilgisayar almak isteyen elit kullanıcılar kaliteli bilgisayar servisleri ve büyük elektronik mağazalarını tercih etmektedirler. Bu tercihlerin arasındaki yerinizi alabilirsiniz.
Teknolojiyle iç içe olun. Yeni bir teknolojik gelişmeyi müşterilerinizden önce siz öğrenin. Müşterilerinize de bu teknolojik gelişmeler hakkında bilgi verebilir ve bu teknolojiyi pazarlayabilirsiniz. Günümüzde bilgisayar sertifikası almak çok da zor değildir. Bu belgeyi almak size her türlü prestij ve güven sağlar. Çeşitli firmaların da örneğin Microsoft gibi, Cisco gibi sertifika veren kuruluşların da sertifikasını alabilirsiniz.
Bilgisayar dükkanınızı kuracağınız lokasyonu ve hedef kitlenizi belirleyerek sektöre doğru bir giriş yapın. Lokasyonu seçtiğiniz alandaki müşterileriniz için teknik servis hizmeti, bilgisayar satış hizmeti ve destek hizmeti verebilirsiniz. Özellikle çevrenizdeki küçük işletme sayısı ne kadar fazlaysa o kadar daha iyi hizmet verebilirsiniz. Çünkü büyük işletmeler genel olarak bünyelerinde bilgisayar teknisyeni barındırır ve tamir işlemleri için bu elemanlarından yararlanır. Ancak siz de bu tür teknisyenlerle aranızı iyi tutarak özellikle bilgisayar parçaları konusunda sizden ürün satın almalarını sağlayabilirsiniz.
Bir başka husus ise rekabet oranının ne derecede olduğudur. Çevrenizde hizmet veren diğer rakiplerinizi iyi analiz edin. Sektördeki lokasyonunuzda ne derece hakimler, pazara girdiğinizde rakiplerinizle ne derecede rekabet edebileceksiniz, rakiplerinizin önüne nasıl geçersiniz, bu tür konuları iyi analiz edin. Rakiplerinizden 1 adım önce olun, ilk tercih sebebi siz olun. Özellikle rakiplerinizin teknik servis gibi hizmetleri hangi ücretler karşılığında verdiklerini iyi öğrenin.
Bilgisayar ve donanım satışı için bilgisayar toptancısı firmalarını iyi araştırın. Zira çalışacağınız toptancı hem ürün garanti desteği, hem de kar oranı olarak sizlere avantaj sağlamalı. Ürünlerin arıza durumunda müşteriler sizleri bildiğinden toptancıyla yaşayabileceğiniz sorunlar müşteriyi pek ilgilendirmeyecektir ve müşteri sizi tanıyacaktır. Bu nedenle sorun yaşamayacağınız toptancıları seçmenizde fayda vardır.
Dükkanı açmak istediğiniz yer özellikle hangi amaçla hizmet vermek istiyorsanız ona göre seçim yapınız. Örneğin işyerleri ve esnaflara hizmet vermeyi planlıyorsanız bu tür işyerlerinin bol bulunduğu yerlere yakın olmayı tercih edin. Ev kullanıcılarına hizmet vermek istiyorsanız yerleşim yerlerine ve ulaşımı kolay olan noktalara dükkanınızı açın. Ofis ve teknik servis için dükkanınızın genş olmasını tercih edin. Ancak teknik servisi satış ofisinizden ayrı olarak da kurabilirsiniz.
Dükkan açılımında izin ve ruhsat işlemlerinizi ilgili belediyenin web sitesi üzerinden veya bizzat belediyeye giderek ilgili birimden araştırarak hangi belge ve işlemlerin gerektiğini öğrenin. Bu izin işlemleri dükkan açılışını hızlandıracaktır.
Bir işyerinin olmazsa olmazlarından muhasebecilerdir. Muhasebeciler sizlerin bütün vergi işlemlerinizi takip ederler. Bu nedenle muhasebeci, avukat ve sigorta firmalarıyla görüşün. Sigorta firmalarıyla bilgisayarların taşınma sırasında zarar görmesi durumunda ürünlerinizin sigortalı olması konusunda sizlere gerekli hizmeti vereceklerdir.
Dükkanınıza gerekli olan malzemeleri kaliteli tedarik etmeye çalışın. Çünkü kalitesiz ekipmanlar bir süre sonra sizlere tekrardan ekipman alma zorunluluğu çıkartmasın. Bilgisayar tamirinde hangi araçlar gerekli, hangi ekipmanlara ihtiyaç duyacaksınız bilmeniz gerekmektedir. Bunları iyi analiz edin.
Dükkan açılış konumuna geldiyseniz yerel gazete ve haber sitelerine ilan vererek tanıtımınızı iyi yapın. Sektöre bu şekilde sağlam giriş yapabilirsiniz. Özellikle dolar kuruna bağlı olan bilgisayar sektöründe, kullanıcılarınıza dolar kurunun düşük olduğu zamanlar çeşitli kampanyalar düzenleyin. Bu size açılışta ve sonrasında uygun fiyatlı ürün satışı yapmanız açısından avantaj sağlayacaktır ve bu kampanyalar sayesinde müşterinin hafızasında uygun fiyatlı satıcı olarak kalmanızı sağlayacaktır.
Bilgisayar dükkanı açmak için hangi belgeler gereklidir?
- Nüfus cüzdan örneği ve ikametgah belgesi
- Birkaç adet fotoğraf
- Tapu fotokopisi veya kira sözleşmesi
- Yapının kullanma izni ve ruhsat fotokopisi
- Kira mukavelesinin noter onaylı sureti
- Vergi levhası fotokopisi
- Bilgisayar satışı için hangi oda uygunsa ilgili esnaf odasına ve ticaret odasına kayıt olduğunuza dair belge
- Sosyal güvenlik kurumu belgesi veya emeklilik belgesi
- Dükkanınıza su abonesi kartlı sayaç takılımı yapılacaktır.
- İşyeri açmak istediğiniz yerde daha önceden ruhsat verilmişse bu ruhsatın belediyeye iade edilmesi gerekmektedir.
- İtfaiye müdürlüğünden yangın önlem ve tedbirlerinin alındığına dair belge
- Emniyet müdürlüğüne kimlik bildirimi yapıldığına dair belge
- Şirket kurulacaksa imza sirküleri, Tücaret Sicik Gazetesi fotokopisi
- Savcılıktan alacağınız sabıka kaydı (yeni tarihli olması gerekir)
Hatırlatma: Burada yazılan bilgiler hatırlatma amaçlıdır ve belediyeden belediyeye değişkenlik gösterebilir. Kesin bilgi için belediyenize başvurunuz.
Bilgisayar dükkanı açma maliyeti ne kadardır?
Maliyetler dükkan büyüklüğüne göre, açacağınız konumdaki kira giderlerine göre ve çeşitli kriterlere göre farklılık gösterebilir. Ancak ortalama bir bilgisayar atış ve tamir dükkanı açmanın maliyeti genel anlamda 10.000 – 20.000 TL arasındadır. Bu maliyetin içerisinde açılış için gerekli belgelerin tedarik edilmesi, dekorasyon (vitrin vb.), reklam bütçesi, gibi çeşitli masraf kalemleri vardır. Bu bilgiler tamamen ortalama maliyet hesabı yapılarak hesaplanmıştır. Değişkenlik gösterebilir.