Arama motoru olarak Google’ı mı kullanıyorsunuz? Dijital dünya, Google’ın size getirdiği içeriklerden mi ibaret? Dijital dünyanızı kısıtlayan faktörler neler? Dijital dünyadaki sınırsız içeriğe ulaşmak mümkün mü? Dijital dünyada sınırsız içeriğe ulaşmanızı engelleyen faktörleri aşmak mümkün mü?
Çevrimiçi olduğunuzda belirli içeriklere ulaşabilmenizin ve bazı içeriklere ulaşamamanızın sebebi fiziksel olarak bulunduğunuz konumdur. Bilgisayarınızın, akıllı telefonunuzun veya tabletinizin internete fiziksel olarak bağlandığı konumu belirten internet protokol (IP) adresi, internet servis sağlayıcısı tarafından cihaza verilir. IP adresi, internette erişebileceğiniz içeriklerin sınırlamalarını belirleyen ve aynı zamanda cihazınızın internette iletişim kurmasını sağlayan bir seri rakamdır.
IP adresine dayalı içerik sınırlamalarını aşmak için VPN (Sanal Özel Ağ) programlarından yararlanabilirsiniz. Örneğin, Netflix ABD içeriklerini izlemek için VPN kullanabilirsiniz.
Netflix, servis sunduğu her ülkede aynı TV dizisi ve film içeriklerini sunamamaktadır. Netflix’in orijinal içerikleri haricindeki dizi ve filmler telif haklarına tâbi olduğundan dolayı her ülkede aynı içeriği üyelerine sağlayamıyor. Netflix, dijital dünyanın çok küçük bir parçası. IP adresi dolayısı ile her içeriğine ulaşılamayan platformlardan sadece biri olan Netflix’in diğer ülkelerdeki içeriklerini izlemek için VPN kullanabilirsiniz.
VPN programları ile diğer ülkelerdeki içeriklere erişebilirsiniz. VPN programları, dijital dünyadaki sınırları kaldırmanıza yardımcı olur çünkü VPN programları ile IP adresinizi dilediğiniz konum yapabilirsiniz.
2018 yılında Yaman Akdeniz ve Ozan Güven tarafından hazırlanan raporda yer alan bilgilere göre, Türkiye’de erişime engelli olan web site sayısı 245.825’idi. Geçtiğimiz aydan itibaren Wikipedia ve İmgur gibi web sitelerin erişime olan engelleri kaldırıldı. VPN programları ile birçok internet kullanıcısı aslında Wikipedia’nın erişime engellenmesi ile tanıştı.
Z kuşağı bireyleri dijital dünyada birçok erişim engeline denk geldikleri için VPN programlarını çevrimiçi kullanılması gereken araçlar olarak görmektedir. İnternetin evrimi ile büyüyen Z kuşağı internet kullanıcıları VPN programlarını birer güvenlik aracı olarak görmektense birer IP adresi değiştirme programı olarak kabul etmektedir. Aslında VPN programları cihazlar arasında internet gibi paylaşılan bir altyapıyı kullanarak güvenli ve gizli bir iletişim kurmak adına kullanılmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Yöneticilerin Z Kuşağı ile Çalışmak Hakkında Bilmesi Gerekenler
VPN programları bir internet kullanıcısı için hangi dijital sınırları ortadan kaldırır? IP adresine dayalı erişim engellerini ortadan kaldırır ve bant genişliği sınırlı olan bir internet altyapısı kullanılıyorsa sizi kota probleminden kurtarabilir.
VPN programları dijital dünyadaki sınırları aşmanıza yardımcı olurken dijital dünyada güvenli bir iletişime sahip olmanızı sağlar. İnternete bağlandığınızda verileriniz internet üzerinde bir cihazdan bir cihaza okyanuslar ötesi seyahat ederken başta internet servis sağlayıcısı olmak üzere başka kişi ve/veya kurumlar tarafından görülebilir. Bunun sebebi internetinizin herhangi bir şifrelemeye sahip olmamasıdır.
VPN programları verilerinizin okyanuslar ötesi seyahatinde şifreli bir şekilde seyahat etmesini sağlar ve verilerin çıkış noktası olan cihazın internet üzerinde gizli olmasını sağlayarak çevrimiçi aktivitelerin gerçekleştirildiği konumun ve cihazın anonim olmasını sağlar.
Önerilen İçerik: Verilerimizle Evrim Geçiren İnternet Bizi Nasıl Evcilleştirdi?
Dijital dünyada her içeriğe ulaşmak büyük bir özgürlük sağlar fakat dijital özgürlük size dijital tehlikeler getirebilir. Bu yüzden dijital güvenliğinizi sağlamanız büyük önem taşımaktadır.
Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, yaygın olan sansür araçlarını DNS, IP ve Derin Paket İnceleme olarak üç sınıfta kategorize ediyor. DNS engellemesi, DNS kayıtlarını yönlendirmek ile gerçekleşiyor. IP adresi üzerinden gerçekleşen erişim engelleri ise belirli bir web siteye ait olan IP adreslerine olan bütün istekleri ve bağlantıları engellemek. Derin Paket İnceleme (DPI) ise belirli bir ağa giriş ve çıkış yapan her veri parçasının incelenmesini gerektiriyor.