Berber Dükkanı Nasıl Açılır?
Berber dükkanları genelde çekirdekten yetişen çıraklar tarafından ya da berberlik meslek okullarından mezun olan öğrenciler tarafından açılmaktadır. Berber dükkanı açabilmek için çeşitli prosedürler olsa da, en başta iyi bir çevrenizin olması gerekmektedir. Bunu da çıraklar, daha önce çalıştıkları dükkanda çevre yaptıktan sonra kendi işyerlerini açarak yapmaktadırlar. Çevreniz olmasa da seçeceğiniz yer berber açısından ihtiyaç duyulan bir bölgeyse çevrenizi sonradan da oluşturabilirsiniz. Yani illaki ilk kurulum aşamasında çevre yapacağım diye beklemenize, başkalarının emri altında çalışmanıza da gerek yok.
Berber dükkanı Bir berber dükkanı sade saç kesimi hizmetiyle değil, hoşgörü, karşılıklı sevgi saygı, muhabbet ve iletişim açısından da müşterilerini tatmin etmelidir. Yani çoğu berber müşterilerini elinde tutabilmek için sunmuş olduğu berber hizmetinin yanında, muhabbetini de iyi kurmalı ve müşterisini elinden kaçırmamalıdır. Çünkü halk olarak bizler sıcakkanlı esnafları daha çok severiz ve bunun en büyük örneklerinden birisi de berberlerdir. Berberlerimizi bir kere seçer ve düzenli olarak aynı berbere gitmeye gayret gösteririz. Gelelim kuruluş aşamalarına. Aşağıda siler için gerekli bilgileri derledik.
Berber Dükkanı Açmak Için Neler Yapılmalıdır?
- Öncelikle onca berber arasından müşterilerin neden sizi tercih etmesi gerektiğini kararlaştırın. Bunun için de ne tür hizmet vereceğinizi belirleyin. Eğer daha önceden tecrübeniz varsa ve dükkan açmak istediğiniz bölgede eskiden kalma müşterileriniz varsa bu müşterilerinizi adresinize çekmek yeni müşterilere nazaran biraz daha kolay olacaktır. Müşterilerin görüşleri de oldukça önemlidir. Müşterilerden sürekli olarak ne tür hizmetler almak istediğini öğrenin. Sadece saç kesimi değil, diğer bakım hizmetlerini de sunabilirsiniz. Bunun için müşterilerin fikirlerini önemseyin.
- Berber dükkanı açmak için ilgili resmi kurumlara giderek neler yapmanız gerektiğini, hangi adımları atmanız gerektiğini öğrenin. Zira burada vereceğimiz bilgiler her yerde farklı olabilir. Onun için en doğru adımları ilgili kurumlardan öğrenebilirsiniz. Bağlı olduğunuz belediyenin web sayfası üzerinden dükkan açabilmek için neler gerekli öğrenin. Gerekirse belediyeye giderek gerekli işlemler neler, hangi evrakların hazırlanması lazım bunları sorgulayın. Gereken bütün belgeleri ilgili kurumlardan temin ettikten sonra belediyeye başvuru dilekçenizi verin. Sonradan herhangi bir sıkıntı yaşamak istemiyorsanız izin ve ruhsatınızı almanız önerilir.
- Öncelikle her işte olduğu gibi berber dükkanı açmak için de sermaye gereklidir. Salonun dekorasyonu, berber sandalyesi ve tezgahı, saç bakım ürünleri, makas ve traş aletleri derken masraf kalemleri saydıkça çoğalmaktadır. Bunun için giderlerini en başında iyi hesaplayın. Sonradan sürpriz masraflarla karşılaşmazsınız.
- Berber dükkanı açmak için uygun bir yer araştırın. Daha önce berber dükkanı olarak kullanılmış bir dükkan işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü halihazırda ayaklarının alışkın olduğu müşteriler yine bu dükkanı kullanmaya devam edebilirler. Özellikle esnafların çok olduğu bölgeyi araştırın. Esnaflar berber seçme konusunda çok titiz davranırlar. Bu nedenle esnaflarla aranızı iyi tutmaya çalışın. Eğer dükkan bulmakta zorlanıyorsanız etrafınızdaki emlakçıları araştırabilirsiniz. Emlakçılar sizler için doğru dükkanı tavsiye edeceklerdir. Çok büyük bir dükkan ihtiyacınız olmayacaktır. Kurmak istediğiniz dükkanın iş yükünüzden fazlaca büyük olması sadece maliyetinizi arttıracağını da unutmayın.
- Bir avukattan yardım alarak kira sözleşmesinin detaylarını (talimatlar ile ilgili sorumlulukları, sözleşmenin erken bitirilme koşulları vs..) beraberce gözden geçirebilirsiniz ve böylece kira sözleşmesi açısından kendinizi garanti altına alabilirsiniz.
- Dükkanınız belirli periyotlar içerisinde teftiş edilecektir. O nedenle teftişlerde eksiklerinizin neler olduğunu öğrenebilir, ya da teftişe gelinmeden önce eksiklerini giderebilirsiniz. Dükkanınız için sigorta yaptırmaktan geri kalmayın. Dükkanınız için gerekli ekipmanları nereden alacağınız konusunda iyi araştırma yapın. Kamu sağlığı hususlarına, ruhsat ve tesisat yönetmeliklerine harfiyen uyun.
- Öncelikle berberinizde çalışacak personelin bakımlı olmasına özen gösterin. Terzi kendi söküğünü dikemez sloganı berberler için geçerli değildir. Zira traş olacak kişi ilk önce berberin kendisinin traşına dikkat edecektir. Bu nedenle hem bakımına özen gösteren hem de ustalık belgesi olan berberleri çalıştırmaya özen gösterin. Ayrıca bu işi yapmak için hevesli minik çırakları da eğitim hayatlarını aksatmadan yanınıza yetiştirme amaçlı olarak çalıştırabilirsiniz.
- Daha önceden müşterileriniz olan kişileri tekrardan yeni dükkanınıza ayakları alışsın diye indirim yapın. Ayrıca bu müşterilerinizle aranızdaki samimiyet daha ileridedir. Onlardan yeni dükkanınıza arkadaşlarını davet etmelerini ve sizi tanıtmalarını isteyin.
Berber Dükkanı Açmak İçin Neler Gereklidir?
- İş planı yapmak,
- Dükkan yeri seçimi yapmak
- Ekipman ve malzeme almak için toptancı bulmak
- Saç yıkama setleri ve bakım setleri almak
- Sandalyeler ve tezgahları ayarlamak. Dekorasyonu tamamlamak.
- Saç bakım ürünleri yanı sıra, cilt bakım ürünleri de satın almak.
- İşletme ruhsatı ve izin belgesi almak.
- Vergi levhası almak için gerekli işlemleri tamamlamak.
- Çalışanlar ve sigorta işlemlerini hazırlamak.
Berber Dükkanı Açmak İçin İpuçları
Berber dükkanları erkekler tarafından muhabbet etmeyi sevdikleri yerlerin başında gelmektedir. Bu nedenle berberinize gelecek müşterilerinizin huyunu suyunu iyi öğrenin. Kimle nasıl muhabbet etmeniz gerektiğini iyi öğrenin. Samimi ve hoşgörülü olun. Bunlar size daima kazandıracaktır. Kahve ve çay ikramlarından geri kalmayın. Bekleyen müşterilerinizin canları sıkılmaması için gazete, dergi, televizyon ve hatta bedava internet kullanabilecekleri bir wifi ağı bile koyabilirsiniz. Bunlar müşterilerinizin sıra beklerken iyi vakit geçirmelerini sağlar.
Berber dükkanı açma şartları nelerdir?
- Dükkan açmanız için en az 30 m2 alanı ve tuvaleti olan bir dükkan seçmelisiniz.
- Ustalık belgenizin bulunması gerekir.
- Aletleri dezenfekte etmek için dezenfeksiyon aletleri bulundurmalısınız.
- İşyerinizin detaylı krokisinin çizilmesi ve bu dükkanda izinsiz değişim yapılmaması.
Berber dükkanı açmak için gerekli belgeler nelerdir?
1-Nüfus cüzdan örneği ve ikametgah belgesi 2- 2 adet vesikalık fotoğraf 3- İşyeri size ait ise tapunun fotokopisi, değilse kira sözleşmesi. 4-Yapının ruhsatı ve kullanma izni kağıdı. 5-Kiralıksa kira mukavelesi aslı veya noter tasdikli sureti. 6-Vergi levhanızın fotokopisi. 7- Esnaf odasına ve ticaret odasına kayıt olduğunuza dair belge. 8- Sosyal Güvenlik Kurumu belgesi ve emekliyseniz emeklilik belgesi. 9- İşyeriniz için elektrik su aboneliği almak için gerekli evraklar 10- Aynı dükkan için daha önceden alınmış ruhsat varsa belediyeye geri iade edilmesi gereklidir. 11- Yangın önlemlerinin alındığına dair itfaiyeden alınacak rapor 12- İlçe emniyet müdürlüğüne kimlik beyanında bulunulduğuna dair kimlik bildirimi belgesi. 13- Şirket olması halinde imza sirküleri, Ticaret Sicil gazetesi fotokopisi 14- Sabıka kaydı Burada yazılan belgeler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Sizler için en ideali ilgili kurumlara giderek her adımda hangi işlemleri yapmanız gerektiğini öğrenmenizdir. İşlemlerinizi bizzat kendinizin yönetmesi daha iyi olacaktır. Ayrıca dükkanınızı açtıktan sonra da gerekli ödemeleri kendinizin yapmasında fayda var. Ödeme makbuzlarınızı da saklamanız önemlidir. Muhasebeciniz ile sürekli olarak görüşerek ödemelerinizi aksatmamanız gereklidir.
Berber dükkanı açma maliyetleri nelerdir?
Berber dükkanı açmak için gerekli nakit ihtiyacınızı belirleyin. İlk etapta dükkan dekorasyonu için çok para harcayacaksınız. Sonrasında da açılış için gerekli belgeleri temin ederken masraf edeceksiniz. Bu rakamların dükkan büyüklüğüne göre değişeceğini unutmayın. Maliyetler dükkanınızda tercih edeceğiniz malzemelere göre de değişkenlik göstermektedir. Ortalama büyüklükteki bir dükkan için 15.000 lirayla 50.000 lira arası bir masraf öngörülmektedir. Bu rakamlar kullandığınız malzemelerin, berber koltuklarının kalitesinden tutunda, aklınıza gelebilecek herşey için değişkenlik göstermektedir.