Her gün yeni amaçlar ve güçlü inançlar ile işe gittiğinizi hayal edin. Kurumunuzun ikna edici bir vizyonu ve değerli bir misyonu varsa bu mümkün olabilir. O zaman kurumunuzun misyonunda ifade ettiği değerlere gönülden bağlı ve vizyonunu destekleyen bir ruh haline girebilirsiniz. Çalıştığınız şirketin ya da kurumun dünya için yapmak istediklerini anlayıp hak verdiğinizde ofisinize ya da işinizin başına geçmeniz daha kolay olacaktır.
Vizyon ve misyon metinleri gerek çalışanların, gerek tedarikçilerin ve müşterilerin, şirketin hedeflerini ve bu hedefe ulaşmak için kullanacakları ahlakı tanımlamaları açısından önemlidir. Gerçekçi ve açık bir dille kaleme alınmış misyon ve vizyon metinleri insanları şirket için kıymetli değerlere ortak edebilir.
Bu içerik boyunca misyon ve vizyon için motive edici ifadelerin nasıl oluşturulabileceğini inceleyeceğiz.
Misyon ve Vizyon Metinleri Neyi Anlatır?

Bir kurum için liderin ağzından çıktığı varsayılan beyanlar olduğunu düşünebilirsiniz.
Her ne kadar ikisini sürekli birlikte görseniz de bu metinlerin her ikisinin farklı amaç ve anlamları vardır.
Misyon Nedir?
Misyon metni, kuruluşun amacını ve birincil hedeflerini tanımlar. Bu ifadeler mastar bulunduran bir fiil ile biten ve neden bir işletme olarak var olduğunuzu hem kuruluşun üyelerine hem de onun dışındaki kişilere açıklar. Misyon, “bu kurum neden var?” sorusunda verilmiş bir cevap olabilir. Misyon metni kısa, açık ve güçlü olma eğilimindedir. Genelde bir kurumun ya da bir ekibim varlık amacını, uzun vadeli plan ve amaçlarını içerir.
Misyon Metni Örnekleri
- AirBnB: Gittiğiniz her yere ait hissedebilmek
- Amazon: Müşterilerimize mümkün olan en düşük fiyatlar, mevcut en iyi seçimler ve azami derecede bir kolaylık sunmak için çalışıyoruz.
- Ferrari: Biz arabaları, yani İtalyan mükemmelliğinin dünya üzerindeki sembollerini inşa ediyoruz ve bunu hem yolda hem de pistte kazanmak için yapıyoruz. Şahlanan At efsanesini besleyen ve bir “Hayaller ve Duygular Dünyası” yaratan eşsiz kreasyonlar üretiyoruz.
- Google: Dünyadaki tüm bilgiyi organize etmek ve bilginin her yerden erişilebilir ve kullanılabilir olmasını sağlamak
- Intel: Moore Yasası’nın ( Moore Yasası, Intel şirketinin kurucularından Gordon Moore’un 19 Nisan 1965 yılında Electronics Magazine dergisinde yayınlanan makalesi ile teknoloji tarihine kendi adıyla geçen yasa)gücünden yararlanarak dünyadaki herkesin akıllı ve çevrim içi/çevrimdışı ortamlara bağlanabilen cihazlar edinmesini sağlamak
- LinkedIn: Dünya genelindeki tüm profesyonellerin birbirleriyle iletişim kuracakları bir ortam yaratarak daha üretken ve başarılı olmalarını sağlamak
- Patagonia: En iyi ürünü üretmek, etrafa gereksiz yere zarar vermemek, iş dünyasını çevresel krizlere çözümler üretmek ve uygulamak için kullanmak
- TED: Fikirleri yaymak.
- Tesla: Dünyanın sürdürülebilir enerjiye geçişini hızlandırmak.
- Uber: Uber’in misyonu herkesi istediği her yere ulaştırmaktır.
Vizyon Nedir?
Vizyon misyonunuza nasıl ulaşmayı planladığınızı gösteren cümledir. Bir güzergah ve planlama içerir. Kelimenin “bakış açısı” anlamından esinlenilerek, kurumunuzun vizyonuna baktığınız açıyı netleştir.
Vizyon Metni Örnekleri
- AirBnB: Ait olmak için evrensel insani duygulara dokunmak – nerede olursanız olun memnuniyetle karşılanma, saygı görme ve takdir edilme arzusu.
- Amazon: Müşterilerin çevrim içi ortamda satın almak isteyebilecekleri her şeyi bulabilecekleri ve keşfedebilecekleri, Dünyanın en müşteri merkezli şirketi olmak.
- Ferrari: İtalyan mükemmelliğini dünyayla buluşturmak
- Google: Tek tıklamayla dünya üzerindeki tüm bilgilere erişim sağlamak.
- Intel: Akıllı ve bağlanabilir bir cihaz arayışındaysanız, Intel en iyisidir.
- LinkedIn: Küresel iş gücünün her üyesi için ekonomik fırsat yaratmak.
- Patagonia: Vahşi doğaya duyulan aşk bu doğanın bir parçası olan her şeyi kurtarmayı ve gezegenimizin çevresel sağlığındaki sert düşüşün tersine çevrilmesine yardım etmek için mücadeleye katılmayı gerektirir.
- TED: Fikirlerin düşünceleri, tutumları, yaşamları ve nihayetinde dünyayı değiştirme gücüne sahip olduğuna büyük bir tutkuyla inanıyoruz.
- Tesla: 21. yüzyılın en ilgi çekici otomobil şirketini dünya genelinde elektrikli taşıtlara geçişi sağlamak suretiyle yaratmak.
- Uber: Daha az araba ve daha fazla erişim ile daha akıllı ulaşım. Daha güvenli, daha ucuz ve daha güvenilir ulaşım; Sürücüler için daha fazla iş fırsatı ve daha yüksek gelir sağlayan ulaşım.
Misyon Nasıl Yazılır?

Kurumunuz ya da markanız bir misyon yazmak için aşağıdaki adımları takip edin;
Adım 1: İnsanlar İçin En İyi Sebebi Bulun
İnsanlar için markanızın farkı nedir? Rakiplerinizin verdikleri hizmet dışında sizi diğerlerinden farklı kılan özellik ney? İnsanlar piyasadaki rekabet arasından sizi neden tercih etmeliler. Bu sizin kazanan fikriniz olacaktır. Bu fikri bulmak için markanızın iş planını ve SWOT analizini gözden geçirmeniz sizin için faydalı olabilir.
2. Adım: Hedefinizi Açıklayın
Ardından, bu fikir için en önemli başarı ölçütlerinin kısa bir listesini yapın. Örneğin, kazanan fikriniz belirli bir sektörde son teknoloji ürünler yaratmaksa, bu hedefe ulaştığınızı nasıl anlayacaksınız? Fikriniz bir alanda mükemmel müşteri hizmeti sunmaksa, müşterilerinizin gerçekten memnun olduğunu hangi temel performans göstergesi size bildirir?
Buraya kesin rakamlar eklemek zorunda değilsiniz, ancak başarının neye benzediğine dair genel bir fikriniz olması önemlidir, böylece ne zaman başardığınızı bilirsiniz.
Kazanan fikrinizi ve başarı ölçütlerinizi genel ama ölçülebilir bir hedefte birleştirin. Fikirlerinizi, ölçülerinizi ve istediğiniz sonucu ifade eden kısa bir ifadeye sahip olana kadar kelimeleri düzeltin.
İfadeyi yargı bildirecek şekilde düzenleyin. Kısa olduğundan, basit ve anlaşılır olduğundan ve teknik terimler içermediğinden emin olun. Daha süslü göstermek için sıfatlar eklemeyi sakın düşünmeyin.
Misyon Örneği 1:
Kazanan fikri sebze ürünlerinde çiftlik tazeliği sağlamak bir marketin misyonunu örnek alalım.İşletme sahibi, başarısının iki temel ölçüsünü belirler: “tazelik” ve “müşteri memnuniyeti”. Kazanan fikri ve başarı ölçütlerini birleştiren aşağıdaki misyon ifadesini oluşturur:
“En kaliteli, en taze çiftlik ürünlerini doğrudan çiftlikten müşteriye yüksek müşteri memnuniyeti ile satarak alanında şehirdeki en iyi market olmak.”
Misyon Örneği 2:
Bir yazılım ekibinin başına geldiğinizi hayal edin. Tek projeniz var; “Mevcut veri tabanının düzenlenmesi ve iyileştirilmesi”. Ekibinizin amacınızı anlayıp akılda tutabilmesi için aşağıdaki misyon metnini kaleme aldığınızı düşünün.
“Hedefimiz; kuruluşumuzun veritabanı yönetim sistemini 12 ay içinde modernize etmek. Kullanımı kolay ve kullanıcı hatalarının sıklığını azaltan yeni bir sistem geliştirmek”
Vizyon Nasıl Yazılır?

Misyonunuzu belirledikten sonra şimdi sıra vizyonunuzda. Misyona giden bir yol, onu ulaşılabilir kıldığını düşündüğünüz bir ana strateji yazacağınız için miyonunuzu da göz önünde tutmaya devam edin.
Adım 1: İşinizdeki İnsani Değeri Bulun
Öncelikle kuruluşunuzun misyonunu belirleyin. Sonra bu görevdeki gerçek, insani değeri ortaya çıkarın. Örneğin, kuruluşunuz insanların yaşamlarını nasıl iyileştiriyor? Dünyayı nasıl daha iyi bir yer yaparsınız? İşinizi yaptığınızda dünya ne kazanacak?
Adım 2: Değerleri Ayrıştırın
Kuruluşunuzun misyonunu gerçekleştirmesi süresince çalışanlarınız, müşterileriniz ve tedarikçileriniz hangi değerler etrafında birleşiyor. Kurumunuzun sahip olduğu ve sahip olması gereken değerlerin bir listesini hazırlayın.
Bazı değer örnekleri arasında mükemmellik, dürüstlük, takım çalışması, özgünlük, eşitlik, dürüstlük, özgürlük, hizmet ve güç bulunur.
Kuruluşunuzun değerlerini belirlemekte güçlük çekiyorsanız, meslektaşlarınız ve ekip üyelerinizle konuşun. Kuruluşun hangi değerleri temsil ettiğini veya temsil etmesi gerektiğini düşünüyorlar?
3. Adım: Misyonunuzu ve Değerlerinizi Birleştirin
Misyonunuzu ve değerlerinizi birleştirin ve kuruluşunuzun içindeki ve dışındaki insanlara enerji verecek ilham verici bir ifade elde edene kadar sözlerinizi parlatın.
Zamandan bağımsız olmalı ve kuruluşunuzdaki insanların yaptıklarını neden yaptıklarını açıklamalıdır.
Vizyon Örneği 1:
Yukarıda verdiğimiz misyon örneğindeki sebze işi yapan marketi hatırlayalım. Şirketinin sahibi, kendisinin, müşterilerinin ve çalışanlarının misyonuyla ilgili neye değer verdiğini inceliyor.
Tanımladığı en önemli dört değer tazelik, sağlıklılık, lezzet ve ürünün yerelliği olsun. Bu analiz sonunda oluşturduğu vizyon ifadesi şöyle oluyor;
“Yerel çiftliklerden sofranıza 24 saatten daha kısa bir sürede en taze, en lezzetli ve en besleyici yerel ürünleri sunarak şehrimizin ailelerini daha mutlu ve sağlıklı yaşamlar yaşamaya teşvik ediyoruz.”
Vizyon Örneği 2:
Başına geçtiğiniz yazılım ekibini hatırlıyor musunuz? Hedefe ulaşmanın anahtarı olan değerlere bakıp, ekibin misyon beyanını değerlendiriyorsunuz. Zorluk, güvenilirlik ve ekip çalışması gibi birkaç önemli değeri tanımlıyorsunuz. Daha sonra ekibinin misyonunu ve değerlerini birleştiren şu ifadeyi oluşturuyorsunuz:
“Becerilerimize ve yeteneklerimize meydan okuyacağız ve güçlü, güvenilir ve sezgisel bir veritabanı sistemi oluşturarak meslektaşlarımızın hızlı ve zahmetsiz bir şekilde çalışmasını sağlayacağız.”
Sonuç
Bu ifadeler; çalışanlarınızı, müşterilerinizi ve tedarikçilerinizi ortak hedefler etrafında toplayabilir ve onlara ilham verici bir motivasyon kaynağı olabilir.
Göz önünde tutmanız gerekenleri bir yere not almak sizin için faydalı olabilir. Açık, net ve sonuç odaklı bir dil kullanmak da faydalı olacaktır.