Girişimci olmak iş ile ilgili tüm detayları hakim olmayı ve süreçlerin tamamını aksaksız bir şekilde yönetebilmeyi gerektiriyor. upmetrics.co, girişimcilerin iş hayatına yeni adım attıkları dönemlerde büyüyebilmeleri için önemli olan metriklerin planlanmasında ve izlenmesinde yardımcı olan bir iş ve finansal planlama yazılımı olarak tanımlanabiliyor. Muhteşem bir iş fikri bulduğunuzdan eminsiniz ama yatırımcıları nasıl ikna edeceğinizi bilemiyorsanız Upmetrics’in yatırımcıları ikna etmenizi sağlayacak bir plan oluşturmanıza ve işinizi geliştirmek için ihtiyaç duyduğunuz fonları bulmanıza yardımcı olabileceğini göz ardı etmemenizi öneriyoruz.
Dikkatinizden Kaçmayacak Adımlar
Upmetrics kullanıcıların herhangi bir şeyi unutmalarının önüne geçmek için tasarlanmış olup iş planı düzenleyicisi, finansal öngörü ve pinboard olarak adlandırılan üç bölümün entegrasyonu ile çalışıyor ve fikirlerini bir araya getirmek isteyen girişimcilerin hayatlarını kolaylaştırıyor. Upmetrics iş planı düzenleyicisi, ekip üyeleriniz ile iletişim kurmak istediğiniz kilit noktaları vurgulayıp, her önemli bölüm için metinler ekleyip düzenlemenizi sağlıyor. İş planı düzenleyicisi bu sayede etkileyici bir görsel iş planı oluşturulmasına yardımcı olarak çeşitli bölümleri ve ölçümleri yerleştirmenizi mümkün hale getiriyor.
Kullanıcılar planlarını Upmetrics finansal planlama yazılımı ile görsel olarak iletebiliyorlar. Tüm iş alanları için doğru raporlar alabiliyor, şirketlerinin mali durumunu değerlendirebiliyorlar. Ayrıca kritik noktaları analiz edebiliyor, aylık satış ve maliyet verilerini girerek tüm finansal raporlarını doğru bir şekilde hesaplama avantajından yararlanabiliyorlar.
İşletmenin temel ölçütlerini açıklayan unsurlarla eyleme dönüştürülebilir ve tek sayfalık görsel bir iş planı oluşturmak için Upmetrics’in Canvas modelinden yararlanabiliyorlar. Bu sayede iş modelini ekip üyeleri ile rahatlıkla paylaşabiliyor, tüm ekip üyelerini iş planını ve teker teker tüm adımları oluşturacak fikirleri üretip geliştirmeye teşvik edebiliyorlar.
İnternet ortamında her an ilginizi çekecek yeni bir şeylere rastlamanız büyük olasılık ancak her zaman bunlara vakit ayıramayabilirsiniz. İşte Upmetrics bu durumla karşılaşan kullanıcılarına dikkat çekici buldukları şeyleri kaydedip Pinboard ile daha sonra okuma fırsatını da veriyor.
İş Planı Nedir?
İş planı en basit şekli ile işiniz ile ilgili hedeflerinizi ve bu hedeflere nasıl ulaşmayı planladığınızı ayrıntıları ile anlatan bir yol haritası olarak tanımlanabiliyor. İş planlarının; pazarlama, mali ve operasyonel yönlerden yazılı bir plan ortaya koyabiliyor olması gerekiyor.
İş planları şirketlerin hedeflerini belirlemesi ve yeni yatırımcılar bulabilmesi noktasında büyük önem taşıyor. Her ne kadar çoğunluk yeni şirketler için yararlı olduğunu düşünse de aslında her şirketin bir iş planının bulunması gerekiyor. Böylece şirketler, periyodik olarak hedeflerine ulaşıp ulaşamadıklarını, değişimlerini ya da gelişimlerini görebilmek için iş planlarını gözden geçirebiliyorlar. Kimi zaman ise yeni bir iş planı hazırlama gereksinimi duyabiliyorlar.
Aslında iş planları herhangi bir işe başlamadan önce tamamlanması gereken temel araçlardan biri olarak kabul ediliyor. Bankalar ve risk sermayesi şirketleri uygulanabilir bir iş planı bulunmasını genellikle işletmelerin fon yatırımı için ön koşul olarak belirtiyorlar.
İyi bir iş planının şirketlerin verdiği her kararın maliyetlerini, sonuçlarını, aynı zamanda da bir parçası olacağı sektöre ve kendisini potansiyel rakiplerinden nasıl farklılaştıracağına dair genel bir bakış içermesi gerekiyor.
İş Planının Unsurları Nelerdir?
İş planlarının birbirleri ile aynı olma olasılığı yok denecek kadar az olsa da hepsinde aynı unsurların bulunduğunu belirtmek istiyoruz. Bir iş planında bulunması gereken ortak ve en önemli unsurlardan bazıları şu şekilde sıralanabiliyor:
Yönetici Özeti: Bu kısımda şirket ana hatları ile özetlenir. Şirketin liderlik, çalışanlar, operasyonlar ve sektördeki konumu ile ilgili bilgiler ve bir misyon beyanı bulunabilir.
Ürünler ve Hizmetler: Şirket burada sunacak olduğu ürün ve hizmetleri özetleyebilir. Ayrıca fiyatlandırmaya, ürün ömrüme ve tüketiciye yararlarına yer verebilir. Bu bölüme girebilecek faktörler arasında üretim ve üretim süreçleri, şirketin sahip olabileceği tüm patentler ve tescilli teknoloji de sayılabilir. Bunun yanı sıra AR-GE kapsamındaki her tür bilgi de buraya dahil edilebilir.
Piyasa Analizi: Sektördeki rekabet faktörleri güçlü ve zayıf yönleri ile özetlenir.
Pazarlama Stratejisi: Şirketin müşteri tabanını nasıl çekeceğini ve koruyacağını, tüketiciye nasıl ulaşmayı planladığını açıklar.
Finansal Planlama: İş planını okuyan tarafları yanına çekebilmesi için, iş planının şirket için herhangi bir planlama ya da projeksiyon içermesi gerekir. Önceden kurulmuş işletmeler için bu alana finansal tablolar, bilançolar ve diğer finansal bilgiler dahil edilebilir. Yeni işletmelerde ise iş planının bu alanı ilk birkaç yıl potansiyel yatırımcılar için hedefler içerebilir.
Bütçe: İyi bir yapılanmaya sahip tüm şirketlerin bir bütçesi olması gerekir. Bütçe; kadrolaşma, geliştirme, üretim, pazarlama ve işletme ile ilgili tüm harcamaları ve maliyetleri de içermelidir.
İş Planının Önemi
İş planı, işinizin dişlilerinin kar elde edebilmeniz için nasıl bir örgü oluşturduğunu anlatan ayrıntılı bir plan olarak kabul ediliyor. Sağlıklı bir iş planının, şirketin etkin bir şekilde yönetilmesi ve işletilmesi için ihtiyaç duyulan bilgileri içermesi; iş ile ilgili olarak neyin mümkün olduğunu, nasıl yapılacağını ve neden başarılı olacağını açıklaması gerekiyor.
İş planı bir odaklanma aracı olarak girişimcinin uzun vadeli düşünebilmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle bir iş planı hazırlanırken geleceğe projeksiyon yapabilmek ve şirketin kurulmasına dahil olan adımlardan itibaren tıkanmamak büyük önem taşıyor. Bunun başarılabildiği durumlarda bir yol haritasına sahip olan girişimci hedefine odaklanıyor ve motive oluyor.
Başarımı bir iş planının pazarlama, finansman ve operasyon için planlar belirlemesi gerekiyor. Bir iş girişiminin bu üç ayağının tasvir edilmesinin, girişimcinin fikirlerinin uygulanabilirliğini kanıtlamaya yardımcı olabiliyor. Bu sayede işletmenin nasıl karlılığa erişebileceği netleştiriliyor, finansal gereksinimler vurgulanıyor ve başarıya giden yolda karşılaşılabilecek engeller hakkında fikir sahibi olunabiliyor.
İş planlarının hazırlanması, karmaşık iş sorunları hakkında araştırma yapmayı ve eleştirel düşünebilmeyi gerektiriyor. Bilgi toplamak sektör bilgisini artırıyor böylece, olası sorunlar önceden tahmin edilip önlemler alınabiliyor. Bu nedenle iş planı sürecinden geçmenin, girişimcinin karar verme becerilerini güçlendirdiği kabul ediliyor.
İş planları işletmenin dahil olduğu sektörde nasıl çalışacağını, bu pazarda nelerin talep gördüğünü, müşterilerin kim olduğunu, müşterilere nasıl ulaşılabileceğini ve başarılı olmak için neyin gerekli olduğunu da içeriyor. Bu sayede işin başında girişimciyi doğru yönlendiriyor ve hedefinden uzaklaşmamasını sağlıyor.
Aynı zamanda iş planlarının potansiyel yatırımcılar için bir izahname görevi gördüğü de uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Sermaye gereksinimlerini öngörmesinin yanı sıra iş planları, borç verenleri ya da yatırımcıları güvence altına almak için olası nakit akışını tahmin ediyor. İşletmeyi öngörülebilir bir biçimde açıklayarak güvenilir tedarikçilerin çekilmesine de katkıda bulunabiliyor.