İnternetin insan hayatına girmesi ile temelleri atılan e-ticaret kavramı aslında 1970’li yıllardan beri kullanılan bir satış yöntemi. Hazır e-ticaret sitesi ise özellikle 2000’li yıllarda bu konseptin oldukça yaygınlaşması ile ortaya çıkan ve her ölçekten üreticinin kolayca satış yapmasına olanak sağlayan sistemlerin genel adı.
Online Ürün ve Hizmet Satışı: Dijital ürünlerin tamamı bu e-ticaret ile satılabilir zaten fiziksel bir ürünün olmadığı bu alanlarda e-ticaret çok daha kurtarıcı bir satış tekniğidir. Dijital ürünler denildiği zaman ilk akla gelen oyunlar olduğu için yükselen oyun maliyetlerinin azaltılması ve son kullanıcıya daha uygun fiyatların sunulması için kutulu oyun satışının maliyetlerinin kalktığı dijital oyunların daha kolay bir şekilde satıldığını söylemek mümkün.
Perakende Ürün Satışı: Mobilyadan market alışverişine artık her ürünü internet üzerinden almak mümkün. İnternet üzerinden alışveriş hem satıcılara hem de alıcılara ciddi avantajlar sunduğu için fiziksel mağazalara olan ilgi her geçen gün azalıyor. Kira, fatura, çalışan sayısı ve çalışan kalifikasyonu gibi değerler ile maliyetler azalabiliyor. Son kullanıcı ise aradığı ürünü farklı alanlarda inceliyor, kendisi için en uygun fiyatı rahatlıkla bulabiliyor ve ürün ile ilgili tüm araştırmaları, incelemeleri ve doğrudan kullananların yorumlarını inceleyerek sonuca varıyor. Bu durum da satın alma süreci ve sonrasındaki memnuniyet artıyor.
e-Ticaret sistemlerinin ortaya çıkışını oluşturan pazar yeri hizmetleri günümüzde hala çok popüler. İşini dijitalleştirmek istemeyen ya da dijitalleştirecek kaynağı bulunmayan ancak e-ticaret ile ulaşabileceği pazarın büyüklüğünün farkında olan işletmeler pazar yerlerini tercih ediyor.
Pazar Yeri Hizmetleri: Reklam satın almasından güvenilir ödeme çözümlerine kadar pek çok farklı alanda hizmet alınabilen pazar yeri hizmetleri son dönemlerde yükselişe geçiyor. Ev ya da oda kiralamayı mümkün kılan ve otellere ciddi bir alternatif sunarken bireysel gelir elde etmeyi mümkün kılan Airbnb, kiralık araç ve taksi kavramlarını değiştirecek UBER, istediğin yemeği kısa sürede evine getiren Yemeksepeti hem güvenilir hem de çok seçenekli satıcıları bir araya getiren, kullanıcı memnuniyeti için kendi sisteminde ciddi düzenlemeler yapan pazar yeri hizmetlerinden bazıları.
Neden Hazır E-Ticaret Sitesi Kullanılmalı?
Marka bilinirliği yaratma noktasında başarılı bir pazar yeri sizin için ideal bir çözüm değildir. Ancak günümüzde pek çok markanın yaptığı gibi hem kendi e-ticaret sitesine sahip olmak hem de güvenilir pazar yerlerinde bulunmak marka bilinirliği yaratmak açısında oldukça etkili bir yöntem. Güvenilir platformlarda yer almanın avantajlarını kullanırken aynı zamanda kendi markasını yükselten girişimciler daha faydalı geri dönüşler alırlar.
Markanızı Tanıtın
Marka bilinirliği yaratmanın günümüzdeki en etkili yolu şüphesiz ki internette var olmak. İnternet ortamında nasıl, ne şekilde ve ne kadar var olduğunuz markanızın bilinirliğini doğrudan etkiler. Bu nedenle ürün ya da hizmet satışı için markanızı öne çıkaracak bir site kullanmak her zaman çok daha doğru bir seçim olacaktır.
Maliyetleri Azaltın
Sıfırdan bir e-ticaret sitesi hazırlamak ya da hazırlatmak oldukça maliyetli ve meşakkatli bir iştir. Girişimlerde böyle bir zaman ya da para harcamak için belirli bir yol kat edilmesi çok daha uygundur. Özellikle kullandığınız hazır e-ticaret sitesi ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa sıfırdan bir sistem üretmeye gerek kalmaz ve bu maliyetlerinizi azaltmak için ciddi bir fırsattır.
Kendi Konseptinizi Kullanın
Bir pazar yeri sitesinde yer aldığınız zaman ilk etapta o pazar yerinin markasına uyum sağlarsınız. Ürünler ve hizmetler belirlenen formatta sunulur ve kampanya şartları da pazar yeri tarafından belirlenir. Ürünleriniz için özgün bir konsept yaratmak ve kendi sınırlarınızı belirlemek için hazır e-ticaret sitesi kullanmak etkili ve ekonomik bir yöntemdir. Hazır sistemler ile entegre olan sosyal medya ve mail içerikleri oluşturarak müşteriler ile daha güçlü ve hedeflemeli bir bağ kurmak mümkün olur.
Özgün Kampanyalar ile İlgi Çekin
Pazar yerleri kampanyaları ve ödeme sistemleri ile avantajları anlaşmaları çok ciddi fırsatlar sunabilirler. Büyük ve çekici kampanyalar genelde pazar yerinin büyük oyuncuları ve kendi ürünlerini odaklar. Ayrıca bu platformlara verilen komisyonlar kampanyalarda hareket alanının sınırlanmasına neden olabilir. Hazır e-ticaret sitesi kullanıldığı zaman maliyetlerin düşmesi ile birlikte bu avantajı müşterilere cazip kampanyalar ile yansıtmak mümkün olur. Marka bilinirliğini arttıracak, viralleşecek ve sosyal medyada ilgi çekecek kampanyalar düzenleyebileceğiniz hazır e-ticaret sistemleri ile çok daha geniş bir alanda oyuna dahil olabilirsiniz.
Hazır E-Ticaret Sistemlerinin Özellikleri
Hazır e-ticaret sitesi kullanmanın ön plandaki faydalarının yanı sıra arka planda da pek çok faydası olduğunu unutmamak gerekir. Bu sistemlerin tek odağı başarılı bir ticaret deneyimi sunmak olduğu için sürekli olarak güncellenirler ve yeni nesil teknolojilere ayak uydururlar.
Fiyat Takibi
Hazır e-ticaret sitesi kullanımı ile satışta olan ürün ve hizmetlerin fiyat takibini çok kolay bir şekilde yapmak mümkündür. Maliyet ve satış fiyatlarını dönemsel olarak incelemek, kampanyalarla korelasyonu görmek bu sistemler sayesinde mümkün olur. Fiyat takibini bu kadar detaylı yapabilmek günün sonunda satıştaki ürün veya hizmetlerin maksimum getiri ile fiyatlanmasına olanak sağlar.
Stok Takibi
Stok takibi yapmak başlı başına bir iştir. Bu takibi düzenli bir şekilde yapamayan firmalar ciddi fireler verip, teslimat sorunları yaşarlar. Fire vermek işletme faaliyetleri ve kârlılık açısından sorun yaratırken, teslimat sorunları markanın olumsuz yönde zedelenmesine neden olabilir. Başarılı bir stok takibi yapılmadığı zaman müşteriye taahhüt edilen sürelerde teslimat yapmak mümkün olmaz. Hazır e-ticaret sitesi kullandığınız zaman stok takibini de rahatlıkla yapabilirsiniz. Ayrıca her stokun kendi maliyet ve satış fiyatlarını düzenleyerek ürünlerin dönemsel kârlılıklarını analiz edebilirsiniz.
Fatura Takibi
Faturalandırma süreçlerinde bir sorun yaşanmaması işletmeler açısından çok önemlidir. Hem kargo işlemlerinin sorunsuz ilerlemesi hem de muhasebe kayıtlarının düzgün tutulması ve varsa garantili ürün satışlarında kullanıcının mağdur olmaması için fatura takip sistemlerinin oldukça faydalı olduğunu unutmamak gerekir. İçerisinde fatura oluşturma, yazdırma ve gönderme özelliklerinin yer aldığı bir hazır e-ticaret sitesi muhasebeleştirme süreçlerinde oldukça etkili çözümler sunar.
Maliyet ve Kâr Analizleri
Fiyat ve stok takibi yapılan bir hazır e-ticaret sitesi her ürün için ayrı maliyet ve kârlılık hesabı yapmayı da mümkün kılar. Bu hesaplarda pazarlama, satış ve lojistik maliyetleri de kullanılarak net bir şekilde doğru sonucu elde etmek mümkündür.
Ödeme ve Lojistik Entegrasyonları
Bir satış sürecinde satıcının ödediği pek çok komisyon ve vergi vardır. Ödeme yöntemlerine özel avantajlar sunmak isteyen bir satıcı yaptığı anlaşmalarda satış hacmine göre komisyon öder. Lojistik maliyetlerinde de benzer bir ters orantı vardır. Kargo firmaları yüksek ürün gönderimi yapan firmalara çok daha cazip fiyat teklifleri sunarlar. İçerisinde ödeme yöntemi ve kargo entegrasyonu bulunan hazır e-ticaret siteleri satıcılara oranlar konusunda ciddi avantajlar sunar. Tüm sistemin ortalama işlem hacmi üzerinden yapılan bu anlaşmalar ile maliyetlerde de büyük avantaj elde etmek mümkündür. Ayrıca kargo ve ödeme yöntemi çeşitliliği de bu anlaşmalarım bir avantajıdır. Normal şartlarda bir girişimcinin tek tek yapması gereken anlaşma ve entegrasyonların tek bir paket halinde sunulması hem zaman tasarrufu hem de maliyet düşüşü sağlar.
Pazarlama Entegrasyonları
Pazarlama araçlarının satış platformu ile entegre olması, satıcılar açısından oldukça avantajlıdır. Dijital pazarlama kampanyalarının geri dönüşümlerinin, satış platformunda gözlemlenmesi ile daha etkili planlamalar yapılabilir. Pazarlama maliyetleri ve bu maliyetlerin satış ile olan ilişkisi incelendiği zaman ortaya çıkan tablolar satıcının bir sonraki adımını daha güvenli bir şekilde planlamasına olanak sağlar.
Ürün ve Hizmet Tanıtımları
Hazır e-ticaret sitesi sunan sistemlerde her sitenin kendine özgü bir görüntüsü ve tasarımı vardır. Ufak dokunuşlar ile özgünleştirilen bu sistemler ürün ya da hizmetleri satıcının istediği şekilde sunmasına olanak sağlar. Bu sayede satışa konulacak ürünlerin ya da hizmetlerin satıcının pazarlama planına uygun olarak tanıtılabilmesi için olanak sağlar. Benzer ürünlerin bir arada yer aldığı bir pazar yerinde ürün açıklamalarının, görsellerinin ya da videolarının belirlenen konseptlerde olması gerekirken satıcıya özel bir platformda bu tür sınırlamaları sadece satıcı kendisi belirler.
SEO
Bir pazar yerinde yer aldığınız zaman ürününüz ile ilgili her adımınız pazar yerinin toplam marka ve SEO değerine etki eder. Satıcı varlığı ile bir pazar yerinin daha da güçlenmesini sağlar. Özgün içeriklerin, görsellerin ve videoların SEO açısından getireceği fayda arama sonuçlarında satıcının ürününü ön plana çıkarsa da büyük resimde pazar yerinin kazanmasına sağlar. Oysa hazır e-ticaret sitesi kullanımında satıcının tanıtım için attığı her adım markanın faydası için etkili olur. SEO açısından ve bilinirlik açısından etkiyi doğrudan almak her zaman daha faydalıdır.
Müşteri Hizmetleri Deneyimi
Bir pazar yerinde var olan satıcılar doğrudan aktif bir şekilde müşteri hizmetleri deneyimi sunamayabilirler. Müşterinin talepleri bazı durumlarda pazar yerinin yapması gereken değişikliklere bağlı olabilir. Bu tür bir durumda müşteri satıcıyı beklediğini düşünse de aslında çözüm pazaryerinden geleceği için süreçte satıcı daha fazla zarar görebilir. Kendi e-ticaret sitesi olan bir satıcı tüm süreçlere hızlı bir şekilde müdahale ederek çok daha etkili bir müşteri hizmetleri deneyimi sunarak bu durumu markasının avantajına kullanabilir.
Popüler e-Ticaret Konseptleri
E-ticaret sistemlerini ele aldığımız zaman iki farklı alanda ayrıldıklarını görebiliriz. İlki pazaryeri olarak adlandırabileceğimiz, bir şirketin bünyesinde yer alan ve alışveriş güvenliğinin şirket tarafından sağlandığı ve bu sayede piyasada adını henüz duyurmamış markaların kolayca satış yapmasına olanak sunan alt yapılardır. e-Bay, Amazon, AliBaba, Hepsiburada, N11, GittiGidiyor ve Sahibinden.com bu alt yapılar için verilebilecek başarılı ve popüler örneklerden bazıları.
Bir diğer konseptte ise insanların kendi markaları ile satış yapmalarına imkan sunan e-ticaret altyapısı sağlayıcıları yer almaktadır. Shopify gibi sistemler kendi alt yapıları içerisinde kişilerin herhangi bir rekabete girmeden satış yapmasına olanak sunan alt yapı sağlayıcılarıdır. Bu sistemlerin yanı sıra daha profesyonel ve özgün gözüken, şirketin kendine özel e-ticaret altyapısı varmış gibi gözüken sistemler de hazır e-ticaret sitesi olarak adlandırılmaktadır. Woocommerce dünyanın en popüler hazır e-ticaret alt yapısı olarak bilinirken ülkemizde de İdeasoft, Tsoft gibi platformlar oldukça kapsamlı satış imkanları olan e-ticaret altyapıları sunuyor.
e-Ticaret konseptlerine yaklaşımda öncelik her zaman ihtiyaçların ve beklentilerin net bir şekilde analiz edilmesi ile belirlenmeli. Marka oluşturmanın ya da bir markanın altında yer almanın kendine göre dezavantajları ve avantajları olduğu bilinerek doğru bir SWOT analizi ve büyüme beklentisi hazırlanırsa hangi sistemin iş fikri için daha doğru olacağını kolayca bulmak mümkün olur.
E-Ticaret Konseptinin Tarihi
1970 – 1990 Yılları Arası
Stanford Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü öğrencileri arasında esrar satışı için kullanılan e-ticaret tekniğinin temellerinin bu dönemde yani 1972’de atıldığı düşünülüyor. 1976 yılında ise bankacılık sektörünü hedefleyen çevrim içi güvenlik yazılımları ortaya çıkıyor. 1979 yılında ise Michael Aldrich satıcılar ile alıcılar arasındaki işlemlerin güvenilir bir şekilde internet üzerinden tamamlanmasına olanak sağlayan bir teknik geliştirdi ve bu teknik e-ticaret olarak adlandırıldı.
1981 yılında Thomson Holidays UK adında bilinen ilk online alışveriş sistemi açıldı. Fransa’da Minitel adlı bir platform 1982’de tanıtıldı ve online sipariş vermek için kullanıldı.
Takvimler 1983 yılını gösterdiğinde artık e-ticaret ile ilgili hukuki kararlar da alınıyordu. Bu yıl Kaliforniya Eyalet Meclisi elektronik ticaret ile ilgili bir duruşma yaptı. 1984 yılında ise pek çok e-ticaret platformu hizmete geçmişti. Tesco, Mrs Snowball ve Electronic Mall bu yıl içerisinde hizmet vermeye başlayan platformlardan sadece bazılarıydı.
1990 – 2000 Yılları Arası
90’lı yıllar pek çok teknolojik gelişmenin parladığı bir dönem olarak biliniyor. Günümüz internetinin alt yapısını oluşturan World Wide Web ile birlikte modern internet tarayıcılarının en ilkel halleri olarak adlandırabileceğimiz tasarımlar ortaya çıktı. 1994 yılında güvenilir internet alışverişinde önemli bir adım olan, internet kullanıcı işlemlerini oldukça güvenli bir seviyeye taşıyan SSL şifreleme yöntemi kullanılmaya başlandı. 1995 yılında ise e-ticaret kavramını oldukça farklı bir seviyeye taşıyacak olan e-Bay bir açık arttırma platformu olarak hizmet vermeye başladı. Dünyanın en önemli e-ticaret platformlarından birisi olan AliBaba da bu dönemde, 1999 yılında kuruldu.
2000 ve Sonrası
2000’li yıllar e-ticaretin altın çağı oldu. Bu dönemde günümüzde hala oldukça popüler olan pek çok firma kuruldu ve hem B2C hem de B2B satış modelleri kullanılmaya başlandı. Dünyanın dört bir yanında özelleşmiş e-ticaret platformları ortaya çıkarken artık bu kavram insan hayatının bir parçası haline geldi. Küçük ölçekli işletmeler ve girişimciler için e-ticaret artık ürünlerini fiziksel faaliyetlerden kurtararak hedef kitlelerine tanıtmanın bir yolu haline geldi. 2001 yılında alanının öncülerinden olan eBay internet ortamındaki en büyük kullanıcı veri tabanına ulaşmış, Alibaba.com kâr etmeye başlamış ve artık e-ticaret insanlığın vazgeçilmezlerinden birisi olma yolunda emin adımlar attığını kanıtlamıştı. 2017 yılında ise dünya genelin tüm e-ticaret işlemlerinin hacmi 2.304 trilyon dolar oldu.
Dünyaca Ünlü Hazır E-Ticaret Sistemleri ve Pazar Yerleri
WooCommerce
Günümüzde hazır e-ticaret altyapılar dendiğinde dünyanın en çok kullanılan platformlarından birisi olan WooCommerce gelmektedir. Sistemin açık kaynak kodlu olması sayesinde herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. Platformun bir diğer avantajı ise hem masaüstü hem de mobil platformlarda kolay bir şekilde kullanılabilmesidir. Dünya çapında satış yapma olasılığı sunan WooCommerce birçok yoluyla geleneksel e-ticaret sistemlerini geride bırakmayı başarmaktadır. WordPress altyapısı ile çalışan WooCommerce bugün dünyadaki tüm e-ticaret sitelerinin %26’sını oluşturmaktadır. GitHub üzerinden tüm kullanıcılara açılan sistem birçok kişi tarafından geliştirilebilmektedir. Dünya çapında 2 milyondan fazla geliştirici WooCommerce’in gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle aynı zamanda dünyanın en hızlı gelişen altyapılarından biri olma özelliğini taşımaktadır.
E-ticarette satış, ödeme yap butonunun tıklanmasından çok önce başlamaktadır. Rekabetin her alanda güçlü olduğu günümüzde e-ticarette başarı, satın alma sürecini bir deneyime dönüştürmekten geçmektedir. Bunu başarabilmek için sadece bir ürünü internet sitesine koymak yeterli olmamaktadır. Onu desteklemek, faydalarını anlatmak ve insanlara neden bu ürüne ihtiyaç duyduklarını göstermek gerekmektedir. Bu anlatım hem yazılı hem de görsel olarak planlanmalıdır. WooCommerce’in sunduğu sayısız web sitesi tasarımı seçenekleri ile ürünün hikayesini müşteriye ulaştırmak son derece kolay bir hale gelmektedir. Kategorize edilmiş ve ihtiyaç duyan kişinin kolay erişebildiği bir sistemde satın alma süreci başarılı bir şekilde bir deneyime dönüşebilmektedir.
Shopify
Shopify, dünyanın önde gelen pazar yeri platformlarından bir tanesidir. Dünyada yaklaşık olarak 800.000’den fazla internet sitesi Shopify altyapısı barındırmaktadır. Shopify, kullanıcılarına markalaşma konusunda da yardımcı olmaktadır. Sunduğu her farklı temanın detaylı ayarları herkesin kendisine göre özelleştirebilmesine ve bu sayede rakiplerinden ayrılabilmesine olanak sağlamaktadır. Shopify ayrıca satışlar üzerinde detaylı metrikler sunmaktadır. Bu sayede dönemlik olarak trendleri takip etmek ve müşterilerin satın alma sürecinde davranışları belirleyebilmek daha kolay olmaktadır. Bu metrikler ileriye dönük planlamada ve kampanya gibi çeşitli uygulamalarda başarılı bir sonuç alma konusunda son derece önemlidir. Shopify’ın sunduğu detaylı kullanım istatistikleri, internet sitesinin tasarlanmasında ve kullanıcı arayüzünün belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
Shopify’ın bir diğer önemli özelliği ise satış kanallarının kullanılabilirliğini daha kolay hale getirmesidir. Platformun sunduğu Instagram, Facebook Messenger, Facebook Mağaza, Amazon ve eBay entegrasyonları sayesinde ürünleri birden fazla alanda göstermek ve satmak mümkün hale gelebilmektedir. Ürünlere SEO etiketi ekleyebilme özelliği sayesinde arama motorunda kullanılan anahtar kelimelerde sonuç çıkarmak mümkün olmaktadır. Günümüzde arama motorları satın alma deneyiminde önemli bir rol almaktadır ve kullanıcılar tarafından arama motorlarında bulunamayan ürünler maalesef göz ardı edilmektedir. Bunun önüne geçmek için kullanılan SEO etiketlerinde doğru anahtar kelime tercihi, ürünlerin arama sonuçlarında en baş sıralarda çıkmasını sağlamaktadır. Ancak Shopify, WooCommerce gibi açık kaynak kodlu bir proje değildir. Bu nedenle ücretli kullanılması gerekmektedir.
BigCommerce
BigCommerce, kolay ve akıcı bir deneyim sunma konusuyla yola çıkmıştır. Bu yolda en önemli avantajlarından birisi de BigCommerce kullanabilmek için çok fazla bir yazılım bilgisi gerekmemesidir. Sürükle bırak yöntemiyle kullanılabilmesi sayesinde sıradan ya da yerel bir firma bile BigCommerce altyapısını sitesine kolay bir şekilde ekleyebilme ve internet sitesinin ürün kısmını şekillendirebilmektedir. BigCommerce’in güçlü olduğu noktalardan bir tanesi de kullanıcının gözüne hoş gelen temalarıdır. Üzerine çalışılmış temalar kullanıcının dikkatini ürüne odaklamaya yöneliktir. Ancak sadece 7 adet ücretsiz teması bulunmaktadır ve diğer temaları tercih edebilmek için ücret ödemek gerekmektedir.
BigCommerce de Shopify gibi Amazon, eBay, Facebook ve Pinterest gibi satış kanallarında satış olanağı sunmaktadır. Bu özellikle büyümekte olan işletmeler için büyük bir avantaj olarak kabul edilmektedir. Çünkü müşteriler henüz markayı tanımadığı için internet sitesini duymamış ya da dikkat etmemiş olabilmektedir. Ancak Facebook gibi dünyanın en çok ziyaret edilen internet sitesi ya da Amazon gibi dünyanın en büyük alışveriş sitesinde ürünlerin yer alması her imana satış hacimlerinin artmasını sağlamaktadır. Tıpkı Shopify gibi BigCommerce de ücretli bir hizmet sunmaktadır.