Size ilham vermesi açısından, iş dünyasında tepeye yükselmesine rağmen kendi işini kuran ceo’lar ile dolu bir liste hazırladık. İş dünyasının kalbinde yer almak birçoğumuzun hayaliyken hali hazırda bu prestije sahip olan CEO’ların hayattan bekledikleri farklı olabiliyor. Yıllar boyunca edindikleri deneyimi ve sahip oldukları çevreyi kendi hayallerinin bir parçası haline getiren CEO’lar kendi şirketlerini kurarak hayallerinin peşinden koşuyor. Kimileri başarısız olarak nitelendiriliyor kimileri ise fazlaca cüretkar olarak değerlendiriliyor. Ancak bazıları aldıkları tüm eleştirilere rağmen elde ettikleri başarılarla girişimcilere umut olmayı sürdürüyor. İstifa eden CEO’lar konusunda dev markalar da haliyle biraz çekimserlik yaşıyor; tüm yetkilerini devrettikleri kişilerin artık onlar için çalışamayacağı gerçeği bir yana sektörde rakipleri olarak karşılarına çıkması da tedirginlik yaratıyor.
Bu yazımızda istifaları ya da şirketten ihraçları ile gündeme bomba gibi düşen, sonrasında ise kendi şirketlerinin başına geçip iş dünyası ile organik bağlarını sürdüren CEO’ları paylaşacağız.
Ertuğrul Bul – Zurich Sigorta – Sigorta Dükkanım
Türkiye’de ve dünyada en prestijli sigorta şirketlerinden biri olan Zurich Sigorta’nın CEO’su olarak çalışırken kariyerini hakim olduğu bir alanda girişimciliğe adayan Ertuğrul Bul; kendi işini kuran CEO’lar listemizde yer alıyor. 2011 yılının Nisan ayında dört kişilik ekibini oluşturan ve bir de melek yatırımcı bulan eski CEO Sigorta Dükkanım adlı bir girişimi başlattı. Haliyle başarısı da devam etti ve 2012 yılında işletmesini Marsh Sigorta firmasına sattı.
Eşref Hamamcıoğlu – Sodexo Türkiye – Chef’s Pack
Sodexo Türkiye CEO’su görevini bırakarak kendi işini kuran Eşref Hamamcıoğlu 20 yıllık deneyiminin de yardımıyla sektörde güçlü bir pozisyon alarak Chef’s Pack adlı bir şirket kurdu. Geleneksel lezzetlerin kalorilerini azaltarak sağlıklı beslenme vurgusu yapan firma sterilizasyon yöntemi kullanılarak hazırlanan paket yiyeceklerle müşterileri ile buluştu. Porsiyon ve kalori miktarının bilinmesi ile sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmasını hedefleyen marka online beslenme danışmanlığı hizmeti de başlattı.
Cahit Paksoy – Yıldız Holding – Paksoy Holding
Yıldız Holding CEO’luğu yapan Cahit Paksoy kariyerinde radikal bir değişiklik yaparak CEO’luk görevini yaptığı Yıldız Holding firmasından aile şirketi olan Paksoy Holding’e geçiş yaptı. Yurt dışı temelli yatırımlar gerçekleştiren Paksoy Holding Cahit Paksoy ile ilerlemeyi hedefliyor. 2018 yılında Paksoy Holding veliahtlarının karıştığı davanın etkileri ise hala sürüyor.
Muzaffer Akpınar – Turkcell – Dost Enerji
Telekomünikasyon sektörünün devlerinden biri olan Turkcell ile ilişiğini kestikten sonra kendi işini kuran CEO’lar arasına katılan bir diğer isim de Muzaffer Akpınar’dır. 2006 yılının Aralık Ayında Muzaffer Akpınar, Ruhi Doğusoy ve MV Holding ile Dost Enerji firmasını kurmuştur. Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini ön plana çıkarmayı ve çevre dostu yatırımlar yapmayı hedefleyen Dost Enerji faaliyetleri Rüzgar Enerji Santralleri özelinde yoğunlaşmıştır.
Semih Şeftali – TEFAL – Esse
TEFAL Ceo’su görevini bırakarak sektörde yeni bir atılım yapmak amacıyla ESSE’yi kuran Semih Şeftali de kendi işini kuran CEO’lar listemizde yerini alıyor. 2002 yılında kurulan ESSE bugün çoklu ürün grupları ve kalitesi ile tüketicilerin en çok güvendiği markalardan biri haline gelmeyi başarmıştır. Türkiye genelindeki satış mağazalarına ek olarak resmi internet sitesi üzerinden online satış da gerçekleştiren ESSE firması sofra grubu, pişirme ürünleri, mutfak grubu, küçük ev aletleri, servis sunum, mutfak aksesuarları, mangal & barbekü gibi ürün kategorileri ile geniş bir kitleye hitap etmektedir.
Sina Afra – eBay Avrupa & Gitti Gidiyor – Markafoni
Kendi işini kuran CEO’lar listesinde elbette Sina Afra yer alacaktı… Başarılı girişimci sektörel tecrübesini Türkiye’de bir ilk olan Markafoni’ye aktararak zamanında büyük bir başarı elde etmişti. Ancak her başarılı hikaye başarılı bir şekilde sonlanacak diye bir genelleme yapılamaz. Markafoni büyük bir ciro ile başladığı faaliyetlerini mutlu sonla bitiremedi. Bu eğer bir başarısızlıksa bu başarısızlığın ardında birçok farklı neden olduğunun da unutulmaması gerekiyor. Giyim ürünlerinden kozmetik ürünlerine, aksesuarlardan mutfak ürünlerine kadar birçok ürünün online satışının gerçekleştiği Markafoni’ye sektörel rakipler adeta meydan okudu. Özellikle Trendyol, alibaba firmasından aldığı yatırımla Markafoni’nin mevcudiyetine büyük bir hasar verdi.
Işık Aşur – Al-Shaya Türkiye – Cafe Nero
Türkiye’nin en başarılı iş insanları arasında gösterilen Işık Aşur da kendi işini kuran CEO’lar arasında yer alıyor. Türkiye’ye Cafe Nero markasını getiren başarılı girişimci kısa sürede Cafe Nero kahve zinciri yaratmayı başladı. Franchise vererek büyümesini sürdüren, prestijli bir duraklama sunarak gençler kadar yetişkinlerin de uğrak noktası olan Cafe Nero Işık Aşur’un tercihlerinin ne denli doğru olduğunu her gün binlerce müşteriyi ağırlayarak ortaya koyuyor.
Kubilay Cinemre – Merril Lynch Yatırım Bank A.Ş. – Fokus Portföy Yönetimi
Merril Lynch Yatırım Bank A.Ş. firmasının yönetim kuruluğu başkanlığı haricinde Garanti Bankası’nda genel müdür yardımcılığı geçmişi de bulunan; finans sektöründe 25 yıllık tecrübeye sahip olan Kubilay Cinemre de kendi işini kuran CEO’lar arasında bulunuyor. Fokus Portföy Yöneyimi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olarak ticari faaliyetlerini sürdüren Cinemre, sunduğu hizmet kalitesi ile sektördeki konumunu güçlendiriyor. Hem özel hem de kurumsal yatırımcılara özel hizmet sunarak hacmini giderek arttıran Fokus Portföy Yönetimi, Cinemre’nin başarısının meyvesi olarak yorumlanıyor.
Babür Özden – IXIR – Maana
İşletmelerin verimliliğini arttıran çözümler sunan Maana Babür Özden’in kendi işini kurmak için IXIR’deki CEO’luk görevinden ayrılmasının nedeni. Petrol ve doğalgaz endüstrilerine yönelik çalışmaları ile Suudi Arabistanlı petrol şirketinden yatırım alan ve başarıları ile global ölçekte çalışmaya başlayan Maana gün geçtikçe güçlenmeye devam ediyor ve Babür Özden’in tercihlerinin doğruluğunu ortaya koyuyor.
Ali Kantur – TEPE- Aktaş İnşaat
Tepe Grubu CEO’luğunu 2004 yılında bırakan Ali Kantur günümüzde giderek büyüyen Aktaş İnşaat’ı kurarak kendi işinin sahibi oldu. Sektörel deneyimi ve iş dünyasına hakimiyetini harmanlayan Kantur, Aktaş İnşaat ile prestijli projelere imza atmayı sürdürüyor. Oteller, konut projeleri, villalar, TRT blokları, fabrika inşatları, siteler, yol yapımı gibi projelerin üstesinden gelen Aktaş İnşaat, inşaat sektörünün amiralleri arasında gösteriliyor.
Cem Yalçınkaya – Akportföy – Perform Portföy
Akportföy CEO’luğunu bırakarak kendi işini kuran Cem Yalçınkaya Perform Portföy şirketi ile finans sektöründe yerini alıyor. 2012 yılında kurulan Perform Portföy SPK mevzuat hükümlerine uygun olarak kurulan bağımsız portföy şirketleri arasında yer alıyor. Bireysel ve kurumsal müşterilerinin birikimlerini yöneten, varlıklarının değerini koruyup arttıran, farklı piyasalarda yatırım yapmak isteyenlere özel stratejiler belirleyen, aktif risk yönetimi hizmetleri sunan, piyasadaki en iyi aracı kurumları ve fiyatlamaları araştıran Perform Portföy yatırımcılarının menfaatlerine yönelik hizmetler sunuyor.
Yazımızın buraya kadar olan bölümünde sizlere kendi işini kuran CEO’lar başlığı altında 11 eski CEO’nun hangi firmaları bırakıp hangi firmaları açtıklarını anlattık. Bir sorumluluktan bir diğerinin altına giren iş dünyasının başarılı isimlerinin nasıl zorluklarla karşılaşabildikleri hepimizin malumu… Çalışkanlık, hırs, araştırma ve öğrenme isteği onların sahip oldukları niteliklerin yalnızca bir kısmı. Şimdi ise “CEO olmak istiyorum” diyenler için yapılması gerekenlere odaklanacağız.
Nasıl Başardılar?
Büyük şirketin sorumluluğunu almak, onu temsil etmek ve hedeflerine yürütmek herkesin harcı değil… Çok iyi bir eğitim alan ve sektörel tecrübe edinin sınırlı sayıdaki kişi ancak CEO’luk görevine atanabiliyor. Son derece sabır, azim ve çalışkanlık isteyen CEO’luk birçok kişinin hayali olduğundan kısaca nasıl CEO olunur sorusunun yanıtlarını paylaşmak istiyoruz.
Eğitim, Çok İyi Eğitim Şart
CEO olmak isteyen kişilerin bu hedefleri çok önceden belirlemiş olması ve bu doğrultuda eğitim hayatlarını yönlendirmeleri gerekiyor. Çünkü CEO olmak için, özellikle büyük ve kurumsal bir şirket hedefleniyorsa lisans mezunu olmak dahi yeterli gelmiyor. Yüksek lisans eğitiminin mümkünse prestijli yurt dışı üniversitelerinde tamamlanması CEO’luk için aranan standart özelliklerinden biri olabiliyor. Eğitim almanın bir diğer dinamiğinin de yabancı dil öğrenme sürecinin olduğunun unutulmaması gerekiyor. Günümüzde kurumsal bir şirkette çalışmak için dahi en az bir yabancı dilin akıcı bir şekilde konuşulması gerekiyor. Haliyle CEO’lar için bu kıstas bir tık yükseliyor. Fakat her CEO çok yabancı dil bilecek diye bir genelleme de gerçeği yansıtmıyor. Zaman zaman öyle örnekler geliyor ki ne mezuniyet ne de bilinen yabancı dil sayısı önem kazanıyor.
Kariyeriniz İçin Çevrenizi Genişletin
CEO olmak gibi bir hedefi olanların az önce de belirttiğimiz gibi hayatını çok önceden bu hedef dahilinde planlaması gerekiyor. Henüz üniversite yıllarında ileride iş dünyasına adım atacak kişilerle ilişkilerin geliştirilmesi gerekiyor. Bunun için de üniversitedeki öğrenci gruplarına katılmak, gönüllülük esasına göre toplumsal projelerde yer almak, sosyal sorumluluk projeleri düzenlemek, seminerlere ve kurslara katılmak, konferansların katılımcıları ile irtibata geçmek ve mümkünse tanıdık ağını ilerletmek gerekiyor. Görüldüğü gibi CEO olmak için tüm basamakların dikkatli bir şekilde tırmanılması büyük bir önem arz ediyor.
Sektörel Deneyim Kazanılmalı
Ne kadar güçlü referanslara ya da sağlam bir eğitim hayatına sahip olsanız dahi hiçbir büyük şirketin CEO’su olamayacağınızı bilmelisiniz. CEO’luk tecrübe ve deneyim gerektiren bir görev olduğu için CEO’ların deneyim kazanması gerekir. Genel müdürlük, yönetim kurulu üyesi gibi farkı görevleri tamamlama şansı olanlar CEO olmaya koşar adım yaklaşırlar.
CEO olma yolunda üç önemli adımı sizler için bir araya getirdik. Siz ya da tanıdıklarınız bu prestijli görevde çalışmak isterse bir an önce, zaman kaybetmeden harekete geçilmelidir. CEO olmak isteyen büyük bir çoğunluğun arasından sıyrılabilmek kolay olmasa da bu yarışı başarıyla tamamlayanların tüm dünyalarının değişeceği büyük bir motivasyon olarak yorumlanmalıdır. Tecrübeye saygı gösterir, kariyerinizi uzun vadeli planlamayı başarır, kişisel gelişiminizi aksatmaz, ilişkilerinizi iyi tutar ve personel yönetimi kadar finans alanında da kendini geliştirebilenler CEO’ların elit kulübünde yer edinebilme ihtimallerini yükseltebilirler.