Hepimiz günlük yaşantımızda birçok insanla bir araya gelmekteyiz. İş arkadaşlarımız, okul arkadaşlarımız veya ailemizle sürekli bir arada yaşarız. Birlikteliğimizi sürdürebilmek için birbirimize anlayış göstermemiz şarttır. Anlayışlı olmanın kurallarından birisi de muhakkak empati kurabilmektir. Empati kelimesinin kelime anlamı “kendimizi karşımızdaki insanın yerine koymak” tır. Yaşanan olaylarda karşımızdaki kişi gibi düşünüp olayları o kişi gibi yorumlayabilmek, karşımızdaki kişinin duygularını, o anki ruh halini anlayabilmek ve o kişiye onun duygularıyla yaklaşabilmektir. Empati kurmak kişisel gelişim açısından oldukça önemli bir durumdur.
Sen Bensin, Ben de Senim!
Unutmamak gerek ki, hepimizin günlük yaşantısında veya hayatında mutlaka bir takım problemlerimiz olmaktadır. Problemlerimiz ruh halimize yansıdığında istemeden de olsa karşımızdaki kişilere yansıtabilmekteyiz. Bu durumu her zaman göz önünde bulundurmamız insan ilişkilerimiz açısından faydalı olacaktır. Bir olaya yaklaşırken ilk olarak “karşımdaki kişinin yerinde olsam ne yapardım?” sorusunu kendimize sormalıyız. Olaylara bu şekilde yaklaşmaya başladıktan sonra fark edeceksiniz ki hayatınızda büyük değişiklikler olacak. Her insanın eşit olduğunu unutmamalıyız ve bakış açımızı genişleterek olaylara herkesin penceresinden bakabilme kabiliyetini mutlaka edinmeliyiz.
Her Şey Bizim Düşündüğümüz Gibi mi?
Hayatınızda bir şeye aşırı derecede sinirlenip ardından boş yere sinirlendiğinizi, aslında sinirlendiğiniz şeyin sizin düşündüğünüz gibi olmadığını öğrendiğiniz oldu mu? Çoğumuz aniden karşılaştığımız durumlar karşısında öfkemizi kontrol edemeyebiliyor, kırıcı sözler kullanarak karşımızdaki insanları incitebiliyoruz. Çoğu zaman bu durumlar bize “keşke söylemeseydim, yapmasaydım” gibi düşüncelerle geri dönüyor. Şunu kabullenmeliyiz ki her şey bizim düşündüğümüz gibi değildir. Her insanın kendine ait duyguları, düşünceleri ve bir şeyi yaparken amaçları mutlaka vardır. Birisini yargılarken bu durumları mutlaka göz önünde bulundurmamız gerekir. Aksi takdirde bir hiç uğruna çok sevdiğimiz kişileri sebepsizce incitebiliriz ve bu durumların telafisi olmayabilir. Bu durumda da işin içine empati girer. Olumlu veya olumsuz bir durumla karşılaştığımızda hemen karşımızdaki kişinin bunu ne amaçla yaptığını, yaparken hangi duygularla söylediğini düşünmemiz gerekir.
Hepimiz İnsanız
Günlük yaşantımızda hepimiz üzülüyor, sinirleniyor, mutlu oluyor ve bunlar gibi birçok duygu yaşıyoruz. Her duygu insanın ruh halini baştan sona değiştiriyor. Mutluyken tutamayacağımız sözler verebiliyor, kızgınken ağıza alınmayacak sözler kullanabiliyoruz. Bizim gibi her insanın bir psikolojisi olduğunu ve onların da kendi duygularından etkilenebileceklerini unutmamamız gerekiyor. Bir kişi size karşı hata yaptı diye karşınızdaki kişinin de bir insan olduğunu asla aklımızdan çıkarmamalıyız. İnsanların yaptıkları hataları hangi psikolojiyle yaptıklarını anlamaya çalışmak yine bizim lehimize olacaktır. Empati kurmak bizim için bu ve bunun gibi konularda bazenleri hayati önem bile taşıyabilmektedir. Empati kurmanın temel noktalarından birisi de muhakkak ki hepimizin insan olduğunu, hata yapmanın en doğal haklarımızdan birisi olduğunu kabullenebilmektir. İnsanlara yaklaşırken mutlaka onların anlık ruh hallerini sorgulamalı, onların yerine kendimizi koymalı ve biz olsak nasıl bir tutum sergilerdik diye düşünmeliyiz. Bu sayede insan ilişkilerimiz çok daha iyi bir hâl alacaktır.