İlk işinizi veya bir sonraki kariyerinizi arıyorsanız, isteyerek yapacağınız ve tüm yeteneklerinizi kullanabileceğiniz bir iş bulmak önemlidir. İş ararken ilk yapılacak şeyler, yeni sektörler ve yeni pozisyonlar araştırmaktır. Bu makalede bir sonraki kariyeriniz için 10 eğlenceli fikri sizinle paylaşacağız.
Düşünebileceğiniz 10 Kariyer
1. Yazılım Test Mühendisi
Ortalama Maaş: 3.000- 12.000 ₺
Görevler: Yazılım test mühendisleri, bilgisayar yazılımlarını test ederek çalıştıklarından emin olur. Ayrıca bu mühendisler, tespit ettikleri sorunlara ilişkin raporlar hazırlamalı ve çözümler sunmalıdırlar.
2. IT Yöneticisi
Ortalama Maaş: 4.000- 15.000 ₺
Görevler: Sistem analizcisi, IT Uzmanı, teknik danışman veya sistem danışmanı olarak da adlandırılan bu pozisyonda, IT yöneticisi bir şirketin bilgisayar sistemini korur ve güçlendirir.
3. Web Geliştirici
Ortalama Maaş: 3.170- 7.150 ₺
Görevler: Bu poziyonda, web geliştiriciler bir sitenin veya uygulamanın yapımından ve bu siteyi veya uygulamayı geliştirmek için müşterilerin geri dönüşlerini değerlendirmekten sorumludur. Web geliştiricileri yalnızca sitenin yapımından değil, hız ve trafiğinden de sorumludurlar.
4. Video Oyunu Tasarımcısı
Ortalama Maaş: 3.000- 4.500 ₺
Görevler: Bir video oyunu tasarımcısı yalnızca labirentler, bulmacalar ve karakterler tasarlamaz, ayrıca oyunun kodlamasını da oluşturur. Bu iş, görsel veya duyusal işlerle ilgilenen departmanlarla iş birliği gerektiren sosyal bir iştir.
5. Mesleki Terapist
Ortalama Maaş: 2.000- 5.000 ₺
Görevler: Bu meslek, insanların motor, bilişsel ve engellilik temelli sorunlarına çözüm bulmaya odaklıdır. Bu terapistler sağlık sektöründe kendilerine yer bulurlar ve insanların günlük sorumluluklarını yerine getirebilmesine yönelik rehabilitasyon egzersizleri uygularlar.
İlginizi Çekebilir: Ne İş Yapabilirim Diyenler İçin Geleceği Parlak 42 İş Fikri
6. Makine Mühendisi
Ortalama Maaş: 4.300- 6.500 ₺
Görevler: Bu pozisyon, mekanik ve termal araçların tasarımını, yeniden tasarlanması ve bakımını içerir. Makine mühendisleri motorlar gibi enerji üreten sistemler ile ilgilenirler ve havacılıktan imalata varana kadar çok çeşitli sektörlerde kendilerine yer bulabilirler.
7. Pazar Araştırmacısı/ Analizcisi
Ortalama Maaş: 4.150- 8.500 ₺
Görevler: Bu pazarlama görevi, pazar hakkında müşteri iletişimleri, bilgi toplama, araştırma ve analizi kapsar. Bir pazar araştırmacısı veya analizcisi, müşteri hizmetleri hakkında araştırmalar yaparak satışları artırmayı amaçlar.
8. Eğitim Danışmanlığı
Ortalama Maaş: 3.750- 6.650 ₺
Görevler: Bir eğitim danışmanın görevi, öğrencilerinin akademik hedeflerine ulaşması için yol planı çizmektir, ayrıca sosyal ve özel hedeflerine de ulaşmalarına yardımcı olmalıdır. Eğitim danışmanları, iletişim kurma konusunda başarılı olmalı, hem konuşma hem de dinleme gibi konularda yeterli olmalı ve öğrencilerin hayatlarında önemli bir yere sahip olmalıdır.
Daha Fazlasına Göz Atın: Online Danışmanlık ile Para Kazanmak
9. Diyetisyenlik
Ortalama Maaş: 4.000- 9.500 ₺
Görevler: Diyetisyenler, müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda tıbbi uzmanlarla iletişime geçerek sağlıklı diyet programları hazırlarlar. Diyetisyenler farklı uzmanlık alanlarına sahio olabildiği gibi, hastaneler, spor tesislerinde veya bakım evlerinde bulunabilirler.
İlginizi Çekebilir: Devlet Memurları Hangi Ek İşleri Yapabilir?
10. Aktüer
Ortalama Maaş: 4.300- 8.100 ₺
Görevler: Bu iş, müşterilerin veya işyerleri için finansal risk analizi yaparak finansal kayıpları engellemeye yarar. Aktüerlik, finansal sonuçları ve şirketlerin riskini hesaplamakla görevlidir.
İlginizi Çekebilir: Girişimciler İçin 2020 Yılında En Karlı ve Zekice İş Fikirleri
Yeni Kariyerinizi Bulmak İçin Tavsiyeler
Yeni kariyer planlamaları yorucu olabilir. İşte size uygun kariyeri bulmanız için bazı tavsiyeler:
1. Kariyer Planınızı Çizin
Kariyer planınızı seçmek önemli bir ilk adamdır ve iyice düşünerek karar vermelisiniz. Tüm seçenekleri gözden geçirdiğinize, farklı sektörlerden konuşabildiğiniz kadar insanla konuşun. Var olduğunu bile bilmediğiniz, ilginizi çekecek bir iş bulabilirsiniz.
2. Bir Kariyer Danışmanından Yardım Alın
Kariyer danışmanı ile bir randevu, kendinizi ve ilgilerinizi keşfetmeniz için çok önemlidir. Kariyer danışmanı size hedefleriniz konusunda yardım edebileceği gibi, size iş görüşmeleri veya stajyerlik de ayarlayabilir. Bunlar sizin neler yapmaktan hoşlandığınızı keşfedebilmeniz için oldukça önemlidir.
3. Kişilik Testi Çözün
Kişilik testleri de sizi doğru kariyer planınıza yönlendirebilir. Bu testleri çözerken, kendiniz ve dünya görüşünüzle ilgili dürüst olmaya dikkat edin. Buradan aldığınız sonucu kişiliğinizle uyuşan kariyer planlarını belirlemede kullanabilirsiniz.
4. Zekice Araştırma Yapın
Bir iş arıyorsanız, aramanızdaki sonuçları daraltmak için anahtar kelimeler kullanın. Örneğin eğitim sektöründe bir kariyer istiyorsanız, “eğitimde kariyer” gibi bir araştırma yapabilirsiniz. Araştırmanızı oldukça basite indirgemeye çalışın. Genel bir liste ile başlayıp daha sonra ilgi alanlarınıza göre seçenekleri azaltabilirsiniz. Hedeflediğiniz alandaki kariyer seçenekleri azsa veya sizi tatmin etmediyse, aramanızı genişletebilirsiniz.
5. Tanıdıklarınıza Sorun
Tanıdığınız insanların kariyerlerini de değerlendirebilirsiniz. Aileniz ve arkadaşlarınızın kariyerleriyle ilgili konuşabilirsiniz. Bu konuda, bir çevre oluşturmak için sosyal medyayı da kullanabilirsiniz. Eğer bir tanıdığınız veya arkadaşınız ilgilendiğiniz bir işte çalışıyorsa, bu kişilere şirketlerinde açık pozisyon olup olmadığını sorabilir, bilgi edinebilirsiniz.
6. Beceri Ve İlgi Alanlarınızı Yansıtın
Beceri ve ilgi alanlarınız ile uyuşan meslekleri araştırmanız oldukça önemlidir. Bunun nedeni, yalnızca sevdiğiniz işin sizi mutlu edecek olması değil, ayrıca iyi yaptığınız bir işte parlayacağınızdandır.
Deneyim seviyeniz ve bir işte aradığınız özellikler ile ilgili beyin fırtınası yapabilirsiniz. Daha sonra, aşağıdaki özelliklere göre bu işleri değerlendirin:
- İş ilanının paylaşıldığı tarih
- İş ortamı- uzaktan, yüz yüze veya değişken
- Tahmini maaş
- İş türü- tam zamanlı, yarı zamanlı, geçici, anlaşmalı, stajyerlik
- Konum
- Şirket
- Deneyim seviyesi
7. Bilgilendirici Görüşmeler Talep Edin
İlginizi çeken şirketlerle iletişime geçerek bilgilendirici görüşmeler talep edin. Bu görüşmeler sırasında, günlük sorumluluklar ve şirket politikası ile kafanıza takılan soruları sorabilirsiniz. Bilgilendirici görüşmeler, profesyonel ilişkiler kurabileceğiniz, kariyer hakkında değerli bilgiler edinebileceğiniz ortamlardır.
8. Kendi Değerleriniz Hakkında Bilgi Sahibi Olun
Hangi pozisyonların sizin için ideal olduğunu ve sizin için en önemli şeyin ne olduğunu düşünün. Örneğin, sizin için yüksek bir maaş veya düzenli bir iş hayatı daha önemli olabilir. Kendinize aşağıdaki soruları sorun:
- Benim için ne önemli?
- Dünyada nelerin değiştiğini görmek isterim?
- Benim değerlerime hangi sektörler uyum sağlıyor?
- Nasıl bir programım olmalı?
- Yüksek maaş bir öncelik mi?
- Düzenli iş saatleri benim için önemli mi?
Kendi değerlerinizle uyuşan bir kariyer edinmek, sizi daha mutlu edecektir. Gerçekten ilgilendiğiniz ve kişisel ihtiyaçlarınıza uyan bir işte çalıştığınızda, kendinizi işinize daha çok verebileceksiniz.