Aç olduğunuzu hayal edin. Bir yemek dükkanı görüyorsunuz ve durup durmamak arasında kararsız kalıyorsunuz. Dükkanın tabelasını gözünüz arıyor. Kırmızı ve sarı tonlar ile tasarlanmış büyük bir tabelada “Avrasya” yazdığı düşünün. Bu ne demek oluyor şimdi? İçeride avrupa mutfaklarından ve asya yemeklerinden bir karışım mı bulacaksınız.
Yemekten vazgeçip yolunuza devam ediyorsunuz.
Potansiyel müşteriler aşina olmadıkları bir işletme ya da marka ile karşılaştıklarında o işletmenin isminde ürün ve hizmetler hakkında fikir alabilirler. Eğer işletmenin adının içinde “ızgara”, “kebap” ya da “deniz ürünleri” gibi kelimeleri çağrıştıracak göndermeler olsaydı siz işletmenin ne vaad ettğini anlayacak ve durup durmamak konusunda hemen bir karar vermiş olacaktınız.
Aynı teori geniş bir sektör yelpazesi için geçerlidir. Eğer bir işletmenin tabelasında “B&C Tasarım” yazısını görüyorsanız bu işletmenin hakkında bir fikir yürütebilirsiniz. Web tasarım ya da grafik tasarım hizmeti veren bir ofis ya iç mimarlık hizmeti veren bir ekip olabilir. Günün sonun bu isim ile bir mühendislik hizmeti verildiğini öğrenirseniz mutlaka kafanız karışacaktır.
Girişiminizi ya da yeni kurduğunuz işletmenizi nasıl isimlendireceğinize karar verirken kendinize aşağıdaki soruları sorun:
1. Şirketimin Adı İşletme Türünü Belirlemeli Mi?
Özellikle restoranlar belirsiz isimler taşıyabilir. Örnek olarak “Adana İl Sınırı” ismini ele alalım. Bu isim size bir restoran hizmeti çağırıştırmasa da markalaşmak için uygun olabilir. Ama bir güzellik salonu kendi sektörünü vurgulayan bir isim kullanmak zorundadır.
Bazı isimler kurucular için manevi değere sahip olabilir ya da onları havalı gösterebilir. İşletmenize diledğiniz ismi koymakta özgürsünüz. Sonuçta işletmenizin babası sayılırsınız. Fakat, vereceğiniz kararın sizi ileride pazarlama ve markalaşma fırsatları konusunda bağlayacağını unutmayın yeter.
2. Müşterilerin Şirketi Sağladığım Ürünler Veya Hizmetlerle İlişkilendirmesine Yardımcı Olmak İçin Reklamcılık İçin Para Harcamam Gerekecek Mi?
Birçok markanın adı kendi verdiği ürün ve hizmet ile birlikte anılır oldu. Hatta çok başarılı markalar ürünün adı olmayı başardılar. Fanta, Selpak gibi markalar sattıkları ürünün adını halkın ağzında marka yapabilmeyi başardılar.
Siz de isminizin sektörünüz ile birlikte anılmasını sağlamak için reklam harcamalarına ihtiyaç duyacaksınız. Doğru bir isim tercihi bu kısımda yapacağınız reklam yatırımından tasarruf etmenizi sağlayabilir. Sektörünüzü çağrıştıran kelimeler, sektöre özel kelimeler ile bütünleşmiş bir isim size daha az reklam harcaması ile tutunmayı sağlayacaktır.
İlgili İçerik: Dünyanın En Değerli 25 Markası
3. İşimin Benim Bir Yansımam Olmasını Ister Miyim?
Özellikle başlangıç aşamasında işiniz aslında bizzat sizsiniz. İşiniz dediğiniz şey sizin bilgi, beceri ve ticari değer taşıyan networkünüzden ibaret.
Ancak işiniz büyüdükçe siz daha az önemli hale gelirsiniz. Her şeyi siz tek başınıza yapamazsınız (yapmak da istememelisiniz). İleri safhalarda işiniz dediğinizde kast ettiğiniz şey çalışanları, değerleri ve potansiyeli ile bütün bir marka olacaktır.
Facebook’un adının Zuckerberg olduğunu düşünün. Eğer gerçekten büyümek ve işletmenizin sizin varlığınızdan ayrı sürdürülebilir bir marka değerine sahip olmasını istiyorsanız kendi isminizi içermeyen bir isim koymayı düşünün.
4. İşletmem İsmini Aşabilir Mi?
“Kadıköy Düşün Pastaları” harika bir işletme ismi olabilir. Bir bakışta nerede olduğunuzu, ne iş yaptığınızı herkese anlatan açık bir isim. Fakat gelecekte suyu karşıya geçip Fatih’te bir şube açmaya kalktığınızda işiniz zor olacaktır.
Markanızın içine coğrafi kelimeler ya da simgeler koymak başta işinizi kolaylaştırabilir ama markanız büyürken bunlar size engel olacaktır. Birçok işletmenin bu aşamada isim değişikliği yaptığı bilinen bir gerçek.
5. İşletme Adım Müsait Mi?
Yüz binlerce işletme var, yani yüz binlerce işletme adı zaten kullanılıyor. Başka bir işletme kullanmak istediğiniz adı kullanıyorsa, geri adım atın ve sonuçları göz önünde bulundurun. İstediğiniz web adresini almak çok daha zor olabilir.
Bir işletme olarak hedefiniz kendinizi rekabetten ayırmak olduğundan, şirketinizin adının farklı olmasını sağlayarak neden bu süreci erkenden başlatmıyorsunuz? Çizim tahtasına birkaç kez geri dönmeniz gerekebilir, ama sorun değil.
Bu İçerik İlginizi Çekebilir: Harika Şirket, Firma ve Mağaza İsimleri