Ev Yemekleri – Evde Yemek Yapıp Satmak
Suzan hanımın Sorusu : Evde yemek yapıp esnaflara sefer tasıyla dağıtım yapmak istiyorum yalnız yasal olarak yapmam gereken bir şey var mı? Bu konuda nette çok araştırma yaptım ama hiçbir bilgi bulamadım bana bu konuda yardımcı olabilirseniz en azından daha rahat olabileceğime inanmaktayım çok teşekkür ederim.
Evde Yemek Yapımı İle İlgili Birol Vural’ın Cevabı
Evde yemek yapıp satmak Sn. Suzan DEMİRKAYA Yapmak istediğiniz işin yasal boyutu ile ilgili ayrıntıları, müracaat, sözleşmeler, vb. detayları tüm Ticaret Odaları ve büyük belediyelerin web sitelerinde bulabilirsiniz. (Ruhsatlar, işletme belgeleri, ticari sicil kaydı gibi unsurlar seçilen iş sektörünün gerektirdiği şeyler.) Ancak evinizde yapacağınız bu iş için, ruhsat vb. konularda bir mevzuat yok. Bu nedenle, hijyen ve sağlık şartlarına uyarak, çevredeki tanıdığınız esnaflara yemek dağıtırsanız bir sorun çıkmaz. İşinize başlayıp geliştirdiğinizde de uygun bir yerde imalathane açarsınız. Eğer, destek şartlarına haizseniz “Sosyal Yardımlaşma Fonu” ndan da “İş Kurma Desteği” alabilirsiniz. Bu konuda bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına başvurabilirsiniz. Eğer 3-5 arkadaşınızla yapabilirseniz. Güzel bir yemekhane bile açabilirsiniz. Bunun bir örneğini Bozova Kaymakamlığ, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile gerçekleştirmiş.
ARTIK EV YEMEKLERİ ÖZLEMİ ÇEKMEYECEKSİNİZ
Bozova Kaymakamlığınca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı desteğiyle üç bayana iş imkânı sağlamak amacıyla ev yemekleri yapacak olan lokantanın açılışına çok sayıda esnaf ve vatandaş katıldı. Açılış Bozova Kaymakam Mehmet ÖZEL tarafından yapıldı. Açılışta kısa bir konuşma yapan Kaymakam Mehmet ÖZEL; İlçemizde görev yapan bekâr memurların ev yemekleri özlemlerini bu lokantayı hizmete açarak gidereceklerini, asıl amacın ise evde oturarak zaman geçiren kadınlarımıza iş alanları açmak olduğunu söyledi. Yukarıdakileri okuduğunuz ve resimlere baktığınızda, ilk bakışta basit gelebilecek “Ev Yemekleri Üretim ve Satışı” işinin ne kadar önemli bir sosyal olgu olduğunu gördünüz. Başarıldığında, bir ilçenin en önemli olaylarından biri haline geliyor. Ayrıca bu işi sadece kadınlara has bir iş olarak düşünmeyiniz. Bulunduğunuz yerdeki KOBİ ölçeğindeki işletmelere de rahatlıkla hitap edebilirsiniz. Bu durumda rahatlıkla 8–10 kişinin istihdam edileceği erkek-kadın birlikte yapılacak bir iş haline gelecektir. Bu nedenle becerikli ve dayanışma içindeki bireylerden oluşan bir aile işletmesi olarak da genç-yaşlı, kadın-erkek ve kızlar-oğlanlar hep birlikte düşünülebilir. Ayrıca yakında çıkacak olan girişimcilik ve iş kurma ile ilgili kitabımda bu konuda örnek iş planı da olacak. Çıkınca morfikirler ‘de bilgi vereceğim.