Dünyadaki En Pahalı 10 Bayilik
Kendi işinin patronu olmak günümüzde kendi markanın sahibi olmak anlamını yitirmeye başlamış bulunmaktadır. Artık vatandaş verilen ürün ve hizmetin kalitesinden ziyade, işletmenin marka değerine göre belirlemektedirler. Günlük hayatta oturulan kafeden içilen çaya, yenilen dönerden giyilen kıyafetlere kadar her şeyi marka değerleriyle ölçer hale gelen bir toplum yapısı Dünya’nın tüm bölgelerine hemen hemen hâkim olmuş durumdadır. Özellikle gıda sektöründeki ayaküstü yeme kolaylığıyla paralel olarak işlenen marka değeri mantığı kısa zamanda tutmuş ve insanlar marka değeri olan işletmelere yönelmeye başlamışlardır. Günümüzde birçok işletmeci de firma kurmak yerine hali hazırda kurulu ve marka değerini çoktan kazanmış bir firmandan bayilik alma yoluna gitmektedirler. Her bayilik ise sanıldığı kadar ucuz olmayabilir. Özellikle çok fazla kâr getiren ve marka değerleri 2015 itibari ile sarsılmaz konuma gelmiş markaların bayiliğini almak için, neredeyse bir servet ortaya koyma gerekliliği doğmuştur. Başarılı bir firmanın marka ve modelini benimseyen girişimciler çok daha yüksek rakamlarda kâr elde edebilmektedirler. En çok rağbet gören ve kazanç getiren bayilikler ise beslenme, giyinme ve barınma temel ihtiyaçları çerçevesinde kurulan firmalardan alınan bayiliklerdir.
1- Choice Hotels International – 14 MİLYON DOLAR
1939 yılında kurulan ve her geçen gün büyüyerek yoluna devam eden Choice Hotels International, Amerika’nın Maryland eyaletinde kurulmuştur. Net geliri 150 milyon dolardan fazla olan ve toplam geliri 750 milyon$ civarında kabul edilen firma, kendi bünyesine birçok marka ve kuruluşu da barındıran Choice Hotels International, konaklama hizmeti veren firmalar arasında en pahalılarından biridir. Kapsadığı markalar arasında Ascend Collection, Econo Lodge, Mainstay Suites, Cambria Suites, Comfort Suites, Quality Inn, Clarion, Comfort Inn, Rodeway Inn, Sleep Inn ve Suburban Extended Stay Hotel vb. bir sürü firma ve tesis bulunmaktadır. Bu firmanın son açıklanan bayilik bedeli ise 14 milyon$ olarak bilinmektedir.
2- Amazing Spaces 8.25 MİLYON DOLAR
1998 yılında kurulan Amazing Spaces bir aile şirketidir. Firmanın asıl alanı müşterilerine sağlıklı ve güvenilir depo alanları sunmaktır. Amazing Spaces, depolarının emniyetli olması ve kullandıkları araç ve gereçlerin en üst kalite ve teknolojide olmasıyla rakiplerinden ayrılmaktadır. Günümüzde 2,500’ün üzerinde müşterisi bulunan firmanın kiraladığı alan aşağı yukarı 35 metrekare kadardır. Bu firmanın bayilik bedeli ise, son bilgilere göre, 8.25 Milyon dolardır.
3- AMPM Mağazaları 7.6 MİLYON DOLAR
ABD’nin batı kıyısında ve güneydoğusunda yer alan market mağazaları AMPM bayiliğini almak ise 7.6 milyon dolara mal oluyor. %5 royalty ise her ay ödenmesi gereken tutar. Amerika içerisinde başarısını isptalamış olan bu şirket diğer ülkelere bayilik vermiyor.
4- Golden Corral 6.76 MİLYON DOLAR
Golden Corral aile tarzı bir restoran ve büfe. 6.76 milyon dolara bayilik veren bu sistem başarısı kanıtlanmış bir iş modeli. Yüzde 4 royalty bedeli alan firma ayrıca reklam giderleri içinde yüzde 2.4 bayilerinden talep ediyor.
5- Buffalo Wild Wings 3.2 MİLYON DOLAR
Buffalo Wild Wings en pahalı restoranlardan birisi ve bayilik almak 3.2 milyon dolarınızın olması gerekiyor. 1982 yılında kurulan firma tavuk kızartma restoranları arasında çok meşhur. Sosları ise en çok konuşulanlar arasında. 1000’den fazla franchise restoranı bulunuyor.
6- Culvers 2.8 MİLYON DOLAR
Culvers yatırımı en pahalı olan restoranlardan birisi. 2.8 milyon dolara bayilik veren sistemin franchise sektöründe birçok başarısı bulunmaktadır. Restoranlarının en popüler ürünleri ızgaralar, burgerlar, sandiviçler ve içecekleri. Royalty bedeli %4 olan firmanın franchise anlaşma süresi ise 15 yıl.
7- KFC – Kentucky Fried Chicken 2.5 MİLYON DOLAR
Tavuk kızartması denilince insanların aklında ilk canlanan firma ismi büyük olasılıkla KFC olacaktır. Kentucky Fried Chicken firmasının kurucusu Harland Sanders, bu popüler kızarmış tavuk zincirini 1930 yılında adından da anlaşılacağı üzere Kentucky’de kurmuştur ve ilk şubesini ise 1952’de Utah’da açmıştır. Şu anda 100’ün üzerinde ülkede yayılan ve şubelerinden gelen gelirin 9 milyar dolara ulaştığı söylenen bu firmanın, bayilik bedeli ise 2.5 milyon dolardır. Sermaye masrafının dışında, şubelerin firmaya yıllık kârlarından %5 pay verme zorunluluğu bulunmaktadır.
8- Denny’s restoranları 2.4 MİLYON DOLAR
Denny’s restoranı açmak için toplamda 2.4 milyon dolarınızın olmsı gerekiyor. 20 Yıllık franchise anlaşması imzalayan firma royalty olarak % 4,5 pay alıyor ve buna ilaveten %3 de reklam geliri istiyor. Denny ABD’de% 98 bilinme oranı ile en meşhur restoranlardan birisi. Fracnhise aşamasında A’dan Z’ye destek veren firmanın SuperBowl gibi bir çok kampanyaya katıldığını da belirtelim.
9- Carls Jr 1.8 MİLYON DOLAR
Carls Jr popüler olan fast food markalarından birisi. 65 yıllık geçmişi ile Amerikan’nın önde gelen hamburger zincirlerinden biri olan firmanın 3100’ün üzerinde yeri bulunuyor. 20 yıllık bayilik anlaşması yapan firmanın eğitim süresi ise 10 hafta. %4 royalty alan firma %7 ‘de reklam payı alıyor.
10- Hardee’s 1.6 MİLYON DOLAR
Henüz tam potansiyeline ulaşılmadığı bilinen bir restoran zinciri olan Hardee’s, 1960 yılında kurulmuştur Amerika’nın güneyinde kurulmuş bir gıda zinciridir. Dünyada 2.000’in üzerinde şubesi bulunan bu restoran zincirinin başlangıç fiyatı ise kazancına göre düşük kalmaktadır. 1,6 milyon$ başlangıç masrafının dışında bayiliklerin firmaya yıllık kârlarından %4 vermeleri gerekmektedir. Royalty açıklama: Devamlı ve belli dönemler halinde yapılan ödemelere Royalty ödemeleri denir. Genellikle brüt ciro üzerinden hesaplanır ve anlaşmaya göre yıllık – aylık olarak Franchise veren firma tarafından Franchise alan kişiden alınır.