Dikey Topraksız Tarım
Dikey topraksız tarım farklı bir iş modeli olarak karşımıza çıkıyor. Dikey tarımda tarımsal ürünlerin üretiminin arttırılması hedefleniyor. Dikey tarım sulama, işçilik, gübre, ekipman ve iklim şartları gibi bir çok maliyetin azaltılmasını hedefliyor. En önemlisi ise dar alanda daha çok verim alınmasını sağlıyor ve bu da tarım üreticileri için daha fazla para kazanmak anlamına geliyor.
Dikey topraksız tarım Dikey tarımın örnekleri Singapur, Japonya ve Amerika’dan sonra Türkiye’de de yapılmaya başladı. Örneğin antalya’dan Serkan Üzer isimli girişimci dikey boru aparatları ile uygulamayı yapmış ve 5 dekardan aldığı toplam ürünü 1 dekardan almaya başlamış. Serkan bey marul ile dikey tarımı yapıyor ve bir yılda 9 dönem ürün alabiliyor. Aynı şekilde farklı yerlerde dikey tarımı kiraz, çilek ve domates gibi bir çok ürün çeşidinde yapılabiliyor. Dikey tarım ülkemizde yeni gelişiyor biraz araştırma yapıldığı zaman bu tesisleri kuran firmalara ulaşmanız mümkün. Dikey tarımda normalde toprakta üretilen ürünlerden daha çok verim alınıyor ve fire oranı çok daha düşük oluyor.
13 metrekare için yaklaşık olarak 1500-1600 lira civarında. Youtube’da bu konuda yayınlanan videoyu buradan izleyebilirsiniz. Dikey Topraksız tarımla ilgili geniş bir anlatımı ise Çiftçi Tv’nin Kocaeli’nden hazırladığı 40 dakikalık bir videoyu’da izlemenizi öneririz. Topraksız Tarım Serası Yapımı ile ilgili videoda ise seranın ilk aşamalarından bahsediliyor. Sonuç olarak dikey tarım gelecekte daha çok rağbet göreceğe benziyor. Sistemin eleştirilen tarafları olsa da şimdiden tarım girişimcilerinin ilgisini çekmiş durumda ve hem Türkiye’de hem de farklı ülkelerde bu işe talep oluşmaya başladı. Siz de bu alanda bir iş kurmak istiyorsanız ilk önce yapılan işleri iyi incelemenizi tavsiye ederiz.