Olumlu bir ilk izlenim sağlamak ve profesyonel bir imaj bırakmak için her zaman bu amaçlar doğrultusunda giyinmek önemlidir, ancak bu yeterli değildir. Giyiminiz profesyonel imajınızın ancak bir parçası olabilir. Nasıl davranacağınızı, müşteriler ile kuracağınız ilişkiyi planlamak, giyiminizi de içeren daha büyük bir “profesyonel imaj” paketinin parçalarıdır.
Hem müşterileriniz hem de iş ortaklarınız üzerinde daha profesyonel bir imaj bırakabilmek için yapmanız gerekenleri aşağıda sıraladık;
1. Giyiminize Özen Gösterin
Çok dar, sıkı veya çok açık kıyafetler giymekten kaçının. Satın alabileceğiniz en iyi kalitede elbiseleri satın alın ve giyin. Giyiminizin nasıl olacağı işletmenizin sektörü ile de ilgilidir. Çalıştığınız sektörde kabul gören giyim şekli değişebilir. Dağ bisikletleri satan bir işletmede çalışıyorsanız kısmen spor giyinmeniz gerekebilir, sağlık sektöründe çalışanlar için giyim daha resmi olmalıdır.
Profesyonel bir giyim tarzı genellikle klasik ve muhafazakardır. Karşınızdaki kişinin sizi ciddiye almasını garanti edecek kadar tutarlı bir giyime sahip olmalısınız. Modayı çok umursamadan ciddi giyinmelisiniz.
Aksesuarlarınıza dikkat edin. Ciddi bir giyimin üzerinde tak takıştır stilinde bir aksesuar kombini iyi durmayacaktır. Bir çanta taşımanız gerekiyorsa iyi durumda ve şık olmalıdır. Ayakkabılarınızın temiz olmasına da özen göstermelisiniz.
2. Hazır Görünün
Tüm randevularınızdan önce olmanız gereken yerde olun. Geç kalırsanız özür dileyin. Son anda yetişmiş izlenimi vermemek için hazır görünmeye dikkat edin.
Yorgun ve tedirgin görünmekten sakının. Erken kalkmış ya da uykusuz hissetseniz bile enerjik ve hazır görünmeye odaklanın. İletişimde olduğunuz kişilere en hevesli haliniz ile hitap edin.
Yanınızda taşımanız gereken her şeyi yanınızda bulundurun. Bir iş görüşmesi ya da toplantı sırasında çantanızda aradığınız şeyi bulamamak bütün profesyonel imajınıza zarar verecektir.
Her zaman işte gibi davranın. Bir müşterinin evine girdiğinizde kanepeye atlayıp ayaklarınızı masaya uzatamazsınız. Ayrıca; iş görüşmeleri ve ticari iletişimler sırasında sigara içmeyin, yemek yemeyin ve kimseye sarılmayın. Birisi size bir fincan kahve ya da çay ikram etmek istediğinde önce kabul etmeyin ve işinize odaklanmak istediğinizi fark ettirin.
Bu davranışları müşterileriniz ya da potansiyel hedef kitleniz ile karşılaşma imkanınız olan her yerde koruyun. İş dışında, günlük hayatta karşılaştığınız bir çok insan sizin potansiyel hedef kitlenize dahil olabilir. Bugün kaba ve amatörce davrandığınız biri ile yarın bir masa etrafında buluşabilirsiniz.
3. Davranışlarınıza Dikkat Edin
Çok samimi olmayın. Arkadaş değil profesyonel olun. Bir profesyonel olarak da müşterileriniz ile arkadaş olabilirsiniz ama bu ilişkinin samimiyeti karşılıklı güvene zarar verecek seviyelere inmemelidir.
Nasıl sohbet edeceğinizi öğrenin. Özellikle bir müşteri ilk defa konuşuyorsanız, genel konular üzerinden buzları kıracağınız bir iletişim uygun olabilir. Böyle bir sohbet sırasında hem müşteriniz hem de siz kendinizi rahatlatabilirsiniz. Kimse böyle bir iletişimde ketum ve suskun kalmak istemez.
Evraklarınızı iyice düzenleyin. Bir tablet, akıllı telefon ya da bilgisayar kullanmanız fark etmeksizin her şeyi düzenleyin. Müşterinize gösterdiğiniz tüm evrakların; bir fatura, proje ya da fiyat teklifi olsun, net kolay anlaşılabilir ve düzenli olduğundan emin olun. Görüşmenizden önce rakamları iki defa kontrol edin. Rakamlar üzerinde geç fark edilen hatalar bir satışa mal olabilir.
Görüşmenin sonunda mutlaka teşekkür edin. Görüşmenin sonucundan bağımsız olarak müşterinize ayırdığı vakit için içtenlikle teşekkür edin. Kendisine daha sonradan bir not gönderebilir, işlerinin nasıl gittiğini sorabilir ve kendiniz için referans isteyebilirsiniz.
4. Müşteri Görüşmeleri
Mümkünse müşterileriniz ile yüz yüze görüşün. Telefonunuzu sessize alıp uzaklaştırın ve müşterilerinizin gözlerine bakın. Sadece ona ve işinize odaklandığınızı fark ettirin.
Müşterilerinizi ve satın teklif ettiğiniz kişileri aktif olarak dinleyin. Onları dikkatle dinlediğinizi bildirmek için aralarda yansıtma ifadeleri kullanın. “Evet”, “tabiki”, “bence de” gibi kelimer ile onları dinlediğinizi bildirin.
İletişiminizi olumsuz etkileyecek etmenlerden uzak durun. Mümkünse iş konulurken yemek yemeyin ve sakız çiğnemeyin. Müzikli bir ortam tercih etmeyin.
Sağlam ve güven veren bir el sıkışması ile başlayın. Kendinizi bu konuda eğitmek için vucüt dili konusunda eğitim almayı düşünebilirsiniz.
5. Telefonda Görüşmenin Kuralları
Bir müşteri ile yüz yüze görüştüğünüz esnada telefonunuzu kapatın. Görüşmeniz sırasında telefon kullanmak, kimin aradığını kontrol etmek ya da mesaj yazmak iletişiminizi olumsuz etkileyecektir.
İnsanların zil sesinden rahatsız olacağı ortamlarda telefonunuzun sesini kısın. Kalabalık ve uygun olmayan yerlerde uzun telefon görüşmeleri yapmak sizi kaba ve iğrenç gösterecektir.
Sosyal bir ortamda cevaplamanız gereken bir telefon aldıysanız önce insanlardan özür dileyin ve masadan uzaklaştıktan sonra telefonu cevaplayın. Dışarıda ya da fuaye gibi bir alanda telefonla görüşün. Masadaki insanlar siz telefon ile görüşürken sizi dinlemek zorunda değiller.
Masanıza geri döndüğünüzde telefon görüşmenizden bahsetmeyin. “Nerede kalmıştık” diye sorarak devam edin. Telefon görüşmenizden bahsetmek konuyu gereksiz yere dağıtmak anlamına gelecektir. İnsanlar muhtemelen sizi kimin aradığı ile ilgilenmeyeceklerdir.
Gelen telefon çağrılarını göz ardı etmeyin. En geç bir iş günü içerisinde cevaplayamadığınız telefonlara geri dönüş yapın.
6. E Posta Kuralları
Telefon aramaları gibi, e postalarda en geç bir gün içerisinde cevaplanmalıdır. Kendiniz için profesyonel bir e posta imzası tasarlayın ve işle ilgili tüm mail yazışmalarında bu imzayı kullanın.
Postalarınıza merhaba ile başlayın ve iyi çalışmalar gibi cümleler ile bitirin. Dilinizde gereksiz samimiyetten uzak durun.
E posta gövdenizde tam cümleler kullanın. Kısaltmalardan uzak durun. E postayı profesyonel bir iş mektubu gibi düşünün ve her zaman göndermeden önce kontrol edin. Yazım hataları profesyonel imajınıza zarar verecektir.
E postanızın bildirim sesini kapatın ve günün belli saatlerinde düzenli olarak kontrol edin. Her mail geldiğinde bakmak yerine günde bir kaç belirli saatte oturup tamamını cevaplandırın.
7. Sosyal Medya
Kişisel ve profesyonel hesaplarınızı ayırın. Facebook’ta kendiniz için bir hesap, işletmeniz içinse bir sayfa edinin. LinkedIn sadece profesyoneller için bir ağ olduğu için kişisel hesap kullanmayı denemeyin.
Hayatınızın geri kalanında sizi takip etmesini istemeyeceğiniz hiçbir şey yayınlamayın. Saçma paylaşımlar ile gelecekte hem kendinizi utandırabilir hem de potansiyel müşterilerinizin gözündeki imajınızı zedeleyebilirsiniz.
Aynı hassasiyeti yorumlarınızda ve beğenmelerinizde de göstermelisiniz. Potansiyel müşterilerinizin bir kısmının yadırgayacağı beğeni ve yorumlardan sakının. Neyi beğeneceğinizi ve neye yorum yapacağınızı belirleyin.
Çok fazla mecrada olmak yerine takip edebileceğiniz kadar hesap edinin. İnsanların yorumlarını beğenin ve sorularını cevaplayın. Düzenli olarak potansiyel müşterileriniz için değer üreteceğiniz paylaşımlar yapmaya odaklanın.