Alıcılar ile satıcıları kendi havuzlarında buluşturan; iki tarafa da karşılıklı olarak güven sunan e-ticaret platformlarına pazar yeri adı verilmektedir. Pazar yerlerinin sundukları avantajlar her geçen gün artarken özellikle girişimciler ve yeni marka oluşturanlar, bu platformların sahip olduğu marka değerinden yararlanarak piyasada sadık bir müşteri kitlesi edinmeye çalışıyorlar. Türkiye’de de dünyada olduğu gibi pek çok Pazaryeri platformu bulunuyor. Bu platformların bazıları belirli bir kitleye ve sektöre hitap ederken bazıları da geniş bir kategori ve ürün yelpazesi sunarak çok daha kapsamlı bir hizmet vermeyi tercih ediyor. Ticaret yapan bir kişinin birden fazla Pazaryeri sitesinde yer alması mümkün olduğundan bu oluşumların kendilerine özgü hizmetleri ve farklılıkları tercih noktasında hem etkili oluyor hem de farklı kolaylıklar sunuyor.
Türkiye Pazaryeri Siteleri Listesi
HepsiBurada
2001 yılında e-ticaret alanında hizmet vermeye başlayan ve şu an oldukça kapsamlı bir ürün yelpazesine sahip olan platformda pek çok marka kendi ürünlerinin satışını yapıyor. Şu an bünyesinde 13 milyona yakın ürün çeşidi bulunan ve pazaryeri konseptini de hayata geçiren platform, Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alıyor. Kargo, ödeme yöntemi ve elektronik fatura entegrasyonu gibi satıcıların işlerini kolaylaştıracak çözümler sunan platformda yer almak için yasal olarak şirket varlığını kanıtlamak gerekiyor. Pazaryeri bünyesinde satış yapan her markanın kendi sayfası bulunuyor. Tüketiciler bu sayfa üzerinden satıcının puanını görebiliyor, müşteri memnuniyeti ile ilgili geri dönüşleri inceleyebiliyor. Bu sayede de hem tüketiciler korunuyor hem de satıcılar arasında daha doğru bir rekabet ortamı oluşuyor.
N11
Doğuş Grubu bünyesinde kurulan platform kısa sürede büyük yatırımlar ile Türkiye’nin en popüler pazaryerleri arasında yer almayı başardı. Güney Kore menşeili SK Group ve Doğuş Grubu ortaklığı ile gelişen platformun 7/24 müşteri hizmetleri desteği sunması tüketiciler açısından oldukça önemli bir anlam taşıyor. Kısa sürede rakiplerinin ürün seviyesine yaklaşan platformda şu an 14 milyonun üzerinde farklı ürün ve 115.000 adet mağaza bulunuyor. N11’de hem satıcılar hem de satılan ürünlerle ilgili kullanıcı yorumlarına ve puanlarına ulaşılabiliyor. Platformda Marka Koruma Hizmeti’nin bulunması da tüketicilerin taklit, sahte ya da replika olarak adlandırılan ürünlere karşı korunmasına olanak sağlıyor. E-ticarette kullanıcı deneyimi açısından farklı bir bakış açısı getiren N11, sunduğu entegrasyonlar sayesinde yeni girişimcilerin güvenilirliklerini kanıtlayabilmeleri için oldukça uygun bir ortam sunuyor.
GittiGidiyor
2001 yılında alıcılar ile satıcıların buluşması için hizmet vermeye başlayan ve Türkiye’nin ilk Pazaryeri olma unvanına sahip olan GittiGidiyor; 2011 yılında eBay tarafından satın alındı. Alışveriş sürecinde iki tarafın da güvenilirliğini sağlamak amacıyla ortaya çıkan platform, Sıfır Risk sistemi ile insanların rahat bir şekilde alışveriş yapmasına olanak sağlıyor. Diğer rakiplerinden farklı olarak GittiGidiyor üzerinden ticari varlığı olmayan kişiler de satış yapabiliyor. İkinci el ürün satışlarının da mümkün olduğu platformda onay ile ödeme sisteminin olması, olası dolandırıcılıkların önüne geçiyor. Platform şu an 50’den fazla kategoride, 15 milyonu aşan ürün çeşidi ile hizmet veriyor. Sürekli gelişen pazaryerleri arasında dikkat çeken platform, son yıllarda yaptığı yenilikler ile önemli markaları da bünyesine alarak sürekli büyümeye devam ediyor.
Trendyol.com
Markafoni’nin yükselişe geçirdiği sürekli indirim trendini başarılı bir şekilde devam ettiren ve şu an özellikle tekstil ve kozmetik alanında lider konumda bulunan pazaryerleri arasında yer alan Trenyol, Çin merkezli Alibaba Group tarafından satın alındı. Dünyaca ünlü markaların sezon sonu ürünlerinin oldukça uygun fiyata alınabildiği platform aynı zamanda pek çok markanın normal indirimlerinin de yer aldığı; alışveriş yapmaktan keyif alanlar için online bir lunapark olarak hizmet veriyor. Geçtiğimiz yıl BlackFriday satışlarında 8 milyona yakın ürün satışı yapan firma tekstil, kozmetik, aksesuar, elektronik ürünler ve süpermarket kategorilerinde oldukça öne çıkan bir pazar yeri olmayı başarıyor.
Aydanaya.com
El yapımı, organik ve katkısız ürünlerin satışının yapıldığı platformda bu alanlarda üretim yapan firmalar ya da girişimciler bulunuyor. Sürdürülebilir tarım ürünlerinin yanı sıra el yapımı temizlik ve kozmetik malzemelerinin, sağlıklı atıştırmalıkların ve katkısız gıda malzemelerinin yer aldığı platformda tüketiciler aylık, haftalık seçeneklerle ihtiyaçlarını satın alabiliyorlar. Son dönemlerde daha çok ön plana çıkan temiz beslenme ve temiz tüketim alışkanlıklarını destekleyenlerin sık sık ziyaret ettiği platform hem konsepti hem de ürün yelpazesi ile dikkat çekiyor.
ePTTAVM
PTT A.Ş. girişimi olan ve milli e-ticaret sitesi olarak bilinen platform 2012 dışında hizmet vermeye başladı. Geçtiğimiz yıl bünyesinde 5000’i aşkın mağazanın ve 8 milyona yakın ürünün yer aldığını açıklayan platform, PTT hizmetlerinin de kolay bir şekilde sanal ortamda kullanılmasına olanak sağlıyor. Kuruluşundan bu yana %300 büyüme elde eden pazaryeri, PTT A.Ş. güvencesini sunduğu için tüketiciler tarafından rahatlıkla tercih ediliyor.
Good4Trust
Üreticiler ile tüketicileri buluşturan bir diğer pazar yeri de kendi özgü konsepti ile dikkat çeken Good4Trust. Bu pazaryerinin en büyük özelliği tüm üreticilerin özgün ve sağlıklı ürünlere sahip olması. İyilik ve güven dolu bir dünya için yola çıkan pazaryerinin içerisinde organik tarım ürünlerinden, el yapımı sabunlara; gerçek yün veya deri kıyafetlerden katkısız kozmetiklere kadar pek çok seçenek bulunuyor. Sağlıklı beslenmek, temiz yaşamak, kimyasallardan uzak durmak ve en önemlisi yaşadığı dünyayı korumak isteyenlerin sık sık ziyaret ettiği platform bu konseptte girişimi olan herkese kapısını açıyor.
Amazon.com.tr
1994 yılında kurulan ve şu an dünyanın en büyük şirketlerinden birisi olan Amazon, 2018 yılının Eylül ayında Türkiye’de hizmet vermeye başladı. Pazaryeri’nin dünya devi bir marka olması elbette tüketicilerin güveni açısından büyük önem taşıyor. Ülkeye girdikten sonra çok ciddi reklam çalışmaları yapmasa da hatrı sayılır bir kitleye ulaşan marka, dünyada olduğu gibi ülkemizde de popüler pazaryerleri arasında yer almak için hızla ilerliyor.
Hangi Pazar Yerini Seçmelisiniz?
Ticaret yapacak ya da yapmakta olan kişilerin Pazaryeri seçimi yaparken dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle bir markanın sadece tek bir pazaryerinde bağımlı kalması kesinlikle söz konusu değildir. Eğer e-ticaret altyapınız, ürün stoğunuz ve işgücünüz birden fazla pazaryerinde bulunmanız için uygunsa mutlaka olabildiğince çok sayıda platformda yer almaya özen göstermelisiniz. Her pazaryerinin kendine özgü avantajları olmasının yanı sıra farklı kitlelere hitap etmek için de birden fazla platformda yer alabilirsiniz.
Entegrasyon kullanımının olması Pazaryeri tercihinizde oldukça önemli bir husustur. Entegrasyon her zaman iş gücünün daha verimli kullanılmasına olanak sağlar. Kullandığınız e-ticaret alt yapısının entegrasyon imkanı sunduğu pazaryerlerinde öncelikli olarak varlık göstermelisiniz. Orta ve uzun vadede bütçeniz doğrultusunda entegrasyon olmadan manuel olarak yer almanız gereken platformlarda da yer almanız gerekir. E-ticaret entegrasyonunun pazaryerleri arasında stok takibi yapabilmesi, ürün güncellemelerinin tek bir panelden yapılmasına olanak sağlaması, maliyet takibine olanak vermesi, kargo ve fatura işlemlerinin yine tüm pazaryerlerinden gelen verilerle ortak bir havuzda toplanması sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından önemlidir. Eğer hazır bir e-ticaret platformu kullanacaksanız en geniş entegrasyon seçeceği sunan platformlar arasından seçim yapmaya özen göstermelisiniz.
Entegrasyon kullanımının yanı sıra pazaryerinin size ve kitlenize ne kadar hitap ettiğini de mutlaka gözden geçirmelisiniz. Yeni bir girişim için öncelikli olarak ne kadar işgücünüz olduğunu iyice belirleyin. Her yeni pazar yeri ekstra işgücü gereksinimi demektir. Bir pazaryerinde sadece adınızın ve ürünlerinizin olması tek başına asla yeterli değildir. Bulunduğunuz her platformda varlığınızı en etkili şekilde göstermeniz gerekir. Aksi takdirde elde edeceğiniz sadece mutsuz müşteriler ve olumsuz yorumlar olacaktır. Bir pazaryerinde dahil olmadan önce o pazaryerinden gelecek talepleri ne düzeyde karşılayabileceğinizi mutlaka değerlendirmelisiniz. Stoklarınız yetersizse, müşterilerden gelen sorulara cevap verecek iş gücüne sahip değilseniz, kargo altyapınız yüksek sipariş hacmini kaldıramayacaksa birden fazla pazaryerinde yer almak sadece olumsuz dönüşler almanıza neden olur. Bu nedenle varlıklarınızı net bir şekilde gözden geçirip, planlama yaptıktan sonra bir pazar yerine dahil olmak her zaman daha iyi sonuçlar almanızı sağlar.
Pazaryeri seçimi yaparken aynı zamanda platformların sunduğu destekleri de değerlendirmeniz gerekir. Büyük çaplı pazaryeri siteleri çoğunlukla küçük ve orta ölçekli firmaların büyümelerine destek verecek özellikler sunarlar. Ödeme yöntemlerinin çeşitliliği, komisyon oranları, lojistik seçenekleri, stok çözümleri bazı pazaryerlerinin sunduğu hizmetlerden bazılarıdır. Bu noktada yapmanız gereken işinize, ürünlerinize ve gelecek hedeflerinize uygun hizmetler veren bir pazaryeri seçimi yapmanız önemlidir.
e-Fatura çözümleri hem e-ticaret altyapıları hem de pazaryerleri tarafından sunulan hizmetlerden birisidir. Bir ürün satışında ürünün kargoya verilebilmesi için irsaliye kesilmesi gerekir. Pazaryerinin bu süreçte sunduğu çözümleri ürün çeşitliliğinize ve kargo ihtiyaçlarınıza göre değerlendirebilirsiniz.
Doğru pazaryeri seçimi tek başına geçerliliği olabilecek bir kavram değildir. Türkiye’de hizmet veren büyük ölçekli pazaryeri sitelerinin hepsinde eninde sonunda yer almak, ticaret yapan tüm girişimcilerin varması gereken noktadır. Sadece satıcı ya da mağaza adınız ile birlikte kurmuş olduğunuz markanın daha güçlü bir şekilde değer kazanabilmesi için her zaman emin adımlarla ilerlemek, planlama yapmak öncelikli olmalıdır.