Dünyamızda, sürekli artan bir hızla kendi çabalarıyla milyarder olan insanların sayısı yükseliyor. Bunların çoğunu Facebook’un yaratıcısı, durdurak bilmeyen bir mucit olan Mark Zuckerberg gibi teknoloji dahileri oluşturuyor. Hesaplanmış net değeri toplamda 63,3 milyar dolar olan Zuckerberg, ilk milyarını 23 yaşındayken kazanmıştı.
Tıpkı diğer genç ve başarılı girişimciler gibi, Zuckerberg’in de onu ele veren bazı davranışları var. Bir muhasebe firması olan PwC ve küresel bir yatırım bankası olan UBS tarafından yapılan araştırmaların ışığında, finansal başarı ve sıradışı bir girişimciliğin ardında yatan davranış ve zihniyeti size sunma imkanı bulabiliyoruz.
Bu iki firma, kendi çabalarıyla milyarder olan 1300 girişimci hakkında, onları neyin harekete geçirdiği ile ilgili araştırmalar yaptı. Araştırmaya kapsam kazandırmak için firmalar, 20 yıllık bir süreci, akademik araştırmaları, vaka çalışmalarını ve anketleri gözden geçirdiler ve 30’dan fazla milyarderle görüşme sağladılar. Bu çalışma, sıra dışı girişimciliğin ve finansal başarının kendine has davranış ve zihniyetini göstermiş oldu.
Zekice Risk Almak
Bir şey ölümcül değilse, risk almakta sorun yoktur, hatta zorunludur. Bir iş fikri hayali olan Zuckerberg, önündeki potansiyeli görmüş ve diplomasız bir gelecek riskini alıp üniversiteyi bırakmıştı.
Bu hareket fazla cesur ve belki de aşırı bir hamle gibi gelebilir ancak, bir girişimcinin risk alması gerektiği barizdir. Yeni, denenmemiş fikirlere, pazarlara açılmak, sağlıklı bir risk almanın işaretleridir.
İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Başarılı Genç Girişimcileri
Uçsuz Bucaksız Bir Merak
Yeterince meraklı değilseniz, iş dünyasında fazla ileri gitme şansınız olmayacaktır. Merak, bir girişimciyi, dünyayı gözlemlemeye, sorular sormaya, problemler bulmaya ve çözüm yolları aramaya iter. Merak, insanı motive eder. Bir işletme sahibi olarak, merak sizi, müşterilerinizin sorunlarına çözüm üretmeye sevk eder.
Airbnb kurucularından Nathan Blecharczyk, Brian Chesky ve Joe Gebbia da, yataklarını kiralamanın bir iş modeli olup olamayacağı konusunda bir meraka düşmüşlerdi. Craigslist’e ilan vererek, bu konsepti büyük bir yatırım yapmadan öncelikle evlerinde test etmek istediler.
Kaynaklarını bu iş için seferber etmeden önce, meraklarını kullanarak bu işi test ettiler. Başta herkes onların delirdiğini düşündü ancak on yıldan az bir sürede bu “aptalca” fikir dünyanın her yerinden 150 milyon insan tarafından kullanılan milyarlarca dolarlık bir hizmete dönüştü.
İyice Odaklanmak
Sıra dışı başarılı girişimcilerin genellikle odakları çok sağlamdır. Bir hedef belirlediklerinde, onu elde etmelerine kimse ve hiçbir şey engel olamaz.
Akıllı girişimciler amaçlarına sadıktır, fakat amaçlarına ulaşırken kullanacakları araçlar değişken olabilir. Ayrıca, işlerinin hangi alanlara hizmet vereceğini de genellikle belirlemiş olurlar. 2012’de, Bobby Murphy, Snapchat uygulamasını geliştirirken, günlerce 18 saat çalışarak prototip bulmuştu. Bugün bile, Snapchat kodunun çoğu Murphy’nin damgasını taşıyor.
Kararlı Olmak
Kendi çabalarıyla milyarder olmuş girişimcilerin çoğu ilk iş maceralarını yirmili yaşlarında yapmışlardır. Milyonlar kazanmadan önce, elbette, bir çok başarısızlıkları da olmuştu. Cesaret ve kararlılık olmaksızın, başarısızlık insanları hedeflerinden ve hayallerinden uzaklaştırıp, başka yerlere çekebilir. Tam tersine, büyük girişimciler hedeflerine ulaşana kadar pes etmemelidir.
İlginizi Çekebilir: Girişimciler İçin 2020 Yılında En Karlı ve Zekice İş Fikirleri
Yapılan İşi Severek Yapmak
Kendi çabalarıyla milyarder olmuş insanların hiçbiri hayatlarını geçirmeyi amaçladıkları işlerinde gayretsiz değillerdi. İrlanda doğumlu John ve Patrick Collison kardeşler, Kasım 2016’da yeni yatırımlarının çevrimiçi ödeme platformu Stripe’in değerini 9,2 milyar dolara yükseltmesiyle milyarder oldular.
Milyarder kardeşler, on yaşlarından beri yazılım kodları yazıyorlardı. Şirketleri, Facebook, Airbnb, Instagram ve SnapChat gibi uygulamalara ek olarak, yirmili yaşlarda genç girişimciler tarafından tasarlanmış bir buluş örneğidir.
Yeniliklere Açık Olmak
Bir hizmetin, Uber veya Airbnb gibi farklı veya yeni olması gerekmez. Halihazırda varolan çözümsel bir platformun yeniden dizayn edilmiş, kurulmuş ve daha iyi hizmet sunan farklı bir pazara göre tasarlanmış bir hali de olabilir.
Örneğin Snapchat, basitçe bakıldığında bir mesajlaşma uygulamasıdır. Ancak, bu uygulamanın belli bir neslin nasıl iletişim kurduğuna dair nokta atışı özelliklere sahiplik etmesi bu uygulamanın akıl almaz şekilde büyümesine sebep olmuştur. Sizi milyarder yapacak bir iş kurmanın püf noktası, net olmak, bir soruna bakmanın ve onu çözmenin farklı yollarını arıyor olmaktır.