Spor Mağazası Nasıl Açılır?
Spor yaparken kullanılabilecek ürünlerin satışını yapabilecek bir spor mağazası açarak güzel ve kazançlı bir sektöre adım atabilirsiniz. Bu sektörde spor giyim ürünlerinden tutunda, spor yaparken kullanılan çeşitli aletlere kadar birçok kategoride müşterilerinize ürünler sunabilirsiniz. Sadece aklınıza giyim olarak gelmesin, buna çeşitli spor malzemeleri de dahil edilebilir. Bu ürün çeşidi dileğinize göre arttırılabilir.
Spor mağazası nasıl açılır? Kısada bir spor mağazasında satılabilecek ürünlerden bahsetmemiz gerekirse, en başta spor yaparken giyilebilecek spor kıyafetlerini sayabiliriz. Spor giyim için uygun kıyafetleri satabilir, bunu sadece sportif açıdan giyinmek olarak da düşünebilirsiniz. Yani açacağınız dükkan bir spor giyim mağazası olabilir.
Sadece spor giyim üzerine ürünler satabilirsiniz. Ancak tabi ki satışını yapabileceğiniz ürünler bununla sınırlı değildir. Bu ürünleri sayısı ve çeşitleri çevrenizdeki ihtiyaca göre şekillendirilebilir ve arttırılabilir.
Dükkanda sunulacak ürünler arasında fitness ekipmanları ve aletleri, fitness malzemeleri, egzersiz aletleri, spor yapmak için alet ve gereçler, spor salonu için gerekli alet ve gereçler, vücut geliştirme ekipman ve aletleri, sağlıklı yaşam ürünleri ve sporla aklınıza gelebilecek her türlü ürünü dükkanınızda satışa sunabilirsiniz. Bu ürün çeşitliliği sporun yakından ilgili olduğu alt kategorilere kadar genişletilebilir. Spor çok geniş anlamlı bir cümledir ve dükkanınıza için de bu çeşitliliği bu geniş anlamıyla sağlayabilirsiniz. Öncelikle spor mağazası açmak isteyen kişilerin belli kriterleri göz önünde bulundurması gerekmektedir. Öncelikle spor sektörünü iyi tanımanız gerekmektedir.
Mağazanızı açmak istediğiniz bölgenin sportif açıdan eksiklerini bilmeli, hangi spor dallarının aktif olarak daha çok yapıldığını, hangi spor dallarında hangi malzemelerin en çok tercih edildiğini ve ihtiyaç duyulduğunu kısa bir araştırma süreci geçirerek öğrenmenizde fayda vardır. Özellikle okullar, eğitim merkezleri, spor tesisleri ve buna benzer lokasyonlarda dükkan açarak ihtiyaçları direk olarak karşılayabilirsiniz.
Spor Mağazası Açmak Için Neler Gerekir?
1 – Öncelikle her sektörde olduğu gibi kendinize yani dükkanınıza güzel bir isim belirleyin. Spor sektörüne hitap edeceğiniz için daha böyle sportif bir isim daha hoş olacaktır. Ancak illa ki sportif bir isim bulacaksınız diye bir kaide yok. İsminiz sizin prestijinizi yansıtacak, akılda kalıcı bir isim olmalıdır. İsminizi belirledikten sonra dükkanınızı açmak istediğiniz bağlı bulunduğunuz belediyenin web sitesine giriş yaparak işyeri açabilmek için gerekli evraklara ulaşabilirsiniz. Bu evrakları ilgili kurumlara giderek hazır hale getiriniz. Dükkanınız için gerekli ruhsat ve izinleri alınız.
2 – Vergi dairesine giderek vergi levhanızı hazır hale getiriniz. Bunun için de gerekli belgeleri hazırlayınız. Sonrasında belgeler hazır olunca 1 -2 gün içerisinde vergi levhanız çıkmış olacaktır. Vergi levhanızın hali hazırda durması işinizi kolaylaştıracaktır. Özellikle bayilik almak isteyen yatırımcılar için istenilen en önemli belgenin başında bu vergi levhası gelmektedir.
3 – Spor mağazası için en önemli şeylerin başında da lokasyon gelmektedir. Her işyeri için en önemli durumların başında bu gelmektedir. Trafiğin yüksek olduğu noktaları araştırın. Spor salonları ve tesisleri, spor eğitim ve faaliyetlerinin yapıldığı yerler, okullar, şehir merkezleri gibi yerlerde ihtiyaca cevap verebilecek lokasyonlar tercih ediniz.
4 – Dükkanınızı açarken sigorta acentenizle görüşerek dükkanınızı işletmeye sigortalı bir şekilde başlayınız. Spor mağazasını her türlü risklere karşı sigorta yaptırmalısınız. Bu sizi ve yeni açmış olduğunuz mağazanızı risklere karşı koruyacaktır.
5 – İşyeri açmak maliyetli bir iştir. Öncelikle başlangıç maliyetlerini kabataslak bir hesapla hesaplayınız. Hesapladığınız bu rakamın üzerinde bir nakit sağlamanız önerilir. Çünkü hesaba katmadığınız masraf kalemleri karşınıza çıkarsa bu duruma hazırlıklı olmanız önerilir. Nakit ihtiyacınız için banka kredisi alabilir ya da bir kredi kuruluşuna başvurabilirsiniz. Mağazanıza yaptığınız yatırım sizi kara geçirene kadar sizi idare edecek parayı bir kenarda tutmanız önerilir.
6 – Hangi tür ürünleri satacağınıza ufak bir araştırmayla karar verin. Müşterilerin sıkça sorduğu ürünleri mağazanızda bulundurmaya özen gösterin. Çevrenizdeki sportif faaliyetleri gözlemleyin. Gerekirse dükkanınızı açtıktan sonra sportif faaliyetlere sponsor olabilir ve reklamınızı direk kitlelere ulaştırabilirsiniz. Diğer yönden de firmanızın reklamını yapabilecek yerel haber siteleri, spor siteleri gibi mecraları araştırın. Reklam da bu işin büyük bir yükünü alacaktır.
7 – Reklamdan bahsetmişken, masraf kalemlerinizin büyük bir kısmını reklam oluşturmalıdır. Çünkü reklam size yatırdığınız masrafı geriye en hızlı şekilde döndürmenizi sağlayacaktır. Reklam sizi müşterilerinize ulaştıracak, marka bilinirliğinizi arttıracak ve müşterilerin aklına yer edineceksiniz. Özellikle yukarıda belirttiğimiz gibi sportif faaliyetlerde sponsor olabilir ve hedef kitlenize direk ulaşabilirsiniz.
8 – Kendinizi internet aleminde tanıtacak, gerekirse ürün satışı yapmanızı sağlayacak bir web sitesi açın veya açtırın. Özellikle sektöre giriş yaptığınızda web sitenizin hazır olması önerilir. Çünkü insanlar yeni duyduğu isimleri araştırma gereği duyarlar ve bunu da internet üzerinden kolayca yapabilirler. İnternet aleminde yer alabilmek önemlidir. Özellikle kartvizit, broşür ve reklamlarda sitenizin adresini belirtiniz. Bu sayede yeni açılmış olsanız dahi sitenize ziyaretçi çekerek müşterilerinizi online olarak da kazanabilirsiniz.
Spor mağazası Açabilmek için İpuçları
Spor malzemeleri genel olarak fazlaca değişmese de, siz yinede sektörün gelişmelerini, popüler spor ürünleri takip edin. Her mevsimin yapılabilecek sportif faaliyetleri olduğunu unutmayın. Örneğin yazın yüzmek gibi, kışın kış sporları gibi. Bu sektörlerde mevsimsel hizmet verebilmeyi de unutmayın. Müşterilerinizin isteklerini göz önünde bulundurun. Sürekli sorunlar ürünleri tedarik etmeye özen gösterin.
Her türlü spor malzemesini bulundurmaya özen gösterin. Yani müşterileriniz, sportif bir alışveriş yapmak istediğinde bütün ihtiyaçlarını dükkanınızdan temin edebilsin. Ayrıca dükkanınızda çalışacak kişinin spor açısından da donanımlı olması, müşterilerin ihtiyaçlarını bilerek müşterileri doğru bir şekilde yönlendirmesi, onlara doğru ürünleri tavsiye etmesi de önemlidir. Bu nedenle eleman seçerken de ağırlık vermek istediğiniz spor kategorisinden anlayan sporcu kişileri veya çevresi geniş olan kişileri tercih ediniz.
Spor Mağazası İçin Bayilik Alınabilir mi?
Spor mağazası açmak için ayrıca bayilik alabilirsiniz. Ancak bayilik alırken şartları gözden geçirmeniz önerilir. Bayilik aldığınız taktirde sadece bir firmanın ürünlerini satmak sizi kısıtlayabilir. Buna dikkat etmeniz gerekir. Fakat işin bir de prestij boyutu vardır. prestijli bir firmanın bayiliğini almak sizleri bir adım öne de taşıyacaktır. Çünkü o markanın adı altında hizmet vermeye başlayacaksınız. Sıfırdan bir dükkan açmakla, prestijli bir markanın adıyla işe başlamak aynı koşullarda olmayacaktır elbet. Bu nedenle saydığımız özellikleri dikkate alarak, spor mağazası bayiliği mi almak istediğinizi, yoksa kendi markanızı mı kurmak istediğinize iyi karar verin. Her ikisini de yapmanız mümkündür. Şöyle de düşünebilirsiniz. Kendi mağazanızı kurarak prestijli markaların ürünlerini de satabilirsiniz. Bayilik alarak da tek bir markanın ürünlerini de. Bu tamamen size kalmış bir durumdur.