FMP Tekstil ve Kimya San. İç ve Dış Tic.Ltd.Şti.’nin sahibi ve kurucusu olan kimya ve tekstil mühendisi olan Fatma Mine Palalı, Adana’da dünyaya geldi. Pamuk tarlaları ve dokuma tesisleri bulunan sanayici bir aileye mensup olan Fatma Mine Palalı, Hacı Yusuf Palalı’nın torunu, Hilmi ve Ayşe Palalı çiftlerinin ise kızıdır. Anneannesinden gelen Kayserili genlerinin de girişimci ruhuna katkıda bulunduğunu düşünen Fatma Mine Palalı, FMP Tekstil ve Kimya San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. bünyesinde tekstil ve endüstriyel alanda kimyasal çözümler üretmekte olup Bursa’daki laboratuvarlarında 21 kişilik ekibi ile sanayiciler için 403 adet kimyasal geliştirdi.
Yenilikçi Bakış Açısı Başarısının Temelini Oluşturuyor
İlkokulu Adana Celalettin Sayan’da, ortaokulu ve liseyi Adana Kız Lisesi’nde okuyan Fatma Mine Palalı, Ege Üniversitesi’nde Tekstil Mühendisliği Çukurova Üniversitesi’nde ise Kimya Mühendisliği eğitimi gördü. Fark derslerini vererek iki üniversiteyi altı yılda tamamladıktan sonra 1994 yılında çalışma hayatına atıldı. Ailesi sanayici olan Palalı, ailesinin pamuk tarlaları, çırçır ve dokuma tezgahları olmasına rağmen kendi fabrikalarında çalıştırmadıklarını söylüyor. Kendisini ezdiklerini, çaycılık bile yaptırdıklarını, öğrencilik yıllarında babasının kendisine normalden daha az harçlık gönderdiğini belirtirken bunun hayata sıkı sıkıya sarılması için yapıldığına ve amacına ulaştığına dikkat çekiyor.
Fatma Mine Palalı, iş hayatına başladığında profesyonel büyük firmaların pazarlama departmanlarında çalışmaya başladı. Ardından Başer Kimya’da tamamen kendi çabaları ile iş buldu, daha sonra Güney Sanayi’ye geçti. Bu kuruluşlardaki kariyerine mühendis olarak başlayan Fatma Mine Palalı her iki işinden ayrılırken de ihracat müdürü pozisyonundaydı. Kendi kendine verdiği 28 yaşında kendi işini kurma sözünü yerine getirmek için Güney Sanayi’deki işinden ayrılan Fatma Mine Palalı, isminin baş harflerini verdiği FMP Tekstil ve Kimya San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.’yi kurdu.
Şirket kurulduğunda İstanbul Ataköy’deki küçük ofislerinde iki tane müşteri ile kumaş ihracatı yapıyordu. Yabancı firmaların istedikleri kumaşları Türkiye’de ürettirdi ve satmaya başladı. Bir müşterisinden “kade” denilen kalın pamuklu kumaş için sipariş alan Fatma Mine Palalı, bu kumaşın Kahramanmaraş’ta üretildiğini öğrendi. Ancak kumaşta istediği yumuşaklığın olmadığını gördü ve bu yumuşaklığı elde edecek bir kimyasal gereksinim olduğu bilgisini aldı. Söz konusu kumaşı ihmal eden firmanın yetkilisi bu kimyasalı istedikleri yerden temin edebilecekleri bilgisini verince Fatma Mine Palalı 50 bin metre sipariş verdi ancak kendi siparişinin üretimine hemen başlanılmamasını istedi. Bu arada dokumaya istenilen yumuşaklığı verecek kimyasalı araştırmaya başladı ve bu kimyasalın yurt dışından da ithal edilebildiğini öğrendi. Ancak kendi belgelerinin eksik olması nedeni ile kimyasalı bir arkadaşı vasıtası ile getirtti. Ve bu kimyasalın tekstilde kullanılmasının daha fazla kar elde etmesini sağlayacağını gördü. Tekstil üretiminin yapılması ile dokumadan sert çıkan kumaşın yumuşatılıp ipeksi bir dokunuş verilmesi gerekiyordu. Bu ipeksiliği kimyasallarla sağlayan Fatma Mine Palalı’ya arkadaşları tarafından “Kimya Endüstrisinin Büyücüsü” ismi verildi.
Tekstil Alanındayken Bir Anda Kimya Sektöründe de Faaliyete Başladı
Bu sürecin ardından ithalatçı olarak kimya sektörüne de giren Fatma Mine Palalı iki yıl sonra, 2000 yılında kendi işini kurdu. Şirketini kuruşunun ikinci yılında İtalya’da düzenlenen bir kimya fuarında Türk asıllı bir Bulgar vatandaşı ile tanıştı ve kimyasal ithal ettiği firmada çalıştığını öğrendi. Birlikte iş yapma kararı almalarının ardından birlikte Türkiye’ye döndüler. Kimyasal üretimi yapacakları laboratuvarı kurmak için bir yerleri bulunmadığından önceliği bu konuya verdiler. Bursa’da 300 metrekare bir yer bulup işe koyuldular. Bu arada İtalya’daki işini bırakan kişi ile %25 ortak oldular ve Bursa’daki laboratuvar kendisine emanet edildi.
Ürettikleri tüm ürünlerin doğa ile dost olup çevreye ve insan sağlığına herhangi bir zararı olmadığını belirten Fatma Mine Palalı’nın verdiği bilgilere göre laboratuvarda 403 adet ürün üretildi. Sanayinin ve üretimin olduğu her yerde varlığını sürdüren FMP Tekstil ve Kimya San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından üretilen ürünler Demir çelik, otomotiv, tekstil, inşaat ve plastik pet şişe üreten işletmelerde kullanılmaya başlandı.
FMP Tekstil ve Kimya San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.’nin 7 tane de patentli ürünü bulunuyor. Firmalar bazında kimyasal üreten marka, böylece her fabrikada kullanılan makinelerde en iyi verimin alınmasını sağlıyor. Ağırlıklı olarak yağ sökücü, yağlayıcı, pas sökücü, kireç sökücü gibi ürünleri üretmelerinin yanı sıra elektrik aksamları için özel koruyucu ürünleri de müşterilerine sunuyorlar. Ürettikleri izolasyon malzemesi ile mantolamanın da ömrünü uzatan marka binaların dış yüzeyinin tahsis olmasının da önüne geçtiklerini belirtiyor. Temel nemlenmesini ve çatıların akmasını önleyen TT Cover ürünü ile piyasada büyük ses getirdiklerini belirten Fatma Mine Palalı, zemin, temel, havuz ve duvarlar için dört farklı türde üretim yaptıklarını dile getiriyor.
Markanın TT – Aqua Stain adlı leke sökücüsü tamamen organik olup tekstilciler için hayat kurtaran ürünlerden biri olarak kabul ediliyor. Çoğunlukla leke sökücülerin yapımında solvent kullanılıyor. Ve solvent organik ürün üzerine uygulandığında kumaş özelliğini kaybediyor. FMP Tekstil ve Kimya San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından üretilen TT – Aqua Stain ise solvent kullanmadan lekeyi çıkarıyor ve organik kumaşlar kurtarılmış oluyor. Ürün sayesinde organik kumaş üretimi yapan markaların %10 civarında karlılık sağladığı biliniyor. Marka ürünlerinin pazarlamasını bayilik yoluyla ve marka merkezlerinden yapıyor. Firma 2000 yılından bu yana ekstra güçlü tekstil leke sökücüler, ile sıcak ve soğuk prosesler olmak üzere tekstil kimyasalları, teknik ürünler ve endüstriyel çözücüler ile genel bakım ürünlerini müşterilerine sunuyor ve sektöre katkı sağlayan hizmetlerine aralıksız bir şekilde devam ediyor.