Pek çok sektörde büyük değişiklikler olmasına aracılık eden ve küçük şirketlere büyük şirketler karşısında şans veren Kickstarter saat endüstrisinde de söz sahibi oldu. Filippo Loretti, Kasım 2015’te Kickstarter’daki ilk koleksiyonu için 20.000 USD’lik hedef ile bağış kampanyasını başlattı. Otuz gün sonra ise kampanyayı bir rekor olan 926.620 USD ile kapattı.
Kasım 2016’da Filippo Loretti bu kez ikinci koleksiyonu için Kickstarter’da yeni bir kampanya başlattı. 18.550 destekçinin desteği ile eski rekorlarını yerle bir ederek yalnızca 30 günde 5.170.445 USD topladılar. Bu sayede kategoriden bağımsız olarak Kickstarter tarihinin en etkileyici performansına imza attılar.
Filippo Loretti, lüks saat endüstrisinin geleceğini sonsuza dek değiştirme iddiasını koruyor. Marka, lüks saatlerin üretim maliyetinden ortalama 10 – 40 kat daha yüksek bir nihai fiyata satıldığını belirtip kendi tabiri ile sık müşterilerini “soyan” büyük saat markalarını hedef alıyor. Filippo Loretti yalnızca fiyat politikası ile değil aynı zamanda son derece şık tasarımları ile de dikkat çekiyor. İtalyan kültürü ve tarihi, her biri tanınmış bir İtalyan şehrinin adını taşıyan saat serileri için bir ilham kaynağı oluşturuyor. Filippo Loretti saatlerini kendisi satıyor. Bu sayede fiyatın çok yükselmesine neden olan dağıtıcı firmaları ya da satış kanallarını aradan çıkartabiliyor.
Filippo Loretti’nin her saati hem Japon kuvarsından hem de otomatik varyantlardan oluşuyor. Saatler modele bağlı olarak çapı 40 – 42 mm arasında değişen paslanmaz çelik bir kutu içerisinde paketleniyorlar. Baz kristalleri safir kaplamalı mineral olmakla birlikte ekstra çizilme direncinin sağlanabilmesi için isteğe bağlı olarak daha sağlam bir kristale yükseltme seçeceği de bulunuyor. Takı ve mücevher tasarımcılarının elinden çıkan saatler için İtalya’nın en kaliteli saat üreticilerinin desteğinin alındığı biliniyor. 10 yıl garanti kapsamında bulunan Filippo Loretti saatler, yapımında kullanılan özel malzeme sayesinde fazla ağır olmaması ile de dikkat çekiyor. Saatin mekanizması ve dış kalıbı dışında kayışları özel İtalyan derisi ile üretiliyor. Her bir saatin özel olmasını isteyen marka parti şeklinde üretimi benimsiyor ve seri üretim yapmıyor. Bu anlayış doğrultusunda her partide kendine özgü tasarımları ile beğeni toplayan 500 adet saat bulunuyor.
Dünyanın En Çok Tercih Edilen Saat Markaları
Saat sektörü çok farklı markaların ürünleri ile kullanıcılara çok fazla alternatif arasından seçim yapabilme şansı sunuyor. Tabii ki sektör ne kadar büyük olsa da pazar payının çoğunu lüksü ve güvenilirliği birleştirmelerinin yanı sıra üst düzey işçilikleri ile de hayranlık uyandıran lüks saat markaları alıyor. Sektörün en lüks saat markaları kullanıcılarına ömür boyu dayanacak şekilde tasarlanmış, en üst düzey kaliteye sahip ürünleri sunuyorlar. Tabii ki bu saatlerin fiyatlarının milyonlarca dolara kadar çıkabildiğini de hatırlatmak istiyoruz.
Patek Philippe, dünyanın en eski saat üreticilerinden biri olmasının yanı sıra en pahalı, en değerli ve en komplike saat markalarından biri olarak kabul ediliyor. Fiyatları 25.000 USD’den başlayan Patek Philippe saatlerin çok satan modellerinin fiyatları altı rakamlara ulaşabiliyor. Markanın müzayedelerde de düzenli olarak fiyat rekoru kırdığı biliniyor. Patek Philippe tarafından üretilen saatler uzmanlar tarafından mikromekanik mühendisliğin ustalık eserleri olarak değerlendiriliyor. Marka iç mekanizmada kullanılacak tüm ince parçaları kendisi üretip elle cilalıyor. Mineleme, saat taşı yerleştirme ve kakma gibi işler markanın saat ustaları tarafından elle yapılıyor ve 150 farklı işlemden geçen tek bir kadranın üretilmesi dört saat sürüyor.
1755 yılında Cenevre’de kurulan Vacheron Constantin, dünyanın en eski saat üreticileri arasında yer alıyor. Kurulduğu andan itibaren en yüksek kalite standartlarını benimseyen markanın tasarımlarının yanı sıra teknoloji ve yenilikçilik konularında da sektöre büyük katkılarının olduğu biliniyor. Her koleksiyonda markanın uzmanlığı, kendine özgü estetiği ve şıklığı; özgün bir desen ve değerli malzemelerin kombinasyonu ile kullanıcıların beğenisine sunuluyor. Teknolojik özellikleri, sağlam ve paslanmaz çelik kasaları ve orijinal deri kemerleri ile göz dolduran Vacheron Constantine saatler yüksek fiyatları ile de dikkat çekiyor.
Audemars Piguet, saat sektöründe hem yenilikçi hem geleneksel çizgileri korumayı başaran markalardan biri olarak biliniyor. Marka saatlerinin tasarımında her zaman için kronometre ve tarih kullanmayı tercih ediyor. İsviçreli markanın Royal Oak tasarımı yirminci yüzyılın en iyi tasarımlarından biri olarak kabul ediliyor. Ünlü yarışçı Michael Schumacher’in üretimi için fikir ve ilham verdiği Royal Oak mükemmel işçiliğinin yanı sıra dünyanın sonsuz takvimli en ince otomatik saati olması ile de beğenilerin üzerinde topluyor.
Tag Heuer de İsviçreli lüks saat üreticisi markalardan biri olarak güçlü ve yenilikçi geçmişi ile sektörün öncü isimleri arasında yer alıyor. Edouard Heuer tarafından kurulan markanın saatleri tam bir mühendislik ve tasarım harikası olarak değerlendiriliyor. Markanın geçtiğimiz yıllarda tanıttığı üzerinde 589 adet elmas bulunan akıllı saat 197.000 USD’a satışa sunulmuştu.
Kurulduğu günden bu yana asla kalitesinden taviz vermeyen Rolex markası günümüzde neredeyse lüks kelimesi ile eşdeğer olarak kullanılıyor. 1953 yılında yüz metreye kadar su geçirmez ilk saati, 1954 yılında bir seferde tek bir zaman diliminden fazlasını gösterebilen ilk kol saatini ve 1956 yılında günü ve tarihi otomatik olarak değiştiren ilk kol saatini üreten marka olarak tanınan Rolex’in ürettiği en pahalı saatin 1942 yılında yalnızca 12 adet olarak üretilen modeli olduğu biliniyor. Rolex saatlerin tamamı el işçiliği ile yapılıyor ve yılda ortalama 1 milyon adet saat üretebiliyorlar. Rolex saatlerin mekanizmaları, saati takmakta olan kişinin hareketleri sonucunda oluşan enerjiyi saatin ana yayına aktarıyor ve bu sayede daimi bir güç kaynağı oluşturuyor. Marka oldukça büyük bir araştırma geliştirme departmanına sahip bulunuyor. Bu departmanda sürdürülen çalışmalardan yeni saat modellerinin üretilmesinde ve üretim tekniklerinin geliştirilmesinde yararlanılıyor. Tesislerdeki saat odalarında saatin hareketleri, kasaları ve bilek kısımları inceleniyor. Ayrıca elektron mikroskoplarından ve gaz spektrometrelerinden oluşan odalarda da metaller ve diğer materyaller üzerindeki çalışmalar gerçekleştiriliyor. Rolex şu anda dünyanın en değerli 100 markası arasında yer alıyor.