Amerikan Küçük İşletme İdaresi tarafından yayınlanan raporlara göre Amerika’da bulunan 28 milyondan fazla küçük işletme Amerikan ekonomisinin %99.7’sini oluşturuyor. Küçük bir işletme açmak için en popüler sebepler arasında kendi istediğiniz esneklikte bir kariyer oluşturma, finansal özgürlüğe sahip olma ve kendinize yatırım yapma gibi avantajlar yer alıyor. Durum böyle olunca küçük işletmelerin bu kadar yaygın olmasına şaşırmamalı.
Ancak açılan her küçük işletme başarılı olacak anlamına gelmiyor. Hatta her üç işletmeden iki tanesi çalışanları ile beraber sadece iki yıl ayakta kalabiliyor. Yaklaşık yarısı ise 5 yıl ayakta kalabiliyor ve bu noktada küçük ölçekli işletmelerle ilgili ciddi bir sirkülasyon söz konusu. Mevcut işinizi bırakıp kendi işletmenizi kurmak gerçek anlamda bir mücadeleye dönüşebilir. Sürecin en başında işletmenin temelini atmak ve gerekli adımları ihtiyaç duyulduğunda takip etmek işletmenizin başarıya gitmesinde önemlidir.
İşte başarılı bir işletme açmak için 10 adım. Her seferinde bir adım attığınızda başarılı bir işletme sahibi olmak için yola çıkabilir ve hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
1. Adım: Araştırmanızı Yapın
Büyük ihtimalle işletme fikrinizi belirlediniz ve şimdi sıra onu biraz gerçeklik ile dengelemenizde. Fikriniz, başarı potansiyeli taşıyor mu? Daha ileri gitmeden önce işletme fikrinizi bir doğrulama sürecinden geçirmeniz gerekmektedir.
Küçük işletmelerin başarılı olabilmesi için bir sorunu çözmesi, bir ihtiyacı karşılaması ya da pazarın istediği bir şey sunması gerekir. Bu noktada sadece kendinize özgü bir fikriniz varsa bile yeterince araştırma yapmadan adım atmamalısınız. Yoğun rekabet olan bir sektöre giriş yapmayı planlıyorsanız da işinizi özelleştirecek detayları düşünmelisiniz.
Araştırma, hedef grubu oluşturma hatta deneme ve yanılma yöntemi bile kullanabileceğiniz teknikler arasında yer almaktadır. Pazarı araştırmaya devam ettikçe aşağıdaki sorulara da cevap bulmaya çalışabilirsiniz.
- Sunduğunuz ürün ya da hizmetler için bir ihtiyaç var mı?
- Kim ihtiyaç duyuyor?
- Benzer ürün ya da servisleri sunan diğer şirketler var mı?
- Rekabet nasıl?
- İşletmeniz pazara nasıl girecek?
İşletmeniz ile yürümeye başlamadan önce kendinize de bazı soruları sormayı unutmayın. Soru sormak heyecanlı girişimciler için ilk etapta fikri baltalamak ya da inançsızlığa adım atmak gibi algılansa da aslında doğru sorular sizi kendi işinizi kurmaktan uzaklaştırmaz, kendi işinizi en doğru şekilde nasıl kuracağınıza dair bir yol haritası çizmenize yardımcı olur.
2. Adım: Plan Yapın
İşletme fikrinizi gerçeğe çevirmek için plan yapmanız gerekmektedir. Bir iş planı işletmenizi başlangıç aşamasından başarılı bir büyümeye kadar götürecek yol haritasıdır ve bütün yeni işletmeler için bu haritanın hazırlanması gerekmektedir.
İyi haber ise farklı sektörler için farklı planlar bulunmaktadır.
Bir yatırımcıdan ya da finansal kuruluştan yatırım almak istiyorsanız geleneksel bir iş planına ihtiyacınız vardır. Bu tarz bir işletme planı her detayı içermeli ve yatırımcılar ya da bankalar için önemli olan yatırım geri dönüşü bölümüne sahip olmalıdır.
Eğer bir yatırım almayı düşünmüyorsanız basit, bir sayfalık plan size elde etmeyi amaçladığınız umutları ve bunu nasıl yapacağınıza dair bir fikir verir. Bu planı bir kağıt peçetede dahi yazmaya başlayabilir ve zaman içinde geliştirebilirsiniz. Herhangi bir şekilde plan yapmak hiç yapmamaktan her zaman daha iyidir. Elbette yatırımcınıza sunacağınız planın bir dosyada olması gerektiğini de unutmamalısınız.
3. Adım: Ekonomik Durumunuzu Planlayın
Küçük bir işletme açmak büyük bir sermaye ihtiyacı olmayabilir ancak zaman içerisinde kâr etmeye başlamadan önce giderleri çıkarmak için biraz yatırım yapmanız gerekir. Bunları bir tabloya yazın ve tek seferlik giderler (lisans, izin, ekipman, yasal ödemeler, sigorta, markalaşma, market araştırması, envanter, açılış etkinliği vb.) ile işletmenizin önümüzdeki en az 12 aylık diğer giderleri (kira, bakım, pazarlama ve reklam, üretim, stok, seyahat giderler, çalışan maaşları) için bir hesaplama yapın.
Tüm bu hesaplama sonucunda elde edeceğiniz rakam ihtiyacınız olan sermaye miktarıdır.
4. Adım: İşletme Yapısı Belirleme
Şirketiniz bir şahıs şirketi, ortaklık, limited şirket ya da dernek statüsünde olabilir. Seçeceğiniz işletme türü aynı zamanda işletme adınızdan, sorumluluklarınıza ve vergilerinize kadar her şeyi etkileyecektir.
Başlangıç aşamasında bir tür belirleyip daha sonra işletmeniz büyüdükçe ve ihtiyaçları değişmeye başladıkça şirket yapısını değiştirebilirsiniz.
İşletmenizin yapısına bağlı olarak bir avukat ya da muhasebeciden tavsiye almak bu konuda size yardımcı olacaktır.
5. Adım: İşletme Adını Seçme ve Kaydettirme
İşletmenizin adı, işinizin her anını etkileyecektir ve bu nedenle iyi bir isim bulmak isteyebilirsiniz. Seçeneklerinizi değerlendirirken hiç birini atlamadığınıza emin olun. İşletmenizin ismine karar verdikten sonra bu isimle bir marka tescili olup olmadığını araştırın ve eğer yoksa tescil ettirin. Ayrıca işletmenizin ismini koyduktan sonra internet sitesi için alan adı satın almayı unutmayın. İsim tercihi yaparken alan adının ve sosyal medya profil isimlerinin de boş olup olmadığını kontrol edin. Bu size hali hazırda aynı isimle iş yapan bir marka olup olmadığı hakkında bilgi verecektir.
6. Adım: Lisans ve İzin Alma
İşletmenizi kurarken en çok uğraşacağınız noktalardan birisi de evrak işleridir. Farklı işletme türleri için farklı izinler bulunmaktadır. İşletmenizin türüne ve bulunduğu yere göre hangi izinleri ve lisansları alıp hangilerini alamayacağınızı mutlaka araştırın. İş yapacağınız sektörde uzmanlığı olan bir avukat ile görüşmek ya da yatırım danışmanından fikir almak bu noktada oldukça detaylı bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.
7. Adım: Muhasebe
Küçük işletmeler her şey yerli yerinde ve doğru olduğunda en etkili bir biçimde ilerler. Bunun için önemli noktalardan bir tanesi de muhasebe işleridir. Muhasebe ile bütçe oluşturabilir, fiyatlarımızı belirleyebilir ve vergilerinizi öğrenebilirsiniz. Bunun için özellikle işletmenizin yer aldığı sektörü bilen bir muhasebeci ile çalışmak her zaman avantajınıza olacaktır. Ödeyeceğiniz ek vergileri öğrendiğiniz zaman maliyet muhasebenizi daha iyi yaparsınız. Bu size özellikle ticarette ciddi kayıplar yaşamama fırsatı verir. KDV’li bir ürünü belirli bir kâr ile satarken günün sonunda kârınızın aslında hesapladığınız gibi olmadığı gerçeği ile karşılaşmamak için maliyet muhasebesine önem vermelisiniz.
8. Adım: İşletmenizin Yerine Karar Verme
İşyeri, işletme için son derece önemlidir. İster evden çalışın, ister paylaşımlı bir ofis alanında bulunun isterseniz kendinize ait bir ofisiniz olsun sonuç olarak nerede var olduğunuz büyük önem taşır. Lokasyon seçimi çalışırken kullanacağınız ekipmanların kurulumundan ve sunduğunuz mal ve hizmete kadar büyük önem arz eder. Birkaç yıl içerisinde başarılı olan küçük işletmeler kısa süre sonra bulundukları lokasyonu satın alabilecek seviyeye gelmektedir. Hem potansiyel müşterileriniz hem de işinizin ihtiyaçları odağında bir lokasyon tercihi yapmaya özen gösterin.
9. Adım: Ekibinizi Hazırlayın
Eğer eleman çalıştıracaksanız bu konuda adım atmak için çok geç kalmayın. Doldurmanız gereken pozisyonları ve bu pozisyonların sorumluluklarını açık bir şekilde belirlemeniz gerekmektedir. Eğer eleman çalıştırmak yerine çeşitli işleri dışarıya vermeyi düşünüyorsanız bunun için en iyilerini bulabileceğiniz platformlara göz atın. Mutlaka yanınızda güvenebileceğiniz bir ortağınız ya da işlerinizi teslim edebileceğiniz bir çalışanınız olması, her zaman çok daha huzurlu hissetmenize yardımcı olacaktır. Küçük bir işletme için kapsamlı ve büyük bir ekip başlangıç aşamasında önemli ölçüde masraf çıkaracak olsa da çekirdek kadro kurmak her zaman daha hızlı büyümenizi sağlar.
10. Adım: İşletmenizin Adını Duyurun
İşletmeniz açıldığında sıra müşterileri çekmeye gelir. Pazarlama planı hazırlayarak işletmenizde sunduğunuz hizmetlere ihtiyacı olan kitleyi belirlemeli ve onlara mümkün olan en etkili şekilde ulaşmayı öğrenmelisiniz. Bu adım işletmenizi açmadan önce yapmanız gerekenler arasında yer almaktadır. Pek çok girişimci evrak işlerini halledip, lokasyon seçimini tamamladıktan sonra pazarlama planı yapmaya karar verir. Bu planı yaparken yanlış bir adım attıklarını gördükleri zaman ise geri dönmek için fazla ileri gitmişlerdir.
Tüm bu adımları tamamladığınızda işletmenizi açmak için önemli adımların tamamını tamamlamışsınız demektir. Başarının bir gecede olmayacağını aklınızdan çıkarmayın. Ancak yaptığınız planlama sayesinde başarılı olma şansını önemli bir şekilde arttırabilmek mümkün.
Kaynak: https://www.thebalancesmb.com/starting-a-small-business-4161641