Başarılı bir girişimciliğin dayandığı en önemli hususlardan biri de şüphesiz iyi bir fikirdir. İyi bir fikir bulan girişimcilerin imza attıkları başarılar girişimcilik yoluna girmeyi düşünen birçok kişiye ilham vermektedir. Türkiye’de de örneklerine rastladığımız iyi iş fikirleri elde ettikleri başarılar ile bu söylemimizi doğrular niteliktedir.
Bu yazımızda başarılı fikirlerin yarattığı değişime, fikirlerin gelişiminden elde edilen kârlılığa dek birçok önemli bilgiyi bulabilirsiniz. İyi fikrin hiç yapılmamış olanı gerçekleştirmek olmadığını ispatlar niteliklere sahip örneklerimizden siz de kendi başarılarınız için ihtiyaç duyduğunuz farkındalığı sağlayabilirsiniz.
Kurukahveci Mehmet Efendi
Geçmiş yıllarda bu topraklarda Türk kahvesine erişim bugünlerde olduğu gibi kolay değildi. Çiğ çekirdekler şeklinde satılan Türk kahvesini içmek isteyenler öncelikle kahve çekirdeklerini kavurmak sonrasında ise kavrulan kahve çekirdeklerini el değirmenlerinde çekmek zorunda kalıyordu. Türk kahvesinin çok sevilmesine rağmen bu içeceğe halkın zahmetli bir şekilde ulaşması yeni bir girişimin kaynağı olacaktı. Mehmet Efendi’nin babası Hasan Efendi’nin baharat ve çiğ kahve satan dükkanı 1871 yılında Mehmet Efendi tarafından devralındı. Sonrasında ise halkın hayatını kolaylaştırmak için Mehmet Efendi kahve çekirdeklerini kendi kavurmaya, kendi öğütmeye ve kahveyi içilebilir formda satmaya başladı. Sonuç oldukça dikkat çekiciydi, Osmanlı ekonomisinde Kurukahveci Mehmet Efendi büyük bir değişim yaratacaktı. İçinde bulunduğu koşulları inovatif bir bakış açısıyla değerlendiren Kurukahveci Mehmet Efendi bugün Türkiye’nin yöresel lezzetini tüm dünyaya ihraç ediyor. Geleneksel üretim metotlarıyla son teknolojiyi birleştiren marka hedef kitlesinin hayatına mutluluk katmayı amaçlıyor. İyi bir gözlem neticesinde 100 yıldan fazla zaman önce olgunlaştırılan iş fikri sayesinde Kurukahveci Mehmet Efendi günümüzde de marka bilinirliği en yüksek firmalar arasındaki yerini koruyor.
Simit Sarayı
Kriz zamanlarını girişimciler çok sever, ihtiyaçlara yanıt verebilecek bir iş fikri bulduklarında kriz zamanlarının kendileri için fırsat olduğu gerçeğini bilirler. Krizin fırsata çevrilebildiğini ispatlayan girişimlerden biri de Simit Sarayı’dır. Geleneksel Türk lezzetini simit cafe konseptiyle buluşturan, kalabalık caddelerde açtığı şubelerle kısa sürede yeni işletmelere de ilham veren Simit Sarayı başarılı bir iş fikrinin sağlayabileceği kazançların anlaşılması adına önemli bir örnektir. Simit Sarayı iş fikrinin özünde daha önce hiç tadılmayan bir lezzet yoktur, aksine tarihi 500 yıldan önceye dayanan simit başroldedir. Bu fikrin başarısı geleneksel lezzeti farklı bir formatta sunması, simit severleri cafede buluşturmaya başlamasında gizlidir. Kolay ulaşılabilen, doyurucu ve oldukça uygun fiyatla satılan ürünlerin sağlıklı ortamlarda üretilmesi ve aynı şekilde farklı içecek seçenekleri ile sunulması Simit Sarayı’nın bu topraklarda köklenip yurt dışına açılmasını da sağlamıştır. 2002 yılında ticari faaliyetlerine başlayan Simit Sarayı, 2004 yılında İstanbul ilinde 18 şubeye ulaşmıştır. TÜBİTAK tarafından onaylı ilk simit fabrikasını 2005 yılında açan marka 2007 yılında franchise vermeye başlamıştır. Sonrasını ise hemen hemen hepimiz biliyoruz, 2010 yılında Hollanda’ya açılan marka bugün dünyanın 25 ülkesinde faaliyet göstermektedir.
Yemeksepeti
Cem Nufusi, Nevzat Aydın, Melih Ödemiş ve Gökhan Akan tarafından 2000 yılında 40 metrekarelik bir ofiste faaliyetlerine başlayan Yemeksepeti, bugün Türkiye’nin en güvenilir markalarından biri olmayı başarmıştır. Girişimcilerinin Amerika’dayken Türkiye’de yapılabilecek işler gözlemlemelerinin sonucunda fitili ateşlenen Yemeksepeti projesi kısa zamanda büyümüş ve girişimcilerine milyon dolarlar kazandırmıştır. 2015 yılında Türkiye internet sektörünün en büyük satın alması gerçekleşmiş ve Yemeksepeti 1 milyar TL’den yüksek fiyata Delivery Hero’ya satılmıştır. Dışarıda yemek yeme kültürü ve eve yemek söyleme alışkanlıklarını değiştiren Yemeksepeti sunduğu aracılık hizmeti ile Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini şekillendirmeyi başarmıştır. İnovatif yaklaşımın girişimcilik başarılarındaki etkisini gözler önüne seren Yemeksepeti örneği gün geçtikçe gelişmekte ve yeni hizmetlerle Türkiye genelinde büyümeye devam etmektedir.
Onedio
Kaan Kayabalı tarafından kurulan Onedio Türkiye’deki internet kullanıcılarına eğlenceli ve özgün içerikler sunan bir platform niteliği taşımaktadır. Son yıllarda içerik kalitesi ile sorgulanmaya başlasa da Onedio’nun Türkiye’deki internet sitelerinin evrimini değiştirdiği gerçeğini bugün herkes kabul etmektedir. Çağın gerektirdiği teknolojileri içerikleri ile entegre eden, hit alan testleri ile hedef kitlesini genişleten ve elde ettiği başarılarla Revo Capital’den 1.2 milyon dolarlık yatırım almayı başaran Onedio, başarılı girişimcilik örnekleri arasında yer almaktadır.
Bionluk.com
İnternetten para kazanma farkındalığının yeni yeni yükseldiği dönemde hayatımıza yurt dışında muadilleri bulunan bir platform girdi. Freelance çalışanları talep sahipleri ile buluşturan Bionluk.Com içerik yazarlarına, web tasarımcılarına, sosyal medya uzmanlarına, seslendirme sanatçılarına, karikatüristlere ve daha nicesine ek gelir elde etme imkanı sundu. Sistem üzerinden açılan siparişlerin sistem üzerinden takip edilmesine, talep sahiplerinin freelancerlar için yorum yapmasına ve ödemelerin sistemden hesaplara aktarılmasına dayanan bir oluşum olan Bionluk farklı modülleri ile sürekli gelişmeye devam ediyor. Türkiye’de freelance işlerin sorgulandığı ve hatta bilinmediği bir dönemde bu iş modelinin dünyadaki gelişiminin değerlendirilerek başlatılan Bionluk.Com günümüzde binlerce kişiye ek gelir elde etme imkanı sunuyor.
B-Fit
6 kadın girişimcinin Türk kadınlarının daha rahat ve konforlu spor yapabilmeleri adına başlattıkları B-Fit projesi bugün büyümesini sürdürüyor. 2006 yılında temelleri atılan marka kadınların daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaşam sürmesi adına spor yapmaya engel olabilecek tüm unsurları kaldırmayı hedefliyor. B-Fit yalnızca kadınları spor yapmaya teşvik etmiyor aynı zamanda kadınlarda girişimcilik olgusunu da güçlendiriyor. Franchise sistemini benimseyen marka franchise almayı düşünen girişimcilerin kadın olmasını istiyor alternatif olarak ortaklı franchiselarda ise kadın girişimcilerin hissesinin fazla olması şartı arıyor. B-Fit yarattığı farkındalık, kadınları girişimcilik konusunda teşvik etmesi ve daha çok kadının sağlıklı yaşamasını sağlaması ile Türkiye’nin en başarılı girişimlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Yine daha önce yapılmamış bir fikir yok ortada ancak fikrin özgün bir biçimde işlenmesi B-Fit markasının önemini arttırıyor.
İyi Bir Fikir Nedir?
Girişimcilik başarısını etkileyen iyi bir fikir, bir fikrin daha önce hiç yapılmamış olması değildir. Girişimciler yaşadıkları toplumu çok iyi gözlemleyen, toplumun ihtiyaçlarını belirleyen ve daha da önemlisi toplumda ihtiyaç yaratabilen kişilerdir. İyi bir fikir bulmak geleneksel fikirlerin, iş modellerinin veya ürünlerin inovatif yaklaşımla yeniden yorumlanmasını gerektirir. İyi bir fikir girişimcilere rakiplerinden sıyrılma, marka yaratma ve büyüme fırsatı tanır. Her iyi fikir başarılı olacak diye bir genelleme yapılamasa da iyi bir fikir, ticari başarıların temellerini atar. Sonrası girişimcinin kurduğu bağlantılara, müşterilerinin memnuniyetine ne denli önem verdiğine, iş geliştirmeye odaklanıp odaklanmadığına göre değişir.