Bir e- ticaret sitesi kurmak mı istiyorsunuz? Bunun belki de tam zamanıdır. Online alışveriş yapmak günümüzün popüler alışveriş yöntemi haline gelmiştir. Özellikle son dönemde yaşadığımız küresel salgın nedeniyle insanlar evden çıkamadığı için bu alışveriş yöntemi pratik hale gelmiştir.
Bir ticaret sitesi kurmak aslında tahmin edildiği kadar zor bir şey değildir. Birkaç adımda siz de kendi ticaret sitenizi kurup internet üzerinden satış yapmaya başlayabilirsiniz. Kendi ticaret sitenizi kurmak size milyonlarla ifade edilen hedef kitleyle tanışma fırsatı tanır. Sadece yerelde kalmayıp uluslar arası ticaret yapma imkanı bulursunuz.
10 Adımda E-Ticaret Sitesi Kurmak
Popüler bir e-ticaret sitesi ile ürün veya hizmetlerinizi daha geniş müşteri kitlesine tanıtabilir, markanızı büyütme stratejinizde başarıyı yakalayabilirsiniz. Bu mağazanızı internette açmak demektir. Yaşadığımız dijital çağ ile birlikte alışveriş alışkanlıklarımız da dijital dünyaya taşınmıştır. Hemen hemen her firmanın online satış sitesi de bulunmaktadır. İnsanlar çalışma hayatında günlerini yoğun geçirdikleri için böylece kolay şekilde alışverişlerini yapma fırsatı bulurlar. Giderek büyüyen online alışveriş sektöründe yerinizi almak için doğru aşamaları takip etmeniz gerekir. Bir e- ticaret sitesi kurmak için 10 adım:
- E-Ticaret Yönteminizi Belirleyin
- Hedef Kitlenizi ve Satacağınız Ürünü Belirleyin
- Domain ve Hosting Seçimini Yapın
- E-ticaret Sitesinin Altyapısını Belirleyin
- E-ticaret Sitenizin Tasarımını Yapın
- Ürün Grubunu Sisteme Yükleyin
- Kargo ve Lojistik Şirketleri ile Anlaşmaları Yapın
- Ödeme Sağlayıcı Hizmeti Alın
- E-Ticaret Sitenizi Şirkete Bağlayın
- Reklam Çalışmalarınızı Yapın
1. E-Ticaret Yönteminizi Belirleyin
Bu işin ilk aşaması ürün veya hizmetinizi hangi dijital platformdan veya hangi kanallar üzerinden satacağınızı belirlemektir. Web siteniz markanızın yüzü gibidir bu yüzden seçtiğiniz platform ve bu platformun size sunduğu e-ticaret özellikleri, işinizi sorunsuz bir şekilde yönetebilmeniz konusunda hayati bir önem taşır.
Ürün veya hizmetinizin bulunacağı platformu seçerken o platform, işinizde başarıyı yakalamanız için ihtiyacınız olan her şeyi size sunuyor mu? Pazarlama kampanyaları oluşturmak, birden fazla kanalda satış yapmak ve ödeme almak için bu platformu kullanabilir misiniz? Vergi ve diğer ücretler için hesaplama otomasyonu var mı, ödeme deneyiminizi özelleştirebilir misiniz veya sitenize online canlı sohbet özelliği ekleyebilir misiniz? Kısacası, seçtiğiniz platform da işinizle birlikte büyüyebilir mi? Seçtiğiniz platform size ideal e-ticaret sitesini oluşturmak için ihtiyacınız olan imkanları sunuyor mu? E- ticaret sitesi online olabilir ama bunun da bir maliyeti olacaktır.
Platformun e-ticaret ihtiyaçlarınızı karşılayan ve mali olarak size uyan bir fiyatlandırma paketi var mı? İşletmeniz büyüdükçe daha profesyonel araçlar kullanmak için paketinizi yükseltebilecek misiniz? Gerekli pazarlama araçları ve işletme yönetimi kaynakları paketlere dahil mi? Platform, güzel görünen ama aynı zamanda yüksek performansla çalışan bir e-ticaret sitesi kurmanıza izin veriyor mu? Başlamanıza yardımcı olacak çok çeşitli ve sezgisel e-ticaret sitesi şablonları sunuyor mu? Mağazanızın tasarımını özelleştirmek ne kadar kolay? E-ticaret sitesi kurmak için seçtiğiniz web sitesi oluşturucu sitenizi mobil cihazlar için optimize ediyor mu? Alışveriş yapanlar mağazanızı telefonlarından rahatça gezebilecekler mi?
Önerilen İçerik: E Ticaret Siteleri Komisyon Oranları
Web siteniz e-ticaret için çok büyük önem taşır. Bu nedenle web sitenizi kurarken ihtiyaçlarınızı karşılamasına özen gösterin. İşinizi sorunsuz bir şekilde yönetebilmenizi sağlayacak, işinizde başarıyı yakalamak için size her imkanı sunacak bir platformda olmanızda fayda var.
2. Hedef Kitlenizi ve Satacağınız Ürünü Belirleyin
Bir e-ticaret sitesi kurmadan önce karar vermeniz gereken ilk şeylerden biri, satış yapacağınız kitlenin kimler olacağıdır. Bu konu aynı zamanda satılacak ürünleri, e-ticaret sitesi tasarımını, pazarlama yöntemlerini ve gönderim ihtiyaçlarını belirlemenize yardımcı olacağı için de önemlidir. Kitlenizin kimler olacağını belirlerseniz böylece her konuda ona göre tercihler yaparsınız. Örneğin genç bir yaş grubuna hitap etmeyi düşünüyorsanız sitenizi daha çok onların ilgi alanında bir ürün üzerine kurabilirsiniz. Ama zaten bir ürün fikriniz varsa, bu ürünün hangi kitleye hitap edeceğini düşünün.
Önerilen İçerik: Hedef Kitle Kavramı ve Pazarlama Çalışmaları İçerisindeki Önemi
Hedef kitlenizin temel özelliklerini belirleyin. Yaş aralığı ve meslekleri nedir? Nerede yaşıyorlar? Ne tür ilgi alanları var? Bu sorulara cevap oluşturursanız ne yapacağınız konusunda daha net bir fikre sahip olabilirsiniz. Zaten bir parçası olduğunuz kitleyi seçmek sizin için avantaj olabilir. Ürünleri başarılı bir şekilde oluşturmak, satmak ve pazarlamak için müşteri tabanınızı gerçekten tanımanız ve anlamanız gerekir. Bu nedenle, zaten bir parçası olduğunuz belirli bir topluluğu hedeflerseniz, bu süreç daha kolay olur.
İşe yaradığını bildiğiniz bir şeyi alın ve daha iyi hale getirebilirsiniz. Müşterilerin neyi sevdiğini ve neyi eksik bulduğunu görmek için büyük markaların müşteri yorumlarına göz atın. Aklınızda olan ürün grubunu internette araştırın. Rakiplerinizin ne yaptığını görmenizde fayda var. Ürünün tedarik sürecini iyi öğrenin siparişlerinizi geciktirmek iyi olmayabilir. Süreli ve bozulma ihtimali olan ürünlerden uzak durmak riskleri azaltacaktır. Büyük ve ağır malzemeler satacaksınız kargo ve teslimat maliyetleri yüksek olacaktır bunu da göz önünde bulundurun.
3. Domain ve Hosting Seçimini Yapın
Domain işletmenizin dijital adresidir. İnsanlar sizin belirlediğiniz bu adres üzerinden size ulaşır ve etkileşime geçer. Satacağınız ürünün özelliklerini taşıyan ve müşteri kitlenizin dikkatini çekecek bir marka ismi belirleyin. Siteniz için belirlediğiniz isim akılda kalıcı olsun. Ürününüz, sektörünüz, değerleriniz veya markanızı eşsiz kılan özelliklerle ilgili kelimeler düşünün. Domain seçerken prestijli ve güven verici olmasına dikkat edin. Özellikle ‘‘.com.tr’’ uzantılı domainler müşterilere çok daha fazla güven verecektir. Domaininizi satın aldıktan sonra dijital pazarlama çalışmaları yapabilirsiniz. Facebook, Instagram, Youtube, Twitter gibi en çok kullanılan sosyal medya platformlarında marka hesaplarınızı açın. Böylece marka kimliğinizi her platformda daha kolay bir şekilde yansıtabilir ve müşterilerinize verdiğiniz güveni arttırabilirsiniz. Yeni kurulmuş bir firmaysanız adınızı da daha çabuk duyurmuş olursunuz.
Hosting bir web sitesinin en önemli alanlarından biridir. Hosting, sitenizin dosyaları, ögeleri ve içeriğinin depolanması ve bir internet tarayıcısına iletilmesi sürecidir. Donanımlı ve eksiksiz bir hosting hizmeti almak önemlidir. Hosting şirketinizi doğru bir şekilde seçmelisiniz. Bir şirketi yalnızca uygun fiyatlı diye seçerseniz büyük çaplı sıkıntılar meydana gelebilir. Hosting hizmeti web sitesi için temel yapı taşlarından biridir. Bu sebeple hosting hizmeti alacağınız şirketin güvenilir, kendini kanıtlamış ve bilinen şirketlerden biri olmasına özen gösterin.
4. E-ticaret Sitesinin Altyapısını Belirleyin
Domain alımı sonrası güvenilir e-ticaret altyapısı seçerek sitenizi oluşturun. Bu aşamada önünüzde iki seçenek bulunur. Dilerseniz hazır e-Ticaret alt yapıları ile çalışabilir, dilerseniz açık kaynak kodlu e- ticaret altyapısı ile sitenizi oluşturabilirsiniz. Sabit bir tema ile yüklenen web sitenizi daha sonra seçeceğiniz ilave temalarla istediğiniz şekle sokabilirsiniz. Kullanıcılar tarafından yönetimi kolay olan bir altyapı seçmelisiniz. Seçtiğiniz altyapı SEO çalışmalarına uygun olmalıdır. E-ticaret web siteleri için önemli kriterlerden biri de güvenliktir. Altyapınız kötü amaçlı yazılımlara, virüslere karşı güvenlik sağlamalıdır. Altyapınız ölçeklenebilir olmalıdır.
Hazır E-ticaret Alt Yapıları; Genel olarak bakıldığında e-ticaret firmaları tarafından en çok tercih edilen e-ticaret sitesi kurma yöntemidir. Hazır e-ticaret alt yapıları bir e-ticaret firmasının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak olan modül ve hizmetleri içerisinde barındıran ücretli alt yapılara verilen isimdir. Bu yöntem ile e-ticaret sitesi kuranlar yapacakları özelleştirmeler ile hızlı bir şekilde satış yapmaya başlayabilmektedir.
Açık Kaynak Kodlu E-ticaret Alt Yapıları; E-ticaret alt yapıları içerisinde bir e-ticaret firmasının temel ihtiyaçlarını karşılayacak özellikleri bulunduran ücretsiz e-ticaret alt yapılarına açık kaynak kodlu e-ticaret alt yapıları denmektedir. Genel olarak ücretsiz olduğu için tercih edilse de modül, geliştirme, tema ve yazılımcı masrafları yüksektir.
5. E-ticaret Sitenizin Tasarımını Yapın
E-ticaret web siteniz bir vitrin görevi görür. E- ticaret sitesinde grafiklere ve kategori başlıkları ile ürünlere kolay ulaşıma özen göstermeniz gerekir. Müşterilerin ve ziyaretçilerin ilgisini çekecek, güvenilir ve anlaşılır bir tema seçmelisiniz. Sitenin görünüşü, renkleri, yazı boyutu önem taşır. Web sitenizin açık ve sade renklerde olması, çok büyük yazı puntolarının kullanılmaması, karmaşık bir yapıda olmaması önerilir. Kategoriler düzenli ve ulaşılabilir olmalıdır. Sitenizin üst kısmında, müşterileri gitmeleri gereken yere yönlendiren bir gezinme çubuğu oluşturun.
Kıyafet satıyorsanız, erkek veya kadın kıyafetleri sekmelerinin yanı sıra indirimli ürünler için de ayrı bir sekme oluşturun. Sitenizin sağ üst köşesine bir alışveriş sepeti bağlantısı ekleyerek müşterilerin alışveriş sepetlerinde ne olduğunu kolayca görmelerine izin verin. E-ticaret gönderim ve iade politikanız, sosyal medya sayfalarınıza bağlantılar ve iletişim bilgileriniz de dahil olmak üzere sitenizin alt bilgisine önemli bağlantılar ekleyin. Ziyaretçiler web sitenize girdiğinde aradığı herhangi bir ürünü ya da hizmeti çok kolay bir şekilde bulmalıdır. Web sitenizin tasarımı SEO çalışmalarını desteklemelidir.
6. Ürün Grubunu Sisteme Yükleyin
Web sitenizi oluştururken ürünlerinizi sisteme yüklemeniz gerekmektedir. Ürünlerinizin bilgilerini doğru ve eksiksiz bir şekilde girmeniz gerekiyor. Kaliteli ve anlaşılır görseller kullanmanız da büyük önem taşıyor. E-ticaret sitenize ürün yüklemek tıpkı fiziksel mağazanızın raflarını düzenlemek gibidir. Müşterilerinizin ve ziyaretçilerinizin ilgisini çekecek ürünleri sitenize eklemelisiniz. Ürünleri detaylı ve özenli bir şekilde sisteme yüklemeniz uzun zaman alabilir. Bu sebeple ürün grubunu sisteme yükleyecek bir hizmet alarak işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.
XML dosyası, bütün ürün bilgilerini web sitenize otomatik bir şekilde yükleyen özel bir yazılımdır. Çoğu e-ticaret sitesi XML formatında ürün listesini alıp siteye yüklüyor. Böylece, daha kolay ürün yönetimi mümkün oluyor. XML ile ürün yönetimi yaparken dikkat etmeniz gereken durumlar bulunmaktadır. En önemli noktalardan biri de XML ile gelen ürünlerin açıklamalarını aynen kendi e-ticaret sitenizde de kullanmanızdır. Yapmanız gereken tüm ürünlere kendi markanız çatısı altında özgün ve kullanıcılara faydalı açıklamalar yazmaktır.
7. Kargo ve Lojistik Şirketleri ile Anlaşmaları Yapın
Bir çok online alışveriş kullanıcısı alışveriş yaparken hızlı olmasına da dikkat eder. Bu sebeple satış işlemi gerçekleştiren bir e-ticaret web sitesinin de hızlı hizmet vermesi önem taşır. E-ticaret web sitenizi kurarken stoklarınızı yeterli şekilde tutun, gerekli kargo ve lojistik şirketleri ile anlaşmalarınızı tamamlayın. Kargolar ve lojistik şirketleri ile anlaşma sağlamazsanız hem maliyetiniz yükselir hem de satış yaptığınız ürünlerin teslimat süresi artar. Bu da müşteriler tarafından çok olumlu sonuç doğurmaz.
Kargo firmasının şube sayısını göz önünde bulundurabilirsiniz. Kargo anlaşması yapacağınız firmanın şube sayısının fazla olması ürünlerinizin aktarma süreçlerine takılmasını engelleyecek ve teslimatının hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır. Kargo anlaşması yaparken e-ticaret firmalarının dikkat etmesi gereken bir diğer unsur ise kargo firmasının firmanıza olan uzaklığıdır. Genel olarak e-ticaret firmalarının depo ya da işyerlerine yakın olan kargo firmaları ile çalışması ürün teslimat süreçlerini hızlandıracaktır. Kargo firmanızın çalışma prensipleri de önemlidir. Kargo firmanızın haftanın hangi günlerinde hangi saatlerinde hizmet verdiği önemli olan bir diğer unsurdur. Çünkü belirli dönemlerde ve saatlerde hizmet veren kargo firmaları ile çalışmak e-ticaret sitelerinin ürün teslimat süreçlerini hızlandıracaktır.
Anlaşmalı kargo fiyatları; e- ticaret firmaları kargo anlaşması yaparken görüştükleri kargo firmalarından desi başına ücret teklifi almaktadır. Genel olarak e-ticaret firmaları kargo firması seçerken anlaşmalı kargo fiyatlarına uygun bir şekilde kargo anlaşması yapmaktadır. Kargo Entegrasyonu; internet sitelerinden alışveriş yapan kişilerin büyük bölümü siparişlerini takip etmeyi istemektedir. Bu nedenle kargo anlaşması yaparken e-ticaret firmalarının kargo entegrasyonlarını da göz önünde bulundurması firmaların müşteri güvenliğini ve sadakatini arttırmaktadır.
Günümüzde internetten alışveriş yapan birçok kişi satın aldıkları ürünlerin ücretlerini kapıda ödemeyi tercih edebilirler. Bazı kargo firmalarında kapıda ödeme yöntemi bulunsa da bazı firmalar henüz bu sistemi geliştirmeye devam etmektedir. E-ticaret firmaları kargo firması seçerken kapıda ödeme yönteminin bulunup bulunmadığına dikkat etmelidir. Çünkü bu unsur firmaların satışlarını arttırmada etkili olabilir.
Sipariş edilen ürünleri hızlıca teslim etmek en önemli işlerden biridir. Müşterileriniz parasını ödediği bir ürünü hemen teslim almak ister. Kargo süreçlerini iyi organize etmelisiniz. Bir veya birden fazla kargo şirketi ile anlaşabilirsiniz. Kargo şirketleri ile görüşerek aylık oluşacak kargo potansiyeline göre size daha düşük ücretler sağlanacaktır. Kargo ücretleri çoğu zaman e-ticaret işini yapan firmalara aittir.
8. Ödeme Sağlayıcı Hizmeti Alın
Öncelikle, hangi ödeme yöntemlerini kabul edeceğinize karar verin. Müşterilerinize birden fazla yöntem sunmak iyi bir fikir olabilir, böylece en çok sevdikleri ve kullandıkları seçeneği kullanabilirler. Online alışverişlerde kredi/banka kartları ya da EFT/Havale işlemleri ile yapılıyor. Kapıda ödeme gibi seçenekler ise çok tercih edilmiyor. Bu sebeple e-ticaret web sitenizin bir ödeme sağlayıcı hizmete sahip olması gerekiyor. Ödeme sağlayıcı, müşterilerden aldığınız ödemeleri ya da iadelerinizi yürütür. Güvenilir bir ödeme sağlayıcı hizmeti alarak ödeme işlemlerini kolay bir şekilde çözebilirsiniz. Bankalarla gerekli anlaşmaları yaparak bu hizmete sahip olabilirsiniz. Hem sizin için hem de müşterileriniz için bir ödeme ağı oluşturmalısınız.
9. E-Ticaret Sitenizi Şirkete Bağlayın
Dijital ortam üzerinden ticaret yapıyor olsanız dahi bir ticari faaliyet içinde bulunduğunuz için vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Vergi mükellefi olmamak size sorunlar yaratacaktır. Bu sebeple öncelikle kendinize bir şirket açmanız gerekiyor. Bu şirket bir şahıs şirketi de olabilir. Şirketiniz olması için herhangi bir fiziksel dükkana ya da mağazaya sahip olmanıza gerek yoktur.
İlk olarak şahıs şirketi açarak işe başlayabilirsiniz. E-devlet üzerinden şahıs şirketi kurmanız mümkündür. Böylece e-ticaret web siteniz üzerinden ticaret yaparken herhangi bir idari yaptırım cezasıyla da karşı karşıya kalmazsınız. İnternetten satış yapmak isteyen kişi ve işletmelerin herhangi bir şirket harcaması yapmadan önce bir şirket kurması gerekir. Çünkü genellikle firmalar yaptıkları harcamaları şirketleri adına faturalandırarak gider göstermektedir. Bununla beraber firmaların sattıkları her ürün ve hizmet için fatura kesme zorunluluğu da bulunmaktadır. Yasal olarak fatura kesmek isteyen işletmeler ise bir şirket kurarak fatura kesebilmektedirler.
10. Reklam Çalışmalarınızı Yapın
E-ticaret sitenizi oluşturduktan sonra sitenizi müşteri kitlenize duyurmak için reklam çalışmalarına hızlıca başlamanız gerekir. Reklam çalışmaları birçok şekilde yapılabilir. Örneğin Google reklamı verebilirsiniz. Google, size belirlediğiniz arama etiketini tıklama başına fiyat teklifi belirler. Eğer rekabetin yoğun olduğu bir sektördeyseniz ve rakipleriniz Google reklamını sıklıkla kullanıyorlarsa tıklama başına ödeyeceğiniz tutar yükselecektir. Google reklamları şu anda en çok tercih edilen reklamlardandır. Ayrıca Google’ın son zamanlarda geliştirdiği yeni algoritma, arama sonuçlarında çoğu zaman reklam verenlerin ön plana çıkarılması şeklinde düzenlenmiştir. Google reklamı verebilmek için kendinize bir Google Ads hesabı açın. Eski adıyla Google Adwords hesabını kullanarak web sitenizin belirlediğiniz arama etiketleri ile bulunmasını sağlayabilirsiniz. Bir diğer reklam verme seçeneğiniz sosyal medya reklamı vermek olabilir.
Önerilen İçerik: İnternette Pazarlama Yapmak İçin 18 Yol
Öncelikle nasıl kendinize bir E-ticaret sitesi kuruyorsanız bu site için sosyal medya hesaplarını da oluşturmalısınız. İşletmeniz için oluşturacağınız Facebook, Instagram, TikTok ve benzeri sosyal medya hesapları etkili reklam mecralarıdır. Günümüzde insanlar vakitlerinin çoğunluğunu akıllı telefonlarıyla ve sosyal medya üzerinde geçirmekteler. Bu sebeple sosyal medya üzerinde görünür olmak size daha fazla müşteri elde etme şansı tanır. Sosyal medyada çok sayıda takipçisi olan kişiler üzerinden reklam verebilirsiniz. Influencer dediğimiz bu sosyal medya fenomenleri sayesinde hem adınız çabuk duyulur hem de size duyulan güven artar.
Genelde çok takipçisi olan bu hesaplar reklam verenlerin ilgisini çeker. Bir ürünün tanıtımını yapmak veya kullanarak takipçilerinin ilgisini çekmek en iyi reklam metotlarındandır. E-mail marketing ise, e- ticaret firmaları tarafından en çok kullanılan pazarlama yöntemlerinden birisi olan e-mail marketing ile e-ticaret firmaları ürün, hizmet, içerik, duyuru ve kampanyalarını e-mail yolu ile tüketicilere iletmektedir. E-mail marketing’ in dönüşüm oranları yüksek olduğu ve hızlı bir şekilde dönüşüm elde edildiği için firmalar tarafından tercih edildiği bilinmektedir. SMS pazarlama yöntemi de e-ticaret firmaları tarafından kullanılan bir pazarlama yöntemidir. Dönüşüm oranlarının yüksek olduğu bu pazarlama yönteminde gönderilecek bildirimlerin ve mesajların içeriğini ayarlamak oldukça önemlidir. Çünkü bu pazarlama yönteminde e-ticaret firmaları 160 karakterle istenilen mesajı vermek zorundadır. İçerik pazarlaması ile günümüzde internetten belirli konular hakkında araştırma yapacak kişilere ulaşmak için üretilen içerikler sayesinde e-ticaret firmaları hem marka bilinirliklerini hem de satışlarını arttırmaktadır.
Son olarak arama motoru pazarlaması ile arama motorlarının ücretli reklamlarını kullanarak yapılan bu dijital pazarlama yönteminde e-ticaret firmaları belirli anahtar kelimeler için reklamlar vermektedir. Arama motorlarında belirli ürün veya arama yapan kişilere daha kolay bir şekilde ulaşmanızı sağlayan bu yöntem sayesinde sizler de satışlarınızı arttırabilirsiniz. Bu reklam yöntemlerinden bazıları ücretli bazıları ise ücretsizdir. Siz hem kar elde edecek şekilde hem de markanızı tanıtacak bir ya da birden fazla reklam verme yöntemini tercih edebilirsiniz.
E- Ticaret Sitesi Kurmanın Maliyeti Nedir?
E-ticaret sitesi maliyeti 1000 TL ile 50000 TL arasında değişebilir. Bu fiyatlama, satış ve trafik hedeflerinize, paket özelliklerine ve tasarım seçiminize göre belirlenir. Fatura kesebilen bir firmanız yok ise firma açılışı olarak bir defaya mahsus şahıs firması açılış işlemleri için 800TL-1500TL arası gideriniz olacaktır. Ticaret odası kayıt işlemleri de maliyete eklenebilir.
Tasarım seçeneği size kalıyor. Tamamen özel bir tasarımın bir şablona kıyasla maliyetinde büyük bir fark var. Özel tasarım yaptırdığınızda bunun maliyeti artacaktır. Özel işlevsellik ihtiyaçları ve benzersiz programlanmış özellikler fiyatlandırmayı artıracaktır. Alınan ürün verilerine veya geçmiş sipariş verilerine ihtiyacınız varsa, web sitesi geliştirme maliyetlerinizi artırabilirsiniz. Veritabanınızın, web sitenizi çalıştırmak için gereken tüm verileri içerdiğinden emin olun. Saygın, deneyimli bir şirket seçmek çoğu zaman çok daha pahalıya mal olur, ancak aynı zamanda daha fazla değer sağlar. Proje yurtdışında dış kaynaklardan sağlanıyorsa daha ucuz olacaktır, ancak bu kendi maliyetleriyle gelir. Online satış sitesi kurma maliyetini hesaplarken markaların e-ticaret alt yapısı maliyetinin yanı sıra şirket kuruluşu, iş yeri masrafları, personel masrafları da hesaba katarak e-ticaret sitesi kurma maliyetini belirlemesi gerekir. Genellikle şirket kurma, personel masrafları, ofis masrafları değişiklik gösterir.
E- Ticaretin Avantajları
E- ticaretin birçok avantajı vardır. Temel yapı taşı her firma için hedef kitleye ürün ulaştırmak olacaktır. İçinde bulunduğumuz dijital çağda bu ürünleri hedef kitleye ulaştırmak için e-ticaret de büyük önem taşıyor. E-ticaretin en büyük avantajlarından birisi sadece yerel bir marka olmazsınız. Dünya çapında birden fazla ülkede çok sayıda müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz. Sadece bir ürün değil birçok ürünü web siteniz üzerinde satışa sunabilirsiniz. Herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmazsınız. E-ticaret web sitesi ile birbirinden çok farklı hedef kitlelere hitap edebilirsiniz. Bir yandan ev hanımlarına uygun bir ürün satışı yaparken diğer yandan bir öğrenciye uygun bir ürünü de kolaylıkla pazarlayabilirsiniz. E-ticaret web sitesi ile sosyal alanda da varlığınızı göstermiş olursunuz ve bilinirliğinizi kolay bir şekilde artırabilirsiniz. Online alışveriş yapan alacakları ürünün her detayını öğrenmek ister. Müşteriler kaliteli ürün görselleri ve videoları görmek isteyeceklerdir. İnsanlar ekranda ne görüyorlarsa aynı ürünün ellerine ulaşmasını ister. Bu da müşteri memnuniyetini artırır. Bu yüzden güzel bir web sitesi oluşturmalısınız. Ürün fotoğrafları, müşterilerinizin karar verme mekanizmasında çok büyük etkiye sahiptir.
E- ticarette yatırım ve işletme maliyetleri düşüktür. Fiziksel bir mağazaya kıyasla, e-ticaret çok daha düşük bir başlangıç yatırımı gerektirir. Bir iş yeri kiralayıp dekore ederek mükemmel bir mağaza yaratmak yerine, bir e-ticaret sitesi oluşturmanız ve online mağazanızı dijital ortamda tasarlamanız yeterli olacaktır. İşletme maliyetleri de daha düşük. Başlangıç aşamasında eleman almayı erteleyebilir ve ayrıca fiziksel mülklerin gerektirdiği kira ve fatura gibi masraflardan kaçınabilirsiniz. Online olarak faaliyetiniz 7/24 devam eder. Online mağazalar, fiziksel işletmelerin aksine çalışma saatleriyle sınırlı değildir. Bir e-ticaret işletmesi 7/24 faaliyet gösterebilir ve siz uykudayken bile size gelir kazandırabilir. Web sitesi oluşturarak daha fazla müşteriye ulaşabilirsiniz. İnternette faaliyet gösterdiğinizde, müşteri profiliniz mağazadaki gibi fiziksel bir konumla sınırlı olmaz. Böylece çok daha geniş kitlelere pazarlama ve satış yapabilirsiniz.
Online mağazanız ilk günden itibaren uluslararası gönderim yaparak dünyanın dört bir yanındaki müşterilere hizmet verebilir. Müşteriler için hız ve kolaylık sağlar. E-ticaretin en büyük avantajlarından biri, alışveriş yapanlar için sunduğu kullanım kolaylığıdır. Müşterilerinizin ürünleri internetten sipariş verip evlerinde teslim alabilmeleri, mağazaya gitmeye kıyasla satın alma sürecini çok daha hızlı ve kolay hale getirir. Böylece müşterilerin satın alma davranışlarında bulunma olasılığı artar ve ürünlerinizden memnun kaldıklarında daha fazla ürün satın almaları da kolaylaşır. Bir e-ticaret işletmesinin büyümesi, fiziksel bir işletmenin büyümesinden çok daha kolaydır. Elbette siparişleri karşılamak ve diğer görevleri yerine getirmek için daha fazla depo alanına ihtiyaç duyabilir ve birkaç eleman almak zorunda kalabilirsiniz. Ancak yeni konumlar bulmanız veya koca bir mağazayı idare edecek kadar eleman almanız gerekmez. İşiniz büyüyebilir ama online mağazanız da daima onunla birlikte büyür.